pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Menkės receptai: nuo tradicinių iki modernių patiekalų

Žuvies patiekalai puikiai tinka ne tik maistingiems pietums, bet ir lengvai, tačiau gardžiai vakarienei. Pasigaminti subalansuotą ir skanų patiekalą iš žuvies ilgai neužtruks, o tinkamai paruošta žuvis tiesiog tirpsta burnoje. Be to, žuvis universaliai paruošiama ir puikiai dera prie įvairiausių ingredientų - šviežių daržovių, kruopų, bulvių, makaronų, rašoma prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai.

Tačiau žuvis vis dar nėra kasdienis patiekalas ant daugelio lietuvių stalo, o jei žuvies ir valgo, kartais tėveliai skundžiasi, jog nėra paprasta tą žuvį sumaitinti mažesniems valgytojams.

Tokia žuvis kaip atlantinė menkė pasižymi puikia maistine verte: joje gausu baltymų, mažai sočiųjų riebalų. Taip pat joje yra vitamino B12, fosforo bei seleno. Be šių vitaminų ir mineralų, menkėje gausu omega-3 bei omega-6 riebalų rūgščių, beveik nėra cholesterolio.

„Žuvyje esantys gyvūninės kilmės baltymai yra lengvai virškinami. Žinoma, gaminant žuvį vertėtų žinoti keletą esminių taisyklių, nuo kurių priklauso ne tik žuvies skonis, bet ir jos vertė. Sveikiausia žuvį kepti naudojant kuo mažiau riebalų, miltų ar džiūvėsėlių. O kad patiekalas su žuvimi įgautų dar daugiau vertingų medžiagų, verta ją derinti su daržovėmis, kruopomis“, - pasakoja V.

Pagrindiniai žuvies gaminimo principai

Pati sveikiausia žuvis - paruošta be papildomų riebalų, todėl vienas iš sveikiausių būdų ją paruošti - virti garuose. Virta ant garų žuvis nepraranda savo maistinių savybių. Kitas svarbus aspektas - žuvies virimo laikais, kurį reikėtų pasirinkti pagal žuvies dydį. Pusės kilogramo žuvį reikia virti iki pusvalandžio, o jeigu žuvis sveria iki kilogramo - šiek tiek daugiau.

V. „165-180 laipsnių temperatūros visiškai užtenka žuvies kepimui. Esant galimybei, rekomenduoju kepti visą žuvį, nes tuomet ji išlaiko daugiau skonio ir yra sultingesnė nei kepta filė. Nors šis principas galioja ir daugeliui kitų paruošimo būdų, tačiau aktualiausias jis tuomet, kai žuvis yra kepama ant grotelių. Visais gaminimo atvejais svarbu, kad žuvis neperkeptų, neišsausėtų, būtų kuo mažiau apskrudusi“, - pasakoja V.

Menkės receptai

Kepta menkė su daržovėmis ir feta

Ingredientai:

  • 300 g menkės gabalėlio
  • ¼ a. š. druskos
  • 2-3 v. š.
  • 200 g smulkintos fetos
  • 250 g ketvirčiais supjaustytų vyšninių pomidorų
  • 100 g susmulkintų raudonųjų svogūnų
  • 100 g susmulkintų agurkų
  • 100 g susmulkintų geltonųjų paprikų
  • 10 juodųjų alyvuogių
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 v. š. citrinų sulčių
  • ¼ a. š. druskos
  • ¼ a. š. maltų pipirų
  • 1 a. š. smulkintų šviežių raudonėlių lapelių
  • 2 v. š.

Įkaitinkite aliejumi išteptą keptuvę, sudėkite menkę ir kepkite 6-8 minutes vieną pusę ir 2-3 minutes kitą pusę. Tada atsargiai išimkite žuvį iš keptuvės, apibarstykite druska ir palikite atvėsti.

Virta menkė

Svogūną ir krapus susmulkinkite. Užvirinkite puodą su vandeniu ir sudėkite žuvį. Virkite 10 minučių. Tuomet suberkite smulkintą svogūną, laupo lapus, įberkite druskos bei pipirų ir virkite dar 15 minučių. Galiausiai nukelkite puodą nuo ugnies. Paskutinis akcentas - suberkite smulkintus krapus.

Menkė su daržovėmis ir ryžiais

Ingredientai:

  • 350 g menkės
  • 100 g morkų
  • 2 svogūnų
  • 1 skiltelės česnako
  • 150 g brokolių
  • 2 cm imbiero
  • 300 g virtų ryžių
  • 1 kiaušinio
  • žiupsnelio druskos
  • 1 v. š. sezamų aliejaus
  • 2 v. š. sojų padažo
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 v. š.

Didelėje keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus. Susmulkinkite žuvį ir vartydami kepkite apie kelias minutes. Jai apkepus sudėkite į tuščią indą. Keptuvėje kepkite lazdelėmis pjaustytas morkas, kol jos šiek tiek suminkštės. Suberkite virtus ryžius ir maišydami kepkite dar keletą minučių. Kai ryžiai pakeis spalvą, sustumkite keptuvės turinį į šonus ir viduryje padarykite tarpą. Į jį supilkite plaktą kiaušinį. Netrukus viską gerai išmaišykite. Galop į keptuvę vėl sudėkite menkę ir dar kartą viską išmaišykite. Pagardinkite druska, sezamų aliejumi, pipirais, sojų padažu bei petražolėmis ir patiekite.

Žuvienė su menke ir lydytu sūriu

Ingredientai:

  • 2 vienetai bulvių
  • šiek tiek juodųjų pipirų
  • 1 vienetas morkų
  • 20 gramų petražolių
  • 1 vienetas svogūnų
  • 20 gramų svogūnų (žali laiškai)
  • šiek tiek menkių (filė)
  • šiek tiek druskos
  • 2 valgomieji šaukštai aliejaus
  • 200 gramų sūris (lydytas)

Paruošimo būdas:

  1. Menkę supjaustyti į keturias dalis, užpilti 2,5 l vandens, pasūdyti, užvirti ir virti 30-40 min.
  2. Svogūną, morką supjaustyti smulkiai ir pakepinti aliejuje 5 min. Tada sudėti daržoves į žuvienę.
  3. Bulves supjaustyti ir sudėti į sriubą, pavirti apie 15 min. Sudėti smulkintas petražoles.
  4. Po to sudėti sūrį, pipirus, sumažinti ugnį, uždengti ir pavirti 5 min. Patiekti sriubą su šviežiais žalumynais.

Kiti žuvies patiekalų variantai

Įvairių receptų žuvies kotletai ar kukuliai gaminami visame pasaulyje. Gerai žinomi jie ir Skandinavijoje, Britanijoje, ir, be abejo, Lietuvoje. Airijoje, Anglijoje, Norvegijoje, Danijoje ar Švedijoje jie dažniausiai gaminami iš menkės ir vadinami „žuvies pyragėliais“ (angl. fish cakes) arba „žuvies kukuliais“ (dan.).

„Fish and chips“ - visame pasaulyje žinomas ir įvairiai gaminamas nacionalinis anglų patiekalas, gruzdinta menkė tešloje su bulvėmis. Nežinia, iš kur atsiradęs ir kieno sugalvotas, bet pirmą kartą minimas rašytiniuose šaltiniuose 1860 metais.

Islandijoje galima atrasti itin netikėtų skonių. Išbandykite itin paprastą troškinį su žuvimi ir daržovėmis, tik pabaigoje nepamirškite gausiai užberti šviežių žalumynų. Smulkiai supjaustytus svogūnus, česnakus, aitriąją papriką ir sumaigytą citrinžolę pakepkite aliejuje. Kario pastą sumaišykite su citrinos sultimis ir cukrumi, viską sukrėskite į keptuvę su svogūnais ir pakaitinkite.

Dangira Šimašiutė („Prancūzijos virtuvė“): Angliškai jis vadinamas „piemenėlių pyragu“, prancūziškai - tiesiog pyragu. Populiariausi šio patiekalo variantai yra su mėsa, užklota bulvių koše. Šiomis moderniomis dienomis paprastas bulves dažnai keičia saldžiosios bulvės, žiediniai kopūstai ar moliūgai. O aš šiandien mėsišką apkepo garnyrą iškeičiau į žuvį. Rinkitės bet kokią baltą, aš šįkart naudojau menkę iš šaldiklio.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): TV ekspedicijoje „Į Šiaurę“ sugalvojau, kad vėluojantį pavasarį šaltoje Aliaskoje būtų įdomu pagaminti žuvies šaltieną. Iš pradžių maniau darysiąs ją iš lašišos ir menkės, bet po ranka pasipainiojo krabas. Įdėjau jį į nuovirą ir, regis, tai suteikė šaltienai itin gero subtilaus skonio. Galvoju Lietuvoje dar pabandyti vietoje krabo panaudoti vėžius, kai juos bus galima gaudyti. Turėtų būti panašus skonis. Lietuvoje parduotuvėse gan lengvai susiradau visus norimus ingredientus ir pagaminau žuvies šaltienos namiškiams. Beje, jei nenorite šaltienos - nedėkite želatinos.