Šis bulvių plokštainis itin paprastas, tačiau labai skanus - tirpstantis burnoje. Dalinamės receptu, kaip pasigaminti gardų kugelį namuose.
Ingredientai:
- 1 kg bulvių
- 1 svogūno
- 2 vidutinių kiaušinių
- ½ l pieno
- ½ stikl. taukų ar lydyto Ghee sviesto (jei naudosite kepimui lydytą sviestą Ghee)
- Druskos
- 5 pipirų mišinio
- 2 lauro lapų
Arba:
- Bulvių tarkiai 900g
- Pienas 200g
- Svogūnas 1vnt.
- Kiaušinis 1vnt.
- Vištienos blauzdelės 3vnt.
- Druska ir pipirai (pagal skonį)
- Lauro lapeliai 2-3vnt.
Ingredientai Rūtos kugelio receptui:
- Bulvės - 3-3,5 kg (neskustų)
- Svogūnas - 1 didelis
- Pienas - 250-300 ml
- Kiaušiniai - 2 vienetai
- Druska, malti juodieji pipirai - pagal skonį
- Augalinis aliejus kepimo popieriui patepti
Gaminimo eiga
- Nuskustas bulves sutarkuokite, o tarkiuose atsiradusį skystimą nupilkite. Nusunkti nereikia, tik nupilkite perteklinį skystį.
- Svogūną labai smulkiai supjaustykite ir pakepkite su smulkiai supjaustyta šaltai rūkyta šonine.
- Į bulvių tarkius įberkite druskos, pipirų ir įpilkite karšto pieno (šildant pieno neužvirkite). Gerai išmaišykite.
- Į bulvių masę supilkite pakepintus svogūnus ir šaltai rūkytos šoninės gabaliukus.
- Du tris šaukštus riebalų supilkite į kepimo indą ir lieskite jiems pasiskirstyti ant kepimo indo dugno.
- Bulves nuskuskite ir sutrakuokite tarkavimo mašina ar smulkia tarka.
- Užvirkite pieną ir iš karto užpilkite ant bulvių. Išmaišykite.
- Ten pat į bulvių tarkus įberkite druskos, jei reikia pipirų ir supilkite tirpintus riebalus. Jei jūs kugelį mėgstate valgyti tik su grietine supilkite kartu su riebalais ir svogūnus. Jei valgote su padažu, keptus svogūnus pasilikite.
- Kiaušinius įmuškite į tarkius ir kol jie dar nepanirę, lengvai šakute paplakite iki vientisos kiaušinių masės. Ir tik po to gerai sumaišykite su tarkiais.
- Visą tarkių masę supilkite į kepimo indą ir įdėkite į prieš tai įkaitintą orkaitę ar Kamado Bono kepsninę įkaitintą iki 200 C temperatūros.
- Tokioje temperatūroje kugelį kepkite 30-40 minučių, vėliau kaitrą sumažinkite iki 180 laipsnių ir kepkite kol kugelis bus iškepęs.
- Patikrinti ar iškepė galite šakute pakabinę šiek tiek kugelio iš pačio kepimo indo centro (turi nesijausti bulvių tarkių tekstūros).
Kugelis kepamas orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios) apie 1 valandą.
Gaminimo eiga (su vištiena):
- Į bulvių tarkius įmaišyti užvirusį pieną.
- Dėti pakepintus svogūnus.
- Įmušti kiaušinį, berti druską ir pipirus.
- Viską gerai išplakti.
- Į kepimo formą dėti vištienos blauzdeles ir užpilti paruoštais tarkiais dėti lauro lapelius.
- Kepti 180 laipsnių temperatūroje 40-50min (laikas gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo gruzdintuvės modelio).
Pastaba: vaizdo įraše pateiktas sveikesnis, su mažiau riebalų kugelio variantas. Norintiems riebesnio, tradicinio skonio, reikėtų dėti daugiau riebalų, galima nedėti kiaušinio ir/ar vištienos.
Padažas kugelui
Per tą laiką kol kugelis kepė pasiruoškite padažą. Grybus supjaustykite plonomis juostelėmis ir pakepkite jau keptuose svogūnuose. Įdėkite grietinės, druskos ir jei reikia įberkite pipirų. Užvirinkite ir pateikite kartu su keptu kugeliu.
Virdama džiovintus grybus kitiems patiekalams, likusį skystį nuo grybų aš supilstau į polietileno maišelius skirtus kokteilių ledukams šaldyti. Tad, kai reikia džiovintų grybų nuoviro padažams belieka kelis ledukų gabalėlius tik sumesti į ruošiamą padažą. Tokius šaldytus grybų nuoviro ledukus naudoju ir kugelio padažui paruošti.
Šoninę ir svogūną supjaustykite nedideliais kubeliais. Supilkite grietinėlę, išmaišykite. Įmaišykite kapotus krapus.
Tačiau kepant kiaulienos šoninę ar antį, išsiskiria daug riebalų. Arba kepant išsiskiria mėsos sultys ir riebalai. Iškepus mėsa suvalgoma, o likęs skystis, jei jis nesudegęs panaudojamas padažui. Tad, po kepimo likusį skystį supilkite į nedidelį stiklainį ir pasilikite šaldytuve. Po kelių dienų kepant kugelį tuos sustingusius riebalus galite puikiai vėl panaudoti“, - rašo tinklaraščio „Gera virtuvė“ autorė Dalia.
Šefės Rūtos Paulauskienės patarimai
Ruošiant klasikinį Rūtos kugelį reikia nepraleisti kelių žingsnių - tai ir yra didžiosios šefės paslaptys. „Pirmiausia svieste pakepu daug smulkiai supjaustytų svogūniukų - jie jame tiesiog išverda. Antra, į tarkius, kad jie nepajuoduotų, dedu vitamino C. Kita paslaptis - daug kiaušinių, kad kugelis būtų purus. Taip pat pilu grietinėlės, - vardijo šefė R. Paulauskienė. - Visuomet pabrėžiu, kad kugelį gaminu iš tikrai labai gerų produktų. Geriau jau gaminti rečiau, bet su tikrai kokybiškomis bulvėmis, kiaušiniais ir pieno produktais. Kugelį Rūta pamėgo kepti iš neseniai atrastos veislės „Concordia“ - šios bulvės dar vadinamos sviestinėmis ir iš jų, kaip pasakoja šefė, išeina nuostabi bulvių košė.