Vištiena su cukinija ir grietinėle – tai universalus patiekalas, kuris puikiai tinka tiek kasdieniam pietums, tiek šventiniam stalui. Šis derinys pasižymi ne tik puikiu skoniu, bet ir maistine verte, nes vištiena yra puikus baltymų šaltinis, o cukinija – vitaminų ir mineralų. Grietinėlė suteikia patiekalui švelnumo ir sodrumo. Šiame straipsnyje aptarsime įvairius vištienos su cukinija ir grietinėle receptus, pateiksime naudingų patarimų, kaip paruošti šį patiekalą tobulai, ir pasidalinsime patiekimo idėjomis, kad jis atrodytų ne tik skanus, bet ir estetiškai patrauklus.
Ingredientų pasirinkimas ir paruošimas
Norint, kad vištiena su cukinija ir grietinėle būtų skani ir kokybiška, svarbu atidžiai pasirinkti ingredientus. Štai keletas patarimų:
Vištiena
Geriausia rinktis šviežią, aukštos kokybės vištieną. Galima naudoti vištienos filė, šlauneles arba sparnelius – priklausomai nuo jūsų skonio ir recepto. Jei naudojate šaldytą vištieną, prieš gaminant ją reikia visiškai atšildyti. Atšildant šaldytuve, vištiena išlaikys daugiau drėgmės ir bus sultingesnė.
Cukinija
Rinkitės jaunas, nedideles cukinijas su plona odele. Tokios cukinijos yra skanesnės ir neturi didelių sėklų. Prieš naudojant cukiniją, ją reikia nuplauti ir nupjauti galus. Jei cukinija didesnė, galima ją nulupti ir išimti sėklas.
Grietinėlė
Grietinėlės riebumas priklauso nuo jūsų skonio. Galima naudoti tiek riebią, tiek liesesnę grietinėlę. Riebūs grietinėlė suteiks patiekalui daugiau sodrumo, o liesesnė – lengvumo. Taip pat galima naudoti grietinę, tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad grietinė gali susisluoksniuoti kaitinant, todėl ją reikia įmaišyti atsargiai ir neperkaitinti.
Papildomi ingredientai
Be pagrindinių ingredientų, patiekalui galima pridėti ir kitų daržovių, pavyzdžiui, svogūnų, česnakų, paprikų, morkų. Taip pat tinka įvairūs prieskoniai ir žolelės: druska, pipirai, čiobreliai, rozmarinai, petražolės, krapai. Sūris – dar vienas ingredientas, kuris puikiai dera su vištiena, cukinija ir grietinėle. Galima naudoti tarkuotą sūrį patiekalui apibarstyti arba įmaišyti į padažą.
Receptai
Štai keletas populiariausių vištienos su cukinija ir grietinėle receptų:
Vištienos filė su cukinija grietinėlės padaže
Ingredientai:
- 500 g vištienos filė
- 2 vidutinio dydžio cukinijos
- 1 svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 200 ml grietinėlės (30% riebumo)
- 2 šaukštai aliejaus
- Druska, pipirai, prieskoniai pagal skonį
- Žalumynai (petražolės, krapai)
Paruošimas:
- Vištienos filė supjaustykite kubeliais arba juostelėmis. Pagardinkite druska, pipirais ir prieskoniais.
- Cukinijas supjaustykite griežinėliais arba kubeliais. Svogūną smulkiai supjaustykite, česnaką susmulkinkite.
- Įkaitinkite aliejų keptuvėje. Apkepkite vištieną, kol ji taps auksinės spalvos. Išimkite vištieną iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
- Toje pačioje keptuvėje pakepinkite svogūną ir česnaką, kol jie suminkštės.
- Sudėkite cukinijas į keptuvę ir kepkite, kol jos suminkštės.
- Supilkite grietinėlę į keptuvę, pagardinkite druska, pipirais ir prieskoniais. Užvirkite ir sumažinkite ugnį.
- Sudėkite vištieną atgal į keptuvę. Troškinkite viską kartu apie 5-10 minučių, kol padažas sutirštės.
- Pabarstykite smulkintais žalumynais. Patiekite su ryžiais, bulvėmis arba makaronais.
Vištienos troškinys su cukinija ir grietinėle orkaitėje
Ingredientai:
- 600 g vištienos šlaunelių be kaulų ir odos
- 3 vidutinio dydžio cukinijos
- 1 raudona paprika
- 1 geltona paprika
- 1 svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 250 ml grietinėlės (30% riebumo)
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Druska, pipirai, džiovinti čiobreliai, rozmarinai
Paruošimas:
- Vištienos šlauneles supjaustykite didesniais gabalėliais. Pagardinkite druska, pipirais, čiobreliais ir rozmarinais.
- Cukinijas, paprikas ir svogūną supjaustykite kubeliais. Česnaką susmulkinkite.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
- Dideliame dubenyje sumaišykite vištieną, cukinijas, paprikas, svogūną ir česnaką. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir gerai išmaišykite.
- Sudėkite mišinį į kepimo indą. Užpilkite grietinėle.
- Kepkite orkaitėje apie 40-45 minutes, arba kol vištiena bus visiškai iškepusi, o daržovės suminkštės.
- Patiekite karštą, apibarstytą šviežiais žalumynais.
Vištienos ir cukinijų apkepas su grietinėle
Ingredientai:
- 400 g vištienos faršo
- 2 vidutinio dydžio cukinijos
- 1 svogūnas
- 1 kiaušinis
- 100 ml grietinėlės (20% riebumo)
- 50 g tarkuoto sūrio (pvz., čederio arba mocarelos)
- 2 šaukštai džiūvėsėlių
- Druska, pipirai, prieskoniai pagal skonį
- Aliejus kepimo formai ištepti
Paruošimas:
- Cukinijas sutarkuokite stambia tarka ir nuspauskite skystį. Svogūną smulkiai supjaustykite.
- Dubenyje sumaišykite vištienos faršą, tarkuotas cukinijas, supjaustytą svogūną, kiaušinį, grietinėlę, džiūvėsėlius, druską, pipirus ir prieskonius. Gerai išmaišykite.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
- Kepimo formą ištepkite aliejumi. Sudėkite faršo mišinį į formą ir tolygiai paskirstykite.
- Apibarstykite tarkuotu sūriu.
- Kepkite orkaitėje apie 30-35 minutes, arba kol apkepas taps auksinės spalvos ir visiškai iškeps.
- Leiskite apkepui šiek tiek atvėsti prieš patiekdami.
Patarimai ir gudrybės
Štai keletas patarimų, kaip pagaminti tobulą vištieną su cukinija ir grietinėle:
- Marinavimas. Prieš kepant ar troškinant, vištieną galima pamarinuoti. Marinatas gali būti pagamintas iš aliejaus, citrinos sulčių, prieskonių ir žolelių. Marinavimas suteikia vištienai daugiau skonio ir sultingumo.
- Daržovių kepimas. Prieš dedant į padažą, daržoves galima pakepinti keptuvėje arba orkaitėje. Tai suteikia daržovėms daugiau skonio ir aromato.
- Padažo tirštinimas. Jei padažas per skystas, jį galima sutirštinti kukurūzų krakmolu arba miltais. Sumaišykite šaukštelį krakmolo arba miltų su keliais šaukštais šalto vandens ir supilkite į padažą. Užvirkite ir virkite, kol padažas sutirštės.
- Skonio variacijos. Eksperimentuokite su įvairiais prieskoniais ir žolelėmis, kad sukurtumėte savo unikalų skonį. Galima pridėti ciberžolės, kario, imbiero, aitriosios paprikos.
- Sūrio pasirinkimas. Naudokite įvairius sūrius, kad suteiktumėte patiekalui skirtingų skonių. Tinka čederis, mocarela, parmezanas, ožkos sūris.
Patiekimo idėjos
Vištiena su cukinija ir grietinėle gali būti patiekta su įvairiais garnyrais:
- Ryžiai. Biri ryžiai puikiai tinka prie padažo.
- Bulvės. Virtos, keptos arba bulvių košė – puikus pasirinkimas.
- Makaronai. Pasirinkite mėgstamus makaronus – spagečius, penne, fusilli.
- Grikiai. Sveikas ir sotus garnyras.
- Daržovės. Patiekite su šviežiomis salotomis arba keptomis daržovėmis.
Patiekalą galima papuošti šviežiais žalumynais, citrinos skiltele arba tarkuotu sūriu.
Šis patiekalas puikiai tinka tiek kasdieniam pietums, tiek šventiniam stalui. Skanaus!