pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Aliuminio folija, česnakai ir maistas: ką reikia žinoti?

Aliuminio folija - sunkusis metalas, kuris labai lengvai patenka į mūsų organizmą. Ypač reikėtų vengti aliuminio sąlyčio su rūgščiais ar riebiais produktais. Kadangi pati labai mėgstu gaminti, suprantu, kad renkantis puodus ir keptuves svarbu ne tik ar tai sveikatai nepavojingas indas, bet ar paprasta jį naudoti ir valyti.

Ką reikėtų išmesti iš jūsų virtuvės?

Aliuminio folija

Aliuminis gana lengvai patenka į mūsų maistą reaguodamas su aukšta temperatūra arba rūgščiais produktais (pomidorų padažu, citrinomis, raugintais kopūstais). Ne vienas mano pacientas užsiminė, kad žuvį kepa būtent suvyniojęs į foliją. Kadangi žuvis turi daug riebalų, aliuminis patenka į šį patiekalą, o su maistu - ir į mūsų organizmą. Tas pat, žinoma, būna ir kepant į foliją įvyniotą mėsą. Bene mažiausiai kenksminga kepti bulves, ypač jei valgome tik jų vidų ir paliekame lupeną, kuri lietėsi su folija.

Rekomenduoju visiškai atsisakyti aliuminio folijos ir ją keisti sviestiniu popieriumi, stikliniu, keraminiu ar ketaus puodu. Nors tokius indus reikės plauti, bent žinosime, kad jie neišskiria nuodingų medžiagų. Vienintelė išimtis, kada galima naudoti foliją, jeigu ji nesiliečia su maistu, - kai norite uždengti lėkštėje esantį maistą.

Aliumininiai indai

Jie be galo paplitę šiuolaikinėje virtuvėje, nes yra lengvi ir pigūs, tačiau atminkime: kaip ir aliuminio folija, jie turės sunkiojo metalo aliuminio, kuris, patekęs į mūsų organizmą, neigiamai veikia sveikatą.

Česnako nauda ir paruošimas

Lietuvių liaudies patarlė byloja, kad česnakas išgydo devynias negalias. Ir nors jo naudą - imuniteto stiprinimą, cholesterolio mažinimą ar kraujo spaudimą - jau seniai įrodė modernusis mokslas, apie šios daržovės išskirtinumą buvo žinoma dar senovėje - Egipto ar Graikijos civilizacijose. Balandžio 19-oji JAV yra minima kaip nacionalinė česnako diena.

Mūsų visuomenė jau seniai neabejoja česnako gydomosiomis savybėmis, tačiau juokaujama, kad valgydamas šią daržovę, būsi sveikas, bet vienišas. To priežastis - jo sudėtyje esantys eteriniai aliejai, turintys baktericidinių savybių. Būtent jie suteikia česnakui aitrų kvapą, kuris, atrodo, mūsų burnoje tampa dar aitresnis.

Greičiausias česnako nulupimo būdas

Dar vienas česnako minusas - painus ir sudėtingas jo nulupimas. Tačiau socialiniuose tinkluose visai neseniai paplitęs vaizdo įrašas atskleidė, kaip vos per kelias sekundes nulupti visą šios daržovės galvutę.

  1. Paimkite česnako galvą ir su dideliu peiliu perpjaukite ją horizontaliai per pusę, kad visos skiltelės būtų padalintos į dvi dalis, tačiau liktų pačioje galvoje.
  2. Gautas puses padėkite ant kieto paviršiaus, kad išorėje matytųsi česnako lukštai.
  3. Su tuo pačiu peiliu stipriai prispauskite česnaką iš viršaus prie pagrindo ir trinktelėkite su įrankiu iš viršaus.

Nustebsite, kaip paprastai ir greitai yra paruošiama ši pasakiško skonio užtepėlė, puikiai tiksianti jūsų alkio numalšinimui ar svečių pavaišinimui.

Receptas: kepto česnako užtepėlė

Visus užkandžiui reikalingus ingredientus rasite „Lidl“ parduotuvėse.

2 porcijoms jums reikės:

  • 4 česnako galvų;
  • Skrudintos duonos ar batono;
  • Druskos;
  • Pipirų;
  • Alyvuogių aliejaus;
  • Aliuminio folijos.

Paruošimo būdas:

  1. Pirmiausia, įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.
  2. Tuomet nuo kiekvienos česnako galvos nupjaukite jos viršų - dalį, kurioje kyšo kotas, kad matytųsi truputėlis skiltelių vidaus.
  3. Padėkite daržoves į aliuminio foliją, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir suvyniokite į foliją.
  4. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30-40 minučių. Per šį laiką, česnakai karamelizuosis, o tai suteiks jiems šiek tiek saldumo, jų skonis taps sodrus.
  5. Maždaug šiuo metu galite paskrudinti ir turimą duoną ar batoną.
  6. Praėjus laikui, ištraukite galvas, daržovės galvoje esančios skiltelės turėtų būti rudos ir minkštos.
  7. Išspauskite česnakus rankomis į nedidelį dubenėlį, sumaišykite į vieną masę, įdėkite druskos, pipirų. Ant viršaus užpilkite kiek daugiau alyvuogių aliejaus, kad dubens dugnas pasidengtų plonu jo sluoksniu.
  8. Imkite gabalėlį skrudintos duonos ir dažykite į gautą užtepėlę.

Alternatyvus receptas: žiedinių kopūstų sriuba su keptais česnakais

Ingredientai:

  • 1 česnako galvutė (nulupkite viršutinį sluoksnį)
  • 4 v. š. alyvuogių aliejaus (gali reikėti daugiau)
  • 4 puodeliai žiedinių kopūstų žiedynų
  • 2 puodeliai kapotų pastarnokų
  • 1/2 a. š.
  • 2 v. š. veganiško sviesto
  • 1 svogūnas, perpjautas per pusę ir supjaustytas plonais pusmėnulio gabalėliais
  • kelios šakelės šviežių čiobrelių
  • keli žiupsneliai druskos
  • 1 pakuotė veganiškos šoninės arba dešros
  • 2 v. š.

Paruošimas:

  1. Apvyniokite česnaką aliuminio folija, apsukite viršų užtikrindami sandarumą.
  2. Viršų gausiai apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pašaukite į orkaitę.
  3. Kepimo skardą šiek tiek patepkite alyvuogių aliejumi. Išdėliokite žiedinių kopūstų žiedynus ir pastarnokus, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir užbarstykite kelis žiupsnelius druskos.
  4. Kai česnakai ir daržovės iškeps, leiskite jiems atvėsti. Nulupkite česnaką.
  5. Trinkite, kol mišinys taps vientisas.
  6. Didelėje ketaus keptuvėje ant vidutinės liepsnos ištirpinkite veganišką sviestą.
  7. Leiskite suminkštėti ir svogūnams karamelizuotis maždaug 20 minučių, kas 5 minutes viską pamaišydami.
  8. Pašildykite sriubą prieš supildami ją į dubenėlius. Ant viršaus uždėkite karamelizuotų svogūnų, veganiškos dešros arba šoninės ir šviežių petražolių.

Maisto kepimas folijoje: privalumai ir trūkumai

Maisto kepimas folijoje turi ir pranašumų, ir trūkumų. Taip gaminamas patiekalas būna sultingesnis, išlieka malonus skonis ir kvapas. Nereikia naudoti papildomų riebalų, maistas nepridega, neapskrunda, yra apsaugomas nuo tiesioginės ugnies. Dėl to nesusidaro kancerogeninės medžiagos.

Tačiau folijoje yra cheminio elemento - aliuminio. Jo gali patekti į maistą. Gaminant rūgštų ar aštrų patiekalą vyksta cheminės reakcijos ir susidaro aliuminio druskos.

Visiškai išvengti šio elemento nėra galimybių. Tačiau nėra ir mokslinių įrodymų, kad aliuminio folija būtų tokia žalinga, jog reikėtų ją visiškai eliminuoti iš maisto ruošimo proceso. Jei maistą gaminame orkaitėje, pirmenybę turėtume teikti konvekciniam režimui, produktus dėti į stiklinius indus ar ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Tačiau, jei mėsą, daržoves, vaisius, žuvį planuojate kepti ant atviros ugnies, griliaus, aliuminio foliją geriau naudokite - produktai neapdegs.

Kaip ilgai išlaikyti česnaką šviežią?

Kiekvienas, auginęs ar įsigijęs didesnį kiekį česnakų, yra susidūręs su problema - jis ima dygti, pūti arba perdžiūva. Laimei, yra senas, bet veiksmingas metodas, padedantis česnaką išlaikyti šviežią mėnesius. Česnakas - ne tik populiarus prieskonis, bet ir natūralus antibiotikas, imunitetą stiprinantis produktas bei tikra pagalba sveikatai. Norint juo mėgautis visus metus, būtina tinkamai jį laikyti.

Patarimai, kaip išlaikyti česnaką šviežią:

  • Supinkite česnakus į vainikus ar ryšulėlius ir pakabinkite vėsioje, sausoje, nuo saulės apsaugotoje vietoje.
  • Stiklinėje ar molinėje talpoje suberkite druskos, pelenų arba smulkių pjuvenų.
  • Nuluptas skilteles sudėkite į maišelius ir užšaldykite.
  • Nuluptas skilteles užpilkite kokybišku aliejumi ir laikykite šaldytuve.

Norėdami, kad česnakas išliktų šviežias iki kito derliaus, galite naudoti senovinį parafino metodą arba rinktis tradicinius laikymo būdus - kabinimą ryšulėliais, laikymą druskoje ar pjuvenose. Šiek tiek pasiruošus, česnakas nepraras savo skonio, aromato ir maistinių savybių.