pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Brandinama Jautiena - Procesas ir Privalumai

Nuodėmės vertas kepsnys iš sausai brandintos jautienos – restorano efektas namuose per kelias minutes

Pagal patiekalo kokybės ir paruošimo proceso paprastumo santykį šį patiekalą galima vainikuoti pirmąja vieta. Jautienos didkepsnis iš sausai brandintos jautienos lengvai ir greitai – nuo šiol be jokių nesėkmių keptuvėje. Yra tik viena sąlyga: jautiena turi būti brandinta – tokios ieškokite „Norfos“ parduotuvėse ir mėgaukitės restoraninės kokybės kepsniu namuose.

Sausai brandinta jautiena laikoma gurmaniška, ypatinga mėsa. Tai seniai žinomas mėsos konservavimo ir paruošimo būdas, kuris suteikia produktui minkštumo, sultingumo, sodresnio skonio bei aromato. Brandinama mėsa netenka drėgmės, šiek tiek svorio, lengviau virškinama, padidėja vertingų medžiagų koncentracija.

Gurmanai ypač vertina šią mėsą, nes iškepti kepsnį labai lengva ir greita. Naujiena pirkėjams – nuo šiol sausai brandintos jautienos galima įsigyti ir 34-ose „Norfos“ XXL parduotuvėse. Mėsos skyriuose už vitrinų galite pamatyti specialias spintas, kuriose brandinama mėsinių galvijų nugarinė.

Kaip marinuoti jautieną?

Vienas iš jautienos marinavimo būdų puikiai tiks tiems, kurie mėgsta kepti didelį jautienos gabalą orkaitėje. Pirma, tokiu terminiu apdorojimu mėsa išlaiko daugiausiai naudingų medžiagų, antra, procesas yra gana greitas ir paprastas.

Labai populiarus jautienos marinatas – citrinų sulčių ir alyvuogių (saulėgrąžų) aliejaus mišinys. Abu produktai sumaišomi lygiomis dalimis (1:1).

Gurmaniškos salotos su brandinta jautiena

123RF.com nuotr./Jautienos kepsnys

Reikės:

Marinuotiems svogūnėliams:

  • 1 raudonojo svogūno,
  • 1 valg. š. citrinos sulčių,
  • 1/2 arbat. š. cukraus,
  • 1 valg. š. aliejaus,
  • žiupsnelio druskos.

Salotoms: ridikėlių, pomidoriukų, mėgstamų salotų.

Gaminimas:

Namuose – restoraninės kokybės kepsnys

Anksčiau šio produkto „Norfos“ parduotuvėse nebuvo, tai – naujiena pirkėjams. „Norime pristatyti šią naujieną ir tikimės, kad pirkėjai įvertins puikios kokybės produktą“, – sako D.Bartošius.

Antrekotas ir nugarinė be kaulo kainuoja 24,99 eur., išpjova 34,99 eur. D.Bartošius pripažįsta, kad jo šeimoje sausai brandinta jautiena mėgstama, ypač ją mėgsta paskanauti jo sūnūs, nes kokybė tikrai gera.

„Kartą užsisakėme brandintos jautienos kepsnius restorane, norėjome palyginti kokybę. Deja, teko nusivilti, skonis toli gražu neprilygo kepsniams, kuriuos išsikepame savo sodyboje. Gal mums tiesiog nepasisekė, bet padarėme išvadą, kad nusipirkus sausai brandintos jautienos geriau namuose išsikepti puikios restoraninės kokybės kepsnį. Tereikia šiek tiek įgūdžių, kad pasigamintumėt tikrai nesudėtingą ir greitą gurmanišką patiekalą“, – tvirtina technologas.

Shutterstock nuotr./Jautiena

Sausas brandinimas specialiose spintose

„Norfos“ parduotuvėse įrengtos brandinimo spintos, kuriose 21 dieną sausai brandinama jautiena – nugarinė, antrekotas ir išpjova. „Šio proceso nepaspartinsi, mėsa laikoma ne trumpiau, ir ne ilgiau. Mėsą subrandina laikas, vykstantis fermentacijos procesas ir tam tikros aplinkos sąlygos“, – sako „Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius.

Kai sausas brandinimo procesas baigiasi, mėsa supjaustoma kepsniais, vakuumuojama ir sėkmingai parduodama. „Tai riboto kiekio produktas, todėl kai kurie pirkėjai net prašo pranešti, kada mėsa bus išimta iš spintų ir supjaustyta. Kai kuriais atvejais, pirkėjai prašo supjaustyti didesniais gabalais, bet tai jau atskiras susitarimas su mėsininku“, – pasakoja D.Bartošius.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Brandintos jautienos paruošimas NORFOJE