Šiandien pasidalinsime nuostabiu kriaušių pyrago su migdolais receptu. Šis pyragas - puikus šokoladinis gardėsis, pilnas riešutų taurumo ir šokolado mielumo. Kelias dienas pastovėjęs pyragas tik pagerėja, tampa dar skanesnis. Beje, šis kepinys labai lengvai keičiamas, mat įdarui galite naudoti tokias uogas ir/ar vaisius, kokius tik norite. Tiesa, siūlyčiau maišyti rūgštesnius ir saldesnius, tarkime, persikus ir vyšnias ar slyvas. Ir nors pyragas ne iš lengvųjų, net nedidelis gabalėlis tikrai patenkins saldumo poreikį.
Ingredientai
- 250 g sviesto
- 220 g cukraus
- 200 g kvietinių miltų
- 50 g viso grūdo miltų
- 100 g maltų migdolų
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių
- 2 šaukšteliai pyrago prieskonių mišinio
- 1 šaukštelis cinamono
- žiupsnelis malto muskato
- 50 g lazdynų riešutų
- 50 g migdolų
- 50 g pistacijų
- 100 g juodojo šokolado
- 3 kiaušiniai
- 1 nepilnas šaukštelis migdolų esencijos
- 2 didelės kriaušės
Kremui:
- 300 ml grietinės
- 200 g juodojo šokolado
- žiupsnelis druskos
Gaminimo eiga
- Pirmiausia pasiruoškite pjaustymo lenteles, nes reikės daug susmulkinti riešutų, ir įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros.
- Išklokite apvalią kepimo formą (20-24 cm) kepimo popieriumi.
- Ištirpinkite sviestą mažame puodelyje ant silpnos ugnies ir atidėkite.
- Dubenyje sumaišykite cukrų su maltais migdolais, visais miltais, prieskoniais, kepimo milteliais, žiupsniu druskos.
- Jei dar iš anksto nesusismulkinote riešutų, dabar tam - pats laikas.
- Sumaišykite kartu lazdynų, migdolų ir pistacijų riešutus ir atidėkite saują kitą pyragui papuošti. O likusius sumaišykite su sausais ingredientais.
- Šokoladą irgi susmulkinkite peiliu ir suberkite prie cukraus ir riešutų mišinio.
- Kitame dubenyje gerai išplakite kiaušinius, ištirpintą sviestą ir migdolų ekstraktą.
- Dabar prisiminkite ir labai svarbų šio pyrago ingredientą - kriaušes. Jas nulupkite, supjaustykite kubeliais.
- Supilkite sviesto ir kiaušinių masę į cukraus, riešutų ir miltų mišinį, gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų.
- Suberkite supjaustytas kriaušes, išmaišykite.
- Supilkite tešlą į paruoštą formą ir kepkite apie 45 min. Patikrinkite mediniu pagaliuku, ar iškepė. Jei pyragas dar neiškepė, uždenkite jį folija ir dar kepkite 20 min.
- Palikite atvėsti.
Kremo gaminimas
- Paprasčiausiai ištirpinkite šokoladą ir sumaišykite su grietine.
- Žinoma, gerai išmaišykite, kad kremas būtų vientisas ir glotnus.
Prieš pyragą patiekdami ant stalo, užtepkite kremo, apibarstykite atidėtais riešutais, supjaustykite. Arba padėkite laukti svečių ir truputį „subręsti“. Skanaus!
Kriaušių nauda
Nors kriaušėse gana nemažai cukraus ir ne itin gausu maistinių medžiagų, jos pasižymi gana dideliu skaidulų kiekiu (kiekvienoje kriaušėje yra maždaug 25 proc. dienos skaidulų normos). Šios skaidulos teigiamai veikia virškinimo traktą, mažina skrandžio vėžio riziką. Taip pat kriaušės gerina širdies ir kraujagyslių veiklą. Tyrimais įrodyta, kad šios obuolių giminaitės gali sumažinti padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje. Be to, kriaušės padeda stiprinti imuninę sistemą dėl jose esančių antioksidantų - vitamino C ir vario, kurie apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų ir virusų.
Kiti receptai su kriaušėmis
Jei mėgstate kriaušes, siūlome išbandyti ir kitus receptus:
- Traškios kriaušių apkepėlės
- Marinuotos kriaušės su krienais
- Kriaušių ir svogūnų užtepėlė
- Pyragas su kriaušėmis ir sūriais
Migdolinė rabarbarų ir abrikosų tarta
Ingredientai (24 cm pyragui):
Tešlai:
- 100 g maltų migdolų (ar migdolų miltų)
- 120 g miltų
- 100 g sviesto
- 80 g nerafinuoto rudojo cukraus
- 1 kiaušinio trynys
- 1 valg. šaukšt. šalto vandens
- nemažas žiupsnis druskos
Rabarbarų-abrikosų įdarui:
- 100 g šviežių rabarbarų
- 7 vidutiniai abrikosai
- 120 g nerafinuoto rudojo cukraus
- 3 kiaušiniai
- 50 g grietinėlės
- 120 g maltų migdolų (ar migdolų miltų)
Gaminimas:
- Paruoškite tešlą. Dideliame dubenyje sumaišykite migdolų ir paprastus miltus, cukrų ir druską. Suberkite šiuos ingredientus į elektrinį maišytuvą, sudėkite kubeliais susmulkintą sviestą ir labai trumpam įjunkite kombainą - tegul iš ingredientų susiformuoja drėgni trupiniai (jei neturite kombaino, šį procesą galite atlikti ir rankomis, trindami miltus ir sviestą pirštų galiukais).
- Perkelkite gautus trupinius į dubenį, supilkite trynį ir vandenį ir suminkykite nedidelį tešlos rutulį. Apsukite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą 20 min.
- Paruoškite įdaro užpilą. Paplakite šluotele kiaušinius, supilkite grietinėlę, suberkite maltus migdolus. Atidėkite.
- Išimkite tešlą iš šaldytuvo. Iškočiokite tešlą ant kepimo popieriaus ir klokite kartu su popieriumi ant kepimo formos dugno. Tik įsitikinkite, kad iškočiojote tiek, kad gautumėte maždaug 4 cm aukščio kraštelius.
- Subadykite tešlos pagrindą šakute ir dėkite į šaldytuvą 15 min.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių (arba iki 160 laipsnių, jei naudojate režimą su „vėjeliu“). Kai orkaitė įkais, dėkite kepimo formą su pagrindu ir kepkite apie 15 min. Tada išimkite iš orkaitės ir leiskite kiek pravėsti.
- Ratu iš kraštų sudėliokite abrikosų puseles (žinoma, be kauliukų), o per vidurį - supjaustytus rabarbarų stiebus. Ant viršaus pilkite pasigamintą įdaro užpilą. Pabarstykite viršų trupučiu rudojo cukraus ir dėkite į orkaitę kepti - tam prireiks 30-35 min.
- Leiskite kiek atvėsti prieš perkeliant į lėkštę. Patiekite šiltą arba jau atvėsusį.