Kugelis - tai tradicinis lietuviškas patiekalas, gaminamas iš tarkuotų bulvių. Šiandien Lietuvoje turime jau daugybę kugelio receptų - žmonės kepa jį su vištiena, malta mėsa, kumpiu, varške ar tarkuotomis cukinijomis.
Kugelio Istorija ir Tradicijos
Tradicinis kugelio pavadinimas siejamas su vokišku žodžiu „kugel“, reiškiančiu rutulį. Patiekalo kilmė ir pavadinimas siejamas su viduramžiškais apvalios formos puodais, kurių sienelės laikui bėgant žemėjo, kol galiausiai tapo panašios į dabartinių puodų. O tai, kad Lietuvoje į kugelį panašių patiekalų turėjome jau nuo seno, gerokai palengvino jo perėmimą iš žydų virtuvės. Patys to išmokę iš čekų, vokiečių ir austrų, jie kugelį gamino su žąsies taukais.
Nuostalgiškas Kugelis: Klasikinis Receptas
Štai vienas iš tradicinių kugelio receptų:
Reikės:- 2 kg bulvių
- 400 ml pieno
- 4 vnt. svogūnų
- 4 vnt. kiaušinių
- Rūkytos šoninės
- 180 g sviesto
- 300 ml grietinėlės
- Druskos
- Pipirų
- Šviežio čiobrelio
- Nuskustas bulves sutarkuojame. Kad tarkis nepajuoduotų, sutarkuojame vieną svogūną.
- Įkaitintame inde išlydome sviestą, pilame pieną ir leidžiame jam užvirti. Atskirame dubenyje išplakame kiaušinius.
- Į tarkių masę supilame sviesto ir pieno mišinį, lėtai įmaišome plaktus kiaušinius. Pagardiname druska ir pipirais.
- Kepimo skardą patepame sviestu ir pilame masę. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie valandą.
- Gaminame padažą: išlydome sviestą, suberiame smulkiai pjaustytus svogūnus. Jiems apkepus, sudedame šoninės gabalėlius ir leidžiame apskrusti. Supilame grietinėlę, pagardiname druska, pipirais ir čiobreliu.
Bulvių ir Šoninės Šimtalapis: Moderni Interpretacija
Išbandykite ir šį įdomų kugelio variantą:
Reikės:- 2 kg bulvių
- 200 g vytintos šoninės Pancetta Arrotolata
- 50 g Philadelphia kreminio sūrio su laiškiniais česnakais
- 100 g sviesto
- 200 g tarkuoto parmezano
- 1 a.š. miltų
- 100 ml pieno
- Šviežio čiobrelio
- Nuskustas bulves supjaustome plonais griežinėliais ir dedame į šaltą vandenį, kad išsiskirtų krakmolas.
- Užverdame vandenį ir į jį sudedame bulvių griežinėlius. Apverdame 3-5 minutes.
- Pradedame formuoti šimtalapius: į metalinius žiedus klojame bulvių griežinėlius, dedame sluoksnį vytintos šoninės, parmezano sūrio. Sluoksniuojame ir užbaigiame sūrio sluoksniu, ant kurio uždedame po gabalėlį sviesto. Kepame 180 laipsnių orkaitėje, kol viršus gražiai apskrus.
- Gaminame padažą: išlydome sviestą, dedame šaukštą kreminio sūrio Philadelphia su laiškiniais česnakais ir gerai išmaišome. Įpilame šlakelį pieno, dedame šaukštelį miltų. Pabaigoje įberiame tarkuoto parmezano, išmaišome.
- Serviruojame patiekalą: pirmiausiai pilame padažą, ant jo klojame bulvių ir šoninės šimtalapį ir pagardiname čiobreliu.
Kugelis su Cukinijomis ir Vištienos Sparneliais
Reikės:- 2 kg bulvių
- 2 cukinijos
- 2 svogūnai
- 3 kiaušiniai
- Druskos
- Maltų pipirų
- 50 ml aliejaus
- 6 vištų sparneliai
- Bulves, cukinijas ir svogūnus sutarkuokite bulvių tarkavimo mašina.
- Įkuliame kiaušinius, beriame prieskonius, pilame aliejų ir gerai išmaišome.
- Vištų sparnelius pamarinuojame su mėgstamais prieskoniais ir dedame į kugeliui kepti tinkamą indą, užpilame bulvių ir cukinijų tarkiais, dedame į orkaitę, įkaitintą iki 190 laipsnių.
- Kepame apie 1 val. arba priklausomai nuo skardos, kol iškepa. Valgėme su grietinės ir spirgiukų padažu.
Kugelis pagal "Gerą Virtuvę"
"Mano kepamas kugelis yra galbūt tarpinis variantas tarp kugelio ir plokštainio. Jis vidutinio tirštumo. Riebalus kugeliui aš naudoju likusius nuo keptos kiaulienos šoninės, anties ar žąsies. Tačiau tie riebalai susidarę kepimo metu neturi būti sudegę (rudi)", - rašo tinklaraščio „Gera virtuvė“ autorė.
Jums reikės:- 1 kg bulvių
- 1 svogūno
- 2 vidutinių kiaušinių
- ½ l pieno
- ½ stikl. taukų ar lydyto Ghee sviesto
- Druskos
- 5 pipirų mišinio (jei naudosite kepimui lydytą sviestą Ghee)
- 2 lauro lapų
- Džiovintų (užmerkite iš vakaro ir kai tik pašausite kugelį į orkaitę išvirkite) ar šviežių grybų ar likusio džiovintų grybų nuoviro
- Riebios grietinės
- Keptuvėje išlydykite riebalus ir juose iki geltonumo apkepinkite smulkiai supjaustytą svogūną.
- Du tris šaukštus riebalų supilkite į kepimo indą ir lieskite jiems pasiskirstyti ant kepimo indo dugno.
- Bulves nuskuskite ir sutrakuokite tarkavimo mašina ar smulkia tarka.
- Užvirkite pieną ir iš karto užpilkite ant bulvių. Išmaišykite.
- Ten pat į bulvių tarkus įberkite druskos, jei reikia pipirų ir supilkite tirpintus riebalus. Jei jūs kugelį mėgstate valgyti tik su grietine supilkite kartu su riebalais ir svogūnus. Jei valgote su padažu, keptus svogūnus pasilikite.
- Kiaušinius įmuškite į tarkius ir kol jie dar nepanirę, lengvai šakute paplakite iki vientisos kiaušinių masės. Ir tik po to gerai sumaišykite su tarkiais.
- Visą tarkių masę supilkite į kepimo indą ir įdėkite į prieš tai įkaitintą orkaitę ar Kamado Bono kepsninę įkaitintą iki 200°C temperatūros. Tokioje temperatūroje kugelį kepkite 30- 40 min., vėliau kaitrą sumažinkite iki 180°C ir kepkite, kol kugelis bus iškepęs. Patikrinti ar iškepė galite šakute pakabinę šiek tiek kugelio iš pačio kepimo indo centro (turi nesijausti bulvių tarkių tekstūros).
- Per tą laiką kol kugelis kepė pasiruoškite padažą. Grybus supjaustykite plonomis juostelėmis ir pakepkite jau keptuose svogūnuose. Įdėkite grietinės, druskos ir jei reikia įberkite pipirų. Užvirinkite ir pateikite kartu su keptu kugeliu.
- Virdama džiovintus grybus kitiems patiekalams, likusį skystį nuo grybų aš supilstau į polietileno maišelius skirtus kokteilių ledukams šaldyti. Tad, kai reikia džiovintų grybų nuoviro padažams belieka kelis ledukų gabalėlius tik sumesti į ruošiamą padažą. Tokius šaldytus grybų nuoviro ledukus naudoju ir kugelio padažui paruošti.