Reta šeimininkė apsieina be konservuotų daržovių mišrainių atsargų. Šeima turi daugybę skonių pomėgių. Kaip taisyklė, sandėliuko lentynas papuošia skirtingų mišrainių žiemai stiklainiukai. Kiekvienais metais eksperimentuojama, išgirstama naujų daržovių mišrainių receptų. Pomidorai - vieni iš mėgstamiausių ir naudingiausių daržovių Lietuvoje.
Populiariausi daržovių mišrainių mišiniai yra maišant saldžias ir rūgštesnes daržoves. Jie puikiai tinka ir šviežiems valgiams vasarą, ir įvairiems konservavimo būdams žiemai. Be to, namuose pagamintuose konservuose yra daug mažiau priedų nei parduotuvėse pirktuose. Marinavimas - vienas paprasčiausių būdų.
Burokėlių Mišrainės Žiemai
Burokėliai yra viena iš saldžiausių, skaniausių ir naudingiausių daržovių. Burokėliai naudojami daugybėje troškinių ir sriubų. Konservuojant burokėlių mišrainę galima pagreitinti šių patiekalų ruošimą. Burokėlių mišrainę su grybais pakaks įdėti į sultinį, įdėti virtos mėsos ir gausime nuostabius barščius.
1 kg išvirtus burokėlius nulupame ir stambiai sutarkuojame. Supjaustome pomidorus, troškiname su paprikomis puode ir vėliau sublenderiuojame. Į tyrę dedami burokėliai ir troškinama 20 minučių. Grybai nuplaunami, supjaustome ir apverdame dešimtį minučių nugraibydami putas. Apvirus grybais dar perplaunami ir nuvarvinami. Svogūnai pjaustomi gana smulkiai ir apkepinami ant įkaitinto aliejaus. Svogūnai dedami į troškinį, supilamas likęs aliejus, sudedama druska, cukrus. Dar troškinama apie 20 minučių.
Gana saldi burokėlių mišrainė puikia dera su silke. Labai gerai kai ateina senesnės kartos svečiai ir ant stalo silkė pataluose tiesiog būtina. Išvirti burokėliai nulupami, sutarkuojami. Svogūnai pjaustomi smulkiai ir porcijomis apkepami ant gerai įkaitintos keptuvės ir aliejaus. Į puodą storu dugnu pilam kiek aliejaus, dedam burokėlius. Iškepus dedami svogūnai.
Morkų Mišrainės Žiemai
Viena iš universaliausių mišrainių su morkomis. Idealiai tinka prie sūdytos, marinuotos silkės, keptos žuvies. Morkos sutarkuojamos, dedamos į storadugnį puodą su gerai įkaitintu aliejumi. Gerai bent kiek pakepinti morkas, kas kiek cukraus karamelizuotusi. Troškinantis morkoms vis įdedam porcijas apkeptų svogūnų. Juos verta visus apkepti iki karamelizacijos. O tai galima padaryti tik kepant plonu sluoksniu.
Troškinama bendrai apie 30 minučių. Pabaigai sudedami nulupti, nusėklinti ir sutarkuoti obuoliai, pomidorų padažas, druska, pipirai. Dar kaitinama apie 5 minutes. Morkų ir svogūnų mišrainė sudedama į stiklainius.
Morkų ir Grybų Mišrainė
Pastarųjų metų mėgstamiausias morkų ir grybų mišrainės receptas. Subalansuota saldžiarūgštė mišrainė pritaikoma beveik visiems patiekalams kaip garnyras. Tiks su silke, su bulvėmis ir lašiniais, kepta žuvimi, virta ir kepta mėsa. Sutarkuotos morkos kepamos kaip ir prieš tai pateiktame morkų mišrainės su svogūnais recepte. Taip pat apkepinami svogūnai ir dedami į morkų troškinį.
Grybai apiplaunami, supjaustomi ir verdami apie 15- 20 minučių. Daug geriau grybus paruošti iš anksto. Dažniausiai mes po grybavimo apverdam grybus, kuriuos vėliau panaudojam skirtingose mišrainėse. Grybams dar reikėtų troškintis bendrame katile apie 20 minučių. Kartu su grybais dedama druska, cukrus, pomidorų padažas, juodųjų pipirų žirneliai, aliejus.
Kopūstų Mišrainė
Kopūstų mišraines darau dviejų tipų. Labiau mėgstu raugintų ir troškintų kopūstų mišrainę su grybais. Šioje mišrainėje daugiau natūralaus rūgštumo. Kopūstai dedami į troškinimo puodą su kiek aliejaus ir troškinami. Paraleliai kepinamos tarkuotos morkos, dedamos į troškinį. Vėliau dedami apkepti svogūnai. Užimti tai turėtų apie 20 minučių. Jei kiekiai didesni morkas ir svogūnus reikėtų prieš tai apkepinti. Grybus dažniausiai jau turiu pjaustytus ir apvirtus. Jiems troškinti reikės dar apie 20 minučių. Sudėjus daržoves ir grybus dedama druska, pomidorų pasta, aliejus. Pabaigoje sudedami juodieji pipirai.
Šparaginių Pupelių Mišrainė
Šparaginėms pupelėms apipjaustomi galiukai, jos dar pasmulkinamos. Aš darau 3 centimetrų ilgio gabaliukus. Pupelės verdamos apie 5 minutes. Pomidorai pjaustomi ir dedami virti į troškinimo puodą. Dažniausiai su jais sudedu ir paprikas. Po 10 minučių masė sublenderiuojama. Dedama apkepintos morkos ir svogūnai. Tada sudedami 15- 20 minučių apvirti grybai, druska, cukrus.
Cukinijų Mišrainė
Gana universali mišrainė kuri idealiai tinka prie keptų mėsos patiekalų. Naudoju jau kiek peraugusias cukinijas kurių odelė dar nesukietėjo. Dažniausiai tenka išimti ir sėklas. Recepte gana daug acto ir paragavus tik ką pagamintą troškinį jis stipriai jaučiasi. Cukinijos ir paprikos supjaustomos.
Troškinimo puode sumaišoma su aliejumi, druska, cukrumi ir pomidorų padažu. Mėgstu palaikyti kokią valandą, kad kiek sulčių išsiskirtų. Verdama apie 30 minučių. Prieš pabaigą supilamas actas, įdedu pjaustytą česnaką.
Receptas
- 2 kg cukinijų
- 0,5 kg paprikų
- 0,4 l pomidorų padažo
- 200 ml aliejaus
- 200 g cukraus
- 200 ml 9 procentų acto
- 1 šaukštas druskos
Pomidorų Padažai
Drąsiai prie geriausių mišrainių galima priskirti pomidorų padažus. Jų gali būti įvairių, šį kartą apie praturtintus įvairiomis daržovėmis. Pomidorų padažai nepakeičiami ruošiant troškinius, sriubas. Pasigaminę savo padažus supras kiek naminis produktas yra skanesnis nei pirktiniai padažai. Pomidorus perku daržovių bazėje sezono pabaigoje. Tada didžiuliai, prinokę pomidorai kainuoja pigiau nei obuoliai.
Pomidorus pjaustau ir dedu į puodą kurio dugne įpilu aliejų. Pomidorų nelupu, renkuosi minkštesnės odelės pomidorus. Sublenderiavus nieko neliks. Pomidorus verdu apie 10 minučių, sudedu pjaustytą papriką, druską. Dar po dešimties minučių masė sublenderiuojama. Gaunamas padažas artimas sultims. Dažnai jau šiuo momentu dalį supilstau sultims žiemai. Dar 30 minučių pavirus pomidorų sultys sutirštėja ir gaunama fantastiška pomidorų tyrė. Ją taip pat dažnai išpilstau žiemai. Po valandos gaunamos dar tirštesnė tyrė į kurią jau galima sudėti česnaką, prieskonines žoleles, actą. Sublenderiavus supilstoma į stiklainiukus.
Pomidorų Padažas Su Daržovėmis
Padažų dažnai darau vienu metu daugiau. Jau būna paruoštos apkepintos morkos, svogūnai. Gaunami pomidorų padažai su morkomis, svogūnais. Įdedant svogūnus virti reikėtų kiek ilgiau, dar 15 minučių. Dažnai į padažą dedu aitriosios paprikos. Jei naudojama su sėklytėmis ją galima dėti virimo pradžioje, aitrumas nedingsta. Kilogramui pomidorų reikia apie trečdalio aitriosios paprikos, nors priklauso nuo veislės. Subtilesnis aštrumas gaunamas dedant be sėklų.
Receptas
- 1 kg pomidorų
- 0,2 kg paprikų
- 4 česnako skiltelės
- 1 šaukštelis druskos
- 1 šaukštelis kokybiško acto
- 1 šaukštas gero aliejaus
- Saujelė petražolių, raudonėlio, baziliko
Agurkų Mišrainė Su Pomidorais
Pomidorų sezono pabaigoje vis dar būna agurkų likučiai. Estetinis jų vaizdas nekoks, tačiau skonis nuo to mažai nenukenčia. Pomidorus subadome keliose vietose prie kotelio. Supjaustome agurkus ir svogunus. Apačioje dedamas krapų žiedynas, pipirų žirneliai. Užkaitinam marinatą ir juo užpilam sudėtas daržoves. Po dešimties minučių nupilam marinatą ir jį vėl užvirinam. Užvirus vėl užpilam ir litriniams stiklainiams užsukam dangtelius, apverčiam kol atauš. Šis receptas mažai skiriasi nuo prieš tai buvusio. Marinatas tas pats, 3 kilogramams daržovių riekės apie 1 litro marinato.
Kiekis svyruoja priklausomai nuo suspaudimo. Marinuotų daržovių mišrainėje galima papildomai įdėti morkų, cukinijų, paprikų, kiek aitriosios paprikos.
Receptas
- 1,3 kg agurkų
- 1,3 kg pomidorų
- 0,4 kg svogūnų
Marinato Receptas (1 litrui vandens)
- Cukrus 2 šaukštai
- Actas 2 šaukštai
- Druska 2 šaukštai
- 5 pipirų žirneliai
- 2 česnako skiltelės
- Krapų žiedynas
- Šauktas aliejus
Pomidorai Savo Sultyse Be Sterilizavimo
„Labai nemėgstu sterilizacijos, todėl kiekvienais metais eksperimentuoju, vis įvairiau konservuoju ir bandau atrasti kuo paprastesnius daržovių ruošimo žiemai būdus. Vienas iš gerai pavykusių - pomidorai savo sultyse. Neišvengiamas tik odelių lupimas, visa likusi gamybos procedūra pradžiugins. Naudoju sriuboms, garnyrams, makaronų ir mėsos padažams, kartais tiesiog kabiname iš stiklainio“, - pasakoja maisto tinklaraščio „Kūmutės virtuvė“ autorė Renata Šniolienė.
Pomidorus įpjaunu viršūnėse kryžiuku ir nardinu į verdantį vandenį puode 2-3 minutėms. Išgriebtus dedu į kuo šaltesnį vandenį ir palieku jame iki pilno atvėsimo. Odelės atsiskiria nuo pomidorų, belieka jas nuimti. Tuomet pomidorus sudedu į tuščią puodą (labai patogu žinoti jo litražą, tuomet bus lengva pasiskaičiuot prieskonių kiekį), užberiu tokiu santykiu: vienam litrui pomidorų - 1 arbatinis šaukštelis su kaupu druskos, 1 arbatinis šaukštelis cukraus (nebūtina). Mediniu šaukštu pamaišau ir palieku ramybėje bent 2 h, geriau vėsesnėje patalpoje, bet ne šaldytuve. Per tą laiką pomidorai išleidžia sultis, jų pilnai užteks konservavimui, nereikia pilti nei vandens, nei jokių kitokių skysčių.
Praėjus 2 h, puodą statau ant ugnies, užkaitinu iki užvirimo ir kuo skubiau pilu į švarius stiklainius, užsuku iškaitintais dangteliais ir apverstus aukštyn kojom gerai apkūtoju, kad kuo ilgiau laikytųsi šiluma. Gaminau po kelis stiklainius su česnakais, su svogūnais, su krapais, vis tik skaniausi gavosi šie, be priedų.
Receptas
- Pomidorai
- Druska 1 šaukštelis (1 litrui pomidorų)
- Cukrus 1 šaukštelis (1 litrui pomidorų, nebūtina)
Cukraus irgi galima nedėti, tik druską. Skanaus!
Kiti Pomidorų Konservavimo Receptai Žiemai
- Aštrūs marinuoti pomidorai su čili ir česnaku
- Pomidorai su želatina - skanus receptas žiemai
- Kaip pasigaminti pomidorus su želatina
- Marinuoti pomidorai
- Pomidorų ir cukinijų mišrainė žiemai
- Naminis pomidorų padažas žiemai
- Naminė pomidorų tyrė žiemai
- Klasikiniu būdu marinuoti pomidorai žiemai
- Naminis pomidorų padažas žiemai be cukraus
- Marinuoti žali pomidorai su paprikomis
- Cukinijų ir pomidorų padažas žiemai
- Rauginti pomidorai - sveika, greita ir skanu
- Be acto marinuoti pomidorai žiemai
- Su želatina marinuoti pomidorai su svogūnais žiemai
- Aštri naminė adžika žiemai
- Pomidorų, morkų ir paprikų salotos žiemai
- Mišrainė žiemai SKANUMĖLIS - su pomidorais, morkomis, svogūnais ir paprikomis
- Pomidorų ir ryžių mišrainė žiemai be acto
- Pomidorų, morkų ir svogūnų mišrainė žiemai
- Svogūnų ir pomidorų pagardas žiemai
- Naminis pomidorų padažas žiemai be acto
- Saldžiarūgščiai marinuoti pomidorai žiemai
- Pomidorų sriuba žiemai (be acto)
- Pomidorų salotos žiemai
- Šparaginių pupelių mišrainė žiemai su pomidorais, svogūnais ir morkomis
- Pikantiškas pomidorų džemas žiemai
- Naminės pomidorų sultys žiemai
- Pats skaniausias Lečo žiemai iš pomidorų ir paprikų
- Naminis itališkas pomidorų padažas žiemai
- Rauginti žali pomidorai pagal gruzinišką receptą
- Žalių pomidorų uogienė žiemai