Brandinimas – natūralus procesas
„Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius pasakoja, kad sausai brandinta jautiena ruošiama pačiose „Norfos“ parduotuvėse: „Atvežta jautienos nugarinė pakabinama į brandinimo spintas ir laikoma ne mažiau kaip 3 savaites. Po to mėsa supjaustoma kepsniais, sudedama į vakuuminį pakavimą. Produktą reikėtų suvartoti per 10 parų.“
Prieš sausą brandinimą mėsa papildomai neapdorojama – skerdiena supjaustoma ir keliauja tiesiai į brandinimo spintą. Brandinimo spintoje mėsa laikoma plius 1 laipsnio temperatūroje, palaikoma pastovi 80 proc. drėgmė. Sauso brandinimo metu fermentai ardo tarpraumeninį audinį ir tuo pačiu minkština mėsą.
Kitas brandinimo būdas yra šlapias, kai išpjaustyta mėsa sudedama į vakuumo pakuotes ir brandinama savo sultyse. „Sausas brandinimas – labiau vertinamas, nes mėsa iš lėto bręsta, netenka dalies drėgmės, skonis tampa sodresnis. Šlapio brandinimo mėsos skonis švelnesnis, nuo mėsos sulčių tampa šiek tiek rūgštesnis“, – skirtumą paaiškina vyr. mėsininkas.
„Norfoje“ sausai brandinama nugarinė, antrekotas ir išpjova – tos mėsos dalys, kurios tinka kepsniams. Vertingiausia yra išpjova – nugaros raumenų dalis, kuri nejuda, todėl yra minkščiausia.
Dainius Bartošius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.Receptas
Keptas brandintos jautienos antrekotas ir kumpis.
300 gr. jautienos antrekoto
300 gr. jautienos kumpio
3-4 valg. š al. aliejaus
1 arb. š garstyčių grūdelių
1 arb. š. rudojo cukraus
Įkaitinkite kepsninę iki 250 C.
Alyvuogių aliejų sumaišykite su grūdėtomis garstyčiomis ir cukrumi. Jautienos gabalėlius gerai įtrinkite alyvuogių aliejumi, išmasažuokite tiesiog.
Prieš apverčiant aptepkite likusiu marinatu.
Viskas ! 🙂 Taip paprasta ir lengva. Išėmę mėsą nepulkite jos pjaustyti, bet ištekės sultys. Leiskite jai pailsėti 3-5 min.
Pagardinkite stambia druska ir pipirais.
Skanaus.

Šlapias ar sausas brandinimas – skirtingi skoniai
Sauso brandinimo mėsa įgauna papildomą skonį, kurį galima apibūdinti kaip riešutų ar sviesto. Šlapio brandinimo metu jautiena laikoma savo sultyse, kuriose dauginasi pieno rūgšties bakterijos, mėsai suteikiančios rūgštesnį skonį.
Sausas brandinimas buvo žinomas jau prieš kelis šimtmečius. Tai vienas iš būdų, kurį naudoja medžiotojai ruošdami žvėrieną.
Šlapio brandinimo technologija atrasta palyginus neseniai, kai pradėta naudoti vakuumavimo pakuotė.
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Brandintos jautienos paruošimas NORFOJERuošiant patiekalus iš brandintos jautienos, D.Bartošius pataria laikytis kelių pagrindinių taisyklių:
1.Prieš kepimą mėsą bent pusvalandį palaikyti kambario temperatūroje, tuomet kepsniai iškeps tolygiau.
2.Brandintos mėsos kepsnių iš anksto nereikia gardinti nei druska, nei pipirais, nei jokiais kitais pagardais ar marinuoti – ji savaime turi sodrų mėsos skonį ir poskonius.
3. Įkaitintame grilyje ar keptuvėje jautieną kepkite iš abiejų pusių tiek laiko, kokio kepsnio norite – žalio, vidutinio ar gerai iškepto. Vidutiniškai vieną pusę kepkite 3–5 min.

Prabangūs prancūziški brandintos jautienos maltiniai
Mėsos kukuliai / Shutterstock nuotr.Malta mėsa lengviau virškinama ir greičiau pagaminama. Išbandykite nuostabius maltinukus iš brandintos jautienos.
Reikės:
- 600 g „Norfos“ brandintos jautienos;
- 4 vnt. askalotinių česnakų (šalotų);
- 2 valg. š. dižono garstyčių;
- 2 valg. š. miltų;
- 200 ml grietinėlės sūrio;
- 1 vnt. kiaušinio trynio;
- Žiupsnelis smulkintų šviežių čiobrelių;
- Žiupsnelis peletrūno;
- Šviežių daržovių salotų;
- 4 vnt. didelių bulvių;
- Pipirų, druskos.
Gaminimas:
- 2 vnt. šalotų pakepkite, kol karamelizuosis.
- Mėsą sumalkite, įmaišykite atvėsusius šalotus, įberkite druskos, pipirų, čiobrelių, įdėkite 1 arbatinį šaukštą garstyčių. Suformuokite maltinius ir apvoliokite miltais. Padėkite vėsiai 30 min. Galima laikyti iki 2 val.
- Bulves supjaustykite šiaudeliais, apvirkite sūriame vandenyje apie 1 min., nusausinkite, pašlakstykite aliejumi ir kepkite orkaitėje, kol gražiai apskrus.
- Kai iki bulvių kepimo pabaigos lieka apie 15 min., įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus ir apkepkite maltinius iš abiejų pusių po 3–4 min. kol gražiai apkeps, o viduje mėsa liks rausva. Atidėkite į šalį ir uždenkite foliją, kad neatvėstų.
- Paruoškite padažą: toje pačioje keptuvėje, kur kepė mėsa, sudėkite likusius šalotus, pakepkite, keptuvę nukelkite nuo ugnies. Sudėkite grietinėlės sūrį, likusias garstyčias, kiaušinio trynį, peletrūnų.
- Į lėkštę įdėkite maltinius, šalia iškeptas bulvytes, kelis šaukštus padažo ir bulvytes.
