pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Troškinys su malta mėsa: receptai ir gaminimo ypatumai

Vis labiau rudėja ir kiekvieną dieną vis labiau norisi šilto maisto, tirštų sriubų bei skanių troškinių. Atsibeldęs rugsėjis su savo vėsesniais rytais ir vakarais man kasmet atneša šiltesnio ir komfortiškesnio maisto pageidavimus. Staiga, po kelių mėnesių pertraukos, vėl noriu karštos sriubos (o ne šaltibarščių), troškinio (o ne salotų), keptos vištos ar lazanijos. Tačiau komfortiško maisto noras nereiškia, kad staiga randu kalnus laiko vakarienės gamybai, tad ir šiuos patiekalus stengiuosi gaminti optimaliai, neapkraudama savęs sudėtingais procesais (ypač darbo dienomis).

Vieno indo patiekalai yra mano itin mėgstami, kad ir kaip mėgčiau gaminti, kartais taip smagu, kai didžiąją darbo dalį atlieka orkaitė už tave. Neseniai dalinausi paprastos maltos mėsos troškiniu su pievagrybiais, kurį Jūs labai išgyrėte ir susilaukiau prašymų, kad pasidalinčiau daugiau tokiais paprastais receptais, kurie nereikalauja daug ingredientų. Tomis dienomis, kai nėra daug laiko sukinėtis virtuvėje, aš itin mėgstu patiekalus iš nedaug ingredientų.

Čili troškinys su malta mėsa

Pupelių ir maltos mėsos troškinys, kurį mes namuose vadiname CHILI (čili), yra darbo dienų vakarienės arkliukas, nes pagaminu nuo nulio per pusvalandį ir jam nereikia jokių įmantrių produktų. Troškinys yra sotus - visgi pagamintas iš maltos mėsos ir pupelių, tad baltymų čia netrūksta. Paprikos, pomidorai, svogūnai atlieka ne ką mažiau svarbų vaidmenį maistingumui ir galutiniam skoniui, o šauktelis kakavos gamybos pabaigoje nėra mano keistuoliškas išmislas - taip daroma tradiciškai, gaminant chili con carne troškinį.

Kakava čia visai nesijaučia kaip saldumynas, o atvirkščiai - troškinio skoniui atneša gylio, tad siūlau šio mažiau įprasto ingrediento nepraleisti. Mums labiausiai patinka čili troškinį valgyti su česnakiniu batonu, arba kukurūziniais nachos traškučiais, arba virtais ryžiais, o ant viršaus nugula šaukštas graikiško jogurto arba grietinės, avokadų gabalėliai, šiek tiek laimo sulčių, žalumynų ir jalapeno griežinėlių. Šįkart visu singredientus pirkau partnerio LIDL parduotuvėje ir suskaičiavau, kad troškinys visai mano penkių asmenų šeimai kainavo vos virš 6 eurų.

Gaminimo eiga:

  1. Paruošiu daržoves: nuplautą paprikas pjaustau nedideliais kubeliais., svogūną smulkinu kiek pavyksta smulkiau, o česnakus - plonomis riekelėmis ar smulkiais kubeliais.
  2. Gerai įkaitinu gilų plačiadugnį troškintuvą arba didelę keptuvę. Pilu šiek tiek aliejaus ir sudedu maltą mėsą. Kepu vis pamaišydama ir stengdamasi išardyti didesnius mėsos gumuliukus ant didelės kaitros, kad mėsa paskrustų. Jei matau, kad mėsa išskiria savo sultis ir labiau troškinasi, nei skrunda, reiškia trūksta keitros ir ją drąsiau didinu.
  3. Ant šiek tiek paskrudusios mėsos dedu pjaustytus svogūnus ir maišydama kepinu ant didesnės kaitros porą minučių. Tuomet sudedu paprikas ir česnakus ir maišydama pakepinu dar porą minučių.
  4. Dabar sumažinu kaitrą iki vidutinės ir supilu abi skardines pupelių (nenusunkusi jų skysčio, su viskuo tiesiai į troškintuvą), skardinę kapotų pomidorų ir prieskonius. Viską gerai išmaišau, leidžiu užvirti ir uždengusi dangtį bei primažinusi kaitrą patroškinu apie 10-15 min.
  5. Atidengiu dangtį ir įdedu šaukštelį kakavos (nesijaudinkite, ji čia nuostabiai tinka ir suteikia gilesnio skonio). Gerai išmaišau, paragauju, ar netrūksta druskos, o gal aštrumo. Jei trūksta - įdedu trūkstamų prieskonių.
  6. Uždengiu ir leidžiu pasitroškinti dar 5 min.
  7. Paruoštą troškinį patiekiu su virtais ryžiais, arba česnakiniu batonu, arba kukurūziniais traškučiais (nachos). Ant viršaus dedu graikiško jogurto arba grietinės, barstau čili dribsniais arba jalapenų griežinėliais, svogūnų laiškais, šviežiomis kalendromis, avokadų gabaliukais.

Troškinys puikiai išsilaiko šaldytuve kelias dienas ir net tinka šaldymui šaldiklyje ilgesniam išlaikymui. Tinka pietų dėžutėms į darbą ar mokyklą, nes yra lengvai pašildomas ir nesunkiai supakuojamas.

Bulvių troškinys su malta mėsa

Jeigu ieškote paprasto, bet itin gardaus patiekalo, kuris nereikalauja daug pastangų, šiandien siūlome pasigaminti neįtikėtinai skanų bulvių troškinį su malta mėsa. Šis patiekalas puikiai tinka tiek šeimos vakarienei, tiek savaitgalio pietums, nes paruošiamas gana greitai ir nereikalauja jokių ypatingų ingredientų.

Gaminimo eiga:

  1. Pirmiausia įkaitinkite keptuvę ir į ją supilkite augalinį aliejų. Kai aliejus įkais, suberkite smulkiai supjaustytą svogūną ir kepkite jį ant vidutinės ugnies, kol taps auksinės spalvos. Kai svogūnas bus pakankamai apkepęs, sudėkite maltą mėsą ir viską gerai išmaišykite. Uždenkite keptuvę dangčiu ir leiskite masei troškintis apie 10-15 minučių. Prieš baigiant kepti, įberkite druskos, pipirų ir chmeli-suneli prieskonių. Šis prieskonių mišinys suteiks troškiniui unikalų skonį, tačiau jei neturite, galite naudoti mėgstamus prieskonius, pavyzdžiui, česnako miltelius, raudonėlius ar bazilikus.
  2. Kol mėsa kepa, galite pradėti ruošti bulves. Jas nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka. Tarkuotos bulvės linkusios išskirti daug skysčio, todėl labai svarbu jį pašalinti. Tai galite padaryti tiesiog lengvai nuspausdami tarkius rankomis arba naudodami sietelį. Į sutarkuotas bulves įberkite druskos ir gerai išmaišykite.
  3. Kietąjį sūrį sutarkuokite stambia tarka. Pusę tarkuoto sūrio sumaišykite su tarkuotomis bulvėmis - tai suteiks patiekalui papildomo sodrumo ir malonaus skonio. Kitą dalį tarkuoto sūrio sumaišykite su kiaušiniais ir grietine. Ši masė taps paskutiniu sluoksniu, kuris užtikrins patiekalo sultingumą bei gražiai apskrus kepant orkaitėje.
  4. Tolygiai paskirstykite pusę tarkuotų bulvių mišinio kepimo formos dugne. Ant viršaus dėkite paruoštą mėsos įdarą ir tolygiai paskirstykite visame kepimo inde. Ant viršaus tolygiai paskirstykite kiaušinių ir sūrio mišinį.
  5. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Kepimo formą uždenkite aliuminio folija ir kepkite 40 minučių. Taip troškinys iškeps tolygiai ir išliks sultingas. Po 40 minučių nuimkite foliją ir kepkite dar 15-20 minučių, kol viršus gražiai apskrus ir taps auksinės rudos spalvos.

Kai troškinys iškeps, leiskite jam šiek tiek atvėsti - taip jį bus lengviau supjaustyti. Patiekalas puikiai dera su šviežiomis daržovėmis arba raugintais agurkais. Jeigu norite papildomo skonio, galite troškinį pagardinti šviežiomis žolelėmis, pavyzdžiui, krapais ar petražolėmis. Šis bulvių troškinys su malta mėsa yra vienas iš tų patiekalų, kuris niekada nenuvilia. Jį lengva pagaminti, jis puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek ypatingoms progoms. Aromatingas, sultingas ir sotus - tai tikras komforto maistas, kuris tikrai patiks visai šeimai.

Kiti troškiniai su malta mėsa

Šis šildantis avinžirnių ir maltos mėsos troškinys su daržovėmis yra puikus pasirinkimas vėsiems vakarams, kai norisi sotaus ir maistingo patiekalo. Šiandien noriu pasidalinti mūsų šeimai labai patikusiu maltos jautienos troškiniu su lęšiais, baklažanais ir sojos padažu. Paruošimas tikrai nėra sudėtingas, o visi ingredientai labai gerai "susidraugavo" tarpusavyje ir sukūrė fantastišką skonį.

Tokį kiaulienos troškinį su ryžiais ir brokoliais išmokau gaminti dar savo studijų laikais, jį mane išmokė gaminti kambariokė. Soti maltos mėsos sriuba su sūriu, pievagrybiais, konservuotais pomidorais, pupelėmis ir alyvuogėmis - tai tikra komforto maisto klasika, kurią mėgsta tiek suaugusieji, tiek vaikai. Man asmeniškai tai labai skanus, nors ir paprastai pagaminamas čili troškinys su faršu, konservuotais pomidorais, konservuotomis pupelėmis, paprikomis ir sūriu.

Gamindami maltos mėsos įdarą galite kiek norite improvizuoti, nes čia tiks tiek malta vištiena, tiek kalakutiena, tiek kitokia malta mėsa. Taip pat aš naudojau konservuotus vyšninius pomidorus, kuriuos sudėjusi maišiau labai atsargiai, kad pomidorai išliktų nesuirę, tarsi švieži. Jei mėgstate aštriau, įdėkite daugiau čili prieskonių.