Rekomenduoja džiovintas slyvas vartoti saikingai
Slyvų šeima yra labai plati, o pačios slyvos skiriasi didžiu, spalva bei skoniu. Priklausomai nuo spalvos atsiranda papildomų naudingųjų medžiagų.
Slyvos yra labai maistingos ir naudingos sveikatai. Jose yra daug vitaminų ir mineralų, taip pat skaidulų ir antioksidantų, kurie gali padėti sumažinti kai kurių lėtinių ligų riziką.
Slyvas galima valgyti šviežias arba džiovintas.
Šiuose kaulavaisiuose randama kalio, kalcio, magnio, labai nedaug vario ir cinko, o taip pat visą eilę B grupės vitaminų bei vitaminų C, A, folatų, karotinoidų ir fenolio junginių.
Tiesa, lyginant su kitomis uogomis, slyvos yra šiek tiek kaloringesnės: 100 gramų jų yra apie 57 kalorijos, 14 gramų angliavandenių ir 2 gramai skaidulų.
Pastebima, jog dažnai bijoma valgyti slyvas dėl jų laisvinamojo poveikio.
Pagrindinis laisvinamasis poveikis yra nuo džiovintų slyvų, nes jose yra tam tikros medžiagos – sorbitolio, taip pat daugiau (lyginant su nedžiovintomis slyvomis) tirpių ir netirpių skaidulų, šios medžiagos skatina žarnyno motoriką, tad džiovintas slyvas patariama vartoti tiems, ką vargina vidurių užkietėjimas.
Slyvų dienos norma neturėtų viršyti 7-8 vaisių per dieną.
Slyvas galima valgyti tiek vienas, tiek maišant su kitais vaisiais ar uogomis, iš jų plaktis kokteilius ar spausti sultis.
Slyvas galima maišyti į įvairias vasariškai gaivias salotas.
Tačiau rekomenduojama į sveikatai palankią kasdieninę mitybą įtraukti ir kitas uogas bei vaisius, tik taip mityba bus visavertė .
Gera virtuvė
Kad receptų gausoje niekas nepasimestų apie kelių rūšių slyvienes iš kart čia- viename puslapyje.
Tobula slyvienė
4 kg. jau be kauliukų slyvų,
apie 2 kg. cukraus,
20 slyvų kauliukų branduolių,
2 cinamono lazdelės,
vanilinio cukraus.
Laikant slyvas keletą valandų užpiltas cukrumi, jos visiškai nesuverda. ir išlieka tvarkingomis puselėmis slyvienėje. Tačiau jei jums tokia esančių gabaliukų forma slyvienėje nepatinka, nelaikykite jų keletą valandų užpiltų cukrumi. Virkite slyvienę iš karto.
Ir dar, jei norite kad slyvienė būtų, kaip piure- išvirus iškart sutrinkite viską blenderiu. Po to dar užvirinkite ir supilstykite į stiklainius.
Slyvų džemas su šokoladu
2 kg. slyvų be kauliukų,
apie 1 kg. cukraus,
50-100 gr. juodojo arba baltojo šokolado,
cinamono ir vanilinio cukraus.
Perpjaukite slyvas pusiau ir išimkite kauliukus. Slyvas užberkite cukrumi ir ant lėtos kaitros pradėkite virti. Kai atsiras pakankamai skysčio kaitrą padidinkite ir virkite apie 30 min. arba kol slyvos išsileis. Ir jų odelė taps minkšta.
Baigus virti suberkite sulaužytą mažais gabaliukias šokoladą, įberkite cinamono ir vanilinio cukraus. Viską gerai išmaišykite ir supilstykite į sterilius stiklainius.
Slyvų džemas su graikiškais riešutais
2 kg. slyvų be kauliukų,
apie 1 kg. cukraus,
200 gr. graikiškų riešutų,
cinamono ir vanilinio cukraus.
Perpjaukite slyvas pusiau ir išimkite kauliukus. Slyvas užberkite cukrumi ir jei norite, kad slyvos būtų gabaliukais palaikykite jas per naktį. (manau šitam atvejui taip būtų geriausia). Bet galite virti tuoj pat. Kol slyvos verda pakepinkite lengvai graikiškus riešutus. Baigiant virti maždaug po 30 min. suberkite riešutus, išmaišykite, leiskite dar kelias minutes pavirti ir sudėkite visą masę į stiklainius.
Sudėtingumas: paprasta

Bruknių uogienė su apelsinais
Nors uogienių virimas užima nemažai laiko, tačiau yra tokių uogų, kaip bruknės, iš kurių neišsivirti uogienės žiemai tiesiog negalima. Visa bruknių esmė ir yra ta, jog jos puikiai dera su mėsos patiekalais. Ar kada ragavote kijevo kotletą su keptu obuoliu ir jame varvančia bruknių uogiene? Jei ne, labai rekomenduojame išbandyti. Ši uogienė labai aromatinga, o apelsinai suteikia uogienei gaivų prieskonį.
Ingredientai:
- 1 kg bruknių
- 700 g cukraus
- 2 nedidelių apelsinų
- 2 gvazdikėlių, jei mėgstate
Gaminimas:

Slyvų ir juodojo šokolado uogienė
Išimkite slyvų kauliukus, supjaustykite jas puselėmis, sutrinkite virtuviniu kombainu ir supilkite į puodą. Nulupti odelių nereikia. Užvirkite, palaukite, kol pradės garuoti.
Maišydami suberkite „Dansukker“ cukrų uogienėms. Virkite 15 minučių ant vidutinės ugnies. Retkarčiais pamaišykite. Nugriebkite putas.
Puodą nukelkite nuo ugnies, sudėkite šokoladą, supilkite romą ir išmaišykite. Palikite aušti maždaug 30 minučių.
Reklama41011Supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus stiklainius. Uždarykite, palikite uogienę atvėsti ir sustingti. Rekomenduojama laikyti vėsioje vietoje.
IngredientaiBeata NicholsonČia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Reklama41003KomentaraiKristina parašė:Sakykit Beata o kiek stiklainiu gaunasi šios slyvų uogienės?Aurelija parašė:Mano praeitu metu atradimas. Puiki, nuostabi, bandykite!:)Veronika parašė:Koks kiekis gaunasi?Dainora parašė:Ar galima naudoti paprasta cukru nes USA tokio nera kur receptas sakoMilda parašė:Monika parašė:klausimas pasitikslinimui – 1 kg slyvų jau be kauliukų?dovile. parašė:ar as ka praleidau ar neparasyta ar slyvas reikia nulupti?Dovile parašė:ar-tinka-geltonos-slyvos??Dovile parašė:Tobula! Dėkui už turbo receptuka šokolado drakoniukui 🙂Loreta parašė:Dabar jau žinau ką reiškia , kai uogienė kvepia vaikyste, džemu, man netgi saldainiais „obelėlė”. Fantastiškas receptas. Ką tik pasigailėjau, kad tik viena porciją viriau 😀
Aurelija parašė:Sveika Beata, norėjau paklausti, ar šia uogienę butina laikyti vėsiai? ar galima kambario temperatūroje?
Kotryna parašė:Nuostabi uogienė, pabuvus jūsų virimo pamokoje „Sostinės dienose” iš karto nulėkiau nusipirkti slyvų, ir štai jau smaguriaujame šia nuostabia uogiene. Stiklainėliai pilni ilgai neužsibus 😀
Kotryna parašė:Puikus receptas! Niekad nemėgau slyvų uogienės, bet čia visiškai kitas reikalas:)Jurgita parašė:šiandien ir aš išbandžiau šitą receptą ir likau patenkinta 🙂 ačiūSigitaZ parašė:Eina sau, kaip skanu, mmm… Tai tikras įkvėpimas kam nors gero 🙂 Ačiū Beata už receptą 🙂Alvyda parašė:Mano vyro komentaras: „Skanesnes uogienes dar nebuvo isvirta!”Ernesta parašė:Dieviško skonio ir be romo…mmm…Jolanta parašė:O man ji gavosi labai skysta 🙁 Ant duonos neuztepsi. Ar dar sustandes?Dabar kaip tik austa puode.Rima parašė:
Turėjau tik 82 proc. šokolado, tai gal nelabai jis tinka. Man šiaip sau skonis, bet mama, kuri dievina ‘Obelėlę” tikrai bus smagiai pradžiuginta 😉

