pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Žiedinių kopūstų ir brokolių salotų receptai

Žiedinis kopūstas, dar vadinamas kalafioru, yra maistingas, skanus ir sveikas pasirinkimas, tinkamas daugybei patiekalų gaminti. Galima gaminti trintas sriubas, džiūvėsėliuose apvolioti kepsnelius, kepti ant grilio veganiškam steikui, ruošti salotas, apkepus, kalafiorų ryžius, picos pagrindą ir t. t.

Šiandien noriu Jums parodyti savo be galo mėgstamas salotas, kurias gaminu tikrai labai dažnai. O jas ruošiu iš visai nedaug ingredientų, o gaunasi jos puikiai.

Turiu užsislėpusi tokį kalafiorų salotų receptą su sojos padažu, kuriam mažiausiai 20 metų... Mes buvome dar studentai ir per vieną susitikimą labai gera draugė parodė tokį tuo metu ganėtinai egzotinį salotų receptą.

Žiedinių kopūstų salotos su morkomis ir saulėgrąžomis yra puikus pasirinkimas sveikiems pietums ar užkandžiams. Žiediniai kopūstai pasižymi dideliu kiekiu skaidulų, kurios padeda palaikyti sveiką virškinimą.

Receptai su žiediniais kopūstais ir brokoliais

  • Troškintas žiedinis kopūstas su šparaginėmis pupelėmis ir pomidorais.
  • Žiedinių kopūstų ir grybų karis.
  • Sočiosios orkaitėje keptų žiedinių kopūstų salotos su brokoliais ir mangais.
  • Grilyje keptas žiedinio kopūsto „steikas“, kai norisi pailsėti nuo mėsos.
  • Alfo brusketos su žiediniais kopūstais.
  • Žiedinių kopūstų apkepas su džiovintais pomidorais ir kietuoju sūriu.
  • „Kung Pao" kalafioras.

Gaivios brokolių, ridikėlių, kalafiorų ir agurkų salotos su šonine

Gaivios, pavasariškos, žalios ir be galo skanios brokolių, ridikėlių, kalafiorų ir agurkų salotos, pagardintos traškia, skrudinta šonine. Oi patikėkite manimi - kaip čia viskas skanu.

Jau esu rodžiusi kaip pagaminti žiedinių kopūstų salotas su kiaušiniais ir žiedinių kopūstų salotas su vynuogėmis. Šios labai spalvingos kaip vasara prancūziškos tuno salotos tikrai turi atsirasti ant jūsų stalo. Žinoma, jeigu tik mėgstate juodąsias alyvuoges, tuną ir žiedinį kopūstą kaip aš.

Savo virtuvėje norisi išmėginti naujas žiedinių kopūstų (kalafiorų) salotas? Šį kartą Jums pristatome nuostabią versiją su morkomis ir obuoliais. Tokios salotos gaunasi itin lengvos ir gaivios. Noriu pasidalinti nuostabių žiedinių kopūstų salotų su virtais kiaušiniais, pomidorais ir konservuotais kukurūzais receptu. Jos pavyksta tiesiog nuostabiai.

Tai tikrai labai greitai ir lengvai pagaminamos žiedinių kopūstų (dar kitaip vadinamų kalafiorų) salotos su pomidorais, agurkais, mėlynaisiais svogūnais, grietine ir majonezu, jos gaunasi gaivios bei vitamingos.

Tokias žiedinių kopūstų (kalafiorų) salotas buvau žurnale nužiūrėjusi dar labai seniai, tik man kažkaip labai keistai pasirodė: apvirtas žiedinis kopūstas ir nevirta morka. Atrodė, kad tai visai nesiderins.

Itin mėgstu šias žiedinių kopūstų (kalafiorų) salotas su vynuogėmis. 👌 🙂 Vietoje kepintų saulėgrąžų dar kartais įdedu sūdytų žemės riešutų. Man labai patinka pati salotų stiklainėlyje idėja. Itin patogu nusinešti į darbą, kai norisi palepinti save sveikais ir skaniais pietumis.

Brokolių ir kalafiorų salotos su džiovintomis spanguolėmis

Šias brokolių ir kalafiorų salotas su džiovintomis spanguolėmis pirmą kartą paragavau pas anytą ir kadangi aš itin mėgstu tiek brokolį, tiek kalafiorą, tai šios salotos tapo vienos iš mano mėgstamiausių. Tik mano anyta jas gamina su majonezu, o aš gaminu sveiką variantą - su graikišku jogurtu. Didelio skonio skirtumo tarp šių ingredientų nepajaučiau, todėl galite pamėginti abu variantus ir rinktis savo labiau pamėgtą.

  1. Tuomet pasirinktu būdu paruoštas daržoves dėkite į kiaurasamtį bei palikite nusivarvėti, kad neliktų skysčio.
  2. Po to dėkite spanguoles, mėgstamą majonezą (arba geriau natūralų jogurtą), šiek tiek druskos bei pipirų, išmaišykite ir patiekite.

Brokolių salotos su razinomis ir migdolais

Brokolius nuplaukite, nusausinkite, išskirstykite žiedynėliais, storąją kotelio dalį nupjaukite ir trumpai, kad brokoliai nepakeistų spalvos, patroškinkite garuose. Razinas perplaukite verdančiu vandeniu, suberkite į apelsinų sultis ir valandą brinkinkite. Svogūną nulupkite, supjaustykite plonyčiais žiedeliais. Migdolų drožles paskrudinkite sausoje keptuvėje. Špinatų lapelius perrinkite, nuplaukite, nusausinkite ir išdėliokite į stiklines taures. Ant viršaus dėkite atšalusių brokolių, berkite riešutų, nusausintų razinų. Paruoškite užpilą: sūrį sutrupinkite ir su kitais ingredientais sutrinkite elektriniu plakikliu. Pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

Brokolių rabe salotos su razinomis ir anakardžiais

Gerai nuplaukite brokolius rabe (turi daug pavadinimų: rapini, broccoletti ir pan.) ir virkite garuose, kol šiek tiek suminkštės, tačiau dar nepraras spalvos - maždaug 3-4 minutes. Nuskalaukite kiaurasamtyje su šaltu vandeniu. Gerai nusausinkite ir suvyniokite į nedidelį švarų rankšluostuką - šis sugers visą nereikalingą vandenį. Susmulkinkite. Brokoliniū kopūstų žiedynus atskirkite nuo stiebo ir supjaustykite mažais (2,5-3 cm) gabaliukais. Virkite garuose, kol suminkštės, bet nepraras spalvos, apie 3-4 minutes. Nuskalaukite kiaurasamtyje su šaltu vandeniu. Gerai nusausinkite ir suvyniokite į nedidelį švarų rankšluostuką - šis sugers visą nereikalingą vandenį. Brokolius rabe ir žiedinio brokolio žiedelius sumaišykite kartu su razinomis ir anakardžių riešutais, sudėkite į didelį dubenį. Atskirame inde sumaišykite aliejus, actą, česnaką ir kajeno pipirus. Gautu padažu pašlakstykite salotas bei pabarstykite jas kepintomis sezamo sėklomis. Salotas patiekite kambario temperatūros arba atvėsintas.

Troškintas žiedinis kopūstas su česnakais ir čiobreliais

  1. Imame puodą tokį, kad jame laisvai tilptų žiedinis kopūstas. Ant mažos ugnies ištirpiname sviestą, sudedame česnako skilteles ir čiobrelius.
  2. Ant viršaus „sodiname“ žiedinį kopūstą, uždengiame dangčiu, troškiname 20-30 minučių - įkišus peilį jis turi lengvai slysti.
  3. Patiekiame kartu su karamelizuotais česnakais ir užpilame sviestu, kuriame troškinosi.

Kepti brokoliai su citrinos žievele

Brokolio žiedelius sudėliojame kepimo skardoje. Alyvuogių aliejų sumaišome su druska, pipirais bei tarkuota citrinos žievele. Skanaus!

Žiedinių kopūstų sriuba

  1. Pirmiausia pasiruošiame daržovių sultinį. Morkas, svogūnus nulupame, nupjauname salierų galiukus, viską stambiai supjaustome, užpilame vandeniu, kad apsemtų, įberiame žiupsnį druskos, užviriname ir verdame apie 30 min. Nukošiame ir pasiliekame skystį.
  2. Nuplauname ir stambiais žiedynais padalijame žiedinį kopūstą, smulkiai sukapojame česnaką, nuskutame ir kubeliais supjaustome bulves.
  3. Puode storu dugnu įkaitiname porą šaukštų aliejaus, beriame žiedinio kopūsto ir bulvių gabalėlius, paskrudiname, kol taps aukso spalvos, tada dedame česnakus ir dar pakepiname, kol pakvips. Įmetame gabaliuką sviesto, išmaišome, kad jis ištirptų, užberiame miltų, o tada supilame pasiruoštą daržovių sultinį.
  4. Sumažiname karštį ir verdame, kol viskas suminkštėja - apie 12-15 min.
  5. Išvirusią sriubą sutriname elektriniu smulkintuvu, įpilame grietinėlės - turite gauti gražią vientisą, skystoką masę.
  6. Kol verda sriuba, pasiruošiame kumpio traškučius. Parmos kumpio riekeles supjaustome juostelėmis, klojame jas į kepimo popieriumi išklotą skardą ir dedame ją į iki 170°C įkaitintą orkaitę. Kepame apie 10 min. Išėmus iš orkaitės paliekame atvėsti - svarbu, kad kumpis būtų traškus jį paspaudus.
  7. Sriuba patiekiama taip: į kiekvienos lėkštės dugną dedame po gabaliuką gorgonzolos sūrio, pilame sriubos, o ant jos viršaus „patupdome“ kelias juosteles kumpio ir pabarstome kapotomis žolelėmis, puikiai tinka klasika - petražolės.

Žiedinių kopūstų sriuba su imbieru

  1. Sudėkite supjaustytą bulvę bei žiedinį kopūstą ir susmulkintą svogūną į didelį puodą su aliejumi ir trupučiu vandens.
  2. Užvirinkite, išmaišykite, uždenkite puodą ir sumažinę kaitrą virkite apie 10 minučių - retsykiais pamaišydami ir stebėdami, kad neprisviltų, jei kartais kaitra per didelė.
  3. Pridėkite sutraiškytą česnaką, imbierą, prieskonius ir maišydami pakaitinkite kelias minutes.
  4. Supilkite į puodą daržovių sultinį, užvirinkite, uždenkite ir pavirkite ant mažos ugnies apie 20 minučių. Trintuvėje sriubą sutrinkite, sumaišykite su jogurtu ir įpylę į lėkštę papuoškite kalendra.

Kalafiorų sriuba su obuoliais ir imbieru

  1. Dideliame puode įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus ir morkas, kepinkite, kol šiek tiek suminkštės.
  2. Sudėkite obuolius, česnakus, imbierą, suberkite visus prieskonius ir dar maišydami kepinkite apie 3-5 minutes, kol visos daržovės persismelks prieskoniais, šiek tiek paskrus.
  3. Suberkite kalafiorus, supilkite sultinį, užvirinkite ir uždengę virkite apie 10 min.
  4. Sriubą šiek tiek atvėsinkite, tada supilkite į elektrinę kokteilinę ir išplakite iki vientisos masės. Jei sriuba pernelyg tiršta, atskieskite ją virintu vandeniu iki norimo tirštumo. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų.
  5. Patiekite pabarstę pistacijų riešutais ir kalendrų lapeliais.

Žiedinių kopūstų sriuba su putpelių kiaušiniais

  1. Supjaustykite svogūną, salierą ir žiedinį kopūstą kubeliais, berkite į vidutinio dydžio puodą, kuriame įkaitinote šiek tiek alyvuogių aliejaus. Kepinkite, kol svogūnai taps skaidrūs ir minkšti.
  2. Suberkite į puodą pipirus, lauro lapus, supilkite vandenį ar sultinį, pridenkite puodą dangčiu ir užvirkite.
  3. Sumažinkite karštį iki vidutinio ir virkite apie 25 min. Išimkite lauro lapus ir pipirus, įberkite druskos. Sutrinkite sriubą, supilkite grietinėlę ir dar patrinkite. Paragaukite ir, jei reikia, dar pasūdykite.
  4. Patiekite dubenėliuose su minkštai virtais putpelių kiaušiniais ir lašeliu makadamijų riešutų aliejaus. Aš dar pridėjau šiek tiek ridikėlių ir daigintų mungo pupelių.

Žiedinių kopūstų sriuba su Dižono garstyčiomis

  1. Supjaustykite svogūnus ir morkas, o tada apkepkite puode su keliais šaukštais aliejaus. Sudėkite bulves ir žiedinius kopūstus. Užpilkite daržovių sultiniu ir virkite tol, kol visos daržovės suminkštės.
  2. Sriubą sutrinkite virtuviniu kombainu ar trintuvu. Šį patiekalą pagardinkite Dižono garstyčiomis ir grietinėle. Druskos ir pipirų berkite pagal skonį.

Žiedinių kopūstų kotletai

  1. Žiedinį kopūstą ir morką apvirkite, kad suminkštėtų. Tuomet daržoves ir džiūvėsėlius maistiniu smulkintuvu sumalkite iki vientisos masės.
  2. Į masę įmaišykite sūrį, pipirus ir druską.
  3. Įkaitintoje keptuvėje po kelias minutes iš abiejų pusių kepkite šlapiomis rankomis suformuotus kotletukus.

Kalafiorų kotletai

  1. Kalafiorą išvirkite gerai pasūdytame vandenyje, kol jis taps visiškai minkštas. Atvėsinkite, nupjaukite tik pačius kiečiausius koto kraštelius (jei tokių apskritai yra), o likusį minkštą išvirusį kalafiorą sutrinkite, arba sumalkite, arba susmulkinkite iki vientisos masės elektriniu kombainu.
  2. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinį. Įmaišykite varškę, sudėkite kalafioro masę, suberkite džiūvėsius, česnakus, žaumynus, įberkite druskos ir pipirų, ir gerai išmaišykite.
  3. Didelėje keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Mažame dubenėlyje pasiruoškite saujelę džiūvėsių. Šaukštu kabinkite kalafiorų masės ir dėkite į džiūvėsius. Pavoliokite masę džiūvėsiuose, kol ji visa aplips, tada rankomis formuokite rutuliukus, juos švelniai paplokite ir dėkite į įkaitusius riebalus. Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
  4. Patiekite su virtomis šviežiomis bulvėmis ir šviežiomis daržovėmis.

Mėsa, kepta su troškintomis daržovėmis

  1. Toliau keptuvėje kepkite džiūvėsėliuose apvoliotą mėsą.
  2. Kai viena pusė apkeps, apverskite ir ant viršaus sudėkite troškintas daržoves bei užberkite tarkuoto sūrio.

Brokolių ir žiedinių kopūstų apkepas su vyšniniais pomidorais

  1. Brokolį ir žiedinį kopūstą išskirstykite žiedynais ir sūdytame vandenyje pavirkite kelias minutes.
  2. Kepimo formą ištepkite sviestu, sudėkite brokolius ir žiedinius kopūstus, apipilkite paruoštu padažu, ant viršaus išdėliokite vyšninius pomidorus.

Brokolių karis

  1. Puode įkaitinkite aliejų ir apkepinkite supjaustytą svogūną ir imbierą, kol svogūnas suminkštės. Suberkite kario miltelius, smulkintą česnaką ir ciberžolę. Pakepinkite dar pusę minutės.
  2. Sudėkite išskaidytą į žiedynus brokolį ir supjaustytas bulves. Kepkite 5 minutes.
  3. Supilkite supjaustytus pomidorus (arba pomidorų tyrę) ir vandenį. Įberkite druskos ir užvirkite, tada sumažinkite kaitrą ir palikite dar 15 minučių pasitroškinti.

Žiedinių kopūstų ir žirnelių karis

  1. Imbierą nulupkite. Jį, česnaką ir žalią aitriąją papriką sukapokite (jei norite aštresnio troškinio, palikite sėklytes). Suberkite visus tris ingredientus į grūstuvėlę, įberkite žiupsnį druskos ir trinkite, kol gausite vientisą pastą.
  2. Svogūnus nulupkite ir smulkiai sukapokite. Didelėje keptuvėje su dangčiu įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūnus ir kepinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol jie taps auksiniai ir ims vos ruduoti. Sudėkite imbiero, česnako ir aitriosios paprikos pastą. Nuolat maišydami kepinkite 3-4 minutes. Sudėkite pomidorų pastą, maltą kalendrą, kuminą, maltą aitriąją papriką ir 1 1/4 arbat. šaukšt. druskos. Gerai išmaišykite.
  3. Žiedinį kopūstą sulaužykite žiedynais. Suberkite juos į keptuvę ir išmaišykite, kad visi gabalėliai pasidengtų prieskoniais. Supilkite kokosų pieną ir užvirkite. Uždenkite dangčiu ir kaitinkite 10-12 minučių.
  4. Kol žiedinis kopūstas troškinasi, pakepinkite anakardžius sausoje keptuvėje, kol ims kvepėti. Palikite atvėsti.
  5. Kai žiedinis kopūstas bus minkštas, suberkite žirnelių ir morkų mišinį beigaram masalą. Išmaišykite ir kaitinkite dar 4-5 minutes. Paragaukite ir, jei reikia, pagardinkite prieskoniais, druska ar kokosų pienu.
  6. Prieš pat tiekdami apibarstykite karį kepintais riešutais, sukapota kalendra bei įspauskite šiek tiek citrinos sulčių. Tiekite su basmati ryžiais.

Brokolių sriuba su kukuliais

  1. Didesniame puode užvirkite sultinį. Faršą sumaišykite su kiaušinio tryniu, pipirais, druska ir žolelėmis, suformuokite nedidelius kukulius ir sumeskite į verdantį sultinį. Morkas ir bulves nuskuskite, supjaustykite, brokolį išskirstykite žiedynais. Į verdančią sriubą sudėkite bulves ir morkas, virkite 10-15 minučių.

Vištiena su žiediniais kopūstais grietinės padaže

  1. Žiedinį kopūstą susmulkinkite žiedynais ir apvirkite. Vištieną ir žiedinius kopūstus sumaišykite puode, įberkite druskos, pipirų, supilkite grietinę ir 15-20 min.

Kepta žuvis su brokoliais

  1. Žuvį nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į plokščią lėkštę. Nedideliame indelyje sumaišykite kapotus česnakus, tarkuotus imbierus, petražoles, pipirus, riešutus, austrių padažą. Mišiniu įtrinkite žuvų gabalėlius ir bent 2 val. palikite, kad pasimarinuotų. Paruoštą žuvį suvyniokite į kepimo popierių ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Popierių praskleiskite ir dar kelias minutes pakepkite, kad žuvis apskrustų.
  2. Brokolius nuvalykite, išskirstykite žiedynėliais. Aitriąją papriką išvalykite sukapokite. Į garų puodą sudėkite brokolius, suberkite tarkuotas citrinos žieveles ir aitriąsias paprikas ir trumpai, kad brokoliai tik suminkštėtų, bet nepakeistų spalvos, pakaitinkite garuose.

Žiedinių kopūstų apkepas su svogūnais

  1. Žiedinį kopūstą išskirstome žiedynais. Sudedame į pasūdytą verdantį vandenį. Verdame apie 15 min. - žiedinis kopūstas turi būti minkštas. Nukošiame vandenį ir paliekame nuvarvėti kiaurasamtyje.
  2. Nulupame svogūną, atpjauname kelis 5 mm storumo griežinėlius ir juos išskaidome. Atidedame juos į šoną. Likusį svogūną susmulkiname. Kartu su rozmarinu ant vidutinės ugnies pakepiname aliejuje, iki suminkštės. Nukeliame nuo ugnies ir paliekame atvėsti.
  3. Į didelį dubenį sudedame kepintus svogūnus, įmušame kiaušinius, suberiame druską, sumetame baziliko lapelius ir viską gerai išmaišome šluotele. Tuomet atskirai permaišome miltus, kepimo miltelius ir ciberžolę, viską suberiame į kiaušinio plakinį. Ir vėl gerai išmaišome. Įmaišome tarkuotą sūrį. Tuomet sudedame ir atsargiai sumaišome žiedinius kopūstus.
  4. Sviestu ištepame 24 cm formą, jos šonus apibarstome sezamais ir juodgrūde. Supilame tešlą į kepimo formą, išlyginame paviršių, ant paviršiaus išdėliojame svogūnų žiedus.
  5. Kepame 200 °C laipsnių orkaitėje apie 45 minutes. Ištraukiame ir leidžiame pyragui pailsėti 20 min.

Brokolių, ridikėlių ir kalafioro salotos

Kalafiorą ir brokolį dažniausiai esame įpratę valgyti gerai išvirtus, bet iš tiesų jie skanūs ir žali, nes būna traškūs ir kupini vitaminų. Išbandykite šias salotas - jas įkalbėsite valgyti net ir nemėgstančius daržovių, nes jose yra traškios šoninės. Patarimas tiems, kurie mėgstate majonezą, bet norite jo suvartoti kuo mažiau - pamaišykite jį su aliejumi! Iš nurodyto kiekio gaunasi 4 - 6 porcijos. Gamindami užtruksite apie 20 min.

Reikės:

  • 0,5 brokolio
  • 0,5 žiedinio kopūsto
  • 0,5 ilgavaisio agurko
  • 8 ridikėliai
  • 4 juostelės plonai pjaustytos š. r. šoninės
  • 0,5 mėlyno svogūno
  • Saujelė džiovintų spanguolių

Padažui:

  • 2 v. š. majonezo
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • Šlakelis citrinos sulčių
  • 1 v. š. garstyčių

Brokolį išskirstome žiedais ir nuplikome verdančiu vandeniu, perliejame šaltu ir padedame ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų vandenį. Agurką supjaustome plonais šiaudeliais, ridikėlius griežinėliais, svogūną pusžiedžiais, žiedinį kopūstą iškirtome žiedais. Šoninę paskrudiname keptuvėje. Į salotinę dedame daržoves, spanguoles, šoninę. Maišome su padažu.

Salotos su orkaitėje keptais kalafiorais ir brokoliais

Salotos su orkaitėje keptais kalafiorais ir brokoliais yra puikiausias patiekalas pietums ar vakarienei be mėsos. Gardus, švelniai aštrus tahini padažas nuostabiai dera su šviežiu mangu ir traškia romanine salota.

4 asmenims žiedinių kopūstų salotoms su brokoliais ir mangais reikia:

  • 1 žiedinio kopūsto
  • 1 brokolio
  • 1 mango
  • traškių salotų (pvz., romaninių)
  • 1 raudonojo svogūno
  • šlakelio aliejaus
  • šlakelio balzaminio acto
  • druskos, pipirų

Padažui:

  • 3 šaukštų „tahini“ sezamų pastos
  • 1 šaukšto medaus
  • 2 šaukštų citrinos sulčių
  • žiupsnelio maltos Kajeno (uoginės) paprikos
  • 1 šaukšto aliejaus
  • druskos (pagal skonį)
  1. Žiedinį kopūstą ir brokolį išskirstykite smulkiais žiedynais ir išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje formoje. Apšlakstykite aliejumi, balzaminiu actu. Užberkite druskos ir pipirų. Kepkite iki 220 °C įkaitintoje orkaitėje apie 10 min.
  2. Tuo metu smulkiai supjaustykite ir šaltame vandenyje pamirkykite svogūną.
  3. Nulupkite ir juostelėmis supjaustykite mangą.
  4. Paruoškite padažą: sutrinkite visus padažui skirtus ingredientus.
  5. Lėkštėse išdėliokite keptus kopūstus, mangus, plėšytas salotas ir apibarstykite svogūnais. Apšlakstykite paruoštu padažu.