Malta jautiena – tai universalus ir prieinamas ingredientas, kuris gali būti naudojamas įvairiausiems patiekalams gaminti. Nuo klasikinių mėsainių ir bolonijos padažo iki egzotiškų troškinių ir įdarytų daržovių – malta jautiena leidžia greitai ir lengvai pagaminti sočius ir skanius patiekalus. Šiame straipsnyje apžvelgsime įvairius maltos jautienos panaudojimo būdus, pateiksime receptų idėjų ir patarimų, kaip išsirinkti kokybišką mėsą bei ją tinkamai paruošti.
Maltos Jautienos Privalumai
Malta jautiena turi keletą privalumų, dėl kurių ji yra populiarus pasirinkimas virtuvėje:
- Greitas paruošimas: Malta jautiena iškepa greičiau nei dideli mėsos gabalai, todėl puikiai tinka greitiems pietums ar vakarienei.
- Universalumas: Ją galima naudoti įvairiuose patiekaluose, nuo paprastų iki sudėtingų.
- Prieinamumas: Malta jautiena paprastai yra pigesnė už kitus jautienos gabalus.
- Geras baltymų šaltinis: Jautiena yra puikus baltymų šaltinis, kuris svarbus raumenų augimui ir atstatymui.
Kaip Išsirinkti Kokybišką Maltą Jautieną
Renkantis maltą jautieną, svarbu atkreipti dėmesį į keletą dalykų, kad įsigytumėte kokybišką produktą:
- Riebalų kiekis: Malta jautiena skirstoma pagal riebalų kiekį. Kuo mažiau riebalų, tuo liesesnė mėsa. Liesiausia malta jautiena paprastai būna su 5-10% riebalų. Pasirinkite riebalų kiekį pagal savo poreikius ir receptą. Riebesnė malta jautiena suteiks patiekalui daugiau skonio ir drėgmės, tačiau liesesnė bus sveikesnė.
- Spalva: Šviežia malta jautiena turėtų būti ryškiai raudonos spalvos. Rudumas gali reikšti, kad mėsa jau nebe tokia šviežia.
- Kvapas: Mėsa neturėtų turėti jokio nemalonaus kvapo.
- Data: Patikrinkite galiojimo datą, kad įsitikintumėte, jog mėsa yra šviežia.
- Konsistencija: Mėsa turi būti biri ir nesulipusi į didelius gumulus.
Maltos Jautienos Paruošimas
Prieš gaminant maltą jautieną, svarbu ją tinkamai paruošti:
- Atšildymas: Jei malta jautiena yra užšaldyta, atšildykite ją šaldytuve per naktį arba naudokite mikrobangų krosnelę, nustatę atitirpinimo režimą. Svarbu atšildyti mėsą lėtai, kad išsaugotumėte jos kokybę.
- Prieskoniai: Prieš kepant, pagardinkite maltą jautieną druska, pipirais ir kitais mėgstamais prieskoniais. Galite naudoti česnakų miltelius, svogūnų miltelius, papriką, kmynus ar kitus prieskonius, kad suteiktumėte mėsai daugiau skonio.
- Kepimas: Kepkite maltą jautieną ant vidutinės ugnies, kol ji taps ruda ir visiškai iškeps. Būtinai susmulkinkite mėsą mentele, kad ji iškeptų tolygiai.
- Riebalų pašalinimas: Po kepimo, nupilkite susikaupusius riebalus. Tai padės sumažinti patiekalo riebumą.
Greiti ir Skonūs Maltos Jautienos Receptai
1. Klasikiniai Mėsainiai
Mėsainiai – tai greitas ir skanus patiekalas, kuris patiks visai šeimai. Norėdami pagaminti klasikinius mėsainius, jums reikės:
- 500g maltos jautienos
- Mėsainių bandelių
- Salotų lapų
- Pomidorų
- Svogūnų
- Sūrio (Čederio, Gouda ar kitokio)
- Mėgstamų padažų (kečupo, majonezo, garstyčių)
- Druskos, pipirų
- Sumaišykite maltą jautieną su druska ir pipirais.
- Suformuokite mėsainius.
- Kepkite mėsainius ant grilio arba keptuvėje, kol jie bus iškepę.
- Sudėkite mėsainius į bandeles su salotomis, pomidorais, svogūnais, sūriu ir padažais.
- Patiekite iš karto.
2. Bolonijos Padažas
Bolonijos padažas – tai klasikinis itališkas padažas, puikiai tinkantis prie spagečių ar kitų makaronų. Jam pagaminti jums reikės:
- 500g maltos jautienos
- 1 svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 1 morkos
- 1 saliero stiebo
- 400g konservuotų smulkintų pomidorų
- 2 šaukštų pomidorų pastos
- 1 stiklinės raudono vyno (nebūtina)
- Alyvuogių aliejaus
- Druskos, pipirų
- Itališkų prieskonių (bazilikų, raudonėlių)
- Susmulkinkite svogūną, česnaką, morką ir salierą.
- Įkaitinkite alyvuogių aliejų dideliame puode.
- Apkepkite daržoves, kol jos suminkštės.
- Įdėkite maltą jautieną ir kepkite, kol ji paruduos.
- Įpilkite raudono vyno (jei naudojate) ir leiskite jam nugaruoti.
- Įdėkite smulkintus pomidorus, pomidorų pastą, druską, pipirus ir itališkus prieskonius.
- Užvirkite ir sumažinkite ugnį.
- Troškinkite padažą mažiausiai 30 minučių, arba ilgiau, kad skoniai susimaišytų.
- Patiekite su spagečiais ar kitais makaronais.
3. Čili Troškinys
Čili troškinys – tai sotus ir šildantis patiekalas, puikiai tinkantis šaltam orui. Jam pagaminti jums reikės:
- 500g maltos jautienos
- 1 svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 1 paprikos (raudonos arba žalios)
- 400g konservuotų pupelių (raudonųjų arba juodųjų)
- 400g konservuotų smulkintų pomidorų
- 2 šaukštų čili miltelių
- 1 šaukštelio kmynų
- Alyvuogių aliejaus
- Druskos, pipirų
- Susmulkinkite svogūną, česnaką ir papriką.
- Įkaitinkite alyvuogių aliejų dideliame puode.
- Apkepkite daržoves, kol jos suminkštės.
- Įdėkite maltą jautieną ir kepkite, kol ji paruduos.
- Įdėkite pupeles, smulkintus pomidorus, čili miltelius, kmynus, druską ir pipirus.
- Užvirkite ir sumažinkite ugnį.
- Troškinkite troškinį mažiausiai 30 minučių, arba ilgiau, kad skoniai susimaišytų.
- Patiekite su grietine, sūriu ar traškučiais.
4. Įdaryti Paprikos
Įdaryti paprikos – tai skanus ir sotus patiekalas, kuris puikiai tinka vakarienei. Jam pagaminti jums reikės:
- 4 paprikos (įvairių spalvų)
- 500g maltos jautienos
- 1 svogūno
- 1 stiklinės virtų ryžių
- 1/2 stiklinės tarkuoto sūrio
- 1/4 stiklinės smulkintų petražolių
- Alyvuogių aliejaus
- Druskos, pipirų
- Nupjaukite paprikų viršūnes ir išimkite sėklas.
- Susmulkinkite svogūną.
- Įkaitinkite alyvuogių aliejų keptuvėje.
- Apkepkite svogūną, kol jis suminkštės.
- Įdėkite maltą jautieną ir kepkite, kol ji paruduos.
- Sumaišykite maltą jautieną su ryžiais, sūriu, petražolėmis, druska ir pipirais.
- Įdarykite paprikas mišiniu.
- Sudėkite paprikas į kepimo indą.
- Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių Celsijaus, apie 30-40 minučių, arba kol paprikos suminkštės.
- Patiekite iš karto.
5. Maltos Jautienos Ir Bulvių Apkepas
Maltos jautienos ir bulvių apkepas – tai klasikinis patiekalas, kuris patiks visai šeimai. Jam pagaminti jums reikės:
- 500g maltos jautienos
- 5-6 bulvių
- 1 svogūno
- 1 skiltelės česnako
- 1 stiklinės pieno
- 2 šaukštų sviesto
- Tarkuoto sūrio (nebūtina)
- Druskos, pipirų
- Nulupkite bulves ir supjaustykite plonais griežinėliais.
- Susmulkinkite svogūną ir česnaką.
- Įkaitinkite sviestą keptuvėje.
- Apkepkite svogūną ir česnaką, kol jie suminkštės.
- Įdėkite maltą jautieną ir kepkite, kol ji paruduos.
- Sudėkite bulvių griežinėlius į kepimo indą.
- Uždėkite ant bulvių maltos jautienos mišinį.
- Užpilkite pienu.
- Pagardinkite druska ir pipirais.
- Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių Celsijaus, apie 45-60 minučių, arba kol bulvės suminkštės.
- Prieš patiekdami, galite apibarstyti tarkuotu sūriu.
- Patiekite karštą.
Patarimai ir Gudrybės
- Norėdami, kad malta jautiena būtų sultingesnė, įmaišykite į ją šiek tiek džiūvėsėlių arba kiaušinio.
- Kepant maltą jautieną, susmulkinkite ją mentele, kad ji iškeptų tolygiai.
- Po kepimo, nupilkite susikaupusius riebalus, kad sumažintumėte patiekalo riebumą.
- Eksperimentuokite su prieskoniais ir padažais, kad sukurtumėte savo unikalius receptus.
- Malta jautiena puikiai tinka užšaldyti. Atvėsinkite iškeptą maltą jautieną ir sudėkite ją į sandarius indelius arba maišelius. Užšaldyta malta jautiena gali būti laikoma iki 3 mėnesių.
- Jei norite sumažinti patiekalo kaloringumą, naudokite liesą maltą jautieną ir sumažinkite riebalų kiekį kepant.
- Norėdami pagreitinti gaminimo procesą, galite naudoti jau iš anksto paruoštą maltą jautieną.
Maltos Jautienos Alternatyvos
Jei norite sumažinti suvartojamos raudonos mėsos kiekį, galite naudoti maltą kalakutieną arba vištieną kaip alternatyvą maltai jautienai. Šios mėsos rūšys yra liesesnės ir turi mažiau riebalų.
Kitas variantas – naudoti augalinę maltą mėsą, pagamintą iš sojos, žirnių ar kitų augalinių baltymų šaltinių. Šios alternatyvos tinka vegetarams ir veganams.
Svarbu atkreipti dėmesį, kad naudojant alternatyvias mėsos rūšis, gali tekti koreguoti recepto skonį ir prieskonius, kad patiekalas būtų skanus.
Maltos Jautienos Patiekalai Įvairioms Dietoms
Malta jautiena gali būti pritaikyta įvairioms dietoms:
- Keto dieta: Liesą maltą jautieną galima naudoti keto dietos patiekalams, tokiems kaip mėsainiai be bandelių, čili troškinys be pupelių arba įdarytos paprikos su mažai angliavandenių turinčiu įdaru.
- Be glitimo dieta: Malta jautiena natūraliai neturi glitimo, todėl ją galima naudoti patiekalams be glitimo, tokiems kaip bolonijos padažas su be glitimo makaronais arba įdarytos paprikos su ryžiais.
- Aukštos baltymų dietos: Malta jautiena yra puikus baltymų šaltinis, todėl ją galima naudoti aukštos baltymų dietos patiekalams, tokiems kaip mėsainiai, čili troškinys arba maltos jautienos salotos.
Svarbu atkreipti dėmesį į kitus patiekalo ingredientus, kad jie atitiktų jūsų dietos reikalavimus.
Maltos Jautienos Saugojimas
Šviežią maltą jautieną reikia laikyti šaldytuve ne ilgiau kaip 1-2 dienas. Iškeptą maltą jautieną galima laikyti šaldytuve iki 3-4 dienų. Užšaldytą maltą jautieną galima laikyti iki 3 mėnesių. Svarbu tinkamai laikyti maltą jautieną, kad išvengtumėte bakterijų dauginimosi ir maisto gedimo.
Išvados
Malta jautiena – tai universalus ir prieinamas ingredientas, kuris gali būti naudojamas įvairiausiems patiekalams gaminti. Nuo klasikinių mėsainių ir bolonijos padažo iki egzotiškų troškinių ir įdarytų daržovių – malta jautiena leidžia greitai ir lengvai pagaminti sočius ir skanius patiekalus. Atsižvelgdami į savo poreikius ir skonį, galite pasirinkti liesą arba riebesnę maltą jautieną ir eksperimentuoti su įvairiais prieskoniais ir padažais, kad sukurtumėte savo unikalius receptus.