Moliūgų sriuba su baravykais - tai viena iš skaniausių sriubų, kurios receptu dalijasi ne pelno siekiantis ir augalinę mitybą populiarinantis projektas „Tapk auGalingas“. Ši sriuba labai kvapni, švelnaus skonio, joje puikiai dera baravykų, moliūgo, rozmarino kvapai.
Šįkart už receptą dėkojame Eglei ir tinklaraščiui Sveikas receptas. Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės. Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime Jums į savo racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų.
Augaliniai produktai - neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Ši sriuba puikiai tinka tiems, kurie nori į savo mitybą įtraukti daugiau daržovių.
Ingredientai
Norint pasigaminti šią gardžią sriubą, jums reikės:
- 600 g moliūgo
- 1 morkos
- 1 svogūno (apie 90 g)
- 4 didelių česnako skiltelių
- 400 ml daržovių sultinio (geriausia naminio)
- 20 g džiovintų baravykų (apie 30 g)
- 2 v. š. obuolių acto
- Keletas šakelių rozmarino (gali būti ir džiovintas)
- Druskos, pipirų
- Alyvuogių aliejaus
Gardinimui:
- Sviestas ghee
- Moliūgų sėklų aliejus
- Moliūgų sėklos
- Šviežių petražolių
Gaminimo eiga
Štai žingsnis po žingsnio, kaip pasigaminti šią nuostabią sriubą:
- Vandenyje užmerkite džiovintus baravykus, pamirkykite mažiausiai valandą. Iš vakaro verdančiu vandeniu užpilkite džiovintus baravykus ir palikite nakčiai, kad išbrinktų.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių (180C).
- Moliūgą, morką supjaustykite gabalėliais, česnako skilteles nulupkite, viską sudėkite į kepimo indą, apibarstykite druska, pipirais. Pjaustytus moliūgus su česnakų skiltelėmis apšlakstykite aliejumi, apibarstykite druska ir pipirais, išmaišykite.
- Kepkite orkaitėje, kol suminkštės, apie 20-30 min., priklausomai nuo gabalėlių dydžio, kol visiškai suminkštės ir apkeps.
- Susmulkinkite svogūną, grybus. Išmirkusius grybus nuplaukite ir supjaustykite, bet sunkos, kurioje jie mirko neišpilkite, ją panaudosite sriubos virimui.
- Įkaitinkite keptuvę su trupučiu alyvuogių aliejaus, joje pakepinkite svogūną apie 5 min, tuomet dėkite grybus ir kepkite apie 10 min. Per tą laiką keptuvėje pakepkite pjaustytus svogūnus ir džiovintus baravykus, kol svogūnai suminkštės, o grybai apkeps.
- Maisto smulkintuve/ blenderiu sutrinkite iškepusias daržoves ir grybus. Iškepusius moliūgus su česnakais sudėkite į sriubos puodą, į jį berkite ir keptus grybus su svogūnais, o ant viršaus užpilkite sultinį, bei sunką, kurioje mirko grybai.
- Užvirkite puodą su sultiniu, į jį supilkite sutrintą masę, obuolių actą ir gerai išmaišykite. Sriubą užvirkite ir sutrinkite.
- Pavirkite masę dar keletą minučių maišydami, kad ji taptų vientisa. Paruoštą sriubą gardinkite citrinų sultimis, džiovintais čiobreliais, druska ir maltais pipirais.
Patiekti galite su šlakeliu alyvuogių aliejaus, įvairiomis sėklomis. Įpiltą į lėkštes sriubą apiberkite kapotomis šviežiomis petražolėmis ir apšlakstykite aromatingu moliūgų sėklų aliejumi. Skanaus!
Alternatyvus gaminimo būdas
Štai kaip galite pasigaminti šią sriubą paprastame puode arba naudojant Mambo prietaisą:
Eiga paprastame puode:
- Džiovintus grybus užpilti vandeniu. Palikti 15-20 min. išbrinkti.
- Svogūnus supjaustyti kubeliais, morkas griežinėliais, sudėti į puodą. Užkaisti vidutinę ugnį, įdėti šaukštą ghee sviesto, suberti visus prieskonius. Maišant pakepinti 2-3 minutes. Jei ims traukti prie puodo, Įpilkite šaukštą vandens.
- Moliūgą supjaustyti kubeliais 5×5 cm, suberti į puodą. Įpilti 200 ml verdančio vandens ir užvirti. Virti apie 5 min.
- Po to viską suplakti blenderiu, gardinti grietine, aliejumi, sėklomis, kapotomis petražolėmis.
Eiga su Mambo:
- Į mikserį sudėti gabaliukais supjaustytas morkas, svogūną. Suberti prieskonius, džiovintus grybus ir šaukštą ghee sviesto.
- Viską pasmulkinti 7-8 sek./6 greičiu.
- Kepti 8 min./80C/ 2 be viršutinio skaidraus dangtelio.
Moliūgų nauda
Moliūgai - nekaloringa (atsižvelgiant į jų subrendimą, iš 100 g gaunama 15-29 kcal), kaip tik šaltiems vakarams skirta daržovė. Galima jo valgyti sočiai ir nestorėti, ar netgi mesti svorį. Vaisiaus minkštimas puikiai reguliuoja žarnyno veiklą - gerina jo motoriką, padeda užkietėjus viduriams, todėl pavalgius sočiai tokios sriubos, nesunkiai aplankysite ryte WC.
Metant svorį, per dieną rekomenduoju pasigaminti 2 patiekalus ir suvalgyti iki 0,5 kg skirtingų patiekalų. Pavyzdžiui, ryte kokteilis su moliūgo gabaliukais, vakare - sriubos arba salotų. Moliūgai padeda virškinti, nes jų ląsteliena nepluoštinė, gerai suverda ir lengvai organizmo pasisavinama. Tačiau virkite ne ilgiau 5 minučių - stenkitės išlaikyti kuo daugiau naudos šios super daržovės.
Moliūgai turi 5 kartus daugiau karotino nei morkos, o vitaminas A geriausiai absorbuojamas kartu su riebalais, todėl sriubą gardinkite grietine ir aliejumi.
Šaltinis: Receptu pasidalijo ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi Gali“ projektas „Nori gali“. „Gyvi Gali“ skatina dažniau rinktis augalinį maistą ir bent vieną dieną per savaitę atsisakyti mėsos, taip prisidedant prie savo sveikatos, planetos ir gyvūnų gerovės.