Nori išbandyti ir tu, bet bijai mielinės tešlos? Recepto pabaigoje duosiu keletą patarimų, ir tavo kepinys bus tobulai pavykęs ir skanus. Šias bandeles kepti nėra sudėtinga, bet užima šiek tiek laiko.
Mielinės bandelės su varške ir razinomis
(12-14 vnt.)
Reikės:
- 480-500 g miltų
- 300 ml šilto pieno
- 12 g sausų mielių
- 2 v. š. skysto medaus
- 50 ml aliejaus
- 50-70 g cukraus
- žiupsnelis druskos
Įdarui:
- 360 g varškės
- 100-130 g cukraus (galima ir daugiau, jei mėgstate saldžiai)
- 1 a. š. vanilės
- 1 citrinos žievelės
- 2-3 v. š. minkšto sviesto
Gaminimo eiga
-
Pirmiausia pasiruošim tešlą. Gaminimo eiga 1. Pirmiausia pasiruošim tešlą. Išlydom sviestą ir paliekam bent penkioms minutėms praaušti. Į dubenį dedam grūdėtą varškę, grietinę, cukrų, vanilinį cukrų, supilam sviestą. Išplakam. Jei liko koks vienas kitas varškės gumuliukus - ne pasaulio pabaiga, todėl visai nesinervinam.
-
Į dubenį pilame lengvai pašildytą pieną, beriame mieles, cukrų, druską, aliejų ir skystą medų, viską gerai išmaišome. Supilame miltus ir užminkome minkštą tešlą (bus kibi).
-
Į švarų indą pilame lašelį aliejaus, patepame kraštus ir dedame tešlą pakilti (turi padvigubėti).
-
Kol tešla kyla, įdarui varškę, cukrų, vanilę ir citrinos žieveles dedu į trintuvą ir viską lengvai pertrinu (gali likti gabaliukų).
-
Tešlai pakilus, dedame ją ant miltais pabastyto stalviršio ir iškočiojame didelį 2,5-3 mm storio tešlos lakštą.
-
Pirmiausia tešlą patepame minkštu sviestu. Ant viršaus dedame varškę ir paskirstome per visą tešlą.
-
Beriame norimą kiekį razinų (galima be jų arba naudoti riešutus). Atsargiai (tešla turėtų būti minkšta) susukame tešlos ritinį ir supjaustome nedideliais gabaliukais.
-
Tešlos gabaliuko puselę, kurią dėsime ant kepimo popieriaus, paspaudžiame į miltus, taip neišbėgs varškė.
-
Bandelės viršų patepame kiaušinio tryniu.
-
Dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą, uždengiame ir leidžiame pakilti apie 15 min.
-
Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 25 min. arba kol gražiai paruduos.
-
Iškepus leidžiame atvėsti, pabarstome milteliniu cukrum.
2. Stiklinę miltų sumaišom su kepimo milteliais ir druska. Dedam į tešlą ir išplakam. Suberiam likusius miltus ir porą minučių paminkom. Tešla neturėtų baisiai prie rankų lipt, bet ir kieta jos nepavadinsi.
3. Įjungiam orkaitę - 200 laipsnių. Išlydom sviestą, skirtą įdarui. Lėkštėj sumaišom cukrų (galima naudoti ir rudąjį) ir cinamoną (dar galima dėti muskato ir saikingai imbiero). Miltais pabarstom stalviršį ir iškočiojam iš tešlos stačiakampį. Maždaug 30 centimetrų pločio ir 35-40 centimetrų pločio. Aptepam jį sviestu, palikdami po kokį centimetrą nuo ilgesnių kraštų. Ten pat išbarstom cukraus ir cinamono mišinį.
4. Atsargiai, labai nespausdami suvyniojam pagal ilgąją kraštinę į ritinį. Padalijam jį į dvylika lygių dalių. Kepimo formą (geriausia - atidaromu šonu) ištepam sviestu, sudėliojam bandeles palikdami maždaug 5-7 mm tarpelius. Pažiūrėjus į nuotrauką turėtų būti aiškiau, kaip tasai procesas turėtų vykt. Kišam į orkaitę ir kepam maždaug pusvalandį.
5. Ištraukiame ir leidžiame 10-15 minučių atvėsti. Per tą laiką sumaišom cukraus pudrą su vaniliniu cukrumi. Pilam du šaukštus pieno ir išmaišom. Jei masė baisiai tiršta ir labiau primena košę, o ne glajų, įpilam dar šlakelį pieno. Apšlakstom pyragą. Naudojau, aišku, puikiąją DVARO varškę ir DVARO sviestą, o pusę miltų kiekio dėjau pilno grūdo, tikrai labai geras dalykas. Bet galite ir visus pilno grūdo dėti arba tik įprastus baltus. Kaip jau pasirinksite. Sviestą ištirpinam puode. Dubenyje sumaišom miltus, sausas mieles, druską, cukrų ir šį mišinį užpylę pienu su sviestu, minkom tešlą. Pakilusią tešlą iškočiojam į didelį stačiakampį. Ištepam su varškės mase, suvyniojam, supjaustom ritinukais, išdėliojam skardoje, ir leidžiam dar valandėlę pastovėti ir pakilti. Tada išplakam kiaušinį patepam kiekvieną bandelę kiaušinio plakiniu ir pabarstom su cinamonu sumaišytu cukrumi.
Taip pat svarbu leisti tešlai antrą kartą pakilti, kai bandelės jau su varške susuktos sėdi. gerai išminkyti tešlą (jei minkysite rankomis, tai kai supilsite pieną į miltus ir suminkysite leiskite tešlai tiesiog pasėdėt 10 min ir tada jau gerai išminkysite).
Patarimai
- Aš tešlos indą visada uždengiu maistine plėvele, taip tešla greičiau pakyla.
- Tešlą kildinu orkaitėje, prieš tai ją įjungusi 5 min. 170 laipsnių temperatūrą. Tada išjungiu ir dedu indą su tešla. Visada greitai ir tobulai tešla pakyla.
- Kad bandelės būtų tobulai minkštos, mielinei tešlai svarbu nepadauginti miltų.
- Taip pat svarbu, kad mielės būtų nepasenusios.
Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros (išskyrus sviestą trupininiam paviršiui). Iš pradžių miltų įberkite 450 g. Jeigu tešla bus per minkšta, įbersite dar porą šaukštų.
Ingredientų lentelė
Ingredientas | Kiekis |
---|---|
Mielės | 1 arbat. š. |
Cukraus | 1 arbat. š. |
Miltų | 1 arbat. š. |
Kiaušinis | 1 vnt. |
Vanilinis cukrus | 2-3 valg. š. |
Druska | 1/4 st. |
Cukrus | 1/3 st. |
Sviesto trupiniams | 2 valg. š. |
Sviesto teslai | 3 valg. š. |
Mielinės bandelės skaniausios tą pačią dieną.