Šis pyragas yra ne tik skanus, bet ir turi įdomią istoriją: niekam nežinomas šešiolikmetis Francas Sacheris sukūrė neįprastą desertą, tapusį pasaulio kulinarinio paveldo dalimi. Tikrai verta pasigaminti namuose.
"Sacher" pyrago istorija
Receptas gimė apie 1832 m., kai svarbus to meto austrų-vokiečių diplomatas ir politikas princas Metternichas davė nurodymą savo virėjui pagaminti ypatingą desertą keletui labai svarbių svečių. Vyriausiasis virtuvės šeimininkas, pats negalėdamas imtis darbo dėl ligos, užduotį pavedė atlikti šešiolikmečiui mokiniui Franzui Sacheriui. Teigiama, kad svečiai liko patenkinti jaunojo Franzo iškeptu šokoladiniu pyragu.
Tik gerokai vėliau Franzo Sacherio vyriausiasis sūnus Eduardas, perėmęs tėvo kulinarinį palikimą, patobulino tėvo šokoladinio pyrago receptą, pavertė jį tokiu, kokį žmonės žino ir ragauja šiandien. Teigiama, kad tikrojo, originaliojo „Zacherio“ („Sacher“) torto galima paskanauti tik „Sacher“ viešbutyje, Vienoje, kurį ir įkūrė tas pats Franco Sacherio sūnus devynioliktojo amžiaus antrojoje pusėje. Nuo tada „Zacherio“ tortas - vienas iš daugybės žinomų Vienos kulinarijos gaminių.
Yra dvi šio pyrago-torto versijos: šokoladinis biskvitas, apteptas abrikosų džemu ir aplietas šokoladiniu glajumi, ir dažniau sutinkamas šokoladinis biskvitas, perpjautas pusiau, perteptas abrikosų džemu bei aplietas šokoladiniu glajumi. Tokio galima paskanauti ir minėtame viešbutyje Vienoje. Kuris tikresnis - nežinia.
Austrijos kulinarijos pasididžiavimas - originalus „Sacher-Torte“ receptas - jauno konditerio Franco Zacherio galvoje gimė dar 1832 m., svarbaus to meto austrų-vokiečių diplomato princo Metternicho užsakymu.
Austriškas šokoladinis pyragas „Sacher“ - receptas
Ingredientai:
- Biskvitui:
- 75 g sviesto
- 90 g juodo šokolado
- 3 kiaušinių tryniai
- 3 kiaušinių baltymai
- 40 g cukraus
- 60 g miltų
- 55 g migdolų miltų
- 30 g kukurūzų krakmolo
- 10 g kakavos
- 1 g kepimo miltelių
- Šokoladiniam ganašui:
- 200 g grietinėlės
- 250 g juodojo šokolado
- 150 g pieniško šokolado
- 35 g sviesto
- Pertepimui:
- 200 g abrikosų džemo
Gaminimo eiga:
- Prikaistuvyje ištirpinti sviestą, nukelti nuo kaitros, sudėti šokoladą ir maišyti, kol išsilydys. Po vieną maišant sudėti trynius. Atvėsinti.
- Kiaušinių baltymus išplakti su cukrumi iki standžių putų.
- Atskirame inde sumaišyti birius ingredientus.
- Baltymų ir šokolado mases atsargiai permaišyti, kol susijungs į vientisą masę. Suberti birius ingredientus ir dar šiek tiek permaišyti iki vientisos masės.
- Tešlą supilti į formą. Kepti 160°C apie 20 min. Biskvitui iškepus palikti atvėsti.
- Šokoladiniam ganašui grietinėlę užvirinti ir užpilti ant šokolado. Maišyti, kol šokoladas visiškai ištirps. Sudėti sviestą ir gerai išmaišyti iki vientisos masės.
- Jau galima formuoti pyragą. Biskvitą išilgai perpjauti į dvi dalis. Apatinį biskvitą aptepti aprikosų džemu, kraštuose paliekant 1 cm pločio žiedą. Ant jo, jau visiškai užengiant apatinį biskvitą, užpilti kelis šaukštus ganašo ir lygiai paskirstyti. Ant viršaus dėti kitą biskvitą.
- Visą paviršių lygiai padengti šokoladiniu ganašu (jo dar reikia pasilikti paskutiniam etapui).
- Palaikyti šaldytuve, kol ganašas užstings.
Tuomet pašildyti likusį ganašą, kad jis būtų pakankamai skystas, ir apipilti visą pyragą. Pyragą dekoruoti karamelizuotais riešutais ar kitais mėgstamais ingredientais.
Kitas "Sacher" pyrago receptas
Ingredientai:
- Biskvitui:
- 150 g sviesto (kambario temperatūros)
- 120 g cukraus pudros
- 8 kiaušinių
- 200 g juodojo šokolado
- 130 g kvietinių miltų
- Pertepimui:
- 250 g abrikosų džemo
- Pusės citrinos sulčių
- Glaistui:
- 140 g juodojo šokolado
- 100 g cukraus pudros
- 140 ml grietinėlės
Gaminimo eiga:
- Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių.
- Atskiriame kiaušinio baltymus nuo trynių.
- Šokoladą (200 g) ištirpiname ant garų vonelės.
- Kambario temperatūros sviestą išplakame su cukraus pudra iki purios, vientisos masės.
- Kai sviestas tampa kremiškas - po vieną dedame ir įmaišome kiaušinio trynius.
- Į gautą masę iš lėto supilame pravėsintą juodąjį šokoladą.
- Į šia masę įsijojame miltus, išmaišome.
- Atskirame inde išplakame kiaušinio baltymus iki standžių putų.
- ¼ baltymų įmaišome į šokoladinę masę.
- Tik tada sudedame likusius ¾ baltymų ir maišome atsargiai, kad baltymai gerai susijungtų su šokoladine mase, tačiau neišeitų jų plakinyje esantis oras.
- Tortinę formą (23 cm skersmens) patepame sviestu ar aliejumi, ant dugno patiesiame skritulio formos kepimo popierių.
- Sutrečiame tešlą į formą ir kepame 50-55 minutes.
- Biskvitą šiek tiek pravėsiname formoje, vėliau iškeliame ant grotelių ir atvėsiname pilnai.
- Atvėsusį biskvitą padaliname į dvi dalis. Jeigu pyrago viršus atrodo itin nelygus - viršų galite nupjauti.
- Abrikosų džemą sumaišome su citrinos sultimis.
- Padedame pirmąjį biskvitą ir jo viršų gausiai patepame abrikosų džemu.
- Uždedame antrąją biskvito dalį, šiek tiek paspaudžiame.
- Džemu patepame antrojo biskvito viršų, paliekame 1-2 valandoms šaldytuve.
- Visus glaistui nurodytus produktus nuolat maišydami kaitiname ant nedidelės ugnies.
- Kai šildant viskas susijungia, šiek tiek pravėsiname ir pilame glaistą ant viso pyrago.
- Plačiu peiliu ar mentele palyginame viršų.
- Dedame pyragą į šaldytuvą bent porai valandų.
„Zacherio tortą pagaminti patiems nėra sudėtinga, tačiau kaip ir su daugeliu panašaus tipo biskvitų, reikia žinoti keletą taisyklių. Visų pirma, būtina gerai išplakti kiaušinių baltymus, kurie atlieka esminį kildinimo vaidmenį, nes šiame recepte nėra naudojami kepimo milteliai. Oras, kuris įmaišomas plakant kiaušinius - biskvitinio pyrago lengvumo paslaptis“, - sako Liucina Rimgailė.