Šiandien, 2025 m. balandžio 14 d., norime pasidalinti receptu, kuris puikiai tinka tiek kasdieniam pietų stalui, tiek svečiams pavaišinti. Troškinys su kalafiorais – tai ne tik skanus, bet ir maistingas patiekalas, kuriame gausu vitaminų ir mineralų. Šis receptas yra lengvai pritaikomas pagal individualius skonius ir turimus ingredientus.
Kalafiorų nauda sveikatai
Prieš pradedant gaminti, verta paminėti, kodėl kalafiorai yra tokie vertingi mūsų organizmui. Kalafiorai yra puikus vitamino C šaltinis, kuris stiprina imuninę sistemą. Juose taip pat gausu vitamino K, svarbaus kraujo krešėjimui, ir folio rūgšties, reikalingos ląstelių augimui ir vystymuisi. Be to, kalafioruose yra nemažai skaidulų, kurios gerina virškinimą ir padeda palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą. Kalafiorai taip pat turi antioksidacinių savybių, padedančių apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų žalos.
Ingredientai
Šiam troškiniui pagaminti reikės šių ingredientų:
- 1 didelis kalafioras
- 2 morkos
- 1 didelis svogūnas
- 2-3 bulvės (nebūtinai, bet suteikia sotumo)
- 2 skiltelės česnako
- 1 skardinė konservuotų pomidorų (arba 4-5 švieži)
- 1 stiklinė daržovių sultinio (arba vandens)
- Alyvuogių aliejus
- Druska, pipirai, džiovinti žolelių mišinys (pvz., provanso žolelės, bazilikas, raudonėlis) – pagal skonį
- Šviežios petražolės (papuošimui)
- (Neprivaloma) Rūkyta šoninė arba dešrelės (vegetarams – tofu arba sojos gabaliukai)
- (Neprivaloma) Grietinė arba jogurtas (patiekimui)
Gaminimo eiga
Šis troškinys gaminamas keliais paprastais žingsniais:
1. Paruošimas
- Kalafiorą išskirstykite į mažus žiedynus.
- Morkas nuskuskite ir supjaustykite griežinėliais arba kubeliais.
- Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
- Bulves nuskuskite ir supjaustykite kubeliais (jei naudojate).
- Česnaką nulupkite ir susmulkinkite.
- Jei naudojate rūkytą šoninę ar dešreles, supjaustykite jas kubeliais.
2. Kepimas
- Dideliame puode arba troškintuve įkaitinkite alyvuogių aliejų.
- Jei naudojate šoninę ar dešreles, apkepkite jas, kol apskrus. Išimkite iš puodo ir atidėkite į šalį. (Vegetarams - apkepkite tofu ar sojos gabaliukus)
- Į tą patį puodą suberkite svogūnus ir pakepkite, kol suminkštės ir taps skaidrūs.
- Sudėkite morkas ir česnaką, pakepkite dar kelias minutes.
3. Troškinimas
- Sudėkite kalafiorų žiedynus ir bulves (jei naudojate) į puodą.
- Supilkite konservuotus pomidorus (jei naudojate šviežius, juos nulupkite ir supjaustykite).
- Supilkite daržovių sultinį (arba vandenį).
- Pagardinkite druska, pipirais ir džiovintomis žolelėmis.
- Užvirkite, tada sumažinkite ugnį, uždenkite puodą ir troškinkite apie 20-25 minutes, arba kol daržovės suminkštės.
4. Patiekimas
- Prieš patiekdami įdėkite atgal į puodą apkeptą šoninę/dešreles (arba tofu/sojos gabaliukus).
- Patiekite karštą, apibarstytą šviežiomis petražolėmis.
- Galite patiekti su šaukštu grietinės arba jogurto.
Variantai ir patarimai
Šis receptas yra puikus pagrindas, kurį galite pritaikyti pagal savo skonį ir turimus ingredientus. Štai keletas variantų ir patarimų:
- Prieskoniai: Eksperimentuokite su prieskoniais! Galite įdėti šiek tiek kario, ciberžolės arba aitriosios paprikos, kad suteiktumėte troškiniui egzotiško skonio.
- Daržovės: Į troškinį galite įdėti ir kitų daržovių, pavyzdžiui, brokolių, žirnelių, paprikų ar cukinijų.
- Pupelės: Norėdami padidinti baltymų kiekį, galite įdėti skardinės avinžirnių arba baltųjų pupelių.
- Sūris: Prieš patiekdami galite apibarstyti tarkuotu sūriu (pvz., čederiu, parmezanu ar mocarela).
- Veganams: Vietoje daržovių sultinio naudokite vandenį, o grietinę/jogurtą pakeiskite augaliniu jogurtu.
- Sotumas: Dėl bulvių troškinys tampa sotesnis, tačiau jei norite lengvesnio patiekalo, galite jų ir nedėti.
- Konsistencija: Jei norite tirštesnio troškinio, galite šiek tiek sutrinti dalį daržovių blenderiu.
- Kepimas orkaitėje: Troškinį galite kepti ir orkaitėje. Sudėkite visus ingredientus į kepimo indą, uždenkite dangčiu arba folija ir kepkite 180°C temperatūroje apie 40-45 minutes, arba kol daržovės suminkštės.
Mitybos aspektai
Troškinys su kalafiorais yra puikus pasirinkimas tiems, kurie rūpinasi savo sveikata. Tai mažai kaloringas, tačiau maistingas patiekalas, kuriame gausu vitaminų, mineralų ir skaidulų. Dėl didelio skaidulų kiekio troškinys padeda ilgiau jaustis sotiems, todėl tai puikus pasirinkimas norintiems kontroliuoti savo svorį. Be to, kalafiorai yra puikus antioksidantų šaltinis, kurie padeda apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų žalos.
Išvados (Nebūtinos)
Troškinys su kalafiorais – tai universalus, skanus ir sveikas patiekalas, kurį lengvai pritaikysite pagal savo skonį ir turimus ingredientus. Tai puikus pasirinkimas tiek kasdieniam pietų stalui, tiek ypatingoms progoms. Skanaus!