Nuodėmės vertas kepsnys iš sausai brandintos jautienos – restorano efektas namuose per kelias minutes
Pagal patiekalo kokybės ir paruošimo proceso paprastumo santykį šį patiekalą galima vainikuoti pirmąja vieta. Jautienos didkepsnis iš sausai brandintos jautienos lengvai ir greitai – nuo šiol be jokių nesėkmių keptuvėje. Yra tik viena sąlyga: jautiena turi būti brandinta – tokios ieškokite „Norfos“ parduotuvėse ir mėgaukitės restoraninės kokybės kepsniu namuose.
Sausai brandinta jautiena laikoma gurmaniška, ypatinga mėsa. Tai seniai žinomas mėsos konservavimo ir paruošimo būdas, kuris suteikia produktui minkštumo, sultingumo, sodresnio skonio bei aromato. Brandinama mėsa netenka drėgmės, šiek tiek svorio, lengviau virškinama, padidėja vertingų medžiagų koncentracija.
Gurmanai ypač vertina šią mėsą, nes iškepti kepsnį labai lengva ir greita. Naujiena pirkėjams – nuo šiol sausai brandintos jautienos galima įsigyti ir 34-ose „Norfos“ XXL parduotuvėse. Mėsos skyriuose už vitrinų galite pamatyti specialias spintas, kuriose brandinama mėsinių galvijų nugarinė.
Mėsos brandinimas
Dėl brandinimo mėsa būna minkštesnė, lengviau kramtoma ir virškinama. Kartu išryškėja skonis ir atsiranda pasitenkinimas maistu. Kepdama kepsnius, net druskos nebarstau, nes brandinta ir tinkamai iškepta mėsa skani pati savaime.
Man labai norėjosi keptos ant grilio mėsos. Dirbame su vyru namuose, tad tokį planą įgyvendinti lengvai sekasi. Vyrui pamirksėjau blakstienomis, kad laaaaaabai noriu ir… pietų metų grilis užkurtas.
Gaminimas – paprastas. Įkaitiname kepsninę ir ant atviros ugnies, 3 minutes iš vienos pusės ir 3 minutes iš kitos, apkepame jautieną.
Labai svarbu vengti skrudėsių ir mėsos perkepimo, nes tokiu atveju formuojasi toksinės medžiagos ir prastėja virškinimas, pasisavinimas.

Pirkėjai įvertino sausai brandintą jautieną
„Norfos“ parduotuvėse parduodama Lietuvos ūkininkų užauginta mėsinių veislių galvijų – limuzinų, angusų, šarolių, sementalių mėsa. Šios jautienos geriausios dalys – išpjova, nugarinė ir antrekotas sausai brandinama parduotuvėse įrengtose sauso brandinimo spintose, kuriuose mėsa laikoma 21 dieną. Per šį laikotarpį mėsa netenka 30 proc. svorio, todėl suintensyvėja skonis, jis tampa labiau koncentruotas.
„Norfos“ mėsininkas Dainius Bartošius„Vykstanti fermentacija suardo baltymus, tarpraumeninį audinį, suteikia jautienai subtilų skonį ir suminkština mėsą“, – sako D.Bartošius.
„Rivonos“ mėsos ceche jautiena brandinama šlapiu būdu – vakuuminėse pakuotėse 8 dienas, be sąlyčio su oru. Taip ruošiama jautiena iš nugarinės, antrekoto, sprandinės ir mentės. Subrandinta jautiena iš karto pristatoma į „Norfos“ parduotuves. Iš tokios mėsos lengviau pagaminti minkštus ir sultingus jautienos kepsnius bei kitus patiekalus. Per mėnesį parduodama apie 1000 kg brandintos jautienos, o vasaros sezonu – dar daugiau.
Pirkėjai įvertino brandintą jautieną ir ši mėsa tapo kasdieniniu pasirinkimu.

Saldūs havajietiški jautienos sumuštiniai su ananasais
Shutterstock nuotr./Sumuštinis su jautienaIngredientai:
- 0,5 kg sausai brandintos „Norfos“ jautienos,
- 1 valg.š. Volčesterio padažo,
- 4 vnt. konservuotų ananasų riekelių,
- 12 vnt. sumuštinių bandelių,
- 1 vnt. aisbergo salotos.
Padažui:
- ¼ puodelio barbekiu padažo,
- ¼ puodelio konservuotų ananasų skysčio,
- 1 arbat.š. rudojo cukraus.
Gaminimas:
Jautieną sumalkite, sumaišykite su Volčesterio padažu. Suformuokite 12 paplotėlių.
Sumaišykite padažui skirtus ingredientus, pašildykite, kol ištirs cukrus.
Pašildykite bandelę, perpjaukite pusiau, dėkite salotos lapą, iškeptą maltinuką, patepkite padažu, uždėkite ananaso griežinėlį ir suformuokite sumuštinį.
Shutterstock nuotr./Jautienos kepsnysDidelis jautienos kepsnys, kurio užteks ir šeimai, ir draugams. Šventinio skonio jam suteikia raudonas vynas – gali valgyti ne tik suaugę, bet ir vaikai, nes kaitinamas alkoholis išgaruoja.
Ingredientai:
- 1,5 kg sausai brandintos „Norfa“ jautienos.
Mėsos prieskoniai:
- 1 valg.š. žalių pipirų grūdelių,
- 2 arbat.š. česnako granulių,
- 2 arbat.š. druskos,
- 2 arbat.š. maltų juodųjų pipirų,
- 1 arbat.š. citrinos žievelės.
Padažui:
- 2 valg.š. aliejaus,
- 1 puodelio pjaustytų pievagrybių,
- ¼ puodelio supjaustytų šalotų svogūnų,
- 1 puodelio jautienos sultinio,
- 1 puodelio raudono vyno,
- 1 valg.š. kukurūzų krakmolo,
- ¼ arbat.š. juodųjų pipirų,
- 1 arbat.š. kmynų,
- druskos pagal skonį.
Gaminimas:
Sumaišykite mėsos prieskonius ir apibarstykite jautieną.

Namuose – restoraninės kokybės kepsnys
Anksčiau šio produkto „Norfos“ parduotuvėse nebuvo, tai – naujiena pirkėjams. „Norime pristatyti šią naujieną ir tikimės, kad pirkėjai įvertins puikios kokybės produktą“, – sako D.Bartošius.
Antrekotas ir nugarinė be kaulo kainuoja 24,99 eur., išpjova 34,99 eur. D.Bartošius pripažįsta, kad jo šeimoje sausai brandinta jautiena mėgstama, ypač ją mėgsta paskanauti jo sūnūs, nes kokybė tikrai gera.
„Kartą užsisakėme brandintos jautienos kepsnius restorane, norėjome palyginti kokybę. Deja, teko nusivilti, skonis toli gražu neprilygo kepsniams, kuriuos išsikepame savo sodyboje. Gal mums tiesiog nepasisekė, bet padarėme išvadą, kad nusipirkus sausai brandintos jautienos geriau namuose išsikepti puikios restoraninės kokybės kepsnį. Tereikia šiek tiek įgūdžių, kad pasigamintumėt tikrai nesudėtingą ir greitą gurmanišką patiekalą“, – tvirtina technologas.
Shutterstock nuotr./Jautiena
Kiek laiko marinuoti jautieną?
Paruoštą jautienos gabalėlį įtrinkite gautu mišiniu ir palikite 3-5 valandoms kambario temperatūroje. Į marinatą galite įdėti ir tarkuoto česnako ir prieskonių, bet tai patinka ne kiekvienam. Prie šios rūšies mėsos labiausiai tinka bazilikas, kalendra, juodieji ir raudonieji malti pipirai. Sūdyti jautieną geriausia prieš pat siunčiant į orkaitę, kitaip ji išleis sultis ir gausis sausa.
Vienas populiariausių patiekalų – jautienos kepsnys. Sojų padažo marinatas padės suminkštinti mėsą ir suteiks jai ypatingo skonio. Paruošti jį labai lengva. Paruoštą jautieną įtrinkite prieskoniais, sojų padažo ir tarkuoto česnako mišiniu (nebūtina) ir palikite 2-3 val. Jei neturite tiek laiko, tada po 40–60 minučių mėsa turi pasimarinavusi ir galite pradėti ją kepti. Kepsnių sūdyti nebūtina, antraip mėsa išskirs sultys ir praras sultingumą, o sojos padaže druskos tikrai užtenka.

Ar pavyko?
Gerai brandintą mėsą atpažinti galite iš kelių labai paprastų dalykų. Visų pirma, gerai brandinta mėsa tampa raudonai rudos spalvos. Antra, įspaudus mėsą turėtų likti įduba.
Taip pat svarbu, jog pavyktų ne tik mėsos brandinimas, bet ir grilinimas. Pateikiame kelis patarimus, kaip tinkamai iškepti brandintą mėsą:
Įdomu, kaip, turint dujinį grilį, išgauti dūmo aromatą? Perskaityti gali paspaudęs čia.
Paruošta remiantis: steaksupply.lt, lithuanianbeef.com, feelthebeef.lt, jautienosnamai.lt, mesininkas.lt, balticlarus.lt