pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Tikro Čebureko Įdaras: Receptai ir Paslaptys

Iš tiesų Lietuvos totoriai, gyvenantys Lietuvoje nuo XIV amžiaus, nuo Lietuvos karaliaus Vytauto laikų, atsivežė į Lietuvą savo legendinį valgį čeburekus. Suprantama, iki mūsų dienų Lietuvos totoriai čeburekus ruošė ir dabar gamina tik iš avienos.

Čeburekai: Istorija ir Tradicijos

Daug kas yra įsitikinę, kad šis valgis atsirado sovietmečiu, nes beveik kiekviename didesniame Lietuvos mieste buvo įrengtos čeburekinės, kur buvo gaminami tais laikais tikrai geros kokybės gardūs ir su sultingu įdaru čeburekai. Viena porcija būdavo 20 cm x 10 cm dydžio du čeburekai.

Tikri sultingi Krymo totorių čeburekai, kaip nė vienas kitas valgis pasaulyje, yra visada paklausūs, ir paklausa niekada nemažėja. Netgi tuose kraštuose, kur niekada nebuvo čeburekų, jie tampa populiarūs, nes yra nebrangus, labai sotus, dar labiau skanus ir kvapnus valgis.

Net sovietiniais laikais viena porcija buvo du traškūs čeburekai, kurių tešla nelūždavo, o įdaras buvo sultingas.

Tešla Tikriems Čeburekams

Ruošiant tikrus autentiškus čeburekus svarbiausias dalykas yra tešla, ir kuo paprastesnis yra tešlos receptas, tuo gardesni bus čeburekai.

Klasikinis receptas yra 500 g išsijotų kvietinių miltų D-550 išmaišyti su 5 g druskos, 250 g vandens ir 30 g alyvuogių, rapsų arba saulėgrąžų aliejaus. Tešlą gerai išminkyti. Ji gausis kietoka. Tešlos gumulą įvynioti į virtuvinę plėvelę ir pusvalandį palaikyti kambario temperatūroje. Paruoštą tešlą plėvelėje palikti valandai pastovėti dubenyje šaldytuve. Po to dar kartą perminkyti, kad tešla taptų vientisa ir elastinga - tešla turi nelipti prie rankų.

Tikri totoriški čeburekai yra daromi tik iš 50 g tešlos gabalėlio. Iškočiojus gaunamas užkandinės lėkštės dydžio plonas paplotis, o iškeptas būna ne ilgesnis nei 20 cm ilgio ir ne platesnis nei 10-12 cm pločio.

Tokio dydžio čeburekus labai patogu kepti pramoninėse fritiūrinėse.

Įdaro Paslaptys

Čeburekams patarimas „reikia kuo daugiau įdaro“ netinka, nes vienam delno dydžio (20x10 cm) čeburekui reikia tik 50 g mėsos įdaro - tai yra auksinė taisyklė, ir taip priimta visame pasaulyje, ypač Rytų šalyse, Kryme, net Rusijoje.

Mėsos (avienos, ožkienos, veršienos, jautienos) įdaras būtinai turi būti ne tradiciškai maltas, kaip daro lietuviai, ne faršas, o būtinų būtiniausiai kapotas. Totoriai, Krymo ir Azijos kepėjai mėsą kryžmai kapoja aštriais peiliais.

Europoje gyvenantys totoriai, ruošiantys čeburekus masiniam pardavimui, naudoja ir mėsmales, malančias stambiai.

Tad tikrų čeburekų įdarui 500 g kapotos mėsos reikia išmaišyti su 300 g labai smulkiai kapotų svogūnų, pagardinti 10 g druskos, 2 g maltų kalendrų sėklų ir 1 g maltų juodųjų pipirų. Būtent toks mėsos įdaras gaunasi švelnus ir skanus. Kad įdaras būtų dar ir labai sultingas, kapotos mėsos įdaras maišomas su 200 g kefyro arba 200 g nulupto ir kapoto be sėklų pomidoro.

Ruošiant tikrą totorišką čebureką svarbiausias dalykas yra gerai sulipdyti perlenktą tešlos skritulį, kad skrudinant iš čebureko neišvarvėtų įdaro sultys ir nesugadintų aliejaus bei pats čeburekas neprarastų savo tikrojo skonio. Labiausiai paplitęs būdas yra tešlos skritulio kraštus teptuku pavilgyti vandeniu. Sulenkimą tvirtai suspaudyti ir dar sutvirtinti šakute.

Kepti pramoninėje skrudintuvėje (fritiūrinėje) 2-3 minutes įkaitintame iki 180 laipsnių aliejuje.

Kaip jau aukščiau minėjau, iš 50 g tešlos gabalėlio reikia iškočioti plonytį paplotį, gražumo dėlei paplotį galima apipjauti uždėjus ant jo lėkštutę, ant vieno jo krašto sudėti įdarą, užlenkti tuščiąją dalį, kraštus pavilgius vandeniu apspaudyti pirštais, o paskui šakute, bet taip, kad nebūtų perdurta tešla, nes kepant išvarvės įdaro sultys.

Įvairūs Čeburekų Įdarai

Totoriškas Brinzos Įdaras (20 porcijų)

800 g brinzos (dabar galima imti fetos sūrį) supjaustyti smulkučiais kubeliais ir išmaišyti su 200 g kefyro, 5 g smulkiai supjaustytų bazilikų, 5 g smulkiai supjaustytų šviežių kalendrų ir 5 g smulkiai supjaustytų šviežių petražolių. Viena porcija įdaro vienam čeburekui - 50 g.

Migdolų Įdaras Saldžiam Totoriškam Čeburekui (20 porcijų)

800 g migdolų nuplikyti verdančiu vandeniu ir kiek palaikyti, kad atšoktų odelė, nulupti rudas odeles, pakepinti, sumalti ir sumaišyti su 200 g medaus ir 4 g maltų kardamonų. Viena porcija įdaro vienam čeburekui - 50 g.

Senovinis Lietuviškas Baravykų ir Mėsos Įdaras (20 porcijų)

200 g baravykų smulkiai supjaustyti ir apkepinti aliejuje su 200 g svogūnų ir juos nugarinti, - turi gautis apie 200 g grybų su svogūnais. Smulkiai supjaustyti 230 g jautienos, 430 g riebios kiaulienos, sudėti keptus baravykus, viską išmaišyti su 150 g rūgpienio (kefyro), pagardinti 10 g druskos, 5 g smulkiai supjaustytų šviežių čiobrelių arba 1 g džiovintų čiobrelių ir 1 g maltų juodųjų pipirų.

Lietuviškas Kiaulienos Įdaras (20 porcijų)

Smulkiai supjaustyti 660 g riebios kiaulienos, 200 g labai smulkiai kapotų svogūnų, viską išmaišyti su 150 g kefyro, pagardinti 10 g druskos, 5 g smulkiai supjaustytų šviežių petražolių arba 1 g džiovintų petražolių ir 1 g maltų juodųjų pipirų.

Lietuviškas Mėsos Įdaras (20 porcijų)

Smulkiai supjaustyti 230 g jautienos, 430 g riebios kiaulienos, 200 g labai smulkiai kapotų svogūnų, viską išmaišyti su 150 g kefyro, pagardinti 10 g druskos, 5 g smulkiai supjaustytų šviežių mairūnų arba 1 g džiovintų mairūnų ir 1 g maltų juodųjų pipirų.

Lietuviškas Veršienos Įdaras (20 porcijų)

Smulkiai supjaustyti 430 g veršienos, 230 g riebios kiaulienos, 300 g labai smulkiai kapotų svogūnų, viską išmaišyti su 150 g kefyro, išspaustomis trimis skiltelėmis česnako, 10 g smulkiai supjaustytų krapų ir petražolių, pagardinti 10 g druskos, 1 g džiovintų krapų ir 1 g maltų juodųjų pipirų.

Receptai iš Skaitytojų

Loretos Grigalevičienės Čeburekai

Tešlai Reikės:

  • 4 stiklinės miltų
  • 1,5 stiklinės vandens
  • 75 ml aliejaus
  • 0,5 a.š. druskos
  • 0,5 a.š. cukraus
  • 1 v. š. degtinės
  • Riebalų kepimui

Įdarui Reikės:

  • 300 g mėsos faršo
  • 1 svogūnas (didelis)
  • Pipirai, druska
  • Apie 50-70 ml vandens (arba sultinio - tai priklauso nuo mėsos riebumo)

Į faršą dedame smulkiai supjaustytą svogūną, beriame pipirus, druską, pilame vandenį (arba sultinį), viską išmaišome.

Kitas Čeburekų Receptas

Tešlai Reikės:

  • 600 g kvietinių miltų
  • 1 arbatinio šaukštelio druskos
  • 3 valgomųjų šaukštų augalinio aliejaus
  • 250 ml karšto vandens

Įdarui Reikės:

  • 700 g kiaulienos faršo
  • 5 svogūnai
  • 60 ml vandens
  • Petražolių (nebūtinai)
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų

Į dubenį dedame kiaulienos faršą, tarkuotą svogūną, druską, maltus pipirus, kapotas petražoles, pilame vandenį ir viską išmaišome, paminkome.

Čeburekai su Grybais ir Sūriu

Ingredientai:

  • 2 arbatiniai šaukšteliai mielių
  • 3 stiklinės miltai
  • 1 stiklinė pieno
  • 200 gramų grybų
  • 200 gramų maltos mėsos
  • 100 gramų sūrio

Sūrį sutarkuoti smulkiai ir sumaišyti su grybais bei faršu. Pagardinkite įdarą mėgstamais prieskoniais. Tada tešlą iškočioti, formuoti apvalią formą, dėti įdarą, perlenkti ir suspausti su šakute. Kai jau padarėte visu čeburekus, juos reikia kepti kol gražiai paruduos ant mažos ugnies. Prie čeburekų puikiai tinka česnakinis padažas arba tiesiog sultinys.

Saldūs Čeburekai su Varške ir Avietėmis (Alfo Ivanausko receptas)

Tešlai Reikės:

  • 2 stiklinių miltų
  • Žiupsnelio KOTANYI muskato
  • Žiupsnelio KOTANYI kalendros
  • 3-4 šaukštų OBELIŲ rapsų aliejaus (tešlai)
  • Žiupsnelio KOTANYI druskos
  • 1 stiklinės karšto vandens
  • OBELIŲ rapsų aliejaus (kepimui)

Varškės ir Aviečių Įdarui Reikės:

  • 1 šaukštelio DANSUKKER cukraus miltelių
  • 1 DOBILAS ekologiško varškės sūrelio su vanile
  • 1 banano
  • ⅓ citrinos žievelės
  • Keleto aviečių
  • Keleto skiltelių PERGALĖ juodojo šokolado
  • 1 puodelio NESPRESSO espreso kavos „Infiniment Fruite“

Į dubenį dėkite pjaustytą bananą, DOBILAS ekologišką varškės sūrelį su vanile, įtarkuokite citrinos žievelės, įpjaustykite PERGALĖ juodojo šokolado, berkite DANSUKKER cukraus miltelių, pilkite NESPRESSO espreso kavos „Infiniment Fruite“ ir viską išmaišykite. Avietes dėkite tik formuodami čeburekus - ne anksčiau.

Vijolės Gerlikienės Čeburekų Gudrybės

Pirma gudrybė. Pagamintą čeburekų tešlą trankykite kočėlu apie 5-10 min. - tada tešla turės daug burbuliukų ir bus labai trapi ir plona!

Antra gudrybė: jei norite gražiai apkepusių, o ne apdegusių čeburekų, prieš užspaudžiant tešlos kraštą patepkite vandeniu - joks įdaras neišbėgs!

Kefyro Tešlos Čeburekai su Bulvių Įdaru

Ingredientai:

  • Miltai - 1 kilogramas
  • Kefyras - 300 mililitrų
  • Grietinė - 2 valgomieji šaukštai
  • Sviestas - 100 gramų
  • Kiaušiniai - 2 vienetai
  • Druska - 1 žiupsnelis

Bulvių Įdarui Reikės:

  • Bulvės - 1 kilogramas
  • Sūris - 150 gramų
  • Sviestas - 20 gramų
  • Druska, pipirai, žalumynai

Paruoškite tešlą. Kefyrą, grietinę, ištirpintą ir šiek tiek atvėsintą sviestą, kiaušinius ir druską išplakite. Įsijokite miltus ir suminkykite tešlą. Nuo tešlos nugnybkite nedidelius tešlos gabaliukus. Juos iškočiokite, dėkite bulvių įdaro, gerai suspauskite kraštelius ir kepkite gerai įkaitintuose riebaluose (aliejuje arba aliejaus ir taukų mišinyje) iš abiejų pusių iki kol gražiai apskrus. Iškeptus čeburėkus sudėkite ant popierinių rankšluostukų, kad susigertų riebalų perteklius.

Įdaro Tipas Pagrindiniai Ingredientai Ypatybės
Totoriškas Brinzos Brinza (feta), kefyras, bazilikai, kalendros, petražolės Sūrus, aromatingas
Migdolų Saldus Migdolai, medus, kardamonas Saldus, riešutinis
Lietuviškas Baravykų ir Mėsos Jautiena, kiauliena, baravykai, svogūnai, rūgpienis Sotus, miško aromatas
Lietuviškas Kiaulienos Riebi kiauliena, svogūnai, kefyras, petražolės Klasikinis, paprastas
Lietuviškas Mėsos Jautiena, kiauliena, svogūnai, kefyras, mairūnai Aromatingas, sotus
Lietuviškas Veršienos Veršiena, kiauliena, svogūnai, kefyras, česnakas, krapai, petražolės Gaivus, pikantiškas

Galima iš anksto paruošti įvairių čeburekų ir atskirose žymėtose dėžėse juos užšaldyti šaldiklyje. Pagaminkite šį skanėstą savo šeimai savaitgalį. Tokiasi čeburekais mielai mėgausis ir suaugę, ir vaikai.