Tunas - legendinė žuvis, galinti užaugti net iki 3 metrų ilgio bei pasiekti net 900 kilogramų svorį. Migruodami tunai gali nuplaukti itin ilgas distancijas per trumpą laiką, kadangi speciali žuvų kūno forma bei pelekų padėtis leidžia jiems plaukiant pasiekti net 70 km/h greitį.
Nors anksčiau manyta, kad Rytų Azijos šalys yra vienos daugiausiai tuno produktų tiekiančios valstybės, tačiau joms nenusileidžia saulėtoji Ispanija. Ispanai pagal tuno skardinėse eksportą pirmauja ne tik Europos Sąjungoje, bet ir visame pasaulyje, o tai galima laikyti ir viena iš priežasčių, kodėl ši žuvis yra nepamainomu ingredientu šalies virtuvėje.
Ispanijoje populiaru valgyti ant grilio keptus tuno kepsnius, be to, žuvies pjausniai dažnai sutinkami ir įvairiuose tradiciniuose pyragėliuose, troškiniuose bei makaronų patiekaluose. Nepaisant to, absoliučiais Ispanų kulinarijos paveldo lyderiais yra salotos bei tapà užkandėlės su konservuotu tunu.
Kito vertus, vieno recepto, kaip teisingai reikia paruošti salotas su konservuotu tunu, nėra - salotų ingredientų sąrašas kinta priklausomai nuo to Ispanijos regiono, kuriame yra mėgaujamasi šiuo valgiu.
Šviežio tuno įtraukimas į maisto racioną gali prisidėti prie sveikatos stiprinimo. Šioje žuvyje yra daug jodo, kuris padeda kovoti su lėtiniu nuovargiu ir silpnumu. Be to, jame gausu B grupės vitaminų bei omega 3 ir 6 riebalų rūgščių, mažinančių širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Receptas: Tuno salotos su kiaušiniais ir bulvėmis
Prekybos tinklas „Lidl“ ragina pirkėjus jau šiandien išbandyti savo kulinarines galias ir pasiruošti savitą ispaniškų skonių bei tuno derinį - tuno salotų su kiaušiniais ir bulvėmis receptą rasite apačioje.
Ingredientai:
- 2 didelės bulvės
- 2 kiaušiniai
- 1 skardinė dryžojo tuno saulėgrąžų aliejuje
- 1 vidutinio dydžio pomidoras
- 1 raudonosios paprikos
- 1 nedidelio raudonojo svogūno
- 1 šaukštelio kaparėlių
- Saujelės „Sol&Mar“ juodųjų alyvuogių be kauliukų
- 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštai baltojo acto
- Žiupsnelis druskos ir pipirų
Gaminimo eiga:
- Pirmiausia išvirkite bulves ir kiaušinius. Į vidutinio dydžio puodą įpilkite vandens, kad bulvės būtų pilnai apsemtos (prieš verdant bulvių virti nereikia), įberkite šiek tiek druskos ir virkite ant silpnos ugnies, kol bulvės pradės minkštėti.
- Tuomet nuimkite jas nuo ugnies ir leiskite atvėsti, nulupkite ir supjaustykite į keturias dalis.
- Kiaušinius išvirkite taip, kad trynys dar būtų šiek tiek minkštas, bet neskystas - kiaušinius taip pat nulupkite ir supjaustykite į keturias dalis, vieno kiaušinio trynį išsaugokite, mat jis bus naudojamas serviruojant salotas.
- Nedideliame dubenėlyje sumaišykite likusį kiaušinio trynį su alyvuogių aliejumi ir actu - maišykite tol, kol padažo tekstūra taps vientisa.
- Kol vėsta bulvės, pasiruoškite daržoves - gerai nuplaukite ir nedideliais laiveliais supjaustykite pomidorą, papriką supjaustykite juostelėmis, svogūnus - riekelėmis.
- Į serviravimui skirtą indą suberkite supjaustytas daržoves, sudėkite bulves, alyvuoges ir kaparėlius, nepamirškite sudėti pjaustyto kiaušinio ir dryžojo tuno.
- Apšlakstykite salotų padažu ir pagardinkite prieskoniais.
Kiti tuno receptai
Česnakinis tuno kepsnys
Reikės: 2 tuno filė, 4 sutrintų česnako skiltelių, 2 šaukštų citrinos sulčių, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, pusės šaukštelio džiovintų čiobrelių, šiek tiek druskos ir pipirų.
- Sumaišykite inde česnaką, citrinos sultis, alyvuogių aliejų bei prieskonius.
- Įtrinkite juos į tuno filė - sandariai ją uždarykite inde arba plastikiniame šaldymo maišelyje ir bent 30 minučių palikite šaldytuve pasimarinuoti.
- Praėjus 15 minučių nusausinkite tuno filė.
- Tuomet popierinį rankšluostį suvilgykite aliejumi - juo patepkite paprastą arba grilio keptuvę.
- Įkaitinkite ją iki vidutinio karštumo ugnies, atsargiai įdėkite tuną ir abi jo puses apkepinkite po 4 minutes arba kepkite tol, kol išorė apskrus, bet pats kepsnio vidus dar bus rausvos spalvos.
Citrininis tunas su bulvėmis orkaitėje
Reikės: 2 tuno filė, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, pusės citrinos sulčių, 1 arbatinio šaukštelio druskos, pusės šaukštelio pipirų, pusės šaukštelio džiovintų raudonėlių, pusės šaukštelio džiovintų čiobrelių, 200 g raudonųjų bulvyčių, 2 šaukštų tarkuoto parmezano sūrio, citrinos skiltelės garnyrui.
- Įkaitinkite orkaitę iki 230 laipsnių temperatūros.
- Tuo metu padalinkite visus prieskonius ir alyvuogių aliejų į dvi lygias dalis: vieną jų naudosite tunui, o kitą - bulvytėms.
- Dviejuose indeliuose sumaišykite šiuos prieskonius su aliejumi ir kol kas palikite.
- Vieno indelio marinatu išmasažuokite tuno filė, sandariai ją uždarykite ir leiskite pasimarinuoti šaldytuve bent jau 15 minučių.
- Tuo metu dideliame dubenyje sumaišykite bulves su antruoju marinatu.
- Talpiai išdėliokite šias bulves kepimo popieriumi patiestoje skardoje, kadangi vėliau vietos turės likti ir tunui.
- Iš pradžių bulves kepkite orkaitėje apie 15 minučių.
- Vėliau šalia jų sudėkite tuno filė - per visą skardą ant ingredientų išspauskite citrinos sultis bei tolygiai užberkite parmezano sūrį.
- Kepkite 6 minutes, tada iš orkaitės ištraukę skardą, apverskite tuno filė ir dar kepkite 6 minutes.
Tunas labai tinka eksperimentams virtuvėje. Pavyzdžiui, iš šios šviežios žuvies galima lengvai pasigaminti ir tuno mėsainį. Didesnę šviežio tuno filė supjaustykite smulkiais gabalėliais, pagardinkite česnaku, šlakeliu sojų padažo, šaukštu aliejaus ir savo pamėgtais prieskoniais. Viską gerai išmaišę suformuokite du paplotėlius ir juos palaikykite šaldiklyje 10 minučių. Tuomet gerai įkaitintoje keptuvėje apkepkite juos po porą minučių iš abiejų pusių. Paplotėlius dėkite ant mėsainių bandelių, patiekite su mėgstamomis daržovėmis. Ypač čia tiktų paprasčiausiai supjaustytas pomidoras, salotos, avokadas bei citrinos sultys.