Gaminti paprastai, greitai ir dar sveikai - kiekvieno svajonė. Tačiau ne visi žino, kaip tai padaryti. Vienas iš būdų - greitpuodžio naudojimas. Šis nuostabus virtuvės reikmuo padeda gaminti ne tik gardų, bet ir sveiką maistą taupant laiką. Greitpuodis - tai virtuvės prietaisas, kuris, naudojant aukštą slėgį, leidžia maistą pagaminti žymiai greičiau nei įprastais būdais.
Greitpuodžio Istorija
Prieš pradedant naudoti šį virtuvės reikmenį, gali kilti klausimas - kaip jis atsirado? Trumpai atsakysime. Remiantis archyvais, pirmasis aukšto slėgio principu veikiantis puodas buvo išrastas prancūzų matematiko ir fiziko Deniso Papino. Vėliau, 1679-aisiais, pirmasis toks virtuvės reikmuo (dabar žinomas „greitpuodžio“ pavadinimu) buvo pristatytas visuomenei. Iš pradžių tokie puodai buvo naudojami cheminėse gamyklose, alaus daryklose ir kitokio tipo cechuose.
Vėliau, jį pritaikius maistui ir pristačius visuomenei, kasdienio maisto gamyboje įvyko tikras perversmas. Pirmieji puodai buvo gana pavojingi: ketus dažnai įtrūkdavo ar net sprogdavo dėl didelio slėgio. Tačiau tobulėjant technologijoms, keitėsi ir greitpuodžiai. Modernūs greitpuodžiai - pritaikyti aukštiems slėgiams ir yra labai saugūs. Laikui bėgant, buvo išrastos modernesnės saugos sistemos, kurios užtikrina tokių puodų ilgaamžiškumą, paprastą naudojimą ir lengvą maisto gaminimą.
Greitpuodžio Privalumai
Džiugu, jog pastaruoju metu sveika mityba tampa vis svarbesnė. Greitpuodis - tai virtuvės prietaisas, kuris, naudojant aukštą slėgį, leidžia maistą pagaminti žymiai greičiau nei įprastais būdais. Šis prietaisas itin vertinamas dėl savo efektyvumo, energijos taupymo ir galimybės išsaugoti maisto medžiagas. Šis prietaisas itin vertinamas dėl savo efektyvumo, energijos taupymo ir galimybės išsaugoti maisto medžiagas.
- Laiko taupymas. Dėl didelio slėgio ir garų greitpuodyje maistas išverda daug greičiau nei paprastame puode. Produktų virimo laikas greitpuodyje dažnai sutrumpėja nuo 3 iki 5 kartų.
- Efektyvus energijos vartojimas. Trumpesnis virimo laikas taip pat reiškia, kad, palyginti su kitais maisto gaminimo būdais, greitpuodis sunaudoja mažiau energijos.
- Maistinių medžiagų išsaugojimas. Greitpuodyje maistas verdamas greitai ir esant dideliam slėgiui, kas padeda išsaugoti maistingąsias medžiagas. Tai reiškia, kad taip gaminamas maistas paprastai yra maistingesnis, palyginti su kitais būdais ruošiamu maistu.
- Aromatingesnių ir minkštesnių patiekalų gaminimas.
- Universalumas.
- Saugumas. Šiuolaikiniai greitpuodžiai turi apsaugos sistemas, kurios neleidžia jiems atsidaryti, kol neišsisklaido slėgis.
- Galimybė gaminti mažiau kaloringus patiekalus. Šis ypatumas svarbus norintiems išsaugoti grakščias kūno linijas ir tiesiog besirūpinantiems savo sveikata.
Kaip Pasirinkti Greitpuodį
Ruošiamo maisto kiekį. Tai padės įvertinti, ar reikės didesnės talpos puodo, ar užteks ir mažesnio.
- Puodo medžiagą. Aliumininiai greitpuodžiai paprastai kainuoja mažiau, tačiau laikui bėgant ant jų gali atsirasti apnašų. Puodai iš nerūdijančio plieno yra kiek brangesni, tačiau ilgaamžiškesni, atsparesni apnašų susidarymui.
- Dangčio vožtuvo tipą ir konstrukciją.
- Įrenginio sandarumą. Modernūs greitpuodžiai būna itin patvarūs ir sandarūs.
- Virimo funkcijas. Kai kurie greitpuodžiai turi daugybę maisto virimo funkcijų, pvz., lėto gaminimo, troškinimo, virimo garuose ir ryžių virimo.
- Dizainą.
- Kainą.
Apsvarstę pateiktus kriterijus, naująjį virtuvės įrenginį turėtumėte išsirinkti pakankamai lengvai ir greitai.
Kaip Naudotis Greitpuodžiu
Naudoti greitpuodį ganėtinai paprasta ir nesudėtinga.
- Sudėkite maistą ir supilkite skystį. Pirmiausia į greitpuodį sudėkite maistą, kurį norite virti.
- Uždarykite dangtį. Tada įsitikinkite, kad greitpuodžio dangtis gerai uždėtas.
- Pasirinkite slėgį ir virimo laiką. Dauguma greitpuodžių turi slėgio išleidimo vožtuvą, kuriuo galite pasirinkti norimą slėgį.
- Įkaitinkite greitpuodį.
- Sumažinkite kaitrą ir pradėkite virti.
- Atleiskite slėgį.
- Atidarykite dangtį ir patiekite.
Naudojant greitpuodį, svarbu visada laikytis gamintojo instrukcijų ir saugumo nurodymų. praėjus gaminimo laikui, dangčio iškart neatidarykite, truputį palaukite.
Jei norite šiuo virtuvės pagalbininku džiaugtis kuo ilgiau, tinkama jo priežiūra yra itin svarbi. Išvardinti patarimai pravers greitpuodį naudojant kasdien.
Maisto virimo greitpuodyje trukmė gali skirtis priklausomai nuo gaminamų produktų ir naudojamo įrenginio.
- Daržovės.
- Ryžiai ir grūdai. Ryžiai ir grūdai tokiu būdu išverdami vos per kelias minutes.
- Mėsa. Mėsos virimo laikas priklauso nuo jos dalies ir dydžio.
Receptai Greitpuodyje
Štai keletas receptų, kuriuos galite lengvai ir greitai pagaminti greitpuodyje:
1. Jautienos troškinys greitpuodyje
Sotus ir šildantis, jaukus ir gardus - toks yra šis troškinys. Paprastas namų maistas, galintis pasotinti skrandį ir akimirkai nuraminti mintis. Jautienos gabalėliai, pilnos saujos daržovių, trinti pomidorai ir sodri pomidorų pasta, sultinys, aromatingi čiobreliai, lauro lapelis, druska ir pipirai, ir dar - šlakelis „Vorčesterio“ padažo, kuris man pačiai yra „šiaip sau“, bet čia dera nuostabiai gardžiai.
Paruošimo laikas: 60 min.
- 3 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 2 arb. š. druskos
- 1 arb. š. pipirų
- 2 valg. š. pomidorų pastos
- 1 arb. š. džiovintų čiobrelių
- 2 valg. š. „Vorčesterio“ padažo
- 2 valg. š. smulkintų svogūnų
- 2 valg. š. pjaustytų salierų
- Jautieną supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Atidarytame greitpuodyje virš vidutinės ugnies įkaitinkite du šaukštus alyvuogių aliejaus. Suberkite jautienos gabalėlius ir pakepinkite apie 5-6 minutes, vis paversdami, kol gražiai apskrus.
- Į puodą pilkite dar šaukštą aliejaus. Suberkite smulkintus svogūnus ir plonomis riekelėmis pjaustytus salierus. Maišydami pakepinkite porą minučių, kol suminkštės.
- Į puodą supilkite sultinį, supilkite konservuotus trintus pomidorus, sudėkite pomidorų pastą, į keturias dalis supjaustytus pievagrybius, riekelėmis pjaustytas morkas. Pagardinkite likusia druska ir pipirais, džiovintais čiobreliais, lauro lapeliu ir „Vorčesterio“ padažu. Sudėkite apkeptus jautienos gabalėlius.
- Sandariai uždenkite greitpuodžio dangtį, laikydamiesi instrukcijų.
- Jei norite tirštesnio troškinio: vandenį sumaišykite su kukurūzų krakmolu, kol šis ištirps.
2. Vištienos karis greitpuodyje
Nėra nieko geriau už garuojantį karštą greitpuodį vištienos karį, kai reikia ko nors greito ir paguodžiančio. Tai mano pradedantiesiems tinkamas receptas, kuris lengvai taps jūsų mėgstamiausiu! Šis greitpuodyje keptas vištienos karis yra tik receptas, kuris ateina į vieną iš tų dienų. Jame yra sultingi vištienos gabalėliai, iškepti aštriame svogūnų pomidorų padaže, su kuriais tiesiog negalite suklysti. Patiekite jį su karštais ryžiais arba „roti“ ir salotomis, kad savaitės vakaras būtų patenkintas.
Šis paprastas vištienos karis yra vienas iš tų užpakalinės kišenės receptų, kurių reikia visiems, ir štai kodėl:
- Sueina kartu visiškai greitpuodyje
- Reikia tik 30 minučių susiburti jo
- Reikalauja minimalus pasiruošimas o didžioji dalis gaminimo proceso yra laisvos rankos
- Aštrus ir širdžiai mielas - puikiai tinka a lietinga diena!
Ingredientai:
Dėl marinato:
- 450 g vištienos su kaulais
- ¼ arbatinio šaukštelio ciberžolės miltelių
- 1 ½ arbatinio šaukštelio Kašmyro raudonųjų čili miltelių
- 1 arbatinis šaukštelis kalendros miltelių
- 1 arbatinis šaukštelis sausų ožragės lapų
- ½ stiklinės plaktos varškės
- ¼ arbatinio šaukštelio druskos
Vištienos padažui:
- 1 valgomasis šaukštas ghi
- 1 valgomasis šaukštas aliejaus
- ½ šaukštelio kmynų sėklų
- 2 lauro lapai
- 1 visa raudonoji čili
- 1 colio cinamono lazdelė
- 1 puodelis supjaustyto svogūno
- 1 valgomasis šaukštas imbiero česnako pasta
- 1 puodelis pjaustytų pomidorų
- ¼ arbatinio šaukštelio druskos
- 1 šaukštelis raudonųjų čili miltelių
- 1 puodelis + 2 šaukštai vandens
- ¼ arbatinio šaukštelio pipirų miltelių
- ⅛ arbatinio šaukštelio kardamono miltelių
- ¼ arbatinio šaukštelio garam masala miltelių
- 2 šaukštai smulkiai pjaustytų kalendros lapelių
Paruošimas:
- Marinuoti vištieną: Į dubenį sudėkite visus ingredientus, nurodytus po vištienos marinavimu, ir gerai išmaišykite. Atidėkite 10 minučių, kol ruošite visa kita.
- Virkite vištieną: Greitpuodyje arba greito paruošimo puode įkaitinkite ghi ir aliejų ir suberkite kmynų sėklas, lauro lapus, visą raudonąją čili, cinamono lazdelę ir svogūnus ir kepkite ant vidutinės ugnies 3-4 minutes, kol svogūnai taps šviesiai auksinės spalvos.
- Įpilkite imbiero česnako pastos ir pakepinkite minutę.
- Suberkite pomidorus, raudonosios paprikos miltelius, druską ir patroškinkite 2 minutes, kol pomidorai pradės minkštėti. Įpilkite 2 šaukštus vandens ir uždenkite greitpuodį ir virkite tik 1 švilpuką ir išjunkite šilumą. Jei naudojate greito paruošimo puodą, virkite 1 minutę.
- Pašalinkite slėgį rankiniu būdu ir įjunkite greitpuodį.
- Sudėkite marinuotą vištieną ir troškinkite ant stiprios ugnies 3-4 minutes. Tai padeda varškei išvirti ir neleidžia jai suskilti.
- Įpilkite 1 puodelį karšto vandens, uždarykite greitpuodį ir virkite 3 švilpukus. Po pirmojo švilpuko sumažinkite liepsną iki mažos ir virkite dar 2 švilpukus. Jei naudojate greitą puodą, virkite 7 minutes aukštu slėgiu. Leiskite slėgiui natūraliai atsipalaiduoti.
- Atleidus slėgį, suberkite kardamono miltelius, pipirų miltelius ir garam masala miltelius ir greitai užvirkite. Papuoškite kapotomis kalendromis ir patiekite.
Patarimai:
- Norėdami gauti geriausius rezultatus, naudokite vištieną su kaulais. Tačiau jis bus skanus ir su vištiena be kaulų.
- Vištienos marinavimas suteikia padažui skonio.
- Naudojant ghi sustiprina padažo skonį ir aromatą. Bet veikia ir tik aliejus.
- Kašmyro raudonieji čili milteliai suteikia kariui ryškiai raudoną spalvą. Jei nerandate, naudokite pusę raudonosios paprikos miltelių kiekio. Įprasti aitriosios paprikos milteliai yra aštresni nei Kašmyro aitriosios paprikos milteliai.
- Virkite aukštu slėgiu, kol nuskambės pirmasis švilpukas.
Kiti Receptai Greitpuodyje
Štai keletas receptų, kuriuos galite lengvai ir greitai pagaminti greitpuodyje:
- Vištienos Guliašas su Grietinėle
- Daržovių Sriuba su Avinžirniais
- Kiaulienos Troškinys su Bulvėmis ir Morkomis
- Ryžiai su Daržovėmis
- Obuolių Kompotas
Greitpuodis yra puikus pagalbininkas virtuvėje, leidžiantis greitai ir lengvai paruošti įvairius patiekalus. Atsižvelgiant į jo privalumus - laiko taupymą, energijos taupymą ir maisto medžiagų išsaugojimą - jis turėtų būti kiekvienos modernios virtuvės dalis.
