pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Alyvuogių aliejus Livinn: nauda ir savybės

Alyvuogių aliejus - tai ne tik puikus priedas prie įvairių patiekalų, bet ir sveikas pasirinkimas, suteikiantis gaivų skonį ir aromatą.

Alyvuogių aliejaus nauda ir savybės

Alyvuogių aliejaus nauda atsiskleidžia tuo, kad jis padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje ir turi priešuždegiminių savybių.

Remiantis maistingumo duomenų baze (nutritiondata.self.com) alyvuogių aliejuje yra daug vitamino E - vidutiniškai 120% RMV (referencinė maistinė vertė suaugusiems) ir vitamino K - 80% RMV.

Augaliniai steroliai (stanoliai) padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje.

Alyvuogių aliejus kosmetikoje

Alyvuogių aliejus nuo senų laikų buvo plačiai naudojamas maistui, kosmetikos priemonių gamyboje ir netgi šventyklose.

Pastarojo meto tyrimai parodė, kad alyvuogių aliejus turi puikų drėkinantį poveikį odai ir palieka orui pralaidžią plėvelę, kuri sulaiko drėgmę.

Taip pat jis veikia kaip astrigentas (turi sutraukiamąjį poveikį), minkština, teigiamai veikia egzemos ir aknės pažeistą odą.

Šis aliejus puikiai tinka brandžiai, sausai, sutrikusios kraujotakos odai, rankų odos gydymui.

Šiltas alyvuogių aliejus gali būti naudojamas kaip puiki plaukų kaukė ar masažinis aliejus visam kūnui.

Tinka nagams, po skutimosi, valyti makiažui.

Jis mažina aplinkos poveikį, veikia prieš senėjimą.

Kaip išsirinkti kokybišką alyvuogių aliejų?

Vieni svarbiausių kokybiško alyvuogių aliejaus rodiklių yra spaudimo būdas ir rūgštingumas.

Svarbu, kad aliejus būtų išspaustas mechaniniu būdu, praėjus kuo trumpesniam laikui nuo alyvuogių surinkimo.

Aukščiausios rūšies arba ypač tyro (extra virgin) alyvuogių aliejaus maksimalus leistinas rūgštingumas yra 0.8%.

Kad aliejus būtų patvirtintas kaip Extra virgin, jis turi turėti žemesnį nei 0.8% laisvų riebiųjų rūgščių rodiklį.

Šaltas (mechaninis) spaudimas - labiausiai tausojantis augalinio aliejaus gavimo būdas, kurio metu geriausiai išsaugomos vertingosios medžiagos, tipinis augalų skonis, spalva ir aromatas.

Ekspertų nuomone, tinkamiausias pasirinkimas - ekologiškas extra virgin alyvuogių aliejus.

Alyvuogių aliejaus klasės

Yra išskiriamos 4 alyvuogių aliejaus kokybės klasės: aukščiausios kokybės tyras (extra virgin) alyvuogių aliejus, tyras (virgin) alyvuogių aliejus, alyvuogių aliejus arba grynas alyvuogių aliejus ir alyvuogių išspaudų aliejus.

Neapsirikite - tik pirmieji du yra gauti šalto spaudimo būdu!

Livinn alyvuogių aliejus

LIVIN prekiauja ekologiškais, natūraliais ir biodinaminiais kosmetikos produktais, praturtintais natūraliais augaliniais aliejais, kvapniais eteriniais aliejais, vaistažolių ekstraktais, bičių vašku ir kitomis naudingomis natūraliomis medžiagomis, kurias mums dovanoja pati gamta.

Tokios priemonės teigiamai veikia odą, plaukus, juos maitina ir drėkina.

Kadangi Lietuvos ir ES įstatymai leidžia gamintojams ir pardavėjams rašyti apie maisto produktų įtaką sveikatai tik specifinius, sunormintus teiginius, besidomintiems siūlome skaityti specialią literatūrą.

La Molazza

Mūsų siūlomi puikūs „La Molazza“ aliejai atkeliavo iš Pietų Italijos Kalabrijos regiono.

Ekologiškas extra virgin alyvuogių aliejus „La Molazza“ iš Pietų Italijos.

Tai aukščiausios rūšies alyvuogių aliejus, išspaustas šaltuoju būdu iš alyvuogių tik mechaniniu būdu.

Švelnaus, malonaus skonio.

Rūgštingumas 0,3-0,5 %.

Auginamas ir spaudžiamas Kalabrijos regione, netoli Corigliano Calabro ir Sibari miestelių privačiame, šeimos valdomame alyvuogyne.

Spaudžiama ne vėliau nei per 12 val. surinkus alyvuoges.

Ūkyje kontroliuojama ekologinė žemdirbystė ir kilmės vieta (kadangi itališki aliejai gana dažnai klastojami).

„La Molazza“ extra virgin ekologiški alyvuogių aliejai iš Pietų Italijos.

Itin švelnaus ir malonaus tikro skonio.

Spaudžiama ne vėliau nei per 12 val. surinkus alyvuoges.

Ūkyje kontroliuojama ekologinė žemdirbystė ir kilmės vieta (kadangi itališki aliejai gana dažnai klastojami).

Centonze

„Centonze“ ekologiškas extra virgin alyvuogių aliejus - tai ne tik produktas, bet ir alyvuogių aliejaus tradicijų puoselėjimo istorija.

Aliejus spaudžiamas gamintojo spaudykloje šaltuoju mechaniniu būdu iš ne ilgiau kaip prieš 4 val. rankomis nurinktų alyvuogių, užtikrinant nepriekaištingą kokybę.

Šis aliejus - puikus polifenolių šaltinis, kuriame gausu maistinių medžiagų ir subtilių skonio natų, tad jis puikiai tinka gurmanams ir alyvuogių aliejaus mėgėjams.

Jo turtingas skonis atspindi Sicilijos gamtos ir ilgaamžių alyvuogių auginimo tradicijų harmoniją.

„Centonze“ istorija siekia senovę, kai Viduržemio jūros regione alyvmedžiai buvo vertinami už jų naudingas savybes.

Gran Pregio

Jei nori, kad tavo patiekalai ne tik žavėtų sodriu skoniu, bet ir praturtintų sveikatą, „Gran Pregio“ alyvuogių aliejus yra kaip tik tai, ko tau reikia.

„Gran Pregio“ - tai daugiau nei prekių ženklas.

Tai šeimos verslas, kuriame alyvuogių aliejaus gamybos menas perduodamas iš kartos į kartą, išsaugant senas tradicijas ir pritaikant modernias technologijas.

Gamintojai didžiuojasi tvariu ūkininkavimu, naudodami ekologiškus metodus ir gerbdami gamtą.

CORATINA

Vienas iš „Gran Pregio“ žvaigždžių - CORATINA alyvuogių aliejus, ne veltui vadinamas polifenolių karaliumi.

Šis aliejus pasižymi itin aukštu šių galingų polifenolių kiekiu - net 897 mg/kg.

CORATINA - šalto spaudimo ekologiškas vienarūšis ypač tyras alyvuogių aliejus.

PERANZANA

Jei ieškai subtilesnio, tačiau vis tiek sveikatai naudingo aliejaus, PERANZANA - puikus pasirinkimas.

Šis aliejus išsiskiria švelnesniu, tačiau labai turtingu skoniu.

Jame taip pat gausu polifenolių - net iki 656 mg/kg, todėl jis išlaiko aukštą sveikatingumo lygį.

Alyvuogių aliejaus naudojimas kulinarijoje

Alyvuogių aliejus kepimui, nors ir tinka lengvam kepimui, geriausiai atsiskleidžia naudojant jį šaltai, pavyzdžiui, apšlakstant salotas ar gardinant jau paruoštą maistą.

Kadangi sudėtyje dominuoja mono-nesočiosios riebalų rūgštys, alyvuogių aliejus tinka troškinti ir trumpai kepti neaukštoje temperatūroje.

Verta atminti, kad alyvuogių aliejuje dominuoja mono-nesočiosios riebalų rūgštys, todėl visas naudingas savybes išsaugosite naudodami ne kaitintą - apšlakstydami salotas, gardindami košes, sriubas ir kitą jau paruoštą maistą.

Alyvuogių aliejus - paskutinis akcentas, kuris gali paversti patiekalą ypatingu.

Jį galima naudoti ne tik salotoms, bet ir daugybei kitų patiekalų jau po gaminimo, skoniui sustiprinti.

Sūriams ir užkandžiams - burrata, mocarela ar net kietesni sūriai, pagardinti aromatingu alyvuogių aliejumi, įgyja visiškai naują skonio sluoksnį.

Alternatyvūs aliejai

Tradiciškai perkamiausi saulėgrąžų arba rapsų aliejai, tačiau vis labiau populiarėja sveikesni, nerafinuoti ir ekologiški augaliniai aliejai.

Šiandien aliejaus pasirinkimas didžiulis - nuo mums girdėtų linų, alyvuogių ar sezamų iki egzotiškų argano ir graikinių riešutų, abrikosų kauliukų, agurklių, avokadų, nakvišų, moliūgo sėklų, kokosų ar raudonųjų palmių aliejų.

Šalto spaudimo aliejai pasižymi maistingosiomis medžiagomis, naudingomis pirmiausia vitaminu E ir augaliniais steroliais.

Namų virtuvės šefų jau pamėgti linų ir kanapių aliejai turtingi Omega3 riebiųjų rūgščių, o retesnis raudonųjų palmių aliejus yra natūralus vitamino A šaltinis.

Kaip atskirti gerą aliejų nuo blogo?

Didžiausias skirtumas, nulemiantis aliejaus kokybę, yra jo pagaminimo būdas.

Naudingiausi - nerafinuoti šalto spaudimo aliejai.

Jų gamyboje žaliavos ne kaitinamos, o spaudžiamos natūraliu būdu - specialiais mechaniniais presais - griežtai kontroliuojant žaliavų kokybę ir technologinius procesus.

Kuo „šaltesniu“ būdu aliejus išspaustas, tuo jis vertingesnis savo maistinėmis savybėmis.

O rafinuoti aliejai yra tirpinami cheminiuose tirpikliuose ir kaitinami.

„Taip prailginamas jų galiojimo laikas, tačiau toks aliejus - tik riebalai be jokių biologiškai aktyvių medžiagų. Be to, kaitinant prarandamas bet koks augalinis skonis, o maistas, pagamintas naudojant tokį aliejų, nesukelia sotumo jausmo, todėl skatina persivalgymą ir gali tapti nutukimo priežastimi“, - sako Guoda Azguridienė.

„Pigūs rafinuoti ir hidrinti aliejai dažniausiai neturi nei specifinio skonio, nei kvapo ir yra visiškai neutralūs.

Tačiau jie taip pat neturi ir jokių vertingų maistingųjų medžiagų - tik kalorijas“, - prideda sveikos gyvensenos tyrinėtoja.

O hidrintų riebalų vengti ragina visi mitybos specialistai.