pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Populiariausi Lietuviški Saldainiai: Sąrašas ir Istorija

Lietuvoje saldainiai pradėti gaminti dar XIX amžiuje. Šiandien, lietuviški prekės ženklai jau ne vienerius metus neužleidžia savo pozicijų rinkoje. Taip pat pastebima, kad vis svarbesniais veiksniais, darančiais įtaką pirkėjų apsisprendimui, tampa kokybiniai rodikliai.

Saldainių Klasifikacija ir Sudėtis

Saldainiai, smulkūs cukrinės konditerijos gaminiai, skiriasi nuo karamelės savo minkšta konsistencija. Energinė vertė siekia 20-25 MJ/kg. Jie skiriami pagal:

  • Masės sudėtį: šokoladiniai, kreminiai, vaisiniai, pomadiniai, riešutiniai, pieniški, likeriniai.
  • Apdailą: glaistyti, neglaistyti.
  • Įpakavimą: įvynioti, neįvynioti, sudėti į dėžutes.

Į saldainių masę, iš kurios formuojami saldainių korpusai, be cukraus (kartais jis gali būti pakeistas saldikliais), dedama krakmolo sirupo, kitų žaliavų, skoninių ir kvapiųjų priedų.

Saldainių Masės Ruošimo Būdai

Masė ruošiama skirtingai, priklausomai nuo žaliavų: verdama, plakama, maišoma, trinama. Vaisinė masė panaši į drebučius ir verdama iš vaisių bei uogų tyrių ir pagrindinių komponentų. Riešutinė masė gaminama iš smulkintų su cukrumi kepintų arba nekepintų (marcipaninė) su cukraus pudra sumaišytų riešutų. Plaktoji saldainių masė yra putų struktūros; cukrus plakamas su drebučius ir putas sudarančiomis medžiagomis bei įvairiais priedais. Likerinė masė gaminama iš persotinto cukraus sirupo ir alkoholinių gėrimų (brendžio, vyno, romo): karštas sirupas išpilstomas į formas, aušdama sacharozė kristalizuojasi smulkiais kristalais formos paviršiuje sudarydama ploną saldainių korpuso plutelę; viduje lieka skystas sotus sirupas. Šokoladinė saldainių masė - smulkiai maltas cukraus ir kakavos produktų su įvairiais priedais (riešutais, pienu, riebalais) mišinys. Iš šokoladinės masės gaminami ir saldainiai su įdaru (masė liejama į formas, kai ataušta, dedamas įdaras ir apliejama šokoladu). Šią saldainių masę plakant su riebalais gaunama kreminė saldainių masė. Ruošiant pienišką masę pridedama pieno produktų, kitų baltyminių medžiagų, riešutų, riebalų (irisai).

Saldainių Korpusų Formavimo Technologijos

Saldainių korpusai formuojami įvairiais būdais:

  • Liejimo į krakmole štampuotas duobutes (iš pomadinės, likerinės, vaisinės, plaktosios masės).
  • Tepimo-pjaustymo (iš kelių sluoksnių klampios - pomadinės, vaisinės, plaktosios, riešutinės masės).
  • Presavimo (iš riebios riešutinės masės).
  • Kartais iš kelių masių (sluoksniuotieji saldainiai).
  • Iš saldainių masės ir priedų (vaflių, riešutų, vaisių ir uogų).

Kai kurių saldainių korpusą sudaro šviežios uogos (pvz., spanguolės, juodieji serbentai), spirituoti vaisiai, uogos, riešutai. Ataušinti saldainių korpusai dažniausiai dar glaistomi šokoladiniu, pomadiniu glaistu, apibarstomi cukrumi, kakavos milteliais, vaflių ar riešutų trupiniais, kitaip puošiami.

Nostalgiški prisiminimai apie sovietinius saldumynus

Atsiminus sovietinius laikus, kai kurie saldumynai iškyla kaip deficitiniai ir ypatingi gardėsiai:

  • Hematogenas - klaikiai, nesuvokiamai deficitinis saldumynas, pardavinėtas tik vaistinėse.
  • Mėtinės „Aeroflot“ pastilės - jų niekur nebūdavo pirkti, tačiau kažkaip lėktuvuose dalindavo.
  • Kavos plytelės - teoriškai kava su pienu ir cukrumi, tačiau kaip saldainis - nepaprastai skanus dalykas.
  • Kisieliaus briketai - pigūs ir labai skanūs, nors ir pagaminti iš cukraus, dažiklio, sintetinių aromatizatorių ir krakmolo.
  • Saldainiai „Karvutė“ - vieni parduotuvėse, kitos mažesnės ir įpakuotos į baltą popierių.
  • „Paukščių pienas“ - vieni iš tūpiausių ir kartu skaniausi iš tuometinių gamyklinių saldainių.

„Populiariausia Prekė“ Ženklinimas

Perkamiausių prekių sąrašuose net kelerius metus iš eilės laikosi ne pačios pigiausios, aukštesnės kokybės prekės. Nemažai jų pažymėtos „Populiariausia prekė“ ženklinimu. Be to, vis labiau ryškėja ir klientų lojalumas, prisirišimas prie prekės ženklų stiprėja.

Iš 52-ųjų skirtingose kategorijose „Populiariausia preke 2016” paskelbtų produktų - net 41 lietuviškas. LPĮA konkurso „Populiariausia prekė“ nugalėtojai paskelbti 52-iose kategorijose. Nugalėtojai buvo išrinkti įvertinus šalies vartotojų pasirinkimą - didžiausius pardavimus 2016-aisiais metais. Jau trečius metus „Populiariausiai prekei” taikomas papildomas - kokybės kriterijus.

Populiariausios Prekės 2016
Kategorija Prekė
Baltas vynas J.P.
Šampanas MOËT & CHANDON Brut Imperial Champagne A.C.