Plovas - tai patiekalas, kuris nacionaliniu laikomas daugelyje šalių, tokių kaip Uzbekistanas, Azerbaidžanas, Afganistanas, Tadžikistanas ir Turkmėnistanas. Šiame straipsnyje apžvelgsime keletą plovo receptų, įskaitant tradicinius ir modernius variantus su svogūnų laiškais.
Tradicinis plovas su antiena
Šis receptas - tai gardus plovas su antiena, papildytas razinomis ir prieskoniais.
Ingredientai:
- 450 gramų antienos (krūtinėlė)
- 1 vienetas svogūno
- 200 gramų paprikų (raudonoji)
- 200 gramų paprikų (geltonoji)
- 3 česnakų
- 150 gramų ryžių
- 4 valgomieji šaukštai razinų
- 2 stiklinės sultinio
- 0.5 arbatinio šaukštelio ciberžolės
- 1/3 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
- Šiek tiek juodųjų pipirų
- Šiek tiek druskos
Paruošimo būdas:
- Mėsą supjaustome 2 cm dydžio kubeliais, smulkiai supjaustome svogūną.
- Paprikas nuplauname, išimame sėklas ir supjaustome juostelėmis.
- Mėsą pakepiname aliejuje, po to sudedame svogūnus, paprikas, razinas, česnaką ir ryžius.
- Kepame toliau, kol ryžiai taps skaidrūs, tada užpilame sultiniu, sudedame prieskonius ir troškiname dar 50 min., kol suminkštės mėsa.
Skanaus!
Azerbaidžanietiškas plovas
Azerbaidžane ruošiama daug plovo variantų: su mėsa, su žuvimi, paukštiena, džiovintais vaisiais ir t. t. Mėsa supjaustoma gabaliukais, pasūdoma, apkepama ir troškinama sultinyje (jo pilama nedaug).
Ryžiai perrenkami ir užmerkiami šaltame vandenyje keletui valandų. Po to ryžiai nuplaunami šiltu vandeniu, suberiami į verdantį sūdytą vandenį (1 kg ryžių - 6 l vandens) ir apverdami. "Gara" ir ryžiai ruošiami atskirai, patiekiami vienoje lėkštėje, tačiau nesumaišomi.
Plovas su avinžirniais
Šiam plovui reikės avinžirnių ir kruopščiai paruoštų ingredientų.
- Užmerkite avinžirnius parai, ryžius - dviem valandoms. Mėsą ir svogūnus supjaustykite stambiais gabalais.
- Katile 10 min. pakaitinkite aliejų ir pakepinkite mėsą iš visų pusių, kol rausvai apskrus. Ant viršaus tolygiai paskleiskite morkas ir kaitinkite 15 min. Sudėkite svogūnus ir kaitinkite dar 15 min. Sumaišykite. Dėkite nenuluptą česnako galvutę ir prieskonių.
- Po 15-20 minučių išimkite česnaką.
- Ant viršaus suberkite ryžius ir švelniai pripilkite vandens, kad apsemtų juos 1-1,5 cm. Uždenkite keramine lėkšte, kurios diametras kiek mažesnis nei katilo viršutinė dalis. Palikite dar 15 min.
Lietuviškas plovas su perlinėmis kruopomis
Šis neįprastas plovo variantas nustebins savo skoniu.
Dar reikės: apie 31×24 cm/cm ir 6 cm aukščio arba 26,5×19 kepimo indo su dangčiu arba folijos, jei kepimo indas be dangčio, svogūnų laiškų, marinuotų agurkėlių (nebūtinai) bei geros nuotaikos (būtinai! Kai vanduo užvirs (matysite, kai jis pradės kunkuliuoti), lietuvišką plovą kepkite valandą ar 1,5 valandos (priklausys nuo orkaitės privalumų). Na, štai, Lietuviškas plovas pagamintas. Skanaus!
Avižinių dribsnių plovas su daržovėmis ir svogūnų laiškais
Šis greitas ir paprastas plovas puikiai tinka kasdieniam stalui.
Ingredientai:
- 1 vienetas svogūno
- 1 vienetas morkų (vidutinio dydžio)
- 1 vienetas paprikų
- 1 vienetas paprikų (raudona, ankštis)
- 2 skiltelės česnakų
- 1 stiklinė avižinių dribsnių
- 2 stiklinės vandens
- Šiek tiek druskos
- Šiek tiek prieskonių (daržovėms (raudonos paprikos milteliai ir kt.))
Paruošimo laikas: Apie 1 val.
Porcijų skaičius: 3
Paruošimo būdas:
- Į gilią keptuvę įpilkite truputį aliejaus ir troškinkite kubeliais supjaustytą svogūną, stambiai sutarkuotą morką, susmulkintas paprikas, kol daržovės apkeps.
- Tada suberkite avižinius dribsnius, išmaišykite, įpilkite karšto virinto vandens, įberkite pagal skonį druskos, prieskonių, smulkiai pjaustyto česnako.
- Kaitinkite ant silpnos ugnies apie 5 -7 min., kol išgaruos skystis.
- Patiekdami į stalą apibarstykite smulkintais svogūnų laiškais.
Jautienos ir grybų plovas
Šis plovas - puikus pasirinkimas šeimos vakarienei. Jį paruošite vos per 35 minutes.
- 2 valg.
- 1 valg.
Jei neturite jautienos sultinio, puikiai tiks ir vištienos ar bet koks kitas namuose turimas sultinys. Galima naudoti ir sultinio miltelius: tokiu atveju prireiks maždaug 2 arbatinių šaukštelių mišinio.
- Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sudėkite jautienos juosteles. Kepkite jas, kol gražiai apskrus ir paruduos.
- Po to į keptuvę sudėkite smulkintus grybus ir sukapotas česnako skilteles.
- Grybus sumaišykite su ryžiais, supilkite sultinį, sojų padažą, sezamų aliejų, suberkite smulkintą papriką.
- Pakaitinkite iki virimo, po to ugnį sumažinkite ir į keptuvę atgal sudėkite jautieną.
- Keptuvę uždenkite dangčiu ir palikite troškintis 15-20 min. arba kol ryžiai suminkštės ir nebeliks sultinio.
Plovo virėjų konkursai Uzbekijoje
Mūsų dienomis Uzbekijoje kasmet rengiami plovo virėjų - ošpazų - konkursai. Vieni skuta morkas, kiti jas pjausto šiaudeliais. Tada moterys ruošia ryžius. Seniausia vietinė rūšis - "devzira", jos pailgi rožinio atspalvio grūdai puikiai sugeria drėgmę. O štai avieną plovui parenka specialiai tam kviečiamas virėjas - ošpazas. Mėsa, kad būtų sultingesnė, apkepama, kol susidarys rausva plutelė. Tada prigesinama ugnis. Kuo ilgiau troškinsis, tuo bus skaniau. Tuomet ant viršaus beriami ryžiai ir paviršius sulyginamas. Jis turi apsemti ryžius per vieną rankos pirštą.
Plovo gaminimo Uzbekistane ypatumai:
- Ryžiai užpilami vandeniu, ugnis padidinama, kad patiekalas smarkiai užvirtų ir kad ryžiai prisigertų drėgmės.
- Ar patiekalas išviręs, tikrinama baksnojant jį išgaubtąja kiaurasamčio puse.
- Maždaug septintą valandą ryto plovas baigiasi.