Šiais laikais sunku ką nors nustebinti įprastais sausainiais, nes jų galima rasti bet kurioje parduotuvėje. Tačiau maždaug prieš 200 metų sausainiai buvo labai vertingas produktas. Daugelis netgi imdavo sausainių į ilgus, užsitęsusius žygius, nes pakeliui jie ilgai nesugesdavo.
Saldūs saldainiai pakeitė spausdinimą ir pakeitė saldumynų rinką. Dabar vietoj sausainių prie arbatos buvo įprasta patiekti šokolado gabaliukus su įdaru. Todėl konditeriai turėjo sunkiai dirbti, kad sausainiai vėl taptų populiariu arbatos ceremonijos priedu.
Galite pagaminti naminius skanius sausainius su varškės įdaru. Tikriausiai teko ragauti cukruje pamirkytus sausainius iš varškinės tešlos, vadinamus „Varškės bučinukais“? Siūlome išbandyti ir pikantišką varškės sausainių versiją su sūriu ir žolelėmis.
Varškės sausainiai - minkšti, švelnūs ir labai skanūs
Ingredientai:
- Varškės sūris - 180 g
- Sviestas - 80 g
- Cukraus pudra - 2 šaukštai. l.
- Druska - žiupsnelis
- Vanilinis cukrus - šaukštelis
- Miltai - 180 g
- Kepimo milteliai - šaukštelis
- Kokoso drožlės - 4 v.š. l.
Gaminimas:
- Į varškę įpilkite sviesto, suberkite cukraus pudrą, druską ir vanilinį cukrų. Kruopščiai sumaišykite ingredientus, kol susidarys vienalytis kreminis trupinys.
- Į sviesto trupinius suberkite miltus ir kepimo miltelius ir užminkykite tešlą.
- Gautą minkštą ir nelipnią tešlą padalinkite į dvi lygias dalis.
- Tešlą iškočiokite į didelį stačiakampį ploną sluoksnį.
- Apipjaustome kraštus, kad būtų lygus sluoksnis.
- Tešlą apibarstykite kokoso drožlėmis ir susukite į vyniotinį.
- Atvirą kraštą sugnybiame ir vyniotinį padalijame į nedidelius ritinėlius.
- Lygiai taip pat dirbame su antruoju tešlos kamuoliuku.
Sausainiai iš ožkos varškės sūrio ir kokoso drožlių
Labai skanūs sausainiai be kiaušinių ir be glitimo.
Ingredientai:
- 100 g kokosų aliejaus tirpinto
- 100 g ožkos varškės sūrio
- 75 g kokosų drožlių
- 50 g razinų
- 1 stiklinė miltų be glitimo
- ½ stiklinės cukraus (tikrai galima mažiau)
- 1 a. š. sodos
- 0,5 a. š. cinamono
- 1 žiupsn. druskos
Paruošimas:
- Į ožkos pieno varškę maišome tirpintą kokoso aliejų, cukrų. Gerai išmaišome, sudedame sodą ir druską, vėl išmaišome.
- Kitame inde sumaišome sausus produktus: miltus, kokosų drožles, razinas, cinamoną.
- Gautą mišinį dedame į indą su varške, viską gerai išmaišome.
- Iš gautos masės formuojame sausainius, dedame į skardą išklotą kepimo popieriumi ir kepame 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 22 minutes, kol gražiai paruduos (iškepa greitai, reikia stebėti).
- Atvėsiname ant vienkartinio rankšluosčio, kad sugertų riebalus.
Maistinė vertė (vienai porcijai):
Maistinė medžiaga | Kiekis | % |
---|---|---|
Kalorijos | 147kcal | 7% |
Angliavandeniai | 13g | |
Baltymai | 2g | |
Riebalai | 10g | |
Skaidulos | 1g | 3% |
Cukrūs | 8g | 32% |
Kiti varškės sausainių variantai
Margariną sukapokite peiliu, ir sutrinkite ant rupios tarkos, tada išmaišykite su sutrinta varške (varškę galite sutrinti trintuvu) ir pasūdykite. Gautą masę išmaišykite su miltais ir soda, o tada tešlą išminkykite.
Išminkytą tešlą iškočiokite ir supjaustykite apskritimais. Kiekvieną tešlos apskritimą pamirkykite cukruje iš vienos pusės, perlenkite pusiau cukrumi į vidų.
Tada pakartokite procedūrą (pamirkykite cukruje ir vėl perlenkite pusiau). Suspauskite kraštus šakute, kad tvirtai sukibtų. Gautus varškės sausainius vėl pamirkykite cukruje, ir išklokite ant kepimo popieriaus cukruota puse į viršų, ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kol apskrus (apie 15 min).
Miltų gali reikėti daugiau ar mažiau, svarbu, kad tešla neliptų prie rankų. Suminkykite tešlą. Stikline išspauskite apskritimus.
Sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 min.
Patarimas: ant išspausto tešlos apskritimo papildomai galima uždėti truputį sūrio ir kumpio ar česnakinės varškės ir tik tuomet sulenkus formuoti sausainius.
- Dubenyje sumaišykite miltus, kario miltelius ir druską.
- Paruoštą tešlą iškočiokite tarp dviejų kepimo popieriaus lapų (aš naudojau gitaros lapus) ir perkelkite į šaldytuvą (nuo 30 min.
- Leiskite sausainiams šiek tiek atvėsti ir skanaukite.
Ant miltais pabarstyto stalviršio iškočiojame tešlą iki 5 mm storio. Išpjaustome formelėmis sausainius ar tiesiog supjaustome stačiakampiais.
Sausainius galite formuoti kokios tik norite formos. Galite sausainius formuoti kvadratėliais ar stačiakampiais.
Gaminant tokius sausainius kaip mano, kaskart vis lieka šiek tiek atraižų. Aš jas perminkau ir vėl naudoju.
Sūrį rinkitės pagal savo skonį. Tešla yra gana minkšta ir lipni, tad jai tikrai reikia laiko pabūti šaldytuve.
Sausainiai tikrai gana sūrūs. Tokie sausainiai puikiai tiks kaip užkandis.