pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Gardūs patiekalai su kiauliena: receptai kiekvienam skoniui

Kiauliena - viena populiariausių mėsos rūšių, neretai tampanti kasdieniu pirkėjų pasirinkimu. Jos populiarumą lemia ne tik mėsos universalumas, bet ir kaina. Kiauliena pirkėjų mėgstama ištisus metus. Tuo tarpu įprastomis dienomis pirkėjų krepšeliuose dažniau pastebime kiaulieną - ji itin tinkama sotesniems, kasdieniams patiekalams ruošti.

Labiausiai perkamos kiaulienos rūšys yra šoninė ir mentė, tačiau ne mažiau nuo jų atsilieka ir smulkintos kiaulienos bei faršo pardavimai. Žinoma, šios mėsos populiarumą nulemia ne tik galimybė universaliai ją panaudoti virtuvėje, bet ir gera kaina. Kiauliena lengvai įsisavina prieskonius, todėl tinka tiek lietuviškai, tiek Azijos, Viduržemio jūros ar Lotynų Amerikos virtuvei.

Kiaulienos receptai - tai platus ir įdomus kulinarinis pasaulis, kuris leidžia eksperimentuoti su skonių gausa ir patiekalų įvairove. Nuo paprastų kasdienių kepsnių iki išskirtinių troškinių ar egzotiškų patiekalų - kiauliena tinka beveik bet kokiai virtuvei ir progai. Patiekalai iš kiaulienos yra neatsiejama daugelio virtuvių dalis dėl savo universalumo ir turtingo skonio.

Dėl savo gebėjimo sugerti marinatus ir prieskonius, kiauliena leidžia eksperimentuoti su skirtingomis virtuvėmis ir skoniais. Nesvarbu, ar ruošiate sultingą troškinį, ar gardžius šašlykus - su kiauliena galite nevaržomai eksperimentuoti ir atrasti naujų mėgstamų receptų.

Kiaulienos gaminimo paslaptys

Kiaulienos gaminimas iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti paprastas: pakepi, ištroškini, ir skanu. Tačiau geros kiaulienos paslaptis slypi ne tik mėsos kokybėje, bet ir gaminimo technikoje. Skirtingos kiaulienos dalys reikalauja skirtingo apdorojimo. Svarbus ir marinavimas - jis ne tik suteikia mėsai skonio, bet ir padeda išlaikyti sultingumą. Prieskoniai, tokie kaip česnakas, čiobreliai, pipirai ar net sojos padažas, gali visiškai pakeisti kiaulienos charakterį.

Tradiciniai ir modernūs kiaulienos patiekalai

Skaniausi kiaulienos patiekalai - tai tikras skonio lobynas, kuris atveria galimybes atrasti įvairiausias kulinarines tradicijas ir derinius. Tradiciniai lietuviški kiaulienos troškiniai, tokie kaip „karka su daržovėmis“ ar „kiaulienos kugelis“, vis dar užima garbingą vietą ant šeimos stalo. Rūkytos kiaulienos gabalėliai su bulvių koše - tai klasika, kurią mėgsta daugelis.

Makaronai su kiauliena

Makaronai su kiauliena - gardus ir sotus patiekalas, dažnai mėgstamas dėl savo paprastumo ir greito paruošimo. Pagrindą sudaro traški apkepinta kiauliena, supjaustyta mažais gabalėliais, kurie vėliau sumaišomi su virtų makaronų porcija. Dažnai prie kiaulienos dedamos svogūnai, česnakai ir įvairios daržovės, pavyzdžiui, paprika ar pomidorai, suteikiantys patiekalui papildomo skonio ir spalvų. Šis patiekalas gali būti gardinamas prieskoniais, tokiais kaip druska, pipirai, raudonėlis ar čiobreliai, kurie pabrėžia mėsos aromatą.

Kiauliena su grikiais

Šis patiekalas - tradicinis ir sotus, dažnai ruoštas namuose dėl savo paprastumo ir maistingumo. Kiauliena, supjaustyta gabalėliais, kepama kartu su svogūnais ir prieskoniais, kurie suteikia mėsai išraiškingą skonį. Grikiai atlieka svarbų vaidmenį, nes ne tik praturtina patiekalą skaidulomis ir baltymais, bet ir sugeria mėsos sultis, užtikrindami puikų skonio derinį. Dažnai pridedama morkų arba česnako, kas suteikia papildomo aromato ir švelnumo.

Kiaulienos troškinys

Tai sotus ir šiltas patiekalas, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka minkšta, lėtai troškinama kiauliena. Mėsa dažnai gardinama svogūnais, česnaku, morkomis ir įvairiais prieskoniais, kurie suteikia patiekalui gilų ir subalansuotą skonį. Troškinimo metu susidaręs sultinys praturtina visus ingredientus, o kartais įdedamas pomidorų padažas arba grietinėlė, kurie suteikia švelnumo ir sodrumo.

Kepta kiaulienos išpjova

Šis patiekalas pasižymi minkšta ir sultinga mėsa, kuri dažnai ruošiama orkaitėje arba keptuvėje, kad išlaikytų savo natūralų skonį ir drėgmę. Išpjova, supjaustyta plonomis riekelėmis, dažnai gardinama česnaku, rozmarinu, druska ir pipirais, kurie suteikia intensyvų aromatą ir subalansuotą skonį. Paruošimas paprastas, tačiau reikalauja šiek tiek kantrybės, kad mėsa išliktų sultinga ir minkšta. Dažnai patiekiama kartu su daržovėmis arba bulvių garnyru, kas suteikia patiekalui pilnumo ir sotumo.

Kiauliena kinietiškai

Šis patiekalas pasižymi ryškiu ir išraiškingu skoniu, kurio pagrindą sudaro greitai kepta kiauliena, supjaustyta plonomis juostelėmis. Mėsa dažnai gardinama sojos padažu, česnaku, imbieru ir šiek tiek aštrumo suteikiančiais prieskoniais, kurie suteikia patiekalui autentišką kinietišką aromatą. Daržovės, tokios kaip paprikos, svogūnai ir morkos, dažnai pridedamos, kad patiekalas taptų spalvingesnis ir maistingesnis. Visa tai greitai apkepama stiprioje ugnies temperatūroje, išlaikant traškumą ir intensyvų skonį.

Kiaulienos kepsnys džiūvėsėliuose

Šis patiekalas išsiskiria traškia ir auksinės spalvos plutele, kurią suteikia džiūvėsėliai, dengiantys minkštą kiaulienos kepsnį. Mėsa dažnai prieš kepimą marinuojama ar pagardinama druska, pipirais ir kitais prieskoniais, kad įgautų išraiškingesnį skonį. Kepama keptuvėje arba orkaitėje, kol kepsnys tampa sultingas viduje ir traškus išorėje. Džiūvėsėlių sluoksnis ne tik suteikia patiekalui malonų tekstūrinį kontrastą, bet ir padeda išlaikyti mėsos sultingumą.

Kiaulienos plovas

Šis patiekalas yra vienas iš klasikinių rytų virtuvių patiekalų, kuriame pagrindinis dėmesys skiriamas sultingai kiaulienai ir aromatingiems ryžiams. Mėsa dažnai supjaustoma mažais gabalėliais ir kepama kartu su svogūnais bei morkomis, kurie suteikia patiekalui saldumo ir tekstūros. Ryžiai troškinami kartu su mėsa, sugerdami visas mėsos ir prieskonių sultis, kas padaro patiekalą itin sodrų ir aromatingą. Dažnai naudojami prieskoniai, tokie kaip kuminas, juodieji pipirai ir česnakai, kurie suteikia išskirtinį skonį ir kvapą.

Dešrelės tešloje

Tai smagus ir skanus užkandis, kuriame desrelės apgaubtos minkštu ir traškiu tešlos sluoksniu. Tešla dažnai paruošiama iš paprastų ingredientų - miltų, kiaušinių ir pieno, kas suteikia švelnumo ir purumo. Desrelės prieš įvyniojimą kartais gali būti lengvai apkepintos, kad išlaikytų sultingumą viduje. Kepama orkaitėje arba keptuvėje, kol tešla įgauna auksinę spalvą ir traškumą. Šis patiekalas yra ne tik greitas paruošti, bet ir mėgstamas tiek vaikų, tiek suaugusiųjų dėl savo universalumo ir malonaus skonio. Dažnai patiekiamas su įvairiais padažais, kurie dar labiau pabrėžia desrelių skonį.

Kiaulienos karbonadas

Tai klasikinis mėsos patiekalas, kuriame ploni kiaulienos gabalėliai apvolioti miltuose ir kepti iki auksinės plutelės. Miltai ne tik suteikia traškumą, bet ir padeda išlaikyti mėsos sultingumą viduje. Paruošimas dažnai būna paprastas, tačiau reikalauja dėmesio, kad mėsa neišdžiūtų. Kepant karštame aliejuje, susiformuoja gardi plutele, kuri patiekalui suteikia malonią tekstūrą ir skonį. Šis patiekalas puikiai dera su įvairiais garnyrais, tokiais kaip bulvės ar daržovės, todėl dažnai pasirenkamas tiek kasdieniams pietums, tiek savaitgalio vakarienėms. Prieskoniai gali būti įvairūs - nuo klasikinių druskos ir pipirų iki aromatingų žolelių - pagal individualius pageidavimus.

Kiaulienos „Zuikis“

Tai tradicinis lietuviškas patiekalas, kuriame pagrindinis dėmesys skiriamas maltai mėsai, dažniausiai kiaulienai ar mišriai mėsai, formuojamai į kepimo formą, primenančią triušį. Mėsa dažnai maišoma su prieskoniais, svogūnais ir duona arba džiūvėsėliais, kad patiekalas būtų sultingesnis ir minkštesnis. Kepama orkaitėje, kol išgaunama traški ir aromatinga plutelė. Šis patiekalas dažnai papildomas įvairiomis daržovėmis ar padažu, kas suteikia švelnumo ir papildomo skonio. Jis yra gana sotus ir tinka tiek šventiniam stalui, tiek kasdieniams pietums. Dėl savo formos ir pavadinimo dažnai sulaukia dėmesio ir vaikų, ir suaugusiųjų. Lengvai pritaikomas receptas leidžia keisti ingredientus pagal skonį, todėl jis išlieka populiarus daugelyje šeimų.

Kiaulienos kotletai

Minkšta ir sultinga mėsa sudaro pagrindą šiam gardžiam patiekalui, kuris yra paprastas, bet labai skanus. Mėsa susmulkinama, pagardinama druska, pipirais ir kartais česnaku, o tada formuojami vidutinio dydžio kotletai. Jie kepami keptuvėje iki gražios, auksinės plutelės, kuri suteikia patiekalui traškumą ir aromatą. Dažnai kotletai kepami su trupučiu aliejaus arba sviesto, kas pabrėžia jų skonį. Paruoštus kotletus galima patiekti su bulvių koše, daržovėmis ar padažu, kurie puikiai dera su mėsa. Šis patiekalas yra sotus, tinkamas tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui.

Įdaryti kiaulienos kotletai

Minkštas kiaulienos faršas yra pagrindas šiam gardžiam patiekalui, kurio išskirtinumas - įdaras viduje. Faršas sumaišomas su prieskoniais, o į vidų dedamas įvairus įdaras, dažnai gaminamas iš sūrio, daržovių ar grybų, kuris suteikia papildomo skonio ir drėgnumo. Kotletai formuojami atsargiai, kad įdaras liktų viduje, o tada kepami keptuvėje arba orkaitėje iki auksinės ir traškios plutelės. Paruošti kotletai yra sultingi ir aromatingi, o įdaras suteikia jiems ypatingo malonumo. Dažnai patiekiami su bulvių koše, šviežiomis salotomis arba pomidorų padažu, kurie puikiai papildo mėsos skonį. Tai puikus pasirinkimas norint nustebinti šeimą ar svečius skaniu ir kiek kitokiu patiekalu.

Kiaulienos kukuliai

Švelnūs kukuliai iš kiaulienos faršo yra puikus patiekalas, kuris dažnai gaminamas troškinant arba kepant. Faršas sumaišomas su prieskoniais, svogūnais ir kartais duonos trupiniais, kad būtų minkštas ir purūs. Kukuliai formuojami mažais rutuliukais ir dažniausiai lengvai apkepiami, o tada troškinami su padažu ar daržovėmis, kad prisigertų sultinio skonio. Tokie kukuliai puikiai dera su ryžiais, makaronais ar bulvių koše, suteikdami patiekalui papildomo sotumo. Jų minkštumas ir subtilus skonis daro juos mėgstamu pasirinkimu šeimos pietums. Be to, receptas lengvai pritaikomas, todėl galima eksperimentuoti su įvairiais prieskoniais ir papildomais ingredientais.

Troškintas kiaulienos faršas

Minkštas kiaulienos faršas sudaro šio troškinio pagrindą, kuris dažnai ruošiama su įvairiomis daržovėmis - morkomis, svogūnais, paprika ir česnaku. Faršas sumaišomas su prieskoniais ir lėtai troškinamas kartu su daržovėmis, leidžiant skoniams susijungti ir išryškėti. Dažnai pridedamas pomidorų padažas arba grietinėlė suteikia patiekalui švelnumo ir sodrumo. Šis patiekalas pasižymi subalansuotu skoniu ir malonia tekstūra, todėl puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek savaitgalio vakarienei. Troškinys lengvai pritaikomas pagal skonį - galima rinktis nuo švelnesnių iki aštresnių prieskonių. Dėl paprasto paruošimo ir sotumo, jis dažnai pasirenkamas kaip komfortiškas ir maistingas patiekalas.

Kiaulienos zrazai su grybais

Sultingi zrazai ruošiami iš minkšto kiaulienos faršo, į vidų dedant gardų grybų įdarą, kuris suteikia patiekalui ypatingo aromato ir drėgnumo. Faršas sumaišomas su prieskoniais, o grybai dažnai pakepinami su svogūnais, kad jų skonis būtų intensyvesnis. Formuojami kotletai su įdaru, kurie vėliau lėtai kepami arba troškinami, taip išlaikant mėsos sultingumą ir papildomų ingredientų sodrumą. Šis patiekalas dažnai patiekiamas su bulvių koše, daržovėmis ar padažu, kurie puikiai dera su mėsos ir grybų kombinacija. Zrazai pasižymi sodriu, subalansuotu skoniu ir malonia tekstūra, todėl yra mėgstami tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui. Jų paruošimas reikalauja šiek tiek dėmesio, tačiau rezultatas visuomet džiugina skonio receptorius.

Kiaulienos vyniotinis

Sultingas vyniotinis gaminamas iš minkšto kiaulienos faršo, kuris tolygiai paskirstomas ir dažnai pagardinamas įvairiais prieskoniais. Ant faršo sluoksnio dedamas įdaras - tai gali būti daržovės, sūris ar net kiaušiniai, suteikiantys patiekalui papildomo skonio ir drėgnumo. Vyniojamas į ritinį, jis kepamas orkaitėje, kol įgauna auksinę plutelę ir tampa sultingas viduje. Šis patiekalas dažnai patiekiamas su bulvių koše ar troškintomis daržovėmis, kurios puikiai papildo mėsos skonį. Paruošimas reikalauja šiek tiek laiko, bet rezultatas visuomet džiugina - tai sotus ir estetiškas valgymas, tinkamas tiek kasdienai, tiek šventėms. Dėl universalumo ir galimybės derinti įvairius įdarus, vyniotinis tampa mėgstamu šeimos patiekalu.

Kiaulienos sriuba

Švelni ir soti sriuba ruošiama naudojant maltą kiaulieną, kuri suteikia patiekalui turtingą skonį ir aromatą. Faršas kepamas kartu su svogūnais ir česnaku, kad išryškėtų jo skonis, o vėliau dedamas į sultinį kartu su daržovėmis - morkomis, bulvėmis ir salierais. Sriuba dažnai gardinama prieskoniais, tokiais kaip lauro lapai, pipirai ir petražolės, kas suteikia patiekalui šilumos ir aromato. Ilgas virimas leidžia skoniams susijungti, o mėsa tampa minkšta ir sultinga. Šis patiekalas yra lengvai virškinamas, bet tuo pačiu labai maistingas ir sotus, tinkantis tiek kasdieniams pietums, tiek vakarienei. Dėl paprasto paruošimo ir universalumo, tokia sriuba dažnai pasirenkama kaip komfortiškas namų valgymas.

Receptai

Meksikietiški takai su kiauliena „Taco Carnitas“

Šį kartą išbandžiau meksikietiškas takas su kiauliena „Taco Carnitas“. Jas pagaminti įkvėpė viena iš serialo apie Meksikos maistą „Taco Chronicles“ serija skirta būtent „Carnitas“.

Kiaulienos terinas

Šiam terinui labiausiai tiks namuose maltas kiaulienos kumpis ir sodo prieskoninių žolelių mišinys iš petražolių, rozmarinų, mairūnų, bazilikų, raudonėlių, čiobrelių bei dašių.

Kiaulienos šonkauliukai glazūroje

Padažas, arba glazūra, - tai šio recepto „vinis“. Neprašausite pro šalį, net jei pasigaminsite jo šiek tiek daugiau. Patikėkite, jei nesulaižysite su šiais keptais šonkauliais, tai tikrai suvalgysite su kitais mėsiškais (grilio ir nebūtinai grilio) patiekalais.

  1. Šonkauliukus tiekite išgriebusi iš padažo.
  2. Padažą supilkite atskirai į indelį.

Plėšyta kiauliena (Pulled pork)

Kiaulieną valgau retai, bet būtent šonkauliukai ir plėšyta kiauliena (ang. „pulled pork“) yra mano silpnybės, jei kalbame apie riebias mėsas.

Kaimiškas kiaulienos paštetas

Ant šventinio stalo daugelis deda keptą paukštį ar kepsnį, tačiau prieš tai juk būna įžanga. Ja gali tapti kaimiškas kiaulienos paštetas, kokį galbūt gamino, pavyzdžiui, jūsų močiutė.

Kiaulienos „Rillettes“

„Rillettes“ dažniausiai gaminamas iš kiaulienos. Mėsa supjaustoma nedideliais gabalais, smarkiai pasūdoma ir lėtai verdama riebaluose, susmulkinama ir tada atšaldoma.

Vytintos kiaulienos gaminiai

Dar vienas receptas tiems, kam patinka patiems namuose pasiruošti vytintų mėsos gaminių. Šiek tiek kantrybės jums prireiks, tačiau viską atlikę teisingai rezultatu tikrai džiaugsitės!

Kiaulienos kepsnys orkaitėje

  1. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, apkepkite mėsos gabalą keptuvėje iš visų pusių.
  2. Įdėkite mėsą į skardą ir pašaukite į iki 175 laipsnių įkaitintą orkaitę.
  3. Ištraukusi mėsą iš orkaitės neskubėkite jos pjaustyti, suvyniokite į foliją ir palikite pastovėti 5-10 min. - kepsnys bus sultingesnis.

Kulinaro patarimas. Jei prie keptos kiaulienos tieksite bulvių košę, nepamirškite, kad į grūstas bulves reikia pilti karštą pieną, tada košė nepatamsės, bus puri ir gardi.

Kepta kiauliena su garstyčiomis ir citrina

  1. Kiaulieną supjaustykite 1-1,5 cm dydžio gabaliukais ir juos truputį pamuškite. Tada mėsą apibarstykite druska ir juodaisiais pipirais.
  2. Paskui užtepkite džiūvėsėlių, sumaišytų su aliejumi, citrinos žievelėmis, druska ir pipirais. Masę lengvai paspauskite.
  3. Į kepimo formą įpilkite šlakelį aliejaus, dėkite apkeptus kiaulienos gabalėlius. Ant mėsos dėkite sluoksnį apkeptų svogūnų, paskui - morkų. Ant viršaus užpilkite majonezo ir apie 20 min. viską kepkite orkaitėje.

Kiaulienos kumpis su sūriu ir špinatais

  1. Kumpyje aštriu peiliu įpjaukite kišenę.
  2. Sūrio ir špinatų įdaro pridėkite į pasimarinavusio kumpio kišenę. Mėsą dėkite į aliejumi pateptą skardą, supilkite daržovių sultinį.
  3. Iki kepimo pabaigos likus 10 minučių, į skardą sudėkite klevų sirupe išmirkytas slyvas ir baikite kepti.

Kiaulienos suktinukai

  1. Faršą padalykite į 4 lygias dalis ir išklokite ant folijos.
  2. Suktinukus dėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi (sudūrimu į apačią ir arti vienas kito, kad neišsivyniotų) ir apkepkite iš visų pusių.

Marinuoti kiaulienos šašlykai orkaitėje

  1. Sprandinę supjaustykite gabalėliais, svogūnus - storesniais žiedais. Svogūnus ir mėsą išmaišykite su druska ir pipirais. Tai geriausia daryti rankomis. Actą supilkite į vyną, išmaišykite ir užpilkite ant mėsos.
  2. Mažiausiai keletą valandų leiskite mėsai pasimarinuoti šaldytuve. Geriausia ją palikti visai nakčiai.
  3. Mėsos gabalėlius verkite ant iešmų. Vieną nuo kito atskirkite svogūnų žiedais. Kepkite orkaitėje apie 20 minučių.

Troškinta kiaulienos mentė

  1. Gilesnėje keptuvėje arba puode įkaitinkite aliejų. Sudėkite kubeliais supjaustytą kiaulienos mentę ir kepkite, kol ji iš visų pusių paruduos.
  2. Tada sudėkite svogūną, papriką, jalapeno pipirą (jei norite aštresnės troškinio versijos) ir smulkintą česnaką. Kepkite, kol daržovės suminkštės, apie 5-7 minutes.
  3. Tuomet įmaišykite kmynus, čili miltelius, papriką, raudonėlį, druską ir juoduosius pipirus. Po minutės sudėkite kubeliais pjaustytus pomidorus, juodąsias pupeles ir vištienos sultinį.
  4. Mišinį užvirkite, tuomet sumažinkite kaitrą ir viską troškinkite 15-20 minučių arba, kol kiauliena taps itin minkšta.

Lėtai kepta kiaulienos mentė

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 150°C. Į nedidelį dubenėlį supilkite vištienos sultinį, obuolių sidro actą, rudąjį cukrų, papriką, čili, česnakų, svogūnų miltelius, kmynus, druską ir juoduosius pipirus.
  2. Kiaulienos mentę sudėkite į kepimo skardą. Mėsą tolygiai užpilkite sultinio mišiniu.
  3. Skardą uždenkite aliuminio folija ir kepkite 4-5 valandas arba tol, kol mėsa suminkštės ir kris juostelėmis. Tuomet ją visą suplėšykite dviem šakutėmis.

Makaronai su kiaulienos mente ir daržovėmis

  1. Ant vidutinės kaitros didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite kubeliais supjaustytą kiaulienos mentę ir kepkite, kol ji paskrus iš visų pusių.
  2. Tada sudėkite saulėje džiovintus pomidorus, svogūną, papriką ir grybus. Kepkite 5-7 minutes, kol daržovės suminkštės.
  3. Tuomet įmaišykite smulkintą česnaką, džiovintą baziliką ir raudonėlį. Po minutės supilkite vištienos sultinį ir viską kartu užvirkite.
  4. Tuo tarpu, pagal instrukciją ant pakuotės gausiai pasūdytame vandenyje išvirkite makaronus. Kai jie bus paruošti, sudėkite į keptuvę su mėsos ir daržovių padažu.

Ingredientų lentelė

Ingredientas Kiekis
Čiobreliai 4.00 arbat. š.
Kiauliena 4.00 vnt.
Dižono garstyčios 2.00 valg. š.
Citrinos 1.00 vnt.
Žvėrienos prieskoniai 1.00 vnt. (pakelis)
Aliejus 150.00 ml
Agurkai 4.00 vnt.
Sojos 2.00 vnt. (2 valg.
Vynas 1.00 st.
Alus 1.00 vnt.
Morkos 2.00 vnt.
Pipirai 1.00 vnt.
Kuminai 1.00 arbat. š.
Kalendros 1.00 arbat. š.
Ryžių actas 3.00 valg. š.
Žvaigždinis anyžius 1.00 vnt.