Karšti sumuštiniai, kepti sumuštinių keptuvėje, yra vienas iš greičiausių ir paprasčiausių būdų pasigaminti skanų užkandį. Šis patiekalas puikiai tinka pusryčiams, pietums ar vakarienei, kai norisi kažko greito ir sotaus. Sumuštinių keptuvė leidžia greitai ir tolygiai apkepti sumuštinius, suteikiant jiems traškų paviršių ir šiltą, tirpstantį įdarą.
Sumuštinių Keptuvės Privalumai
Sumuštinių keptuvė yra nepakeičiamas prietaisas kiekvienoje virtuvėje. Ji ne tik greitai įkaista, bet ir užtikrina tolygų karščio paskirstymą, todėl sumuštiniai kepa vienodai. Be to, dauguma sumuštinių keptuvių turi nelimpančią dangą, todėl sumuštiniai neprilimpa ir lengvai išimami. Tai taip pat palengvina prietaiso valymą.
Pagrindiniai privalumai:
- Greitas paruošimas: vos kelios minutės ir karštas sumuštinis jau ant stalo.
- Paprastas naudojimas: nereikia jokių specialių įgūdžių.
- Lengva priežiūra: nelimpanti danga palengvina valymą.
- Universalumas: tinka įvairiems įdarams ir duonos rūšims.
- Kompaktiškumas: neužima daug vietos virtuvėje.
Ingredientų Pasirinkimas
Svarbiausias karšto sumuštinio ingredientas yra duona. Galima naudoti įvairias duonos rūšis: baltą forminę duoną, pilno grūdo duoną, batoną, bandeles ar net tortilijas. Svarbu, kad duona būtų pakankamai tvirta, kad išlaikytų įdarą ir nesušlaptų kepant.
Įdarui galite naudoti įvairius produktus, priklausomai nuo jūsų skonio ir turimų ingredientų. Populiariausi įdarai yra sūris, kumpis, dešra, daržovės (pomidorai, agurkai, paprika, svogūnai), grybai, žuvis (šprotai, tunas) ir įvairūs padažai (majonezas, kečupas, garstyčios).
Populiariausi įdarų ingredientai:
- Sūris: fermentinis sūris, mocarela, čederis, lydytas sūris.
- Mėsa: kumpis, dešra, vištiena, jautiena, šoninė.
- Daržovės: pomidorai, agurkai, paprika, svogūnai, salotos.
- Padažai: majonezas, kečupas, garstyčios, pesto, pomidorų padažas.
- Kiti: kiaušiniai, grybai, šprotai, tunas, avokadas.
Receptai Karštiems Sumuštiniams Sumuštinių Keptuvėje
Štai keletas populiarių ir skanių receptų, kuriuos galite lengvai pasigaminti namuose:
Klasikinis Sumuštinis su Sūriu ir Kumpiu
Ingredientai:
- 2 riekelės baltos forminės duonos
- 2 riekelės kumpio
- 2 riekelės fermentinio sūrio
- Šiek tiek sviesto (duonai aptepti)
Paruošimas:
- Aptepkite duonos riekeles sviestu iš išorinės pusės.
- Ant vienos riekelės uždėkite sūrį ir kumpį.
- Uždėkite antrą riekelę duonos sviestu į viršų.
- Kepkite sumuštinių keptuvėje apie 3-5 minutes, kol duona taps auksinės spalvos, o sūris išsilydys.
Sumuštinis su Vištiena ir Pievagrybiais
Ingredientai:
- 2 riekelės pilno grūdo duonos
- 50g virtos vištienos filė (supjaustytos gabaliukais)
- 50g pievagrybių (supjaustytų griežinėliais)
- 2 riekelės mocarelos sūrio
- Šiek tiek aliejaus
- Druska, pipirai (pagal skonį)
Paruošimas:
- Apkepkite pievagrybius keptuvėje su šiek tiek aliejaus, kol suminkštės. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Ant vienos riekelės duonos uždėkite vištieną, apkeptus pievagrybius ir mocarelos sūrį.
- Uždėkite antrą riekelę duonos.
- Kepkite sumuštinių keptuvėje apie 3-5 minutes, kol duona taps auksinės spalvos, o sūris išsilydys.
Sumuštinis su Šprotais
Ingredientai:
- 2 riekelės batono
- 50g šprotų aliejuje (be kaulų)
- 1 virtas kiaušinis (supjaustytas griežinėliais)
- Šiek tiek majonezo
- Žalumynai (krapai, petražolės)
Paruošimas:
- Aptepkite vieną riekelę batono majonezu.
- Uždėkite šprotus ir kiaušinių griežinėlius.
- Pabarstykite smulkintais žalumynais.
- Uždėkite antrą riekelę batono.
- Kepkite sumuštinių keptuvėje apie 3-5 minutes, kol duona taps auksinės spalvos.
Sumuštinis-Pica
Ingredientai:
- 2 riekelės baltos forminės duonos
- Pomidorų padažas
- Fermentinis sūris (tarkuotas)
- Dešra arba kumpis (supjaustytas gabaliukais)
- Pievagrybiai (supjaustyti griežinėliais)
- Alyvuogės (supjaustytos griežinėliais)
- Bazilikas (šviežias arba džiovintas)
Paruošimas:
- Aptepkite vieną riekelę duonos pomidorų padažu.
- Pabarstykite tarkuotu sūriu.
- Uždėkite dešrą (arba kumpį), pievagrybius ir alyvuoges.
- Pabarstykite baziliku.
- Uždėkite antrą riekelę duonos.
- Kepkite sumuštinių keptuvėje apie 3-5 minutes, kol duona taps auksinės spalvos, o sūris išsilydys.
Sumuštinis su Kiaušiniu ir Kumpiu
Ingredientai:
- 2 riekelės baltos forminės duonos
- 1 kiaušinis
- 2 riekelės kumpio
- 1 riekelė fermentinio sūrio
- Šiek tiek sviesto
Paruošimas:
- Aptepkite duonos riekeles sviestu iš išorinės pusės.
- Iškepkite kiaušinį keptuvėje (galima kiaušinienę arba keptą kiaušinį).
- Ant vienos riekelės duonos uždėkite kiaušinį, kumpį ir sūrį.
- Uždėkite antrą riekelę duonos sviestu į viršų.
- Kepkite sumuštinių keptuvėje apie 3-5 minutes, kol duona taps auksinės spalvos, o sūris išsilydys.
Karšti Įdaryti Sumuštiniai su Vištiena ir Grybais
Kad nereikėtų sukti galvos, ką gaminti pusryčiams ar tiesiog užkandžiui, išsaugokite šį karštų sumuštinių su vištiena, sūriu, grybais ir kiaušiniais receptą. Tai sotus, skanus ir sveikas patiekalas!
Ingredientai:
- Duonos riekės
- Vištienos filė
- Svogūnai
- Grybai
- Kiaušiniai
- Krapai
- Sūris
- Prieskoniai (druska, pipirai)
Paruošimas:
- Į keptuvę su likusiu aliejumi po filė kepimo sudėkite svogūnus ir grybus.
- Smulkiai supjaustykite krapus.
- Tame pačiame dubenyje įmuškite kiaušinius.
- Į kiekvieną duonos riekę įdarykite vištienos, grybų ir kiaušinių įdarą.
- Švelniai mentele (arba šakute) atplėškite duonos riekelę ir apverskite ant kitos pusės.
- Karštus įdarytus sumuštinius patiekite papuoštus šviežiomis žolelėmis.
Patarimai ir Gudrybės
Norint, kad karšti sumuštiniai būtų dar skanesni ir tobulesni, verta atkreipti dėmesį į kelis patarimus:
- Naudokite kokybiškus ingredientus: kuo geresni ingredientai, tuo skanesnis bus sumuštinis.
- Neperkraukite sumuštinio: per didelis įdaro kiekis gali sutrukdyti sumuštiniui tolygiai iškepti.
- Aptepkite duoną sviestu: tai suteiks sumuštiniui traškumo ir auksinės spalvos.
- Eksperimentuokite su įdarais: nebijokite išbandyti naujų ingredientų ir derinių.
- Naudokite prieskonius: prieskoniai gali suteikti sumuštiniui papildomo skonio ir aromato.
- Stebėkite kepimo laiką: per ilgai kepant sumuštinis gali sudegti, o per trumpai - likti neiškepęs.
- Leiskite sumuštiniui šiek tiek atvėsti: prieš pjaustant ir patiekiant, leiskite sumuštiniui šiek tiek atvėsti, kad įdaras nevarvėtų.
Sumuštinių Keptuvės Priežiūra
Norint, kad sumuštinių keptuvė tarnautų ilgai ir patikimai, svarbu tinkamai ją prižiūrėti:
- Valykite po kiekvieno naudojimo: išjunkite prietaisą ir leiskite jam atvėsti. Nuvalykite nelimpančią dangą drėgna šluoste arba kempine.
- Nenaudokite aštrių valiklių: aštrūs valikliai gali pažeisti nelimpančią dangą.
- Nenaudokite aštrių įrankių: aštrūs įrankiai gali subraižyti nelimpančią dangą.
- Laikykite sausoje vietoje: saugokite prietaisą nuo drėgmės.
- Reguliariai tikrinkite laidą: įsitikinkite, kad laidas nėra pažeistas.
Alternatyvos Sumuštinių Keptuvei
Jei neturite sumuštinių keptuvės, galite pasigaminti karštus sumuštinius kitais būdais:
- Keptuvėje: aptepkite sumuštinį sviestu iš išorinės pusės ir kepkite keptuvėje ant vidutinės ugnies, kol duona taps auksinės spalvos, o sūris išsilydys.
- Orkaitėje: sudėkite sumuštinius ant kepimo skardos ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 10-15 minučių, kol duona taps auksinės spalvos, o sūris išsilydys.
- Grilyje: aptepkite sumuštinį sviestu iš išorinės pusės ir kepkite ant grilio, kol duona taps auksinės spalvos, o sūris išsilydys.
Karštų Sumuštinių su Vištiena Receptas Keptuvėje
Šie sumuštiniai yra tiesiog tobuli! Juose susijungia jau klasika tapusi BLT (bacon lettuce tomato, liet. šoninė salota pomidoras) kombinacija, sultinga vištienos krūtinėlė, minkšta duonelė ir medaus - garstyčių padažas. Toks sumuštinis tikrai nesugadins nei vieno pusryčių stalo, bet taip pat puikiai gali keliauti ir į pietų dėžutes tiek vaikams, tiek ir saugusiems. Receptą sukūriau galvodama būtent apie pietų dėžutės idėją, todėl parinkti produktai ne tik skaniai dera tarpusavyje, bet ir atlaiko keletą valandų kambario temperatūroje, nepakeičia savo skonio, formos ar išvaizdos, yra patogūs valgyti rankomis - niekas nebyra ir nesiteplioja. Šiems ir kitiems pietų dėžutės sumuštiniams labai tinka patogios formos, minkštos ir purios Toste duonelės.
Ingredientai:
- 2 vištienos filė gabalėliai
- 1 v.š. aliejaus
- Prieskoniai
- 1 pakuotės Toste kvietinių duonelių
- 4 salotos lapų
- 1 didelio pomidoro
- 1 raudonojo svogūno (Jei nešatės pietų dėžutę į darbą - svogūnus praleiskite 🙂)
- 8 plonai pjaustytos šaltai rūkytos šoninės juostelių
- 2 v.š. majonezo
- 1 a.š. dižono garstyčių
- 1 a.š. medaus
- Citrinos sultys
- Druska
- Pipirai
Paruošimas:
- Ruošiame vištieną: vištieną sumaišome su aliejumi ir prieskoniais. Jei turite laiko, galite palikti pasimarinuoti, bet tai nėra būtina.
- Keptuvėje įkaitiname šiek tiek aliejaus, dedame vištienos krūtinėlės filė gabalėlius ir kepame ant didelės ugnies po 3 minutes iš abiejų pusių.
- Tuomet sumažiname ugnį uždengiame keptuvę ir ant labai silpnos kaitros kepame apie 10-15 minučių (priklausomai nuo filė gabalėlių dydžio).
- Iškepusią vištieną išimame iš keptuvės ir jokiu būdu nepjaustome iš karto. Leidžiame jai kiek atvėsti ir tik tuomet supjaustome juostelėmis.
- Kepta vištiena sandariame indelyje šaldytuve laikosi 3 dienas, tad galite gaminti daugiau ir panaudoti greitoms vakarienėms.
- Keptuvėje paskrudiname šoninę - dedame juosteles į sausą keptuvę ir kepame vis apversdami keletą minučių kol šoninė susitraukia ir apskrunda. Riebalų perteklių sugeriame į popierinę servetėlę.
- Ruošiame padažą: sumaišome majonezą, gatsyčias, medų, citrinos sultis, druską ir pipirus.
- Viską sudedame ant duonos riekelių.
Kiti variantai
Itin paprastas, elementarus ir tuo pačiu be galo skanus užkandis - karšti picos skonio sumuštiniai su sūriu ir pomidorų padažu, iškepti orkaitėje. Tokį patiekalą sugebės paruošti net pradinukas. Ingredientų taip pat prireiks visai nedaug.
Sumuštiniai su vištiena ir daržovėmis keptuvėje
- Iš pradžių svogūną susmulkiname bei suberiame į įkaitintą aliejų. Kepame, kol pagels.
- Tuomet susmulkiname česnaką bei suberiame į kepančius svogūnus.
- Pomidorus nuplikome verdančiu vandeniu, nulupame odeles, susmulkiname bei suberiame į keptuvę su svogūnais.
- Vištieną suplėšome arba supjaustome į smulkias dalis ir taip pat suberiame į tą pačią keptuvę.
- Tada gautą troškinuką paskirstome ant duonos riekių, uždedame riekelėmis supjaustyto arba sutarkuoto sūrio ir išdėliojame kepimo popieriumi išklotoje kepimo skardoje.
- Iškepusius apibarstome prieskoniais picai.
Mini sūrio sumuštinukai
Mini sūrio sumuštinukai (angliškai - grilled cheese sandwich) labai gardus prie rytinės arbatos arba kavos puodelio, o atšalę idealiai tinka prie įvairių salotų, sriubos ar tiesiog kaip gardus užkandis.
Sumuštiniai su rūkyta vištiena
- 50 g. Fermentinį sūrį sutarkuojame, nuo rūkytų vištienos blauzdelių nuimame odelę, nukauliname mėsą ir ją smulkiai supjaustome.
- Pomidorą smulkiai supjaustome ir dedame į dubenį, įdedame majonezo ir išmaišome.
- Imame duonos riekes, kurias ištepame sviestu, pomidorų padažu, ant kiekvienos riekelės dedame paruoštos masės, ją tolygiai paskirstome ir uždedame po antrą duonos riekę ant viršaus, kurią patepame sviestu.
- Kepame įkaitintoje sumuštinių keptuvėje apie 2 minutes.
- Patiekiant sumuštinius galima perpjauti bei apibarstyti džiovintais bazilikais.
Apibendrinimas
Karšti sumuštiniai, kepti sumuštinių keptuvėje, yra puikus būdas greitai ir skaniai pasimėgauti užkandžiu. Jie lengvai paruošiami, universalūs ir puikiai tinka bet kokiai progai.