Aliejus atrodo apgaulingai paprastas produktas. Apie konservantus galvoti nereikia - pats konservuojasi, ne salotos - nevysta, ne tortas - nesusmenga, ne jogurtas - per savaitę nepasensta, ne obuoliai - nesimato sumušimų. Atrodo, išspaudei sėklas, riešutus ar kitus aliejingus vaisius, kokius turi, va tau ir aliejus. Bet tai apgaulingas paprastumas.
Gamybos subtilybės ir kokybės svarba
Geram aliejui reikia ypač kokybiškos žaliavos. Nei apdaužyta (alyvuogės, avokadai), nei senstelėjusi (sėklos, riešutai) netinka. Ir spaudimo procesas nėra toks elementarus - taip, spaudimas mechaninis, bet reikia kontroliuoti, kad stipriai nepakiltų temperatūra, nes ji gadina aliejų. Puikiam aliejui išspausti šalia dviejų jau paminėtų, žaliavos ir mechanizmų, reikia trečio konponento - žmogaus, kuris mokėtų sujungti augalus ir mašinas.
"Ölmühle Solling" pavyzdys
„Ölmühle Solling“ yra tikras šeimos verslas. Gudrun ir Werneris Baensch ilgą laiką dirbo kitose šalyse - Pietų Amerikoje, Azijoje - mokė vietinius žmones pagaminti aukštesnės pridėtinės vertės produktą. Šie įgūdžiai labai praverčia dabartiniame versle, kai reikia pirkti žaliavas iš tų egzotiškų kraštų; ne naujiena nei augalai, nei žmonių bendravimo įpročiai.
„Ölmühle Solling“ aukštos kokybės didžiulės įvairovės ekologiški šalto spaudimo (nerafinuoti) aliejai skirti ir maistui, ir kūnui. Aliejų spaudžia mažomis porcijomis, pilsto į bačkutes, jautriems aliejams (kaip linų sėmenų) likusį tūrį pripildo vandenilio dujų, kad oksidacijos procesas nevyktų. Tik gavę užsakymą iš kliento, jį išpilsto į tamsaus stiklo butelius ir tą pačią dieną išsiunčia.
Kaip jie pasiekia savo garsiosios kokybės (kuri ne vienoje Europos šalyje laikoma standartu, pagal kurį save vertina konkurentai)? Visų pirma, perka žaliavą tik iš patikimų tiekėjų, neieškodami pigiausio. Jei pasitaiko naujas, važiuoja fiziškai pažiūrėti, ar teisingai vykdomi procesai. Antra, kiekviena žaliavos partija tikrinima laboratorijoje dėl mineralinių aliejų, plastiko ir pesticidų likučių. Mineralinio aliejaus likučiai yra tipinis ženklas netvarkingų mechanizmų, kuriuose į produktą nuteka, kad ir nedideli kiekiai mašininių tepalų. Plastiko likučiai taip pat atsiranda dėl nekokybiškų mechanizmų bei taros. Šviežiai surinktos aliejinių augalų sėklos ir riešutai iš vietinių ir užjūrio ekologinių ūkių šalto spaudimo būdu perdirbami į vertingus, natūralius augalinius aliejus. Nuo 1996 metų „Ölmühle Solling“ dirba vadovaudamasi Naturland asociacijos standartais, kurie daugeliu atveju yra griežtesni, nei to reikalauja ES teisė.
Argano aliejus: „Baltasis Maroko auksas“
Arganų aliejus gaminamas iš Maroke augančio argano (Argania spinosa) medžio riešutų (sėklų). Argano medis (lot. Argania spinosa) auga tik pietvakarių Maroke ir niekur kitur pasaulyje šie medžiai neaptinkami. Iš Argano medžio vaisių branduolių išgaunamas argano aliejus yra vienas brangiausių ir rečiausių augalinės kilmės aliejų pasaulyje, dar vadinamas „Baltuoju Maroko auksu“.
Jau nuo senų laikų argano riešutų aliejus vertinamas dėl išskirtinių savo savybių ir net yra vadinamas „skystuoju auksu“ ar „baltuoju Maroko auksu“. Aliejaus gamyba užsiima vietos moterų kooperatyvai ir pramonės fabrikai. Tradiciškai riešutus renka ir arganų aliejų ruošia tik berberų tautybės moterys. Tai labai lėtas procesas, o aliejus, pagamintas tradiciniu būdu, yra trumpo galiojimo, nes gamyboje naudojamas vanduo. Be to, kartais naudojami riešutai, kuriuos „nulupa“ vietinės ožkos, galinčios įlipti į argano medį. Naujesnis metodas, kai moterys naudoja mechaninius presus, sutrumpina aliejaus gamybos laiką ir net pagerina jo kokybę. Taip pat šis aliejus yra mėgstamas kosmetikos pramonėje.
Argano aliejaus savybės ir nauda
Argano riešutai yra vertinami dėl daugybės naudingų savybių. Jie yra pagrindinė argano aliejaus žaliava. Šiame aliejuje gausu vitamino E, nepakeičiamų riebalų rūgščių ir antioksidantų, todėl šis aliejus yra vertingas odos, plaukų priežiūros priemonių ingredientas. Argano aliejus drėkina odą, mažina raukšlių atsiradimą, gydo sausą ar jautrią odą, stiprina plaukus. Argano riešutų aliejus naudojamas ir kulinarijoje.
- Drėkina ir maitina odą. Arganų aliejus ypač vertinamas dėl savo odą drėkinančių savybių.
- Slopina uždegimą ir ramina odą.
- Reguliuoja sebumo išsiskyrimą ir padeda sumažinti bėrimus. Dažnai spuogai atsiranda dėl per didelio sebumo išsiskyrimo, kuris būdingas ne tik riebiai, bet ir dehidratuotai odai.
- Lėtina odos senėjimo procesus. Arganų aliejus veikia kaip stiprus antioksidantas, mažinantis laisvųjų radikalų žalą ir saugantis odą nuo priešlaikinio senėjimo.
- Saugo odą nuo saulės daromos žalos. Arganų aliejaus antioksidacinis aktyvumas padeda apsaugoti odą nuo UV saulės spindulių daromos žalos.
- Mažina kūno odos netolygumus.
- Gerina plaukų būklę ir mažina plaukų pasipūtimą. Arganų aliejus intensyviai drėkina plaukus ir apsaugo juos nuo UV spindulių ir aplinkos taršos.
Argano aliejaus naudojimas
Kosmetikos priemones, kurių sudėtyje yra arganų aliejaus, reikia naudoti taip, kaip rekomenduoja gamintojas.
- Veido odai. Veido odai užteks vos kelių lašų arganų aliejaus.
- Kūno odai. Arganų aliejų galima įmaišyti į mėgstamą kūno kremą ir juo tepti visą kūno odą. Grynas arganų aliejus idealiai tinka sausesnėms kūno vietoms: alkūnėms, kulnams.
- Plaukams. Arganų aliejumi siūloma tepti plaukų galiukus, taip bus sumažintas plaukų galiukų skilinėjimas. Tik svarbu aliejaus nepadauginti. Intensyvesniam plaukų drėkinimui arganų aliejų galima tepti prieš plaukų plovimą.
Arganų aliejus laikomas saugiu ir tinkamu net kūdikiams. Šis švelnus ir maitinamųjų savybių turintis aliejus drėkina ir padeda apsaugoti jautrią kūdikių odą. Todėl kai kurie specialistai arganų aliejų rekomenduoja naudoti, kai kūdikiui pasireiškia vystyklų bėrimai, odos sudirgimas ar stiprus sausumas.
Arganų aliejus yra ypač koncentruotas, todėl jo reikia labai mažai. Veidui užteks vos kelių lašų, o kūno odai galima naudoti ir šiek tiek daugiau. Dažniausiai arganų aliejų rekomenduojama įtraukti į vakarinę veido odos priežiūros rutiną, kadangi tai riebus aliejus, kuris intensyviai maitina ir drėkina.
Arganų aliejus puikiai dera su kitais natūraliais aliejais. Pavyzdžiui, arganų ir kokosų aliejų mišinys puikiai tinka plaukų priežiūrai. Plaukų drėgmę palaikyti padės vitaminas E ir arganų aliejus. Šis derinys taip pat mėgstamas veido odos priežiūros produktų kūrėjų.
Kaip atskirti kokybišką argano aliejų?
Vienam litrui arganų aliejaus išgauti reikia apie 50 kg riešutų nuo arganų medžių, augančių tik Maroke, UNESCO saugomoje teritorijoje. Dėl savo naudingųjų savybių, šis aliejus greitai išpopuliarėjo grožio industrijoje ir dabar bene kiekviena kompanija siūlo egzotišku argano aliejumi praturtintų produktų liniją. Produktų gausa stebina, o jų kainos svyruoja nuo prieinamų kiekvienam iki stulbinamos sumos už buteliuką, tad jeigu šis aliejus toks unikalus ir retas, kodėl jo randame visur? Ar tai tikras natūralus aliejus, ar tik žodžių žaismas etiketėje? Nenuostabu, kad kylant paklausai atsiranda įvairių gudrybių, padedančių pritraukti pirkėją. Patyrinėjome, kokios tai gudrybės ir pateikiame atsakymus, padėsiančius neapsigauti.
Natūralaus argano aliejaus sudėtis stebina: didelė vitamino E koncentracija skatina ląstelių regeneraciją, nesočiosios riebalų rūgštys stiprina audinį, polifenoliai lygina odos paviršių, o skvalenas stiprina ląstelių membranas. Visa tai leidžia teigti, kad argano aliejus atgaivina, stiprina, stangrina odą ir plaukus, padeda išlaikyti jaunatviškumą. Už šiuos malonumus argano aliejaus kaina iš tiekėjų siekia 30 - 50 eur už 1 litrą - dalį šios kainos sudaro išteklių retumas ir sudėtingas rankų darbo gamybos procesas.
Labai dažnai parduodami argano aliejaus mišiniai, tačiau šiuose produktuose būna daugiau kitos rūšies aliejaus ir kvapiklių bei silikonų - tai jau nenatūralus produktas. Vis tik kai kurios kosmetikos kompanijos 100 ml gryno arganų aliejaus įvertina virš 100 eu. Tai jau įspūdinga kaina už logistiką, išpilstymą ir, greičiausiai, reklamą bei vardą. Tokio pat aliejaus 100 ml galima įsigyti iki 20 eu iš natūralių žaliavų platintojų Lietuvoje, tereikia mokėti išsirinkti.
Kaip atskirti kokybišką argano aliejų:
- Sudėtis.
- Kaina. Nei per aukšta, nei per žema.
- Tara. Aliejus turėtų būti tamsiame buteliuke, kuris apsaugo nuo šviesos.
- Galiojimo data.
- Unikalus riešutų kvapas. Prie natūralaus arganų aliejaus kvapo daug kam reikia priprasti, bet jis nėra itin intensyvus. Jeigu kvapas labai stiprus, riečiantis nosį, aliejus gali būti sugedęs. Jokio kvapo neskleidžiantis aliejus greičiausiai yra chemiškai dezodoruotas.
- Skaidrumas. Natūralus nerafinuotas aliejus dažniausiai turi šiek tiek nuosėdų.
- Tekstūra. Tai švelnus, tarsi šilkinis, gerai įsigeriantis aliejus.
Kalbant apie argano aliejų kaip sudėtinę kosmetikos produktų dalį, taip pat galime rasti visko: nuo šampūno iki blakstienų tušo ar skaistalų su argano aliejumi. Šių priemonių kainos svyruoja kaip ir efektyvumas: vieniems jos daro stebuklus, kitiems netgi netinka. Gamintojai nesismulkina ir argano aliejų mini produkto pavadinime, net jeigu prekės sudėtyje tėra tik lašelis argano aliejaus (dažniausiai tokia maža koncentracija nesuteikia juntamo poveikio).
Ieškant produktų su grynu argano aliejumi geriausia ignoruoti reklamą ir pasidomėti gamintoju bei medžiagų sertifikatais. Taigi, ieškodami kokybiško argano aliejaus ar jo produktų, nepasiklyskite tarp rinkodaros triukų, ieškokite aliejumi paremtų formulių ir atidžiai išnagrinėkite sudėtines dalis: venkite kvapiklių, silikonų, parabenų, mineralinių aliejų. Taip pat atminkite, kad šis aliejus kainuoja nemažai, bet neverta ir permokėti.
Šalto spaudimo ir rafinuoti aliejai
Yra dvi pagrindinės aliejų rūšys: šalto spaudimo ir rafinuoti aliejai. Šalto spaudimo aliejai gaminami iš vaisių, riešutų ir sėklų išgaunant aliejų mechaniniu būdu, nenaudojant karščio ar cheminių medžiagų. Šio proceso metu augalinė medžiaga susmulkinama, tada spaudžiama, kad išsiskirtų aliejus.
Vienas svarbiausių šalto spaudimo aliejų privalumų yra jų maistinė vertė. Šalto spaudimo aliejai išsaugo natūralias augalinėje medžiagoje esančias maistines medžiagas, pavyzdžiui, vitaminus, mineralus ir antioksidantus. Šios maistingosios medžiagos teikia įvairios naudos odai ir plaukams, pavyzdžiui, drėkina, maitina ir saugo juos nuo laisvųjų radikalų žalos.
Šalto spaudimo aliejų rūšys ir jų savybės:
- Kokosų aliejus - tinka odai ir plaukams drėkinti ir maitinti.
- Alyvuogių aliejus - turi daug antioksidantų ir tinka naudoti odos senėjimą stabdančiose odos priežiūros priemonėse.
- Argano aliejus - lengvas aliejus, lengvai įsigeriantis į odą ir plaukus.
Palyginti su rafinuotais aliejais, šalto spaudimo aliejai paprastai laikomi kokybiškesniais ir teikia daugiau naudos odai ir plaukams. Šalto spaudimo aliejai yra neperdirbti, todėl išlaiko visas natūralias maistines medžiagas, skonį ir aromatą. Rafinuoti aliejai gaminami rafinuojant neapdorotus aliejus, kurių metu pašalinamos priemaišos ir pailgėja jų galiojimo laikas. Rafinavimo procesą sudaro keli etapai, įskaitant klijų pašalinimą, neutralizavimą, balinimą ir dezodoravimą.
Pagrindinis rafinuotų aliejų privalumas - ilgesnis galiojimo laikas ir aukštesnė virimo temperatūra. Rafinuojant pašalinamos priemaišos, aliejus tampa stabilesnis, todėl sumažėja sugedimo rizika. Rafinuoti aliejai išgaunami iš įvairių šaltinių ir rafinuojami, todėl jie yra neutralaus skonio, ilgesnio galiojimo laiko ir aukštesnės virimo temperatūros nei šalto spaudimo aliejai.
Rafinuotų aliejų pavyzdžiai:
- Rapsų aliejus: išgaunamas iš rapsų augalų sėklų ir yra švelnaus skonio.
- Sojų pupelių aliejus: išgaunamas iš sojų pupelių augalų sėklų ir yra neutralaus skonio.
- Kukurūzų aliejus: išgaunamas iš kukurūzų grūdų gemalų ir yra neutralaus skonio.
- Saulėgrąžų aliejus: išgaunamas iš saulėgrąžų sėklų ir yra švelnaus skonio.
- Dygminų aliejus: išgaunamas iš dygminų augalų sėklų ir yra neutralaus skonio.
- Palmių aliejus: išgaunamas iš aliejinės palmės vaisių ir yra neutralaus skonio.
Šalto spaudimo aliejai laikomi maistingesniais už rafinuotus, nes juose išlieka natūralūs antioksidantai, vitaminai ir mineralai. Kita vertus, rafinuoti aliejai pereina procesą, kurio metu pašalinama didžioji dalis maistinių medžiagų, todėl jie yra mažiau sveiki. Rafinuotų aliejų galiojimo laikas ilgesnis nei šalto spaudimo aliejų, nes pašalinami natūralūs antioksidantai, dėl kurių aliejus gali sugesti. Dėl to rafinuoti aliejai labiau tinka maisto ruošimo būdams, kuriems reikia didelio karščio, pavyzdžiui, kepimui ar skrudinimui.
Renkantis tarp šalto spaudimo ir rafinuoto aliejaus, reikėtų atsižvelgti į keletą veiksnių, įskaitant numatytą naudojimo paskirtį, skonio pageidavimus ir sveikatos tikslus. Maisto ruošimui geriausia rinktis rafinuotą aliejų, skirtą kepimui aukštoje temperatūroje, o šalto spaudimo aliejų - kepimui žemoje temperatūroje arba kaip apdailos aliejų.
Apibendrinant galima teigti, kad norint pasirinkti tinkamą aliejų maisto ruošimui ir asmeninei priežiūrai, svarbu suprasti šalto spaudimo ir rafinuoto aliejaus skirtumus. Šalto spaudimo aliejai turi didesnę maistinę vertę, stipresnį skonį ir yra tinkamesni asmeninei priežiūrai, o rafinuoti aliejai turi ilgesnį galiojimo laiką ir yra tinkamesni kepimui aukštoje temperatūroje. Renkantis vienąiš šių dviejų aliejų, svarbu atsižvelgti į paskirtį, pageidaujamą skonį ir sveikatos tikslus, kad būtų galima pasirinkti geriausią variantą.