Žuvies reikėtų valgyti bent kelis kartus per savaitę, tačiau kad žuvies patiekalai nustebintų ir nepabostų, svarbu ne tik tai, kokiu būdu paruošta žuvis, bet ir kas lėkštėje puikuojasi šalia jos. Ypatingų skonių suteiksiantys garnyrai gali praturtinti net ir patį paprasčiausią žuvies patiekalą.
Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad jeigu įvairiausi žuvies patiekalai pabodo - situaciją ištaisyti lengvai galima išbandant vis kitokius garnyrus, kurie suteiks žuviai įmantresnių, netgi egzotiškų skonių.
Pasak jos, prie žuvies dera ne tik įvairiausiais pavidalais paruoštos bulvės, šviežių daržovių salotos ar ryžiai - žuvis gali būti derinama su pačiomis įvairiausiomis kruopomis, grilyje ar keptuvėje patroškintomis daržovėmis ir netgi vaisiais.
„Žuvis - labai subtilaus, švelnaus skonio produktas, todėl jį pabrėžti ir išryškinti gali būti naudojamos ne tik citrinos, įvairiausios žolelės, bet ir greipfrutai ar klementinai, netgi įvairiausi kaulavaisiai: slyvos ar nektarinai, jau nekalbant į įmantrius padažus“, - sako maisto ekspertė ir dalijasi dar kelių garnyrų, kurie praturtins žuvies patiekalų skonį, receptais.
Populiarūs Garnyrai Prie Žuvies
Ryžiai
Ryžiai - vienas populiariausių garnyrų prie žuvies visame pasaulyje. Ryžiai mėgstami dėl švelnaus skonio ir patrauklios konsistencijos. Juose taip pat yra įvairių vitaminų, tokių kaip niacinas, tiaminas ir riboflavinas. Šie vitaminai teikia daug naudos sveikatai. Ryžiai, o ypač rudieji ryžiai taip pat turi daug skaidulų, kurios pagerina virškinimą ir bendrą sveikatos būklę.
Ryžiai taip pat gali suteikti momentinės energijos, reguliuoti ir pagerinti tuštinimąsi bei valdyti cukraus kiekį kraujyje. Ryžių sudėtyje taip pat yra vitamino B1, kuris teikia naudą žmogaus organizmui. Daugumoje ryžių rūšių yra didelis kiekis angliavandenių ir baltymų, priklausomai nuo jų skirtingų tipų.
Pavyzdžiui, rudieji ryžiai turi daugiau skaidulų nei baltieji, todėl jie yra sveikas pasirinkimas žuvies patiekalams. Remiantis USDA Nacionaline maistinių medžiagų duomenų baze, ryžiuose taip pat gausu mineralų, tokių kaip kalcis, geležis, natris, kalis, manganas, selenas ir varis.
Vartojami kartu su žuvimi, ryžiai įgauna dar didesnę maistinę vertę. Rudieji ryžiai puikiai tinkami su riebesnėmis žuvimis: lašiša, unguriu, skumbre. Ryžiai yra lengvi ir suteikia mažiau skonio visam žuvies patiekalui, nei, pavyzdžiui, bulvės.
Žinoma, yra aromatinių ryžių, pavyzdžiui, „basmati“ ryžiai, kurie puikiai atskleidžia žuvies ir jūros gėrybių skonį. Lipniosios rūšies ryžiai dažniau pasitaiko Azijos jūros gėrybių patiekaluose, tokiuose kaip suši ar sašimi.
Ryžiai puikiai dera su įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis, tokiomis kaip bazilikas, rozmarinas, petražolės. Ryžius prie žuvies galima patiekti naudojant ciberžolės, persilado, kario prieskonius.
Ryžiai Su Avokadu
Jeigu įprastai paruošti ryžiai jau spėjo atsibosti - ekspertė sako, kad juos galite prikelti naujam gyvenimui praturtindami tiesiog paprasčiausiu avokadu. Tokias ryžiams pasigaminti tereikia išvirtų ryžių, avokadų, citrinos sulčių, česnako, kalendros, kumino ir, žinoma, druskos bei pipirų. Sumaišius visus šiuos ingredientus gausite ne tik spalvotus, bet ir nepaprasto skonio ryžius, kurie ypatingai derės prie įvairiausios rūšies žuvies.
Daržovės
Kadangi daržovės turi mažai kalorijų, bet turi daug maistinių medžiagų, dauguma sveikatos specialistų rekomenduoja daržoves vartoti kasdien. Subalansuota, besikeičianti skirtingų daržovių veislių mityba yra vienas geriausių būdų gauti maistinių medžiagų. Daržovėse gausu būtinų vitaminų, mineralų ir antioksidantų, kurie teikia daug svarbios naudos kūno sveikatai.
Daržovės - puikus garnyras prie žuvies patiekalų, kuris ne tik pagausins vitaminų bei mineralų kiekį skanaujat patiekalus, bet ir suteiks gardžių skonių. Plokštesnės žuvys, tokios kaip karpis, tilapija, plekšnė ir kitos, geriausiai kepa ant grotelių arba orkaitėje, kai jos yra suvyniotos į foliją. Šias žuvis galima derinti su ant grotelių keptomis ar garų daržovėmis.
Taip pat prie įvairių žuvies patiekalų, tarp jų keptos lašišos, menkės troškinio ar apkepto starkio, galima patiekti paprikos, morkos ir cukinijos mišinį. Jį galima pagardinti trupučiu aliejaus ir lengvu prieskonių mišiniu. Daržovės dera su visų rūšių priedais ir padažais - prieskoninėms žolelėmis, sviesto padažais, pikantiško skonio padažais.
Grilyje Keptos Daržovės
Šiltuoju metų laiku dažniau norisi šviežių ir gaivių daržovių salotų, o orams vėstant puikus metas pasimėgauti grilyje keptomis ar troškintomis daržovėmis. Orkaitėje pagrilinti galite ir pomidorus, ir cukinijas, moliūgus, netgi pankolius ar kitas mėgstamas daržoves. Kad būtų dar skaniau - prieš dedant daržoves į įkaitintą orkaitę, jas galima pamarinuoti alyvuogių aliejuje, sumaišytame su įvairiausiomis prieskoninėmis žolelėmis. Be to, taip paruoštos daržovės dar ir spalvingai atrodo lėkštėje.
Salotos
Traškios, sultingos salotos suteikia žuvies patiekalams gaivumo, yra puikus garnyras bei praturtina patiekalą organizmui naudingomis medžiagomis. Yra salotų rūšių, kuriomis labiausiai tinka gardinti žuvies patiekalus. Gražgarstės lapų forma ir skonis taip pat įdomiai papildo kitus žuvies patiekalus. Pavyzdžiui, troškintą ar garintą žuvį, kurią papildžius gražgarstės lapeliais troškinys įgaus aštresnio, pikantiškesnio skonio.
Žuvis, patiekiama ant špinatų ar pagardinta špinatų salotomis, yra paprastas valgis, kuriame gausu baltymų, vitaminų ir mineralų. Romaninės salotos puikiai tinkamos su jūros gėrybėmis - krevetėmis, midijomis, šukutėmis, taip pat tunu. Aisbergo salotos tinkamos norint suteikti gaivos bet kokiam žuvies patiekalui. Idealus šių salotų pasirinkimas - garnyras prie griliuje paruoštos žuvies karštą vasaros dieną.
Kukurūzų Ir Pomidorų Salotos Su Feta
Pasak V.Juodkazienės, prie pačių įvairiausių žuvies patiekalų derinamos gali būti ne tik paprastos pomidorų ar agurkų salotos, kad nebūtų nuobodu jas galima praturtinti pačiais įvairiausiais ingredientais, pavyzdžiui, konservuotais kukurūzais ar feta. Tokio tipo salotas dar galite pagardinti šviežių kalendrų lapeliais ir žaliosios citrinos sultimis.
Buratos Ir Kaulavaisių Salotos
Prie žuvies itin dera ne tik įvairios daržovės, bet ir vaisiai, pavyzdžiui, nektarinai, persikai ar slyvos. Prie šių kaulavaisių tinka ne tik patys įvairiausi žalumynai: špinatai, gražgarstės, bet smidrai arba įvairiausi sūriai - tokie kaip itališkasis burata. Tokias salotas ypatingai skanu pagardinti aliejumi, mėgstamais prieskoniais, pavyzdžiui, raudonėliu ir raudonojo vyno actu.
Bulvės
Bulvės - vienas kontroversiškiausių žuvies garnyrų. Yra žmonių, manančių, jog bulvės yra kaloringos ir neturi daug naudingų organizmui medžiagų. Vis dėlto viskas priklauso nuo to, kaip bulvė bus paruošta. Bulvėje be priedų yra mažai kalorijų, tačiau jei ją ruošiant bus naudojama daug aliejaus, sviesto ar sūrio, ji taps kur kas kaloringesne.
Iš tiesų bulvės organizmui suteikia svarbių maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminas C, vitaminas B6 ir įvairūs mineralai. Bulvės - universalus garnyras, tinkantis tiek prie keptų, tiek prie troškintų ar garintų žuvies patiekalų. Bulves prie žuvies galima patiekti pjaustytas ar sutrintas ir išvirtas kaip košę. Bulvėms gardinti tinkami įvairūs prieskoniai: prieskoninės žolelės, pipirai, druska, alyvuogių aliejus.
Virtos ar apkeptos bulvės, apšlakstytos su citrinų sultimis, apibarstytos raudonėliais ir česnakais, yra klasikinis Viduržemio jūros patiekalų garnyras, puikiai derantis su švelnia balta žuvimi, pavyzdžiui, tilapija ar jūrų liežuviu. Tinkamiausi bulvės paruošimo būdai: garinimas ir virimas.
Kepant bulves keptuvėje ar gruzdintuvėje, į bulves įsigeria daug riebalų, todėl jos tampa kur kas kaloringesnės. Tokiu būdu paruoštos bulvės žuvies patiekalui gali pridėti nemažai kalorijų, nors dauguma žuvų yra liesos ir nekaloringos. Norintiems paįvairinti žuvies patiekalą, galima pakeisti bulvių rūšį ir pasirinkti saldžiąsias bulves.
Medicinos mokslų daktarės Vijayos Surampudi teigimu, saldžiosios bulvės turi mažiau kalorijų bei mažesnį glikemijos indeksą, todėl yra tinkamos norint sveikesnio patiekalo. Saldžiosios bulvės tinkamos su liesesnėmis žuvimis, nes turi daugiau skoninių savybių, todėl puikiai papildo liesas žuvis.
Prie saldžiųjų bulvių yra tinkamas alyvuogių aliejus, įvairios prieskoninės žolelės.
Bulviniai Virtinukai (Gnocchi)
Galbūt skamba netikėtai, bet prie žuvies puikiai dera ne tik keptos, virtos bulvės ar bulvių košė, bet ir itališki bulvinukai. Tiesa, juos gaminti galite ne tik iš bulvių, bet ir kitų mėgstamų daržovių - moliūgų, kalafiorų, netgi špinatų ir gardinti pačiais įvairiausiais padažais - pradedant grietinėlės ir baigiant pesto.
Receptai Su Žuvimi Ir Populiariais Garnyrais
Upėtakio Filė Su Saldžiųjų Bulvių Garnyru
Upėtakio filė su saldžiųjų bulvių garnyru - gurmaniškas patiekalas, kurį paruošti nėra lengviausia, tačiau skonis atperka vargą ruošiant patiekalą.
Ingredientai:
- 4 vnt. upėtakio filė su oda
- Citrinos sulčių
- Druskos, pipirų
Bulvių Piurė:
- 2 saldžiosios bulvės
- 2 v.š grietinėlės
- 20 g sviesto
- Druskos, pipirų
Baziliko Aliejus:
- 5 v.š alyvuogių aliejaus
- 20 g baziliko
- 1.5 a.š ryžių acto
- 1 a.š druskos
- Cukraus
Vyšninių Pomidorų Garnyras:
- 10-15 įvairių spalvų vyšninių pomidorų
- 2-3 griežinėliai pankolio
- 1 v.š medaus
- 1.a.š balzamiko acto
- 2 a.š kaparėlių
- Druskos
Gaminimo Būdas:
- Bulves supjaustome kubeliais ir išverdame pasūdytame vandenyje (pridengiame verdant folija, taip, kad praeitų garai). Dedame sviestą, išmaišome, supilame grietinėlę pagardiname pipirais ir išsukame, elektriniu smulkintuvu iki vientisos masės.
- Pankolį supjaustome juostelėmis, pomidorus perpjauname pusiau. Prikaistuvį įkaitiname šaukštą alyvuogių aliejaus ir 1min. pakepiname pankolį, pomidorus, kaparėlius. Pilame medų, pakaitiname tada apšlakstome balzamiko actu, paskaniname druska pipirais.
- Baziliko aliejui skirtus ingredientus susmulkiname elektriniu smulkintuvu.
- Žuvies filė supjaustome 7-8cm. gabalėliais, pabarstome druska, pipirais. Žuvį, oda į apačią, pakepiname įkaitintoje keptuvėje su sviestu kol gražiai paruduos (iš vienos pusės) ir baigiame kepti įkaitintoje 200 laipsnių orkaitėje apie 5-7min (oda į apačią).
- Išimame, apšlakstome citrinos sultimis.
- Žuvį patiekite su bulvių piure, pomidorais, baziliko aliejumi, kalendromis, čili pipiru, salotomis.
Starkis, Keptas Folijoje Su Daržovėmis
Su daržovėmis kepta žuvis - vienas lengviausiai pagaminamų ir sveikiausių patiekalų.
Ingredientai:
- 250-300 g starkio filė
- 2 skirtingų spalvų paprikos
- 100 g baklažanų
- 150 g cukinijų
- 100 g vyšninių pomidorų
- 50 g pievagrybių
- 2 česnako skiltelės
- 2 rozmarino šakelių
- Druskos, pipirų pagal skonį
- 1 citrinos
- Trupučio aliejaus kepimui
Gaminimo Būdas:
- Žuvies filė įtrinkite druska ir pipirais, gausiai pašlakstykite citrinos sultimis. Leiskite pabūti 10-15 minučių.
- Keptuvėje su trupučiu aliejaus apkepinkite žuvį iš abiejų pusių po 2 minutes.
- Visas daržoves supjaustykite stambiais gabalėliais, sudėkite į dubenį, pašlakstykite citrinos sultimis ir aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais bei smulkiai supjaustytu rozmarinu. Gerai išmaišykite.
- Daržoves pakepinkite gerai įkaitintoje sausoje keptuvėje 2-3 minutes, nuolat maišydami. Nukelkite nuo ugnies.
- Ant skardos patieskite foliją, sudėkite žuvį su daržovėmis ir gerai suvyniokite.
- Ant skardos supilkite stiklinę vandens ir pašaukite į iki 180-190 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite 25 minutes.
Kiti Garnyrai Žuvies Patiekalams:
- Kuskusas su džiovintais vaisiais ir riešutais
- Bolivinė balanda (Quinoa) su daržovėmis
- Avokado kremas
- Mango salsa
- Špinatų ir artišokų padažas
Pasirinkus tinkamą garnyrą, žuvis gali tapti tikru kulinariniu šedevru!