pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Bulvės folijoje: receptai ir patarimai, kaip iškepti tobulą patiekalą

Bulvės - universalus produktas, kurį galima paruošti įvairiais būdais. Vienas iš paprasčiausių ir skaniausių būdų - kepti bulves folijoje. Tai puikus garnyras prie mėsos, žuvies ar tiesiog savarankiškas patiekalas.

Lašiša su bulvėmis folijoje

Šis receptas - puikus būdas paruošti skanią ir sveiką vakarienę. Lašiša suteikia patiekalui subtilų skonį, o bulvės - sotumo.

Ingredientai:

  • 400 g bulvių (jei didelės, perpjaukite per pusę)
  • 2 lašišos filė
  • 4 pjaustyti svogūnų laiškai
  • Saujelė šviežių krapų
  • 100 ml grietinėlės
  • Druska ir pipirai pagal skonį

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių.
  2. Apskrudinkite bulves (apie 10 min).
  3. Paimkite 2 lakštus dvigubos folijos, ant vieno jų dėkite nusausintas bulves. Jas gausiai pabarstykite druska ir pipirais.
  4. Ant viršaus dėkite lašišos filė. Ją apipilkite su svogūnų laiškais, krapais, druska ir pipirais išmaišyta grietinėle.
  5. Ant viršaus uždėkite kitą folijos lakštą ir užlankstykite kraštelius. Taip pat paruoškite ir kitą folijos krepšelį.
  6. Kepkite orkaitėje 18 min. Patiekite su šviežiu daržovių salotomis. Valgykite tiesiai iš folijos. Skanaus!

Naminės bulvės su česnaku folijoje

Šis receptas patiks tiems, kurie mėgsta aštresnį skonį. Česnakas suteikia bulvėms pikantiškumo ir aromato.

Ingredientai:

  • 12 vidutinio dydžio šviežių bulvių
  • 2 česnako galvučių
  • 12 juostelių šoninės
  • Pusės stiklinės augalinio aliejaus
  • Druskos, juodųjų pipirų - pagal skonį

Gaminimas:

  1. Česnako galvutes išdalinkite skiltelėmis, nulupkite tik viršutinį odelės sluoksnį. Iki galo nulupkite tik tris česnako skilteles.
  2. Nuluptas česnako skilteles sutarkuokite smulkia tarka - tarkuokite tiesiai į dubenėlį su augaliniu aliejumi, aliejų dar paskaninkite druska, gerai išmaišykite.
  3. Bulves labai gerai nuplaukite, geriausia su šiurkščiu šepetėliu - jų lupti nereikės. Bulves supjaustykite maždaug centimetro storio riekelėmis.
  4. Supjaustytas bulves sudėkite į dubenį ir užpilkite česnakiniu aliejumi - gerai išmaišykite, kad bulvės apsiveltų aliejumi.
  5. Atsiplėškite šešis dvigubus maždaug 30 centimetrų ilgio ir 40 centimetro pločio kepimo folijos gabalėlius.
  6. Į kiekvieno kepimo folijos gabalėlio centrą įdėkite bulvių, kelias skilteles česnako. Pagardinkite druska bei pipirais. Šoninės juosteles pasmulkinkite - kiekvienai bulvių porcijai turėtų tekti po dvi šoninės juosteles (kiekvieną padalinti į tris dalis).
  7. Tuomet gražiai folija apgobkite bulves, truputį pakepkite orkaitėje ar ant grotelių. Tuomet į kiekvieną folijos krepšelį įpilkite po pusę stiklinės vandens ir užlankstykite folijos kraštus.
  8. Orkaitėje ant grotelių kepkite apie 30 minučių. Skanaus!

Bulvių kepimo ant grotelių būdai

Maisto ekspertė Vilma Juodkazienė teigia, kad norint bulves paruošti skaniai ir originaliai, tereikia į šalį nustumti bulvių prieskonių mišinį ir pasiruošti saviems eksperimentams. Anot V. Juodkazienės, maisto kepimas ant grotelių turi daug privalumų - visų pirma, toks gaminimo būdas išsaugo maisto produktų naudingas ypatybes, antra, kepant ant grotelių nereikia naudoti prieskonių ir riebalų - visi produktai iškepa patys, neprarasdami savo skonio ir aromato.

Yra trys pagrindiniai bulvių ruošimo kepsninėje būdai:

  • Bulvių apvirimas dar prieš pradedant kepti ant grotelių.
  • Ant grotelių bulvės kepa nuo pradžios iki pabaigos.
  • Bulvės kepamos aliuminio folijoje. Šį variantą ypač mėgsta iškylautojai, daržoves kepantys žarijose.

Prieš kepant - apvirti

V. Juodkazienės teigimu, prieš kepant apvirti bulves naudinga dėl kelių priežasčių - tai sutrumpina kepimo laiką, palengvina patį kepimo procesą ir suteikia prancūziškų bulvyčių skonį. Pasirinkusiems šį gaminimo būdą V. Juodkazienė pataria bulves supjaustyti maždaug 1 cm griežinėliais ir jas apvirus apšlakstyti aliejumi ir žolelėmis - taip bulvės neišsausės ir geriau apskrus kepimo metu.

Kepsninėje - nuo pradžios iki pabaigos

Bene populiariausias bulvių ruošimo būdas - ant grotelių jas kepti nuo pradžių iki galo. Pasirinkus šį kepimo būdą, bulves patariu supjaustyti plonomis skiltelėmis - tuomet jos iškeps greičiau ir prieš kepimą bulves apšlakstyti alyvuogių aliejumi bei apibarstyti prieskoniais.

Kepimas aliuminio folijoje

Dar vienas būdas skaniai iškepti bulves ant laužo ar kepsninėje - įvynioti jas į aliuminio foliją. Taip gaminamos bulvės, anot V. Juodkazienės, išlaiko minkštą, tačiau pakankamai tvirtą tekstūrą ir puikiai sugeria prieskonių ar kitų priedų aromatą. Pasirinkusiems šį gaminimo būdą maisto ekspertė pataria nelupti bulvių odelės, nes ji apsaugo bulves nuo kaitros ir suteikia išskirtinį aromatą bei skonį.

Patarimai, kaip kepti bulves folijoje

  • Kepame visą bulvę. Įvyniokite nesmulkintas bulves į aliuminio foliją, kad apsaugotumėte jas nuo stipraus grilio karščio ir kad jos vienodai iškeptų.
  • Supjaustytų bulvių „krepšeliai“. Bulvių griežinėliai, supakuoti folijoje, iškeps daug greičiau nei visos bulvės.
  • Bulvių skilteles kepame tiesiai ant grotelių. Bulvių skilteles ar ketvirčius galite greitai ir lengvai iškepti tiesiai ant grotelių, bet tokiu atveju jas teks atidžiai prižiūrėti.
  • Kepame apvirtas bulves. Tai yra greičiausias būdas, kaip iškepti bulves.

Tikimės, kad šie receptai ir patarimai padės jums pasigaminti skanias ir originalias bulves folijoje!