pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Tortas su maskarponės sūriu: receptai ir gaminimo paslaptys

Tortas mūsų šeimoje yra neatsiejama šventės dalis ir vakaro kulminacija. Kokia šventė be torto? Esu minėjusi, kad mėgstamiausias dukrytės tortas yra šokoladinis. Tai ta proga - šokoladinis maskarponės sūrio tortas. Tortas skanus, nėra labai saldus ir lengvai pagaminamas.

Šokoladinis maskarponės tortas

Šis tortas yra „nuogas“ - jo šonai yra be kremo. Galima pasilikti dalį kremo ir papuošti, bet man patiko ir tokia jo išvaizda. Torte kremo yra gana daug. Jis pakankamai minkštas, purus, bet dar išlaikė savo formą. Grietinėlės galima naudoti kiek mažiau - 400 ml.

Ingredientai:

Torto biskvitui (forma 20 cm):

  • 2 kiaušiniai
  • 100 g tirpinto sviesto
  • 1 indelis saldinto kondensuoto pieno
  • 7 v.š. miltų
  • 2 v.š. kakavos
  • 1,5 a.š. kepimo miltelių

Maskarponės kremui:

  • 250 g maskarponės sūrio
  • 400 ml grietinėlės 36 % riebumo
  • 2 v.š. cukraus pudros

Biskvitą kepiau uždėjusi ant kepimo skardos. Dalis tešlos išbėgo, todėl geriau kepti tradiciškai - formos apačią iškloti kepimo popieriumi. Tik svarbu, kad neliktų miltų gumulėlių tešloje. Mane labiausiai gąsdina biskvito kepimas ir jo pjaustymas. Šis pjovėsi tikrai lengvai.

Tiramisu maskarponės tortas

Paruošimo laikas - 30 min., gaminimo laikas - 40 min.

Ingredientai:

Biskvitui:

  • 4 kiaušiniai (naudojau M dydžio)
  • 120 g (1 st.) kvietinių miltų
  • 40 ml (1/4 st.) pieno
  • 40 g sviesto, ištirpinto ir atvėsinto
  • 100 g (1/2 st.) cukraus
  • žiupsnelio druskos

Kremui:

  • 500 ml riebios grietinėlės
  • 250 g maskarponės
  • 1 valg. š. citrinos sulčių
  • 100 g (3/4 st.) miltelinio cukraus (ar pagal skonį)
  • vanilės ekstrakto

Biskvitui sulaistyti:

  • puodelio juodos kavos su cukrumi (galima įpilti likerio)

Tortui papuošti:

  • kakavos
  • braškių
  • citrinos griežinėlių

Gaminimo eiga:

Biskvitas:

  1. Atskirti kiaušinio baltymus ir trynius. Baltymus galima palaikyti šaldytuve, kad būtų lengviau plakti.
  2. Dideliame inde elektriniu plakikliu išplakti baltymus. Po truputį supilti cukrų. Plakti iki standumo, kad apvertus indą baltymai nekristų.
  3. Kitame inde lengvai išplakti trynius, sviestą, pieną. Sukrėsti baltymus. Maišyti mentele plačiais, lengvais judesiais.
  4. Suberti išsijotus miltus, druską. Juos irgi atsargiai išmaišyti. Reikia stengtis, kad baltymai nesukristų.
  5. 18 cm kepimo formos šonus ištepti riebalais. Į apačią įdėti kepimo popierių. Sukrėsti tešlą. Kepti iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 35-40 min.
  6. Biskvitą atvėsinti, išimti iš formos. Perpjauti į 3 dalis.

Kremas:

  1. Šaltą grietinėlę išplakti iki standumo. Apvertus indą ji turi nekristi.
  2. Kitame inde lengvai išplakti maskarponę, citrinos sultis. Sukrėsti grietinėlę, išsijotą cukraus pudrą. Atsargiai išmaišyti mentele.

Torto surinkimas ir papuošimas:

  1. Kremą padalinti į 3 dalis. Geriausia naudoti konditerinį maišelį.
  2. Pasiruošti lėkštę, ant kurios bus tortas. Ant jos uždėti kepimo formos šonus, apjuosti specialia juosta (galima naudoti kepimo popierių). Į apačią dėti biskvitą. Lengvai sulaistyti kava (kad paviršius būtų lengvai drėgnas).
  3. Išspausti kremo. Jį sulyginti šaukštu. Tada vėl dėti biskvitą ir kartoti tą patį, kas parašyta aukščiau.
  4. Tortą užbaigti su 3 dalimi kremo. Tortą geriausia palaikyti per naktį šaldytuve.
  5. Nuimti juostos šonus.

Nekeptas tortas su maskarpone ir mangų sultimis

Šis nekeptas tortas su maskarpone ir mangų sultimis yra tikrai gaivus ir vasariškas. Mangų sultis naudojau, nes taip… paprasčiau. Prinokusių mangų nėra lengva rasti, tad pasirinkau naudoti mangų nektarą.

Neseniai gaminau nekeptą tortą su maskarpone ir braškiniu viršumi, o šį kartą viršų dariau su mangų sultimis. Taip pat į kreminį sluoksnį dėjau mažiau želatinos bei šiek tiek keičiau ingredientų proporcijas.

Keletas patarimų:

Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros (taip pat ir grietinėlė). Kitu atveju, želatina gali sušokti į gumuliukus.

Saldumą reguliuotis pagal save. Naudojau apie 5 šaukštus cukraus pudros. Man buvo pakankamai saldu, nes mangų sultys ir kondensuoto pieno sausainiai buvo saldoki.

Torto pagrindą galima trumpai pakepti orkaitėje - 160 laipsnių temp. apie 5 min.

Želatinos paruošimas:

Naudojau „Dr. Oetker“ želatiną. Jos nereikia papildomai išbrinkinti. Taip pat šios želatinos reikia naudoti mažiau nei kitų gamintojų. Kitu atveju skaitykite, kas parašyta ant želatinos pakuotės.

Į indelį su virintu vandeniu suberiu želatiną. Ją išmaišau. Tada indą statau į puodą su vandeniu. Įjungiu kaitrą ir maišau želatiną, kol ji visiškai ištirpsta. Svarbu jos neužvirinti.

Želatiną atvėsinu. Pilant į kremą, ji turi būti vos šilta, nepradėjusi stingti. Jeigu želatina pradeda stingti, reikia ją vėl pakaitinti vandens vonelėje.

Torto išėmimas iš formos:

Kepimo formos šonus apjuosiau kepimo popieriumi. Kraštai buvo kiek nelygūs, bet buvo paprasčiau tortą išimti iš formos.

Apatinio popieriaus nuėmimas: užkišu peilį tarp popieriaus ir torto apačios.

„Beždžionės tortas“ su maskarpone ir uogomis

Labai skanus, švelnios tekstūros ir tirpstantis burnoje tortas su šviežiomis uogomis. Pagaminti jį - juokų darbas, o paragavus niekas nepatikės, kad užtrukote tiek nedaug laiko.

Ingredientai:

  • 150 g trapių šokoladinių sausainių ("Selga")
  • 50 g sviesto
  • 500 g mascarpone sūrio
  • 450 ml riebios grietinėlės (35% riebumo)
  • 150 g cukraus
  • 1 š. šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • 1/2 a.š. smulkiai tarkuotos citrinos žievelės
  • 1 a.š. vanilės pastos arba 1 išskobtos vanilės ankšties
  • 3 a.š. želatinos miltelių (naudoju smulkiai maltą "Dr. Oetker" želatiną)
  • 6 š. vandens
  • cukraus pudros pabarstymui
  • Braškės, šilauogės, avietės

Gaminimo eiga:

  1. 22-24 cm kepimo formelę, tiek dugną, tiek šonus truputį aptepkite sviestu (tam, kad priliptų kepimo popierius) ir viską išklokite kepimo popieriumi.
  2. Sausainius susmulkinkite iki trupinių, tai greičiausiai padarysite virtuvinio kombaino/ pjaustyklės pagalba arba galite juos sudėti į sandarų, užspaudžiamą šaldymo maišelį ir kočėlu ar kitu sunkiu daiktu (tiks ir keptuvė) daužyti iki trupinių.
  3. Sviestą ištirpinkite ant nedidelės ugnies ir dubenyje sumaišykite su sausainių trupiniais. Visą masę šaukšto pagalba tolygiai paskirstykite ant formelės dugno, truputį paspausdami suformuokite torto pagrindą. Įdėkite į šaldytuvą, kad pagrindas greičiau sustingtų.
  4. Želatiną suberkite į karščiui atsparų indą (geriausiai stiklinį), užpilkite šaltu vandeniu, truputį pamaišykite, kad grūdeliai vandenyje tolygiai pasiskirstytų ir nesušoktų į vieną gabalą. Palikite želatiną brinkti apie 10 minučių.
  5. Visus likusius produktus (mascarpone sūrį, cukrų, grietinėlę, citrinos sultis, žievelę, vanilę) sudėkite į dubenį ir šluotelės pagalba išplakite iki vientisos masės.
  6. Dabar Jums reikės garų vonelėje ištirpinti želatiną. Paimkite nedidelį puodą, įpilkite apie 10 cm vandens, ant viršaus uždėkite indą su išbrinkusia želatina, bet, kad indo dugnas neliestų vandens, jeigu reikia pamažinkite vandens kiekį ir kaitinkite ant nedidelės ugnies. Po kažkurio laiko pastebėsite, kad želatinos krašteliai ima tirpti. Masei beveik ištirpus pradėkite maišyti, kol liks tik skaidrus skystis (be grūdelių). Jokiu būdu neleiskite viskam užvirti.
  7. Želatiną kelias minutes atvėsinkite ir atsargiai, plona srovele, nuolat mašydami supilkite į kremą. Viską gerai išmaišykite ir supikite ant torto pagrindo.
  8. Ant torto viršaus išdėliokite savo pasirinktas uogas, jeigu naudosite braškes ir jos didelės, perpjaukite į keturias dalis arba kaip tik Jums norisi.
  9. Paruoštą tortą dėkite į šaldytuvą bent dviems valandoms, kad sustingtų (aš dažniausiai jį ruošiu iš vakaro).
  10. Sustingusį tortą išimkite iš šaldytuvo, labai atsargiai atsekite ir nuimkite formos kraštą bei kepimo popierių. Tortą kartu su popieriumi (esantį po pagrindu) perkelkite į lėkštę, galite jį ištraukti arba palikti.

Patarimai:

  • Vanilės pasta yra geriausias pasirinkimas, ji suteiks intensyvų skonį ir aromatą. Išskobtos vanilės ankšties seklytės taip pat puikiai tiks. Skysto vanilės ekstrakto nesirinkčiau, nes dažniausiai jo sudėtyje yra alkoholio ir jis neleis tortui tinkamai sustingti.
  • Šiam tortui galite rinktis įvairias uogas, galite naudoti vien tik šilauoges, braškes ar vien tik avietes.

Braškinis tortas su citrinų kremu ir maskarponės kremu

Vasaros, savaitgalių ir saldžių pasilepinimų niekad nebus per daug! Todėl kol braškių sezonas dar tęsiasi, kol jos dar saldžiai kvepia soduose, - kviečiu išsikepti labai, labai skanų tortą. Jis vasariškas, saldus, rūgštus, gaivus, nuostabus!

Citrinų kremą galite paruošti prieš porą dienų ir iki sluoksniuojant laikyti sandariame indelyje šaldytuve.

Plakdami maskarponės kremą, būkite labai atidūs - nei maskarponės, nei grietinėlės nevalia perplakti. Iš pradžių maskarponę ir miltelinį cukrų trumpai paplakite tik tol, kol susijungs į vientisą masę. Nesustodami plakti, pilkite grietinėlę. Susluoksniavę tortą, būkite kantrūs. Leiskite jam šaldytuve pastovėti per naktį, kol skoniai susijungs į harmoningą visumą.

Ingredientai:

Citrinų kremui:

  • 120 ml citrinų sulčių
  • 2 šaukštai tarkuotų citrinų žievelių
  • 150 g miltelinio cukraus
  • 80 g tirpinto atvėsinto sviesto
  • 2 kiaušiniai

Biskvitams:

  • 4 kiaušiniai
  • 120 g cukraus
  • 120 g miltų
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • žiupsnelis druskos

Maskarponės kremui:

  • 500 g maskarponės
  • 150 g miltelinio cukraus
  • 400 ml grietinėlės (35% riebumo)

Sirupui:

  • 100 ml vandens
  • 2 valgomieji šaukštai citrinų sulčių
  • 2 valgomieji šaukštai cukraus

Tortui sluoksniuoti:

  • braškių

Gaminimo eiga:

Citrinų kremo paruošimas:

  1. Citrinų žieveles, sultis, miltelinį cukrų, tirpintą atvėsintą sviestą ir kiaušinius elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos masės.
  2. Kaitinkite virš silpnos ugnies, nuolat maišydami, kol kremas sutirštės.
  3. Nuimkite puodą su kremu nuo ugnies, leiskite atvėsti. Supilkite į stiklainėlį.

Biskvitų kepimas:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros.
  2. Kiaušinius išplakite su cukrumi iki purios masės.
  3. Įmuškite po vieną kiaušinį, kiekvieną lengvai įplakdami.
  4. Miltus išsijokite, sumaišykite su kepimo milteliais ir druska.
  5. Atsargiai įmaišykite į kiaušinių masę.
  6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol biskvitai gražiai iškils, jų paviršius gražiai pagels.
  7. Biskvitams iškepus, praverkite orkaitės dureles ir leiskite kelias minutes lėtai vėsti kepimo formoje.

Maskarponės kremo paruošimas:

  1. Maskarponės sūrį ir miltelinį cukrų sudėkite į didelį plakimo dubenį. Trumpai paplakite, kol produktai susimaišys. Neperplakite!
  2. Toliau plakdami vidutiniu greičiu, pamažu pilkite grietinėlę. Plakimo greitį padidinkite. Plakite, kol supilsite visą grietinėlę ir tol, kol išplaksite tirštą kremą. Kai kremas taps tirštas, plakti nustokite.

Sirupo paruošimas:

  1. Sumaišykite vandenį, citrinų sultis ir cukrų.

Torto sluoksniavimas:

  1. Ant lėkštės ar padėklo dėkite pirmąjį biskvitą, apjuoskite jį tortinės borteliu (žiedu).
  2. Kiekvieną biskvitą sulaistykite paruoštu sirupu, aptepkite citrinų kremu, maskarponės kremu ir išdėliokite braškių gabalėlius. Taip susluoksniuokite visus biskvitus.
  3. Paruoštą tortą dėkite į šaldytuvą ir palaikykite jame per naktį. Tuomet nuimkite tortinės bortelį.

Nekeptas tortas su maskarpone ir braškėmis

Paruošimo laikas - 30 min.

Ingredientai:

Pagrindui:

  • 180 g sausainių
  • 70 g sviesto

Kremo sluoksniui:

  • 250 g maskarponės
  • 250 g tiršto graikiško jogurto
  • 200 ml grietinėlės (35 proc.)
  • 2 valg. š. šviežios citrinos sulčių
  • 5 valg. š. miltelinio cukraus (ar pagal skonį)
  • 20 g želatinos
  • 100 ml (1/2 st.) virinto vandens
  • vanilinio cukraus ar vanilės ekstrakto

Braškių sluoksniui:

  • 400 g šaldytų braškių
  • 2 1/2 valg. š. miltelinio cukraus
  • 10 g želatinos

Papuošimui:

  • braškių
  • šilauogių
  • dražė

Gaminimas:

  1. Maisto smulkintuvu sausainius sutrinti iki smulkių trupinių, supilti ištirpintą sviestą. Šaukštu viską išmaišyti.
  2. 22 cm apvalios, atsegamos kepimo formos dugną iškloti kepimo popieriumi, šonus patepti sviestu.
  3. Suberti sausainius į kepimo formą, šaukštu išlyginti pagrindą. Įdėti į šaldytuvą.
  4. Dubenyje elektriniu plakikliu išplakti maskarponę, jogurtą, citrinos sultis iki purumo. Per 3-4 kartus supilti grietinėlę ir intensyviai plakti.
  5. Suberti persijotą miltelinį cukrų, vanilinį cukrų. Viską išplakti.
  6. Vandens vonelėje, maišant mentele, ištirpinti želatiną. Neleisti jai užvirti. Želatina turi būti visiškai ištirpusi. Į kremą pilti, kai ji bus pravėsusi, bet dar vos šilta.
  7. Želatiną sumaišyti su 4 šaukštais įdaro. Plakant plaktuvu želatiną plona srovele supilti į kremą.
  8. Kremą supilti į kepimo formą. Padėti į šaldytuvą maždaug valandai ar kol viršus kiek sustings.

Braškių sluoksnis:

  1. Į puodą suberti braškes, įpilti šlakelį vandens. Kaitinti braškes apie 10 min. ar kol jos sukris.
  2. Sutrinti maisto smulkintuvu iki tyrės. Įberti miltelinio cukraus. Atvėsinti tyrę iki kambario temp.
  3. 1/3 st. tyrės sumaišyti su želatina. Vandens vonelėje ištirpinti želatiną. Šiek tiek atvėsinti ir sumaišyti su likusia tyre.
  4. Ją po truputį užpilti ant torto viršaus. Padėti į šaldytuvą 4 val., o geriausia per naktį.
  5. Dideliu peiliu perbraukti per torto šonus ir atsargiai nuimti kepimo formą. Peilį užkišti tarp popieriaus ir torto apačios.