pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Naminis kiaulienos plovas: receptas, kuris privers laukti vakarienės

Ar kada nors valgėte tokį plovą, kuris pasklinda kvapais po visus namus ir priverčia visus laukti pietų su šaukštu rankoje? Jei taip - tikėtina, kad tai buvo būtent naminis plovas su kiauliena. Kiekvienas ingredientas čia svarbus: nuo sultingo kiaulienos gabalėlio iki subtiliai karamelizuoto svogūno. Net ryžiai turi savo svarbią užduotį - sugerti visus skonius, bet likti biri ir švelnūs. Naminis plovas su kiauliena - tai jaukumo ir sotumo kupinas patiekalas, kuris dažnai tampa šeimos pietų ar šventinio stalo žvaigžde.

Plovo istorijos vingiai

Uzbekijoje, kurioje plovas yra tikras nacionalinės virtuvės pasididžiavimas, pasakojama, kad plovas pirmą kartą buvo paruoštas Aleksandro Makedoniečio užsakymu. Karvedys pareikalavo sukurti paprastą patiekalą, suteiksiantį daug jėgų kovai mūšyje.

Ingridientai ir paruošimas

Plovui reikės:

  • 500 g kiaulienos šoninės arba sprandinės;
  • 500 g ryžių;
  • 5 svogūnų;
  • 5 morkų;
  • 1 galvutės česnako;
  • 100 ml augalinio aliejaus;
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų (~0,5 a.š.), lauro lapų (2 vnt.);
  • Kumino (~1 v.š.), saldžiosios arba aitriosios paprikos miltelių, ciberžolės (~1 a.š.), koriandros (~1 a.š.).
  • Raugerškio;
  • Vandens.

Gaminimo eiga

  1. Pirmiausia pasiruošiame visus ingredientus. Mėsą pjaustome maždaug graikinio riešuto dydžio gabalais. Svogūną pjaustome pusžiedžiais, morkas - lazdelėmis. Česnaką nuvalome, nuplauname. Ryžius perplauname šaltu vandeniu kelis kartus, kol vanduo taps skaidrus, užpilame šiltu vandeniu ir paliekame pastovėti apie valandą.
  2. Į puodą pilame aliejų, jį gerai įkaitiname, dedame mėsą ir kepame ant stiprios ugnies kol mėsa apskrus. Dedame svogūnus ir kepame kol suminkštės ir pagels. Dedame morkas ir kepame kol jos suminkštės. Viso šio proceso metu ugnies nemažiname, tačiau puodo turinį maišome.
  3. Tada į puodą dedame visus prieskonius: druską, pipirus, lauro lapus, kuminą ir kt.. Minutę pakaitiname ir užpilame karštu vandeniu. Vandens reikės tiek, kad apsemtų puodo turinį. Paliekame virti puse valandos ant silpnos ugnies.
  4. Praėjus laikui paragaujame ar netrūksta druskos, skystimas puode turi būti truputį per sūrus.
  5. Nuo ryžių nupilame vandenį, sudedame juos į puodą ir paskirstome tolygiai. Į vidurį dedame česnako galvutę, įspaudžiame, kad matytūsi tik kotelis. Pilame karšto vandens tiek, kad apsemtų ryžius maždaug 1 centimetru (jeigu ryžių nemirkėte, vandens reikės du ar net tris kartus daugiau).
  6. Ant stiprios ugnies kaitiname kol ryžiai sugers vandenį, tada uždengiame dangtį, ugnį sumažiname iki minimalios ir kaitiname apie 20 minučių. Praėjus laikui ugnį išjungiame ir paliekame plovą pastovėti dar 10 minučių.
  7. Išimame česnako galvutę ir plovą sumaišome.

Plovo gaminimo gudrybės

Gaminant plovą, svarbu ne tik laikytis recepto, bet ir pasikliauti pojūčiu. Kai kurie niuansai gali pakeisti visą rezultatą. Pavyzdžiui, nepermaišyk ryžių gaminimo metu - tai vienas dažniausių pradedančiųjų klaidų. Taip pat verta atkreipti dėmesį į prieskonius - kuo jie aromatingesni ir natūralesni, tuo autentiškesnis skonis. Ir, žinoma, neskubėk. Plovas - ne greitas patiekalas.

Prieskoniai

Svarbiausias plovo prieskonis yra kuminas. Plovui, pagal šį receptą, kumino reikės apie 1 valgomąjį šaukštą. Jeigu neturite kitų prieskonių - nieko tokio. Mėgstantys aštriau gali naudoti aitriąją papriką arba jos miltelius. Žinoma galite naudoti ir plovo prieskonių mišinį. Norintys įdomesnio skonio plovą gali gardinti džiovintomis slyvomis ar razinomis. Jas dėkite permaišydami plovą po 45 min.

Patarimai

Naminis plovas su kiauliena - tai patiekalas, kuriame telpa šiluma, sotumas ir namų kvapas. Jis ne tik pasotina, bet ir sukuria progą sulėtinti tempą, pabūti virtuvėje ilgiau ir pasimėgauti pačiu gaminimo procesu. Pasitikėk savo pojūčiu ir receptu - net jei gaminsi pirmą kartą, rezultatas gali maloniai nustebinti.

Alternatyvūs gaminimo būdai

Paprastai plovas ruošiamas ant laužo, kazane - sunkiame, iš ketaus pagamintame puode apvaliu dugnu. Tačiau nenusiminkite, jei tokių galimybių neturite, plovą galite pasigaminti ir namuose. Reikės didelio puodo su storu dugnu (gaminant ant viryklės) arba elektrinio daugiafunkcinio puodo.

Plovui galite naudoti bet kokią mėsą, bet skanesnis plovas gaunasi kai mėsa riebesnė.