pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Bulvės Įdarytos Varške: Gurmaniškas Receptas Jūsų Stalui

Bulvės - tradiciškai lietuvių gausiai vartojama daržovė. Pasirinkus tinkamą paruošimo būdą, iš šios šakninės daržovės gausime daug naudingų elementų ir vitaminų. Pristatome jums receptą, kaip pasigaminti orkaitėje keptas bulves, įdarytas grūdėta varške, Pesto padažu ir pomidorais.

Ingredientai

Bulvėms:

  • 300 g bulvių
  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus, ypač tyro
  • Rozmarinų, pagal skonį (šviežių arba džiovintų)
  • Druskos, pagal skonį
  • Pipirų, šviežiai maltų, pagal skonį

Įdarui:

  • 150 g grūdėtos varškės (nenupilkite skysčio)
  • 60 g pomidorų, vyšninių
  • 1 v.š. Pesto padažo
  • 1 galvos česnako, kepto orkaitėje
  • Prieskoninių žolelių, šviežių ar džiovintų (krapų, šviežios kalendros, petražolių), pagal skonį
  • 2 a.š. citrinos sulčių, šviežiai spaustų
  • Druskos
  • Pipirų

Gaminimo Eiga

Bulvių Paruošimas:

  1. Nuplauname bulves su kempinėlės aštria puse, gerai jas nušveisdami.
  2. Apžiūrime ar nėra pažaliavusių vietų. Jei randame - būtinai nupjauname.
  3. Bulves subadome šakute: nesprogs ir geriau įsigers prieskoniai.
  4. Plonai patepame ypač tyru alyvuogių aliejumi ir pabarstome druska, šviežiai maltais pipirais bei gausiai rozmarinais.
  5. Kepimo popierių suglamžome ir sušlapiname. Nugręžiame ir suplėšome mums reikalingo dydžio gabalais. Į jį suvyniojame bulves.
  6. Pašauname į įkaitintą orkaitę ir kepame +180C ~40-60 min. Laikas priklauso nuo bulvės dydžio ir orkaitės.
  7. Iškepę perpjauname ir šaukštu dalį vidaus išskobiame. Jį galima sumaišyti su įdaru.

Kepdami bulves šalia pašauname į orkaitę:

  1. Mažus pomidoriukus (kepame 15 min.) būtinai juos perpjaukite, nes susprogs ir teks šveisti orkaitę.
  2. Česnaką su nupjauta viršūne (kepame 30 min.) - jis suteiks saldumo ir kremiškumo.
  3. Bulves, česnaką ir pomidorus pašaunu vienu kartu ir kepu 180 ℃ temperatūroje. Kepimui laikmatį užstatau 15 min. - tada ištraukiu pomidoriukus. Po dar 15 min. ištraukiu česnaką. Praėjus 15-30 min. jau ir bulvės bus iškepusios.

Įdaro Paruošimas:

  1. Perpjautą ir šiek tiek išskobtą keptą bulvės vidinę pusę patepame kokybišku Pesto padažu.
  2. Įdarui skirtus ingredientus sumaišome kartu, dedame jį į bulves ir uždedame kepto pomidoriuko puselę.

Ar gali būti kas nors paprasčiau, nei orkaitėje iškepti bulves ir paskui jas pagardinti turimais priedais? Kiek čia improvizacijų galima daryti - viskas priklauso nuo to, ką mėgstate ir ką radote šaldytuve.

Rinkitės dideles bulves, geriausia, jei jų rūšis specialiai tinkama kepimui (bent Švedijoje parduotuvėse atskiroje lentynoje parduodamos didžiulės, būtent kepimui tinkamiausių rūšių bulvės). Bulvės labai gerai nušveičiamos šepetuku ir kepamos su lupenomis orkaitėje (folijoje arba nebūtinai - man skaniau ne folijoje, mat jos tuomet geriau apskrunda), apteptos aliejumi ir druska. Prireiks apie 1 valandos ir 190-200C temperatūros.

Galima dalinai susitrumpinti šį laiką, iš pradžių bulves apvirus (iki pusinio išvirimo), ir tik tada dedant baigti kepti į orkaitę. Bulvės turi būti labai gerai iškepę, nes nieko (su labai retom išimtim:)) negali būti blogesnio nei nepilnai iškepę/išvirę bulvės!

Įdaras karštose bulvėse gali būti tiek šaltas, tiek ir karštas. Visi įdarai turėtų būti skystesni, nei juos pateikiant kitais būdais. Padažas turėtų gertis į keptos bulvės vidų. Bulvės yra arba perpjaunamos pusiau ir truputį išskabtuojamos, arba tiesiog įpjaunamos, praveriamos, pamaigomas truputį minkštimas, ir užpilamas įdaras.