pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Vištienos Ketvirčiai Kepti Ant Grilio: Receptai Ir Patarimai

Kepti traškūs vištienos ketvirčiai ant grilio yra puikus pasirinkimas šeimos vakarienei ar savaitgalio pietums lauke. Šis patiekalas išsiskiria ypatingu skoniu, nes grilis suteikia mėsai lengvą dūmo aromatą ir užtikrina tolygų kepimą. Jeigu ieškote idėjos gardiems pietums arba greitai vakarienei, vištiena visada yra geras pasirinkimas.

Patarimai Prieš Pradedant Kepti

Prieš raitojantis rankoves ir kuriant grilį, svarbu tinkamai paruošti vištą. Jeigu įsigijote visą vištą, pirmiausia ją supjaustykite. "Iki" mėsos technologas Gintaras Bačkovas dalijasi patarimais, kaip tai padaryti:

  1. Grįžę iš parduotuvės, vištą tuoj pat įdėkite į šaldytuvą.
  2. Pasiruoškite tinkamą darbo vietą: pakankamai erdvės darbui, didelę pjaustymo lentelę, aštrų peilį arba specialias žirkles.
  3. Laikant už kulšelės, nuo ketvirčio reikėtų nulupti odelę.
  4. Maždaug toje vietoje, kur ketvirtis jungiasi su kūnu, patariama įpjauti mėsą, kad pasimatytų kremzlė, ir būtent per šią vietą peiliu atskirti ketvirtį nuo kūno. Tą patį padaryti ir su kitu ketvirčiu.
  5. Čiupinėjant pirštais, galima surasti kremzlę, jungiančią šlaunies ir blauzdos kaulus. Ketvirčius per šią kremzlę reikėtų perpjauti.
  6. Apverskite vištą ir, patempus sparnelį į šoną, per kremzlės vietą peiliu atskirti jį nuo kūno. Tą patį padaryti ir su kitu sparneliu. Jeigu norite, galite nupjauti sparnelių galus.
  7. Galiausiai vištos kūną, laikydami krūtinėle į apačią, per kremzles perpjaukite išilgai, kad atskirtumėte kaulą nuo minkštosios vištos dalies. Kaulą galite užšaldyti ir, kai reikės, panaudoti virdami sultinį. Nuo vištos krūtinėlės nulupkite odelę. Ją taip pat galėsite panaudoti sultiniui ar sriubai.
  8. Vištos krūtinėlės viduryje yra krūtinkaulis. Švelniai įpjaukite vištos paviršių iš abiejų jo pusių. Atsargiai prilaikydami vieną krūtinėlės pusę, pjaukite mėsą išilgai palei kaulą, kol nusipjaus visa minkštoji dalis. Tą patį padarykite ir su kita krūtinėlės puse.

Kepimo Laikas Ir Temperatūra

Kai višta supjaustyta, svarbu žinoti kepimo laiką. Tam, kad vištiena iškeptų tobulai, svarbu išsiaiškinti, kiek laiko, kurią vištienos dalį kepti.

  • Vidutinio dydžio vištienos krūtinėlę reikėtų kepti apie 15 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje kepsninėje.
  • Pusė kilogramo vištienos sparnelių iškepti turėtų per 20 minučių.
  • Kepant visą vištą kepsninėje, priklausomai nuo jos dydžio, galima ją kepti nuo 1 val. 45 min. iki 3 val.
  • Kepant vištą ar viščiuką kepsninę įkaitinti reikėtų maždaug iki 180-200 laipsnių temperatūros.
  • Jeigu renkatės kepti vištos ketvirčius, priklausomai nuo dydžio, juos grilyje įkaitintame iki 180 laipsnių iškepti užtrunka nuo 40 iki 55 minučių.
  • Jeigu kepate šlauneles ar blauzdeles - joms iškepti užteks ir 10-15 minučių.

Kad žinotumėte, jog vištiena tikrai yra gerai iškepusi, geriausia naudoti specialiai mėsai skirtą termometrą. Kai mėsa puikiai iškepta, tačiau neperkepusi, termometru įdūrus į storiausią gabalėlio vietą, šis turėtų rodyti apie 74-75 laipsnius.

Receptai Vištienos Kepimui Ant Grilio

Štai keletas receptų, kaip paruošti vištieną ant grilio:

Vištienos Iešmeliai Su Čiabata

Jums reikės: 500 g vištienos filė, 2 geltonųjų paprikų, 2 nedidelių čiabatos bandelių, 1 raudonojo svogūno, 30 g šviežių sultenių, 6 vynuoginių pomidorų.

Marinatui: 200 g natūralaus jogurto, 2 v. š. alyvuogių aliejaus, 1 žaliosios citrinos sulčių, 1 a. š. balzaminio acto, 2 g šviežių kalendrų, 4 skiltelių česnako, žiupsnelio druskos, žiupsnelio maltų juodųjų pipirų.

Gaminame:

  1. Smulkiai supjaustykite arba išspauskite česnaką, susmulkinkite kalendrų lapelius ir sumaišykite su kitais marinatui skirtais ingredientais.
  2. Vištienos filė supjaustykite nedideliais gabalėliais ir suberkite juos į dubenį su marinatu. Viską gerai išmaišykite ir 1 valandai įdėkite į šaldytuvą.
  3. Paprikas supjaustykite didesniais kubeliais, mėlynąjį svogūną - storesniais griežinėliais.
  4. Ant medinio iešmelio paeiliui suverkite vištieną, papriką, svogūną, tuomet vėl vištieną, papriką ir svogūną.
  5. Kepkite grilyje, kol mėsa ir daržovės apskrus. Neperkepkite, kad vištiena išliktų minkšta ir sultinga.
  6. Tuomet grilyje pašildykite pusiau perpjautas čiabatos bandeles. Kai sušils, perkelkite jas į lėkštę minkštimu į viršų. Kiekvieną duonos puselę užklokite sultenės lapais, išdėliokite pusiau perpjautus vynuoginius pomidorus, o ant viršaus padėkite iešmelį su kepta mėsa ir daržovėmis.

Aštrios Vištienos Krūtinėlės

Jums reikės: kelių vištienos krūtinėlių, kelių šaukštelių paprikos miltelių, kelių šaukštelių česnakų miltelių, šaukšto druskos, kelių susmulkintų šviežių čili pipirų, šlakelio alyvuogių aliejaus, barbekiu padažo.

Gaminame:

  1. Dubenyje sumaišykite paprikos miltelius, česnakų miltelius, druską ir susmulkintą čilį ir alyvuogių aliejų.
  2. Krūtinėles padalinkite į keturias dalis ir gerai apvoliokite prieskonių mišinyje.
  3. Kepkite ant grotelių virš įkaitusių žarijų apie 8 min. kartkartėmis apversdami.
  4. Patepkite barbekiu padažu ir kepkite dar apie minutę.
  5. Patiekite su mėgstamu garnyru.

Viščiuko Išklotinė Su Čiobreliais Ir Citrina

Jums reikės: 1 viščiuko (apie 1 kg), 2 česnako skiltelių, 1 citrinos, 1 v. š. sviesto, 2 v. š. alyvuogių aliejaus, 1 a. š. čiobrelių, 2 a. š. druskos, šviežių pipirų.

Gaminame:

  1. Išpjaukite viščiuko stuburą taip, kad mėsos dalys neatsiskirtų.
  2. Delnais spauskite abi viščiuko puses, kad jos prasivertų ir išsiskleistų.
  3. Pagardinkite vištą druska, pipirais, įtrinkite grūstu česnaku, čiobreliais ir apšlakstykite citrinos sultimis bei alyvuogių aliejumi. Vidinę mėsos pusę ištepkite sviestu.
  4. Padėkite viščiuką odos puse žemyn ant įkaitinto grilio, uždėkite ant jo groteles ir prispauskite plyta ar kitu sunkiu daiktu. Viską uždenkite aliuminio folija.
  5. Kepkite viščiuką apie 20 minučių, tada numikite groteles ir plytą, apverskite jį, vėl uždėkite svorį ir kepkite dar 15-20 minučių.
  6. Įsitikinkite, kad mėsa gerai iškepė, jeigu reikia, kepkite dar ilgiau.
  7. Iškepus patiekite iš karto.

Kiti Patarimai Kepant Vištieną Ant Grilio

  • Jei norite apskrudusios, traškios odelės, vištieną geriausiai marinuoti sausai, įtrynus prieskonių su druska mišiniu. Kad druskos ištraukiama drėgmė būtų kompensuota, prieš pat kepant galite pakišti po paukštienos odele kelis gabaliukus sviesto.
  • Kai turite galimybę, rinkitės vištienos dalis su kaulu. Būtent gabaliukai su kaulu padeda tolygiau pasiskirstyti karščiui, mėsa ne taip greitai išsausėja, tad blauzdelės, šlaunelės, sparneliai šiuo atveju tikrai laimi prieš patogią valgyti, bet ne tokią skanią ir sultingą krūtinėlę be kaulų.
  • Jei grilyje kepate visą vištą ar viščiuką, žinoma, galite marinate laikyti nors ir per naktį. Tačiau jei kepsite marinuotas vištos dalis, skystame marinate (jogurto, kefyro ar kitame) pakaks palaikyti 2-3 val., o marinuojant sausai - 4-5 val.
  • Iškepusiai mėsai leiskite pailsėti. Tačiau pravartu turėti kantrybės ir bent 10-15 min. leisti mėsai ramiai pailsėti. Po tokio poilsio mėsa bus minkštesnė ir sultingesnė.

Skanaus!