Vištiena džiūvėsėliuose - klasikinis patiekalas, kuris puikiai tinka tiek kasdieniams pietums ar vakarienei, tiek ypatingiems susitikimams su šeima ar draugais. Tai paprastai ruošiamas patiekalas, kai vištienos krūtinėlės arba šlaunelės gabaliukai apvoliojami džiūvėsėliuose ir iškepami keptuvėje arba orkaitėje, kol tampa traškūs išorėje ir sultingi viduje. Dažnai siejama su itališkos ar amerikietiškos virtuvės įtaka, tačiau Lietuvoje ji taip pat mėgstama dėl puikiai derančio traškumo ir švelnaus skonio balanso.
Ingredientai ir Paruošimas
Pasiruoškite visus ingredientus ir darbo vietą: vištienos krūtinėlę nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite nedideliais, vienodo storio gabalėliais (apie 1 cm storio). Pagardinkite vištieną druska, pipirais, česnako milteliais bei žolelėmis.
Kepimo Būdai
Kiekvieną vištienos gabalėlį pirmiausia apvoliokite miltuose, nukratykite perteklių. Tuomet perkelkite į kiaušinių plakinį - gerai apvoliokite iš abiejų pusių.
Keptuvėje
Keptuvėje (geriau - storesnio dugno) įkaitinkite aliejų iki vidutinės-aukštos temperatūros. Dėkite vištienos gabalėlius į karštą aliejų ir kepkite apie 3-5 minutes iš kiekvienos pusės, kol džiūvėsėliai gražiai apskrus ir taps auksiniai, o mėsa - visiškai iškeps (viduje neturi būti rausva).
Orkaitėje
Jei norite sveikesnės versijos, galite kepti orkaitėje: dėkite apvoliotus vištienos gabalėlius ant kepimo popieriaus ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių, viduryje apversdami.
Patarimai, Kaip Iškepti Skanią Vištieną Džiūvėsėliuose
- Kad vištiena džiūvėsėliuose išliktų sultinga ir traški, rinkitės šviežią mėsą ir nevarginkite jos kepdami per ilgai - kuo greičiau iškepę, tuo švelnesnė bus mėsa viduje.
- Jei neturite džiūvėsėlių, galite pasigaminti iš likusios duonos - tiesiog ją susmulkinkite blenderiu, paskrudinkite keletą minučių orkaitėje arba keptuvėje.
- Norėdami daugiau skonio, į džiūvėsėlius įberkite šviežiai tarkuoto parmezano ar įmaišykite mėgstamų prieskonių.
- Prieš kepimą stenkitės apvalyti vištienos gabalėlius nuo per didelio miltų ar kiaušinio pertekliaus - taip džiūvėsėlių sluoksnis bus plonesnis ir tolygus.
Variacijos ir Patiekimas
Vištiena džiūvėsėliuose turi daugybę variacijų: tiek tradicinėse, tiek egzotiškesnėse versijose. Tie, kas mėgsta pikantiškumą, gali džiūvėsėlius sumaišyti su aštresniais prieskoniais arba į kiaušinio plakinį įberti šlakelį aitriosios paprikos padažo.
Patiekite su įvairiais padažais: klasikinis variantas - naminis česnakinis majonezas, pomidorų padažas arba natūralus jogurtas su citrina ir kapotomis žolelėmis. Jei ruošiama vaikų vakarėliui, vištienos džiūvėsėliuose puikiai tinka dėti į sumuštinius su minkšta bandelėle, daržovių griežinėliais ir lengvu padažu.
Greitas Receptas su Panko Džiūvėsėliais
Traškius vištienos gabalėlius mėgsta visi, tai yra absoliutus vakarėlių ir vaikų gimtadienių hitas. O šis receptas ne tik lengvas ir greitas, bet ir sveikas, nes gabalėliai gruzdinami be jokio aliejaus ar kitokių riebalų!
Ingredientai:
- 2 vnt. vištienos filė
- 100 g „Panko“ džiūvėsėlių
- 2 kiaušiniai
- 50 g kietojo sūrio
- Žiupsnelis citrinos žievelės
- Žiupsnelis saldžiosios paprikos prieskonių
- Žiupsnelis druskos
- Žiupsnelis juodųjų pipirų
Gaminimo Eiga:
- Supjaustykite vištieną nedideliais kvadratėliais.
- Dubenyje išplakite kiaušinius, įberkite šiek tiek druskos, pipirų, įtarkuokite citrinos žievelės.
- Kitame dubenyje „Panko“ džiūvėsėlius sumaišykite su kietuoju sūriu ir saldžiosios paprikos prieskoniais.
- Vištieną panardinkite į kiaušinių plakinį, tada į džiūvėsėlius. Kartokite viską du kartus.
- ZYLE karšto oro gruzdintuvę įkaitinkite iki 175 °C ir kepkite 12-15 min., priklausomai nuo vištienos gabalėlių dydžio.
Receptas su Kefyru ir Prieskoniais Orkaitėje
Jei ir jūs greitojo maisto neišsižadate, o kartais visai mielai „pažaistumėt“ restoraną namuose, - receptas visai nesudėtingas, tikrai labai gardus, ir jau laukia Jūsų dėmesio.
Paruošimo laikas: 35 min.
Ingredientai:
- 500 g vištienos filė, supjaustytos juostelėmis
- 1 stiklinė (250 ml) "DVARO" kefyro
- 2 kiaušiniai
- 1 valg. š. garstyčių
- 1 arb. š. druskos
- ½ arb. š. juodųjų pipirų
- ½ arb. š. česnako miltelių
- ¼ arb. š. aitriosios paprikos
- 1 arb. š. saldžiosios paprikos
- ½ arb. š. džiovintų raudonėlių
- ½ arb. š. džiovintų bazilikų
- ½ arb. š. džiovintų čiobrelių
- 5 valg. š. panko džiūvėsėlių
- 1 arb. š. Viduržemio jūros žolelių mišinio
- 1 arb. š. tarkuoto kietojo sūrio
Padažas:
- 1 stiklinės (250 ml) „DVARO“ grietinės, 30 proc.
- 1 arb. š. citrinos sulčių
- ½ arb. š. druskos
- ½ arb. š. juodųjų pipirų
- ½ arb. š. kapotų krapų
Gaminimo Eiga:
- Paruoškite marinatą: didesniame dubenyje sumaišykite kefyrą, išplaktus kiaušinius, garstyčias ir visus prieskonius. Sudėkite vištienos juosteles ir išmaišykite, kad tolygiai pasidengtų marinate.
- Paruoškite mišinį traškiam sūrio apvalkalui.
- Paruoškite bulves (jei naudojate). Bulves nuskuskite arba gerai nušveiskite. Supjaustykite skiltelėmis ir suberkite į didelį dubenį. Ten pat supilkite alyvuogių aliejų, suberkite išspaustas česnako skilteles ir prieskonius.
- Iškepkite. Orkaitę įkaitinkite iki 200 ᵒC temperatūros.
- Imkite po vieną pamarinuotą vištienos juostelę, marinato perteklių nuvarvinkite. Apvoliokite džiūvėsėlių ir sūrio mišinyje, kad tolygiai pasidengtų iš visų pusių. Išdėliokite ant kepimo popieriaus.
- Kol vištiena ir bulvės kepa, paruoškite padažą. Grietinę, kapotus krapus ir visus likusius padažui skirtus ingredientus sumaišykite.
- Patiekite.
Kepsneliai Orkaitėje su Panko Džiūvėsėliais
Neįtikėtinai traškūs iš išorės ir ypač sultingi viduje. O jeigu dar įvertinsime faktą, kad jie nėra kepti dideliame kiekyje aliejaus, tai turite tikrai sveiką alternatyvą vaikų ypač pamėgtiems „Chicken nuggets”.
Pagrindinė super traškių ir tobulai auksinių kepsnelių paslaptis - apkepti panko džiuvėsėliai. Taupydami laiką, tai galite padaryti iš vakaro, bet jokiu būdu nekeiskite jų paprastais. Panko džiuvėsėliai nėra jokia egzotika, todėl jų be problemų rasite beveik visose parduotuvėse azijietiškų produktų skyriuose.
Ingredientai:
- 500 g vištienos krūtinėlės
- 400 ml kiaušinio plakiniui
Vištienos Marinatas:
- 1 valg. š. majonezo
- 1 valg. š. garstyčių
- 1 arbat. š. druskos
- 1/2 arbat. š. juodųjų pipirų
- 1 arbat. š. prieskonių pagal skonį
Gaminimo Eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180'C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir vienu sluoksniu suberkite džiūvėsėlius. Ant viršaus užpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus ir išmaišykite, kad tolygiai pasiskirstytų. Skardą su džiūvėsėliais dėkite į įkaitintą orkaitę ir kas 5-7 minutes pavartydami kepkite apie 20-25 minutes, kol taps gražios auksinės spalvos. Stebėkite, kad nesudegintumėt. Apkeptus džiūvėsėlius perpilkite į gilesnę lėkštę ir palikite atvėsti.
- Vištienos krūtinėlę nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir gerai nusausinkite rankšluostiniu popieriumi. Krūtinėlę supjaustykite gabalėliais.
- Į dubenį įmuškite kiaušinį ir gerai išplakite. Tuomet suberkite miltus ir šluotele vėl gerai išplakite iki vientisos konsistencijos. Į plakinį sudėkite likusius ingredientus (majonezas, garstyčios, druska bei pipirai) ir išmaišykite.
- Vištienos gabalėlius truputį pasūdykite, sudėkite į paruoštą tešlą, gerai išmaišykite ir palikite 30 minučių kambario temperatūroje pasimarinuoti. Jeigu neturite laiko, galite ir nemarinuoti.
- Orkaitę įkaitinkite iki 200'C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Išimkite vištienos gabalėlį iš tešlos ir iš visų pusių apvoliokite džiūvėsėliuose, švelniai pirštais juos prispausdami prie mėsos. Kas kelis gabalėlius nusiplaukite ir nusivalykite rankas, kad į džiūvėsėlius nepatektų per daug tešlos. Apvoliotus vištienos gabalėlius sudėkite į pasiruoštą skardą, taip, kad jie nesiliestų tarpusavyje.
- Skardą su vištiena šaukite į orkaitę ir kepkite: didesnius gabalėlius 15-17 minučių, mažesnius 12-14 minučių. Praėjus 15 arba 12 minučių (priklausomai nuo dydžio) išimkite didžiausią gabalėlį iš orkaitės, perpjaukite per pusę ir patikrinkite ar iškępę.
Padažo Variacijos
Prie šio gardaus užkandžio puikiai tinka patys įvairiausi padažai - saldžiarūgščiai, aitrūs ar švelnūs jogurtiniai, kuriuos pasiruošite vos per minutę. Tereikia jogurtą pagardinti mėgstamais prieskoniais, kapotais šviežiais žalumynais, žiupsneliu druskos.
Sumanus Apsipirkimas
Nuo gardžių orkaitėje keptų blauzdelių iki traškių filė juostelių - iš skirtingų vištienos dalių galima sugalvoti tūkstantį ir dar daugiau patiekalų, kuriuos sieja trys bendri dalykai: pagaminti paprasta, neabejotinai skanu ir tikrai nebrangu. Ypatingai, jei esate įpratę sumaniai apsipirkti ir atidžiai sekate kas savaitę skelbiamas akcijas savo pamėgtoje parduotuvėje.
Skaičiuojama, kad per metus vienas lietuvis vidutiniškai suvartoja beveik 40 kilogramų vištienos. Pasirinkimui, anot jos, įtakos turi ir tuo metu esančios akcijos.
„Vištiena - maistinga, lengvai paruošiama ir nebrangiai kainuojanti mėsa, kuri dėl savo universalumo pirkėjų tarpe populiari tiek šaltuoju metų laiku, tiek vasarą, prasidėjus grilio sezonui. Atsižvelgdami į pirkėjų poreikius, visuomet stengiamės pasiūlyti kuo platesnį šviežios ir kokybiškos vištienos asortimentą bei taikyti šiai mėsai itin patrauklias kainas", - sako prekybos tinklo „Iki" komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.
