Pyragėlis puodelyje arba bolo de caneca - portugališkas desertas, kurį galima greitai pasigaminti mikrobangų krosnelėje. Tai puikus pasirinkimas, kai norisi kažko saldaus, o laiko kepti tradicinį pyragą nėra.
Kai pirmą kartą atradau šį šokoladinio pyrago receptą, jis man pasirodė tarsi iš fantazijų knygos. Na kokį gi pyragą iškepsi puodelyje per 3 minutes? O pasirodo galima iškepti, ir dar labai skanų.
Ypatingai geras receptas, kai užsuka visiškai netikėti svečiai, o spintelėje net paprasčiausio sausainio nerasi… Tokiais atvejais šis portugališkas desertas Bolo de caneca (pyragaitis puodelyje) kaip mat atsiduria ant stalo, jeigu tik turite mikrobangę, nes jį kepti reikia - lygiai 3 minutes (taip 180 sekundžių) !
Gaminant puodelis turi būti ne mažesnis, nei 250 mililitrų (man idealiausia būna didesnis puodelis sultiniui, nes patogiau sumaišyti produktus).
Pyragėlis turi gražiai iškilti ir lengvai iškristi iš puodelio, jei nuspręsi valgyti iš lėkštelės.
Receptas
Beje, visų nurodytų ingredientų kiekiai yra nurodytų nubrauktais valgomaisiais šaukštais.
Receptui reikės:
- miltų: 4 valgomųjų šaukštų
- cukraus: 4 valgomųjų šaukštų
- kakavos: 2 valgomųjų šaukštų
- kiaušinių: 1
- pieno: 3 valgomųjų šaukštų
- aliejaus: 3 valgomųjų šaukštų
- kepimo miltelių: 1 arbatinio šaukštelio (nėra būtina)
Gaminimo eiga
Paruošimas: 3 min.
Gaminimas: 3 min.
Porcijos: 1
- Pradžioje į puodelį įmušk ir išplak kiaušinį, pilame aliejų, cukrų pieną ir kakavą.
- Viską gerai išmaišyk.
- Tada suberk miltus ir kepimo miltelius (pagal originalų receptą jie nėra būtini, bet aš įberiu apsidraudimui, kad pyragėlis iškiltų).
- Išmaišyk, kad neliktų gumuliukų ir dėk puodelį į mikrobangę, nustatyk didžiausią galingumą ir laikmatį lygiai 3 minutėms.
- Ir viduje per tokį trumpą laiką jis šis pyragas tikrai pilnai iškepęs - minkštas minkštutėlis!
- Na tikrai fantastiško skonio desertas - itin minkštas, ir pats skaniausias dar šiltas.
- Galite valgyti su ledais, apibarstyti cukraus pudra, apipilti tirpintu šokoladu ar panašiai.
Cukinijų pyragas (Torta de Abobrinha)
Žinau, kad šiuo metu cukinijos visiems jau nusibodo - metas toks ir metai tokie. Tačiau pasinaudosiu tarnybine patirtimi ir pasidėsiu šį receptą sau ateičiai, mat labai jau vykęs.
Receptą visai atsitiktinai pamačiau viename iš populiarių lietuviškų interneto portalų, jis pasirodė gana paprastas, tačiau kartu įtartinas. Ta prasme savaime jis atrodė populiariai ir visiškai nekaltai.
Tačiau kai aš pamatau daržovių apkepą, kuriame nurodo, kad (cituoju) „tarkuotų cukinijų - 375g.” aš suklūstu. Dažniausiai toks pedantiškumas nereikšminguose gramuose atsiranda, kai vyksta mechaninis vertimas iš vienos kalbos į kitą, bandant perprasti mato vienetus ir naudojantis Google verčiant vienus mato vienetus kitais.
Pasikuitus internete kelias valandas ir pasinaudojus lietuvių-anglų-portugalų kalbų vertėju aptikau, kad per kelis šaltinius suvulgarintas „cukinijų apkepas” yra senovinis portugalų kepinys, vadinamas „Torta de Abobrinha” arba lietuviškai - cukinijų pyragas.
Kiti portugališki pyragaičiai:
Pastéis de nata, gerbiami portugališki kreminiai pyragaičiai, gali kilti Lisabonoje, tačiau tai nereiškia, kad Porte nerasite neįtikėtinų veislių. Originalus šių skanių kąsnelių receptas buvo gautas iš Jerónimo vienuolyno Belemo srityje, o vėliau išplito į šiaurę iki Porto.
Ilgą laiką naudojama kiekvieno iš mano savybė Porto maisto turaikiaušinių kremo pyragaičiai yra saldus užkandis, kurį mėgsta daugelis vietinių. Sluoksniuotos tešlos pluta ir prabangus įdaras išskiria juos iš kitų saldumynų ir tapo portugalų virtuvės simboliu.
Atraskite kepyklas ir kavines, gaminančias geriausias Porto pastelines spalvas, naudodamiesi šiuo vietinių mėgstamiausių patiekalų rinkiniu, kurį išbandžiau pats!
Populiariausios vietos Porto:
- Manteigaria
- Fábrica da Nata
- Castro - Atelier de Pastéis de Nata
- Nata Lisboa
- Konfeitaria do Bolhão
- Natas D'Ouro - Baixa do Porto
Kepyklos pavadinimas | Adresas | Darbo laikas |
---|---|---|
Manteigaria | R. de Alexandre Braga 24, 4000-049 Porto, Portugalija | Kiekvieną dieną nuo 8:00 iki 21:00 val. |
Fábrica da Nata | R. de Santa Catarina 331 335, 4000-451 Porto, Portugalija | Kiekvieną dieną nuo 8:00 iki 22:00 |
Castro - Atelier de Pastéis de Nata | R. de Mouzinho da Silveira 61, 4050-420 Porto, Portugalija | Kiekvieną dieną nuo 9.00 iki 21.00 val. |
Nata Lisboa | R. das Flores 291, 4050-267 Porto, Portugalija | Kiekvieną dieną nuo 8.00 iki 20.00 val. |
Konfeitaria do Bolhão | R. Formosa 339, 4000-252 Porto, Portugalija | Kiekvieną pirmadienį-penktadienį nuo 6:00 iki 20:00, šeštadienį nuo 6:00 iki 19:00, uždaroma kiekvieną sekmadienį. |
Natas D'Ouro - Baixa do Porto | R. de Sá da Bandeira 115, 4000-427 Porto, Portugalija | Nedirba kiekvieną pirmadienį, dirba kiekvieną antradienį - sekmadienį nuo 8.30 iki 22.00 val. |