Kaip vasara be šaltibarščių? Gaivių, su traškiais agurkėliais ir šiltomis apkeptomis bulvėmis - ummm, skanumėlis! Šaltibarščius dažniausiai gaminame karštomis vasaros dienomis. Tai skanus, sveikas ir gražus patiekalas, kuris ir atgaivina, ir pamaitina.
Šis receptas skirtas visiems augalinio maisto mylėtojams, netoleruojantiems pieno produktų ir šiaip norintiems išmėginti veganišką šaltibarščių versiją, kuri, beje, labai skani ir skoniu iš esmės nesiskirianti nuo originalo.
Kodėl verta rinktis veganiškus šaltibarščius?
- Sveikata: Šaltibarščiai gerina virškinimą, mažina ar padeda išvengti vidurių užkietėjimo.
- Universalumas: Šaltibarščiai tinka ir visavalgiams, ir vegetarams. Jei netoleruojate gliuteno, tai šaltibarščiai gali būti dar viena idėja Jūsų pietų ar vakarienės stalui.
Pagrindiniai ingredientai ir jų nauda
Šaltibarščiai - tai rūgštus (kefyras), saldus (burokėlis) ir sūrus (druskytė) skonis viename patiekale. Štai keletas pagrindinių ingredientų ir patarimų, kaip juos pasirinkti:
- Kefyras: Vietoje šaltibarščiams įprasto kefyro naudoju nesaldintą sojų pieną. Į pieną įspaudus citrinos sulčių, pienas sutirštėja, jo konsistencija pasidaro panaši į kefyro. Taip pat dar dedu nesaldintą natūralaus skonio sojų jogurtą. Kefyrą rinkitės vidutinio riebumo 2.5% r. Tačiau, jei norite sumažinti patiekalo riebumą ir išsaugoti gerą skonį, pasirinkite pasukas. Ir kefyras, ir pasukos - tai baltymų šaltinis, juose mažai laktozės, todėl neretai šaltibarščius valgo ir netoleruojantys laktozės. Kefyras ir pasukos - tai rauginti pieno produktai, kurie turi probiotikų. Probiotikai - tai gerosios bakterijos. Jei kamuoja vidurių užkietėjimai, rinkitės kuo šviežesnį kefyrą.
- Burokėliai: Burokėlius galima naudoti virtus ar keptus orkaitėje. Virkite ir kepkite nenulupę burokėlio odelės, išsaugosite daugiau vertingų maistinių medžiagų, be to, bus ryškesnė šaltibarščių spalva. Ryškesnę spalvą turi šaltibarščiai, kurių burokėliai yra ne supjaustyti kubeliais, o sutarkuoti burokine tarka. Burokėliai mažina vidurių užkietėjimą. Neretai šeimininkės šaltibarščiams naudoja marinuotus burokėlius. Tačiau, primenu, kad burokėliai, marinuoti su actu ar citrinų rūgštimi, gali paaštrinti gastritą ir kitas virškinimo trakto ligas. Po tokių šaltibarščių, žmonės ilgam atsisako naudingo ir sveiko patiekalo. Jei vis dėl to naudosite marinuotus burokėlius, nupilkite marinatą.
- Agurkai: Ar žinojote, kad šaltibarščių skonis priklauso ir nuo to, kaip susmulkinsite agurkus. Jei agurkus sutarkuosite burokine tarka, sriuba bus vandeninga, nejausite traškumo. Vienu žodžiu, gausis košė. Todėl agurkus pjaustykite kubeliais. Tačiau, jei gaminate šaltibarščius vyresniems žmonėms, kuriems jau sunku sukramtyti agurkus: nuo agurkų nulupkite odelę ir sutarkuokite juos burokine tarka.
- Svogūnų laiškai ir krapai: Tai vitaminų ir mineralų šaltinis. Be šių kvepiančių žalumynų, šaltibarščius sunku įsivaizduoti.
- Druska: Veganiškuose šaltibarščiuose tobulai tinka juodoji himalajų druska. Ne vien todėl, kad ji visiškai nerafinuota (nevalyta) ir natūrali, turinti daugybę mikroelementų ir mineralų, bet labiausiai dėl to, kad ji suteikia virto kiaušinio skonį. Patikėkite, tiesiog akyse įvyksta stebuklas. Įberi nedidelį žiupsnelį, išmaišai, paragauji - skonis tarsi kas būtų virtų kiaušinių pripjaustęs. Tad jei norisi kiaušinių skonio, įsiberkite juodosios himalajų druskos. Tik nepadauginkite, ir mažas žiupsnelis suteikia norimą skonį. Druska paryškina ne tik šaltibarščių, bet ir visų patiekalų skonį. Tačiau, jei Jūsų tikslas sumažinti druskos vartojimą, tai šaltibarščiai skanu ir be druskos. Suvartojamos druskos kiekį reikėtų sumažinti turintiems padidėjusį kraujo spaudimą.
- Bulvės: Šaltibarščiai su bulvėmis - tai tobulas skonis. Šaltibarščiai šalti, o bulvės šiltos. Labai šalti šaltibarščiai ir karštos bulvės - kenkia dantims, nes didelis temperatūrų skirtumas. Sveikiausia - bulvės virtos su lupena. O jei jau turite šviežių bulvių, tai vitamino C dozė garantuota. Šaltibarščius su bulvėmis geriausiai valgyti pietums ar vakarienei. Svarbiausia - nepersivalgyti... Šaltibarščiai be bulvių - tai puikus pasirinkimas užkandžiui. Metant svorį, geriausiai šaltibarščius valgyti kaip pagrindinį patiekalą. Po šaltibarščių, pvz., mėsa su makaronais ar pan., nebetinka. Apsunks virškinimas. Išimtis, jei Jūs vyras, dirbantis sukų fizinį darbą...
Veganiškų šaltibarščių receptas
Ingredientai:
- 1 l nesaldinto sojų pieno
- 1 citrina
- 400 g nesaldinto natūralaus skonio sojų jogurto
- 2 indeliai (po 0,5 l) konservuotų burokėlių (labai skanu obuolių sultyse)
- 4-5 maži agurkėliai, smulkiai supjaustyti
- Ryšulėlis svogūno laiškų, supjaustyti
- Ryšulėlis krapų, susmulkinti
- Žiupsnelis juodosios himalajų druskos
- Keletas šviežių bulvių
Gaminimas:
- Išsiverdame bulves.
- Į puodą supilame sojų pieną, įspaudžiame vienos citrinos sultis ir išmaišome. Palaukiame apie 5 min., kol pienas sutirštės.
- Prieš valgant skanu atšaldyti šaldytuve.
Jei padarę veganiškus šaltibarščius planuojate juos dar palaikyti šaldytuve (visai vertėtų tai padaryti, nes šaltibarščiai turi būti šalti, taip žymiai skaniau), siūlau juodosios druskos įsiberti prieš pat valgymą - į visą puodą ar kiekvienas į savo lėkštę (į lėkštę visai mažytis žiupsnelis).