Geras kibinų receptas yra pradžių pradžia kiekvienai šeimininkei ar virėjai, kiekvienam šeimininkui ir virėjui.
Tai lyg verslo planas verslininkui, nuo kurio viskas prasideda ir tęsiasi. Ne veltui sakoma: gera pradžia - pusė darbo.
Yra labai daug kibinų gaminimo receptų.
Šie kibinų receptai yra tikras old school paveldas - senoji mokykla, o kiti receptukai - tiesiog inovacijų šedevras ar moderni kulinarinė eklektika. Viskas labai skanu.
Tešla kibinams
Tešlai reikės:
- 500 g aukščiausios rūšies miltų
- žiupsnelio druskos (pakaks arbatinio šaukštelio)
- 250 g gero, kokybiško sviesto (riebumas ne mažiau 78 proc.)
- 200 g grietinės (40 proc. riebumo)
- 2 kiaušinių
Į atsijotus miltus reikia pridėti sviesto, minkyti jį, pridėti grietinę, suplaktus kiaušinius ir nedaug druskos. Tada minkyti tešlą ir padėti ją 2 val. į šaldytuvą.
Arba, galite naudoti tokį receptą:
- Atsijoti miltus.
- Sviestą sutarkuoti arba supjaustyti kubeliais ir mesti į miltus.
- Pridėti druskos. Galima taip pat naudoti margariną, tada dėti druskos nereikia.
- Maišyti sviestą su miltais reikia rankomis.
- Į gautą masę įdėti grietinę ir kiaušinius.
- Minkyti tešlą rankomis. Tešla turi jausti rankų meilę ir šilumą.
- Suformuoti rankomis rutulį ir įdėti į šaldytuvą pusvalandžiui.
Įdaras kibinams
Mėsą reikia supjaustyti mažais kubeliais ir supjaustyti svogūnus mažais gabaliukais, pridėti druskos, pipirų ir kelis vandens šaukštus.
Mėsos faršą reikia sumaišyti su svogūnais, vėliau pridėti druskos, pipirų, cukraus ir vandens.
Tam, kad įdaras būtų švelnus ir sultingas, mėsą reikia išplauti ir nuvalyti servetėle.
Arba, galite pasigaminti vištienos įdarą:
- Paimkite 600 g vištos filė ir ją peiliu sukapokite arba paprastesnis variantas, tiesiog paimkite viščiukų kulšelių mėsos faršą (pageidautina, kad būtų stambaus malimo).
- Paimkite 2 didelius naminius svogūnus, 1 didelį valgomąjį šaukštą sviesto, įpilkite 125 ml vandens arba natūraliai virto vištienos sultinio, galite įdėti natūralių prieskonių, Provanso žolelių, pagal skonį smulkintų jūros kopūstų arba tiesiog trečdalį-ketvirtadalį organinio ekologiško vištienos daržovių arba grybų sultinio pagal skonį.
- Aišku, nepamirškite žiupsnelio druskos, įdėkite 2 valgomuosius šaukštus grietinės, šviežiai maltų juodųjų pipirų arba pipirų mišinio, pageidautina sumalti tiesiai iš malūnėlio.
Kol tešla yra atšaldoma šaldytuve, paruošti įdarą.
Mėsą reikia supjaustyti mažais kubeliais. Galima taip pat ir sumalti mėsmalėje.
Pridėti pjaustytų svogūnų ir druskos, įdėti nedidelį kiekį maltų juodųjų pipirų. Kitų prieskonių dėti nereikia.
Galima taip pat pridėti vandens, nes įdaras turi būti labai sultingas.
Sumaišyti mėsą (faršą) su svogūnais ir česnaku.
Kibinu su grybais įdaras
Taip pat galite pasigaminti kibinus su grybais. Jiems reikės:
- 600 g šaldytų baravykų
- 10 g džiovintų baravykų
- 2 svogūnai
- 2 skiltelės česnako
- šiek tiek šviežio ar džiovinto čiobrelio
- 1 šaukštas sojos padažo
- šiek tiek druskos ir pipirų
- Džiovintus baravykus užpilame verdančiu vandeniu ir palaikome bent 15 min.
- Keptuvėje ant šiek tiek sviesto apkepame smulkintus svogūnus ir česnaką.
- Sudedame smulkintus grybus, pabarstome druska, pipirais, čiobreliu.
- Kepame bent 15 min, kol nugaruoja grybų vanduo ir šiek tiek apskrunda.
- Į grybus supilame sojos padažą, sudedame išmirkusius ir susmulkintus džiovintus baravykus, pilame 2-3 šaukštus sultinio.
Kibinų formavimas ir kepimas
Vėliau atšaldytą tešlą būtina iškočioti ir supjaustyti lygiais gabalais (maždaug 24 vienetai).
Tešlą padalinti į 20 dalių, iš kiekvienos padaryti paplotėlį, į centrą padėti įdaro šaukštą ir suformuoti pyragėlį, kraštus užspausti.
Padėti įdarą į centrą. Tešlos kraštus būtina sujungti ir užlipdyti.
Vienam kibinui reikia maždaug 70-100 g tešlos.
Reikia padaryti ratą iš tešlos, o centre turi būti įdaras.
Užlipdyti kraštus (kraštai turi būti pakankamai platūs) ir suformuoti kasą.
Sulipdyti pyragėlius: atplėšti tešlos gabalą ir suformuoti apskritimą.
Ant kiekvieno tešlos kvadratėlio padėti nedidelius faršo gabalėlius, kraštus kruopščiai užlipdyti, suformuoti pyragėlius.
Kibinus reikia sudėti ant keptuvo, iškloto kepimo popieriumi, tam tikru atstumu vienas nuo kito. Kibinų tūris padidės.
Prieš kepant kibinus reikia aptepti tryniu arba išplaktu kiaušiniu su trupučiu vandens.
Žirklėmis prapjauti dvi mažas skylutes, kad tešla nesprogtų ir neištekėtų sultys.
Kibinai kepami orkaitėje, įkaitintoje iki 180-200°C temperatūros, apie 20-35 minutes, kol gražiai apskrus.
Kibinai gaunasi sultingi viduje, nes net tešla permirksta labai skaniose mėsos sultyse. Valgant turite būti atsargūs, kad nenusidegintumėte sultimis.
Sultiniai prie kibinų
Sultinį galima gerti ir užkąsti kibinais. Taiu dvigubas malonumas.
Vištienos sultinys
Vištienos buljonas idealiai tiks prie kibinų su vištiena.
Paruoštą vištienos sultinį nukoškite.
Vištienos sultinys laikomas šaldytuve 4-5 dienas.
Galima pagardinti Provanso žolelėmis.
Daržovių sultinys
Iš daržovių gaminamas sultinys pasižymi nuostabiu natūraliai sveiku aromatu, nepamirštamu skoniu ir maistingomis savybėmis.
Toks sultinys yra lengvas, švelnus, maistingas, nekaloringas. Jis gali būti naudojamas ir kitiems patiekalams gaminti tiesiog kaip pagrindas, kuris yra žymiai geresnis ir skanesnis nei tiesiog vanduo.
Jis puikiai tinkami žmonėms, kurie laikosi įvairių dietų, nori atsikratyti nereikalingų kilogramų ar turi virškinimo sistemos sutrikimų.
Iš prdžių išplaukite daržoves, supjaustykite jas dideliais gabalais, vėliau viską įdėkite į puodą, kartu įdėkite ir petražolių, salierų, krapų, juodųjų pipirų, tokiu būdu pruoštą masę užpilkite vandeniu ir virkite mažiausiai 40 minučių.
Paruoštas sultinys gali būti naudojamas kitų patiekalų gaminimui. Įdėkite druskos ir Jums patinkančių prieskonių pagal skonį.
Grybų sultinys
Dar vienas labai skanus pasirinkimas - grybų sultinys. Jis puikiai tinka įvairiomis progomis ir gali būti naudojamas kitiems patiekalams gardinti: įvairioms sriuboms, troškiniams gaminti.
Iš jo gali būti gaminami labai skanūs padažai, kadangi grybų sultinys pasižymi ne tik nuostabiu skoniu, bet ir aromatu. Jame persipina miško, žolelių kvapai.
Pagaminti šį sultinį yra visai nesudėtinga. Grybų sezono metu galima tiesiog prisigaminti daug grybų sultinio, supilstyti jį į indelius ir užšaldyti šaldiklyje.
Rudenį šis sultinys gali būti užšaldytas ir naudojamas vėliau.
Gaminamas jis tokiu pat būdu, kaip ir kiti sultiniai.
Džiovinti grybai yra natūralūs skonio ir aromato koncentratai.
- Iš pradžių inde šiltu vandeniu užpilkite džiovintus grybus. Palikite juos, kad jie išmirktų.
- Pasiruoškite kitus produktus. Išplaukite ir stambiais gabalais supjaustykite daržoves. Supjaustykite grybus.
- Džiovintus grybus su vandeniu patalpinkite į didelį puodą, kartu įdėkite ir šviežius supjaustytus grybus, jeigu tokių turite.
- Įpilkite vandens ir virkite. Kartkartėmis maišykite, susidariusias putas nuimkite.
Jautienos sultinys
Jautienos sultinys puikiai tinka valgyti su kibinais, kurių įdaras jautiena, veršiena ar daržovės su grybais. kitoms sriuboms virti. Jis yra ganėtinai ilgą laiką ir lėtai verdamas, pasižymi nuostabiu aromatu, yra sodrus, paskanins bet kokią kitą sriubą.
Pirmiausia šiam sultiniui pagaminti reikės daug jautienos kaulų.
Kad sultinys būtų labai aromatingas, kaulus prieš verdant geriau būtų apkepinti. Verdant sultinį, galima įdėti ir prieskonių: lauro lapų, pipirų.
Į kepimui skirtą skardą sudėti išplautus jautienos kaulus. Įdėti daržovių: morkų, salierų, svogūnų, česnako, petražolių.