pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kalmarų patiekalai: receptai ir gaminimo būdai

Dabar, kai vis aktualesnis tampa sveiko, ekologiško maisto klausimas, kai stengiamasi rinktis produktus be konservantų, dažiklių ir kitokių priedų, natūralios jūrų gėrybės, tarp jų ir kalmarai, tampa vis populiaresne mūsų raciono dalimi. Tai skanus, maistingas, lengvai ir greitai pagaminamas maisto produktas.

Kalmaruose gausu jodo, kuris būtinas mūsų nervų sistemai ir skydliaukės veiklai, tam, kad nesijaustume išsekę, nervingi ir jautrūs. Be to, juose yra nepakeičiamų aminorūgščių, o svarbiausia - vitamino PP, dėl kurio gerėja kraujotaka raumenyse, vadinasi, didėja ir mūsų fizinė ištvermė.

Kaip išsirinkti ir paruošti kalmarus?

Pirkdami šaldytą kalmarą atkreipkite dėmesį į kalmaro mėsos spalvą, kuri matyti pro odą - ji turi būti balta. Pati oda būna įvairios spalvos - nuo rausvos iki violetinės. Jeigu kalmaro mėsos gabalai sunkiai atsiskiria vieni nuo kitų, gali būti, kad moliuskai jau buvo atšildyti ir dar kartą užšaldyti. Beje, kuo mažesnis kalmaras, tuo jo mėsa saldesnė.

Užšaldytą kalmarą pirmiausia reikia apipilti verdančiu vandeniu, tuomet jo oda susitrauks ir ją bus lengva nuimti, o tai padaryti būtina. Jeigu kalmaro mėsa jau atitirpo, ją 3 minutėms pamerkite į karštą, bet ne verdantį vandenį. Po to nulupkite odą rankomis.

Prieš verdant kalmaro filė rekomenduojama išmušti mėsos plaktuku. Išvalyta ir išmušta kalmarų filė gali būti pjaustoma didesniais ar mažesniais gabalėliais, priklausomai nuo to, koks patiekalas bus gaminamas.

Kalmarų gaminimo būdai

Kaip virti kalmarus?

Gaminant kalmarus, būtina atsiminti, jog jie panašūs į kiaušinius: kuo ilgiau juos verdi, tuo kietesni jie būna. Be to, ilgai kepami arba verdami kalmarai tampa beskoniai ir praranda maistinę vertę.

Todėl užvirkite vandenį, įdėkite į jį lauro lapų, pipirų, krapų, sudėkite kalmarų filė ir... išjunkite viryklę. Po 10 minučių kalmarai išvirę. Jie bus minkšti ir švelnūs, todėl puikiai tiks ir sumuštiniams, ir salotoms, ir rizotui, ir pastai.

Kaip troškinti kalmarus?

Geriausia - su daržovėmis grietinėje. Pirmiausia apkepkite daržoves (morkas, svogūną, česnaką), įdėkite grietinės. Kalmarus dėkite tik likus 3-5 minutėms, iki patiekalas jau bus pagamintas. Troškinkite ant mažos ugnies, o keptuvę ar puodą būtinai uždenkite dangčiu. Taip troškinti kalmarai tinka rizotui arba spagečiams gardinti.

Kaip kepti kalmarus?

Kalmarus apkepti reikia ant didelės ugnies 1 minutę, po to viryklę išjunkite, indą, kuriame kepate, uždenkite ir palaikykite kelias minutes. Skrudintuvėje galima apkepti džiūvėsėliuose arba miltų ir kiaušinio plakinyje apvoliotus kalmarų žiedus.

Kaip marinuoti kalmarus?

Marinuoti kalmarų filė reikia 1-2 valandas.

Receptai su kalmarais

Gruzdinti kalmarų žiedai

Šiandien noriu Jums parodyti savo mylimiausią variantą, kaip aš keptuvėje ruošiu kalmarų žiedus ir patiekiu juos su česnakiniu padažu. Gruzdinti kalmarų žiedai yra tiesiog nepamainomas dalykas įvairiose kelionėse arba būnant gamtoje arba švenčių stalui. Labai skanus būdas paruošti kalmarus, nuostabioje alaus tešloje. Šis užkandis ypatingai tinka prie šalto alaus bokalo (nealkoholinio žinoma). Nors kalmarų žiedus esu gaminusi ne vieną kartą, bet vyro teigimu, ši tešla yra pati geriausia.

Kalmarų žiedai džiūvėsėliuose:

Reikės:

  • 500 g kalmarų arba šaldytų kalmarų žiedų
  • 2 kiaušinių
  • Nepilnos stiklinės miltų
  • Žiupsnelio druskos, pipirų
  • Džiuvėsėlių
  • Augalinio aliejaus kepimui

Gaminimo eiga:

  1. Kalmarus nuplauname, supjaustome žiedeliais.
  2. Miltus pilame į dubenėlį, pagardiname druska, pipirais.
  3. Kitame inde išplakame kiaušinius.
  4. Į keptuvę pilame daugiau aliejaus, užkaitiname.
  5. Kalmarų žiedelius apvoliojame miltuose, kiaušinyje, džiūvėsėliuose ir dedame į keptuvę.
  6. Kepame 2-3 minutes, kol žiedeliai gražiai paskrus.
  7. Galima tiekti su česnakiniu padažu.

Česnakinis padažas:

  • 2 valgomieji šaukštai majonezo
  • 2 valgomieji šaukštai grietinės
  • Pagal skonį marinuotų kaparėlių
  • 3 česnako skiltelės
  • Šlakelis šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • Druska, pipirai

Visus ingredientus sumaišykite (česnaką susmulkinkite).

Įdaryti kalmarai

Jūros gėrybių mėgėjams tai bus tobulas įdarytų kalmarų patiekalas. Kalmarai baltojo vyno padaže - tai subtilus ir rafinuotas jūros gėrybių patiekalas, idealiai tinkantis tiek kasdieniams pietums, tiek ypatingai vakarienei.

Aš pati tikrai labai mėgstu kalmarus, todėl būtinai privalėjau išmėginti šį įdarytų pievagrybių receptą. Gavosi tiesiog tobulai ir noriu visiems parekomenduoti pasigaminti jau šiandien. "Feta ir pomidorais įdaryti kalmarai" yra Viduržemio jūros virtuvės šedevras, kuris puikiai dera su šiltomis vasaros dienomis ar ypatingomis vakarienėmis namuose. Kalmarai yra puikus pasirinkimas lengvam, skaniam ir sveikam patiekalui. Jie ne tik lengvai virškinami, bet ir puikus baltymų šaltinis, turintis mažai kalorijų. Įdaryti kalmarai su šonine ir pievagrybiais - tai išskirtinis patiekalas, kuris sujungia jūros gėrybių subtilumą su žemiškais grybų ir šoninės skoniais.

Įdaryti kalmarai su žirneliais ir kiaušiniais:

Ingredientai:

  • Šaldyti kalmarai - 5 vnt.
  • Kiaušiniai - 4 vnt.
  • Konservuoti žirneliai - 4-5 valgomieji šaukštai
  • Krapai - nedidelis pundelis
  • Baltasis majonezinis padažas arba majonezas
  • Druska pipirai, lauro lapai

Gaminimo eiga:

  1. Užviriname puodą vandens, beriame druskos, dedame kelis pipirus ir kelis lauro lapus.
  2. Kalmarus nuplauname ir dedame į verdantį vandenį.
  3. Nuo tada, kai vanduo puode pradės virti, verdame lygiai 3 minutes, ištraukiame kalmarus iš vandens ir dar karštiems nulupame odelę.
  4. Kalmarų negalima pervirti nes jie sukietės.
  5. Kiaušinius išverdame kietai.
  6. Kalmarus ir kiaušinius pjaustome mažais kubeliais.