Yra keletas receptų, kurie įrašyti į nostalgiškų skonių sąrašą. Juos tikrai prisimena (ir gal net mintinai moka) mano kartos žmonės, jau nekalbant apie mūsų mamas. Tais laikais buvo keletas kepinių, kuriais pasibaigdavo visos šeimos šventės.
Gal net kiek tie patys kepiniai ir pabodę buvo, nes visur tokie patys… Tačiau kaip gera po daug metų ir vėl atrasti tai, kas gerus du dešimtmečius neragauta, kas primena vaikystę (kažkam - jaunystę). Ir tas skonis….
Jūs tikrai pamenate varškinę tešlą, iš kurios mūsų mamos kepdavo sausainius. Tešlą minkydavo su varške ir margarinu (sviestas tais laikais buvo prabanga, jo į kepinius nedėdavo). Iš tokios varškinės-sviestinės tešlos mano mama kepdavo bandeles su obuoliais. Formuodavo tokį didoką „koldūną”, į vidų pridėdavo tarkuotų obuolių su cukrumi ir cinamonu, o tada dailiai užlankstydavo kraštelius. Tai buvo jos firminis kepinys, kuris keliaudavo į „Rudenėlio šventes” darželyje, mokykloje ir darbovietėje.
Man tuomet net buvo kiek pabodę tie vienodi kepiniai, todėl labai mėgdavau, kai svečiuose ant stalo būdavo kažkas kitko. O štai mano teta iš šios tešlos darydavo mėnulio formos sausainukus, kuriuos pabarstydavo cukrumi, tad jie tapdavo maloniai saldūs ir traškūs. Kada beateidavau pas tetą (o tais laikais nereikdavo iš anksto perspėti, kad atvažiuosiu), ji visuomet šių sausainių turėdavo. Ir ne užšaldytų (kaip dabar), ne kokių pastovėjusių savaitę, bet ką tik iškeptų!!
Todėl labai džiaugiausi atradusi iš naujo šį senovišką sausainių receptą. Kaip ir viskas „tais laikais”, jie pagaminami pačiu paprasčiausiu būdu, iš paprasčiausių ir vos trijų (!!!) ingredientų (neskaitant druskos ir kepimo miltelių), nanaudojant jokios ypatingos technikos nei įgūdžių. Tieisog recetpas pradinukams.
Ingredientai
- Varškė
- Miltai
- Sviestas
- Kepimo milteliai
- Druska
- Cukrus (pabarstymui)
Gaminimo Eiga
- Varškę, miltus ir sviestą bei kepimo miltelius su druska suberkite į dubenį ir greitai užminkykite minkštą tešlą.
- Ant miltais pabarstyto darbastalio iškočiokite tešlą maždaug 0,5 cm plonumu.
- Imkite kokią platesnę stiklinę ir išpjaukite iš tešlos apskritimus.
- Į lėkštelę įpilkite cukraus.
- Klokite tešlos apskritimą į lėkštelę su cukrumi, švelniai paspausdami, kad cukrus priliptų prie paviršiaus.
- Perlenkite apskritimą pusiau cukruota puse į vidų.
- Tada sulenktą pusiau apskritimą vėl dėkite į lėkštelę su cukrumi, ir paspauskite, kad cukrus priliptų.
- Vėl perlenkite pusiau, cukruota puse į vidų.
- Dar kartą įspauskite tešlos trikampėlį į cukrų ir dėkite į pergamentiniu popieriumi išklotą kepimo skardą, cukruota puse į viršų.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180C.
Paprasti, bet labai skanūs, trapūs sausainiai, kuriuos paruošti tikrai labai lengva. Tikrai labai geras receptas, jeigu norisi, kad išsilaikytų forma. Mėginau pagaminti ir tokius su aviečių uogiene - tikrai labai patiko, viskas maloniai susimaišo ir ištirpsta burnoje. Trumpai tariant, būtinai pamėginkite, jie pavyksta tobulai.
Norėsite pagal šį receptą ruošti ne vieną ir ne du kartus. Prie mėgstamos kavos ar arbatos puodelio pats tas. Tad einame gaminti jau dabar, nieko nelaukdami!
Ingredientų Alternatyvos
- Miltai: Vietoje kvietinių galima naudoti speltų miltus, tik reikia atidžiai stebėti tešlos konsistenciją.
- Sviestas: Galima keisti augaliniu margarinu, tačiau skonis ir tekstūra gali šiek tiek skirtis.
- Cukrus: Vietoje baltojo cukraus galima naudoti rudą cukrų arba kokosų cukrų.
- Vanilinis cukrus: Galima keisti natūraliu vanilės ekstraktu (apie ½ arbatinio šaukštelio).
- Kiaušinio trynys: Vietoje vieno trynio galima naudoti visą kiaušinį, tačiau tai gali padaryti tešlą kiek minkštesnę.
- Pienas: Tinka ir augalinis pienas (migdolų, avižų, sojų) arba paprastas vanduo.