pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Tobulas varškės apkepas su manais: receptas ir patarimai

Varškės apkepas su manais - tai klasikinis lietuviškas patiekalas, kuriam būdingas švelnus, purus bei sotus skonis. Šis desertas ar pusryčių apkepas dažnai sugrąžina į vaikystę, primena jaukius rytus ar šeimos susibūrimus. Manų kruopos, sumaišytos su šviežia varške bei kitais ingredientais, suteikia apkepui ypatingą konsistenciją - jis tampa minkštas, drėgnas, bet gerai išlaikantis formą. Be to, varškės apkepas yra ir puikus baltymų bei kalcio šaltinis, todėl patiks tiek vaikams, tiek suaugusiesiems.

Ingredientai

  • 500 g varškės (9 % riebumo, kremiška)
  • 3 dideli kiaušiniai
  • 100 g cukraus
  • 2 arbatiniai šaukšteliai vanilinio cukraus
  • 100 ml riebios grietinės (30 %)
  • 50 g manų kruopų
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos
  • 1 šaukštas sviesto (formos patepimui)
  • 1 šaukštas džiūvėsėlių (formos pabarstymui)

Rekomendaciniai ingredientai:

  • 50 g razinų
  • 1 citrinos žievelė (šviežiai tarkuota)
  • 1 arbatinis šaukštelis cinamono
  • 1-2 šaukštai romo arba brendžio (razinoms mirkyti)

Paruošimo būdas

  1. Paruošti orkaitę ir formą: Įkaitinti orkaitę iki 180 °C. Kepimo formą patepti sviestu ir pabarstyti džiūvėsėliais.
  2. Varškės paruošimas: Varškę sutrinti šakute arba pertrinti per sietelį, kad būtų vientisos tekstūros. Vita, viena iš šio apkepo paslapčių - visiškai visiškai VISIŠKAI vientisos konsistencijos (kreminė) varškė.
  3. Tešlos gaminimas: Atskirti kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios šviesios masės. Įmaišyti varškę, grietinę, manų kruopas, kepimo miltelius ir druską.
  4. Papildomi ingredientai: Jei naudojate razinas, jas iš anksto pamirkyti karštame vandenyje (arba rome), nusausinti ir įmaišyti į tešlą kartu su tarkuota citrinos žievele ar cinamonu.
  5. Baltymų paruošimas: Baltymus išplakti iki standžių putų ir švelniai įmaišyti į varškės masę, kad išliktų purumas. Baltymus išplakite iki standžių putų su cukrumi. "Baltymus išplakite iki standžių putų su cukrumi" - prašau patikslinkite: į baltymus sudėti cukrų ir plakti kaip įprastai? Mėginau, bet tuomet baltymai lieka skysti, nei kiek nesustandėja. Kartoju klausimą: "Baltymus išplakite iki standžių putų su cukrumi" - prašau patikslinkite: į baltymus sudėti cukrų ir plakti kaip įprastai? Mėginau, bet tuomet baltymai lieka skysti, nei kiek nesustandėja.
  6. Kepimas: Paruoštą masę supilti į paruoštą kepimo formą, paviršių išlyginti. Kepti 45-50 minučių, kol viršus gražiai pagels, o pagaliukas ištrauktas iš centro bus sausas.
  7. Atvėsinimas ir patiekimas: Po kepimo palikti apkepą atvėsti formoje 10-15 minučių. Patiekti šiltą arba atvėsusį, su šviežiomis uogomis, uogiene ar grietine.

Patarimai, kaip pagaminti tobulą varškės apkepą

Norėdami pagaminti tobulą varškės apkepą su manais, atkreipkite dėmesį į kelis esminius aspektus:

  • Naudokite tikrą riebesnę („kaimišką“) varškę, jei norite kremiškesnio ir gardesnio apkepo. Jei varškė labai sausa ar biri - įpilkite truputį daugiau pieno, jei skystesnė - galite sumažinti pieno kiekį arba pridėti šaukštą maltų sausų avižų.
  • Manų kruopas suberkite pamažu, stebėkite masės tirštumą - ji turėtų būti vidutinio tirštumo (nei per skysta, nei per tvirta).
  • Nepermaišykite išplaktų baltymų, kad apkepas išliktų purus.
  • Kepimo laikas priklausys nuo naudojamos kepimo formos aukščio ir orkaitės savybių - jei abejojate, pradėkite tikrinti nuo 35 min., kad neperkeptumėte.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Varškės apkepas su manais lengvai pritaikomas skirtingiems skoniams ir mitybos poreikiams. Vietoje razinų drąsiai naudokite džiovintas spanguoles, abrikosus ar kitus mėgstamus vaisius. Jei norite dar daugiau skonio - įdėkite truputį smulkintų riešutų arba kakavos. Kai kurie gamintojai vietoje cukraus prideda medaus, bet tokiu atveju sumažinkite skysčio kiekį, nes medus suteikia daugiau drėgmės.

Patiekti varškės apkepą galima su įvairiais pagardais: sezoninėmis uogomis, jogurtu ar natūraliu grietinės šaukštu, apšlakstytu trupučiu medaus. Vaikai mėgsta valgyti su trintu obuolių, uogų ar vyšnių padažu. Jei norite desertinio akcento - apibarstykite cinamonu, cukraus pudra ar net trupučiu šokolado drožlių.

Dažniausiai užduodami klausimai

Klausimas Atsakymas
Ką daryti, jei apkepas subliūkšta? Svarbu neperkepti apkepo ir atsargiai įmaišyti išplaktus baltymus. Taip pat, venkite staigių temperatūros pokyčių kepimo metu.
Ar galima naudoti liesą varškę? Taip, bet riebesnė varškė suteiks apkepui daugiau kremiškumo ir skonio. Jei naudojate liesą varškę, galite įdėti šiek tiek daugiau grietinės ar sviesto.
Kuo pakeisti manų kruopas? Galima naudoti ryžių miltus, kukurūzų kruopas arba džiūvėsėlius, tačiau tekstūra gali šiek tiek skirtis.