pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip kepti moliūgą orkaitėje: patarimai ir receptai

Moliūgas - derlinga daržovė, kurioje gausu vitaminų. Tai ir vitaminas C, šiek tiek vitamino E, PP, B grupės vitaminų. Daugiausia susikaupia karotenoidų, kurie suteikia moliūgų minkštimui šviesesnę ar tamsesnę oranžinę spalvą.

Moliūgus galima užsiauginti patiems arba iš plataus asortimento išsirinkti prekybos centre, pagaminti tiek pyragą, tiek troškinį. Taigi įtraukti moliūgą į savo dienos racioną tikrai apsimoka.

Renata Ničajienė išskiria vis populiarėjančius spagečių moliūgus, kuriuos iškepus orkaitėje ir minkštimą išskirsčius šakute, moliūgas atrodo kaip spagečiai. Gaminimas yra itin paprastas: perpjovus moliūgą išimti sėklas, iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepti apie pusvalandį.

Lietuvoje atsiranda daugiau mažųjų moliūgų veislių, kurie yra puikiai tinkami gaminant porcijomis. Svarbu atkreipti dėmesį, kad moliūgas yra gan greitai gendanti daržovė.

Pagrindiniai kepimo principai

Jei niekaip negalite įtikti maistui išrankiam namiškiui arba jei įgriso garuose virtų daržovių garnyras, pabandykite brokolius, ankštinius žirnelius ar žiedinius kopūstus iškepti orkaitėje - maloniai nustebsite. Orkaitėje galima kepti netgi pomidorus. Jei nesate tikri, ar galima kepti konkrečią daržovę orkaitėje - tiesiog pabandykite. Galbūt atrasite naują tobulą skonį.

Kaip paruošti daržoves kepimui

  1. Supjaustę daržoves kąsnio dydžio gabalėliais, apšlakstykite jas mėgstamu aliejumi. Aliejaus negailėkite - jis turi padengti daržoves, kad jos taptų slidžios ir blizgančios, bet ir nepersistenkite - daržovės neturėtų jame plaukioti. 1-2 valgomieji šaukštai aliejaus yra optimalus kiekis.
  2. Dažniausiai daržovės apšlakstomos švelnaus skonio alyvuogių aliejumi, bet galima naudoti ir kokosų, avokadų ar kitą namuose turimą aliejų. Aliejumi padengtos daržovės ne tik tolygiau kepa ir gražiai apskrunda, bet ir įgauna sodresnį skonį, kuriam sunku atsispirti. Patariama daržoves maišyti ne šaukštu, o rankomis - taip aliejus įtrinamas į daržoves, tolygiau jas padengia.
  3. Svarbus patarimas - nepamirškite druskos. Taip pat daržoves galite pagardinti juodaisiais pipirais ir kitais mėgstamais prieskoniais. Vėlgi, prieskonių ir druskos negailėkite, bet ir nepersistenkite.
  4. Aliejumi, druska ir prieskoniais padengtas daržoves išberkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Išskirstykite jas taip, kad aplink kiekvieną daržovę liktų erdvės. Jei daržovių skardoje bus per daug, jos ne keps, o troškinsis garuose, todėl jų skonis bus ne toks, kokio siekiame. Taip pat nepamirškite prieš pašaudami daržoves į orkaitę ją įkaitinti.

Kepimo temperatūra ir laikas

Optimali temperatūra šiam patiekalui - 220 laipsnių Celsijaus, bet ją galite reguliuoti. Daržoves reikia kepti tol, kol jos suminkštės ir į jas lengvai smigs šakutė, o jų paviršius apskrus. Būtent dėl šių apskrudusių plotelių orkaitėje keptų daržovių skonis ir yra toks malonus, tad net jei jos jau minkštos ir visiškai iškepusios, netraukite jų iš orkaitės tol, kol nepamatysite, kad jų pakraščiai apskrudo. Jei abejojate, papildomai kepkite dar 5-10 minučių - papildomas skrudinimas nepakenks, daržovės taps tik dar skanesnės.

Vidutinis kepimo laikas

Optimali temperatūra kepti daržoves orkaitėje - 220 laipsnių Celsijaus:

  • Šakninės daržovės (burokėliai, bulvės, morkos): 30-45 minučių, priklausomai nuo gabalėlių dydžio.
  • Moliūgai (žieminiai): 20-60 minučių, priklausomai nuo gabalėlių dydžio.
  • Kryžmažiedės daržovės (brokoliai, žiediniai kopūstai, briuseliniai kopūstai): 15-25 minučių.
  • Minkštos daržovės (cukinijos, paprikos, vasariniai moliūgai): 10-20 minučių.
  • Plonos daržovės (smidrai, žaliosios pupelės): 10-20 minučių.
  • Svogūnai: 30-45 minutės, priklausomai nuo to, ar labai apskrudusių norite.
  • Pomidorai: 15-20 minučių.

Trys būdai kaip skaniai iškepti daržovių mišinį

  1. Pirmas, lengviausias būdas - kepti skirtingų rūšių daržoves atskirose skardose, o kai jos iškeps, sumaišyti. Taip lengviau stebėti, kaip jos kepa, ir laiku ištraukti jas iš orkaitės.
  2. Antras būdas - derinkite daržoves pagal kepimo laiką. Pavyzdžiui, galite kartu kepti brokolius ir žiedinius kopūstus arba moliūgus su bulvėmis. Derančias daržoves galite kepti vienoje skardoje.
  3. Trečias būdas - daržoves į skardą berti palaipsniui: iš pradžių į orkaitę pašaukite kiečiausias, ilgiausiai kepančias daržoves, vėliau, kai jos šiek tiek apkeps, suberkite minkštesnes, kurios iškepa greičiau. Jei daržovių skardoje per daug, padalinkite jas į dvi skardas. Svarbiausia, kad visos daržovės suminkštėtų ir apskrustų apytikriai vienu metu. Atminkite: geriau apskrudinti daugiau, nei mažiau.

Receptai su keptu moliūgu

Orkaitėje keptas moliūgas - puikus pasirinkimas garnyrui, ar kaip pagrindinis patiekalas

Ingredientai:
  • 500 g sviestinio moliūgo
  • 1-2 v. š. lydyto sviesto
  • ½ a. š. druskos
  • pipirų pagal skonį
Paruošimas:
  1. Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių.
  2. Nulupame moliūgą ir pašaliname sėklas.
  3. Moliūgą supjaustome norimo dydžio gabalėliais, juos ištepame lydytu sviestu.
  4. Kepimo formą padengiame kepimo popieriumi ir ant jo sudedame supjaustytus moliūgo gabalėlius.
  5. Kepame 20 - 25 min. gabalėlius retkarčiais apversdami.
  6. Prieš baigiant kepti juos apibarstome druskos ir pipirų mišiniu, dar kelias minute pakepame.

Moliūgas turi likti šiek tiek traškus. Kepimo laikas priklauso nuo orkaitės savybių ir moliūgo gabaliukų dydžio. Galima valgyti su kitomis daržovėmis arba mėgstamu sūriu.

Tortilijos suktinukai su keptu moliūgu ir paprika

Ingredientai:
  • Moliūgas
  • Raudonoji paprika
  • Raudonasis kopūstas
  • Svogūnas
  • Česnako skiltelės
  • Pupelės
  • Druska, pipirai
  • Tortilijos paplotėliai
  • Gražgarstės
Paruošimas:
  1. Moliūgo žievės galime nelupti, ji puikiai nusiima moliūgui iškepus. Išimame moliūgo sėklas, supjaustome 2-3 cm storio riekėmis ir sudedame į kepimo skardą.
  2. Papriką perpjauname per pusę, išimame sėklas ir taip pat sudedame į kepimo skardą odele aukštyn. Kartu su moliūgu šauname į iki 180 C įkaitintą orkaitę.
  3. Kad lengviau nusiimtų paprikos žievelė, iškeptą papriką sudedame į maišelį, užrišame ir palaukiame, kol pravės.
  4. Ant raudonojo kopūsto užpilame citrinos sultis ir pamaigome rankomis, kad suminkštėtų.
  5. Keptuvėje įkaitiname šaukštą aliejaus, sudedame svogūną ir jį apkepame. Įdedame smulkintas česnako skilteles ir dar pakepame apie 1 minutę. Suberiame pupeles, moliūgo gabaliukus ir papriką, užberiame druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų. Gerai išmaišome ir pakepame keletą minučių, kad viskas vienodai sušiltų. Paragaujame, ir jei reikia, skonį pakoreguojame druska ir/ar pipirais.
  6. Ant stalo išdėliojame tortilijų paplotėlius ir ant kiekvieno padaliname moliūgų masę iš keptuvės. Su stalo peiliu paskirstome moliūgų masę per visą paplotėlio paviršių. Tada užberiame raudonąjį kopūstą ir uždedame gražgarstes.

Kiti receptai su moliūgu

  • Iš moliūgo galima pasigaminti skanių kompotų, kurie savo skoniu primins ananasus.
  • Taip pat galite pasigaminti moliūgų sriubą, apkepą, lazaniją ar net zefyrus su moliūgų mase.
  • Ypač naudingos moliūgų sėklos, kuriose susikaupia 40-55 proc. riebalų (aliejaus), 25-28 proc. baltymų ir įvairių mineralinių medžiagų.