pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Jautienos troškinys orkaitėje - skoningas patiekalas šeimos vakarienei

Jautienos troškinys

Troškiniai – rudens maistas, o šis šildantis, jaukus sodraus skonio jautienos troškinys – ak, visiškas dievų maistas! Žinot, yra tokia receptų kategorija – ne tik pilveliui, bet ir širdelei. Tai čia vienas iš jų; kuo tuštesnis lieka dubenėlis, tuo pilnesnė širdis.

Iš esmės, paruošti gerą jautienos troškinį yra visai paprasta, svarbiausia – pradėti nuo tikrai kokybiškos jautienos. Toliau – pilnas puodas rudens derliaus daržovių (svogūnų, česnakų, bulvių, morkų), sultinys ir sauja prieskonių. Paprasti kasdieniai ingredientai, o rezultatas – tobulai gardus!

Produktų krepšelį troškiniui šįkart susirinkau parduotuvėje „Rupūs Miltai“. Tai – lietuviškų ekologiškų maisto produktų krautuvėlė, vienijanti sertifikuotus Lietuvos ekologinius ūkius, priklausančius žemės ūkio kooperatinei bendrovei „BIO LEUA“.

Kitaip tariant, tai – Lietuvos ūkininkų bendruomenė. Jie augina, gamina ir tiesiai į parduotuvę tiekia ekologiškus pieno, mėsos produktus, daržoves ir vaisius, kruopas ir aliejų, makaronus ir duoną, ir dar daug lietuviškų ekologiškų produktų.

Jautiena – vienas iš pagrindinių „Rupūs miltai“ asortimento produktų. Kokybiška lietuviška jautiena atkeliauja iš ekologinio ūkio, tuomet yra 10-14 dienų brandinama ir išpjaustoma pagal klientų pageidavimus. Galite įsigyti atskiras jautienos dalis arba, norėdami sutaupyti, – jautienos rinkinius.

Visi produktai į „Rupūs miltai“ parduotuvę keliauja tiesiai iš ekologinių ūkių, o iš parduotuvės – tiesiai pas pirkėją. Tokia trumpa tiekimo grandinė leidžia užtikrinti atsekamumą, o aiškus atsekamumas užtikrina aukštą produktų kokybę, saugumą ir šviežumą.

Na, o iš kokybiškų ir šviežių produktų, žinia, pavyksta patys skaniausi patiekalai. Tokie kaip šis troškinys. Rupūs miltai, kaip gardu, išbandykit!

Klasikinio jautienos troškinio receptas

1️⃣ Paruoškite ingredientus

🔹 Jautieną supjaustykite stambiais gabalėliais (apie 3–4 cm dydžio).
🔹 Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite.
🔹 Morkas ir bulves supjaustykite didesniais gabalėliais – jos troškinio metu neturi iširti.

2️⃣ Apkepkite mėsą
  • Didelėje keptuvėje arba puode įkaitinkite aliejų.
  • Sudėkite jautieną ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol apskrus iš visų pusių (apie 5–7 min.).
  • Išimkite mėsą ir atidėkite į šalį.
3️⃣ Paruoškite daržoves ir padažą
  • Į tą patį puodą sudėkite svogūnus ir kepkite, kol taps auksiniai.
  • Įdėkite česnaką, pomidorų pastą ir visus prieskonius – gerai išmaišykite ir kepkite dar 1–2 minutes.
  • Jei naudojate vyną, įpilkite jį ir leiskite jam nugaruoti (apie 2 min.), kad išliktų tik skonio gilumas.
4️⃣ Troškinkite jautieną
  • Į puodą su svogūnais ir prieskoniais grąžinkite jautieną.
  • Supilkite sultinį, įdėkite lauro lapus ir uždenkite dangčiu.
  • Troškinkite ant mažos ugnies apie 1,5–2 valandas, kol mėsa suminkštės.
5️⃣ Pridėkite daržoves

  • Po 1,5 val. troškinimo sudėkite morkas ir bulves.
  • Toliau troškinkite dar 30–40 minučių, kol daržovės taps minkštos ir prisigers visų skonių.

Jautienos ir daržovių troškinys greitpuodyje

Apkabinti galime rankomis. Žodžiais. Akimis. Apkabinti galime darbais – išvirę katilą troškinio ir tiesdami kupinas lėkštes tiems, kurie pripildo mūsų namus ir širdis meilės.

Sotus ir šildantis, jaukus ir gardus – toks yra šis troškinys. Paprastas namų maistas, galintis pasotinti skrandį ir akimirkai nuraminti mintis. Lyg apkabinimas.

Jautienos gabalėliai, pilnos saujos daržovių, trinti pomidorai ir sodri pomidorų pasta, sultinys, aromatingi čiobreliai, lauro lapelis, druska ir pipirai, ir dar – šlakelis „Vorčesterio“ padažo, kuris man pačiai yra „šiaip sau“, bet čia dera nuostabiai gardžiai. Visiems šiems produktams sukritus į puodą, ištroškinus juos iki minkštumo ir gardaus sultingumo, patiekus su šilkinės tekstūros bulvių koše – dievaži, koks skanus ir šildantis yra toks… ūkiškas maistas.

Troškinį ruošiau greitpuodyje. Tai išradimas, sukurtas visiems, kuriems laiko gyvenime truputį per maža, o buities – per daug. Dėl sandarumo ir puodo viduje sukuriamo didelio slėgio bei cirkuliuojančių garų, maistas tokiame puode paruošiamas keliskart greičiau. Tai idealus sprendimas vieno puodo valgiams: troškiniams, sriuboms, kruopų patiekalams. Jautienos gabalėliai iki visiškai minkštų greitpuodyje išsitroškina per pusvalandį, kai įprastame puode tai truktų bent keliskart ilgiau.

Mano greitpuodis – ispaniškasis „Alza Melisa“; oficialus šio gamintojo atstovas Lietuvoje yra „Bohemia.lt“. Šie puodai pagaminti iš nerūdijančio plieno, tinka visų tipų viryklėms (įskaitant indukcines), yra penkių dydžių (nuo 4 iki 12 litrų), turi trigubą apsaugos sistemą. Gera žinia: nuolaidos kodas GREITAI33 el. parduotuvėje www.bohemia.lt suteiks 33% nuolaidą visiems „Alza Melisa“ greitpuodžiams iki pat balandžio 15 d. Jei kada svarstėt įsigyti, dabar turite progą tą padaryti pigiau.

O PER KIEK LAIKO PAGAMINSIU GREITPUODYJE?

Tikrai greičiau nei įprastame puode ar keptuvėje! Sandarus dangtis sulaiko garus puodo viduje, todėl kyla slėgis ir greitpuodžio viduje temperatūra pakyla virš normalaus virimo taško (100 ᵒC) – iki 121 ᵒC.

Jautienos troškinys receptas

INGREDIENTAI:
  • 500-600 gramų jautienos
  • 2 svogūnai
  • 2 morkos
  • 400 mililitrų mėsos sultinio
  • 200 mililitrų raudono vyno
  • 6-8 briuselio kopūstai
  • ketvirtadalis brokolio
  • druskos
  • pipirų
  • petražolių
  • 2 šaukštai aliejaus kepimui
PARUOŠIMAS:

Kubeliais supjaustykite jautieną ir su servetėlėmis nusausinkite. Supjaustykite svogūną ir morkas riekelėmis.

Plačioje ir gilioje keptuvėje ant aliejaus apkepkite jautieną su svogūnais, kol svogūnai taps auksinės spalvos ir įdėkite morkų riekeles, pabarstykite pipirais ir pakepkite kelias minutes gerai maišant.

Įpilkite mėsos sultinį, vyną ir palaukite kol užvirs. Pabarstykite druska, uždenkite dangčiu ir troškinkite apie 90 minučių. retkarčiais pamaišykite.

Maždaug įpusėjus troškinimui pavirkite kitame puode pasmulkintą brokolį ir briuselio kopūstus kol suminkštės (~7 min.), nupilkite vandenį ir palikite atvėsti.

Iki gaminimo pabaigos likus maždaug 15 minučių patikrinkite ar mėsa pakankamai minkšta, jeigu ne dar patroškinkite, o jeigu minkšta suberkite į troškinį perpjautus pusiau briuselio kopūstus ir pasmulkintus brokolius.

Jautienos troškinys paruoštas. Skanaus!Garnyrui puikiai tiks ryžiai ar virtos bulvės, salotos.

RECEPTO AUTORIUS: valgis.lt