Būna, kad patiekalas pavyko, rodos, neblogai, tačiau trūksta paskutinio akcento. Arba kepsnys išėjo vos sausesnis, nei tikėjotės. Daugeliu atveju pagelbės padažas - naminis, ruoštas iš kokybiškų ingredientų, reguliuojant prieskonių ir pagardų kiekį pagal savo skonį. Štai keletas padažų receptų, kurie praturtins jūsų patiekalus!
Įvairūs Padažų Receptai
Aštrus Apelsinų Padažas
Tinka prie kepto sūrio, paukštienos.
- Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
- Imbieras: 1.00 vnt.
- Apelsinai: 1.00 vnt.
- Citrinos: 1.00 vnt.
- Džiovintus vaisius nuplaukite, kartu su apelsino žievelėmis sumeskite į puodelį ir užpilkite tiek vandens, kad vos apsemtų.
- ...
- ...
- ...
Pomidorų Padažas
Pomidorus nuplaukite, galuose įpjaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę ir susmulkinkite. Saulėje džiovintus pomidorus nuvarvinkite, susmulkinkite. Česnako skilteles nulupkite, susmulkinkite ir kepkite alyvuogių aliejuje, kol suminkštės.
Nedideliame puodelyje ištirpinkite sviestą, maišydama supilkite sultinį, sukrėskite pomidorų padažą, supilkite sojų padažą.
Spanguolių Padažas su Apelsinais
- Svogūnai: 1.00 st.
- Apelsinai: 3.00 vnt.
- Citrinos: 1.00 vnt.
Svogūnus išvirkite su spanguolėmis ir apelsinų sultimis. Masę pertrinkite per sietelį ir sukrėskite atgal į puodą. Supilkite citrinos sultis, suberkite cukrų, pagal skonį įberkite cinamono, kvapiųjų pipirų grūdelių, saliero šaknies miltelių, druskos ir pipirų.
Į puodą supilkite vyną, granatų sultis, suberkite cukrų, druską, žalumynus, trintas česnako skilteles. Gerai išmaišykite ir leiskite virti apie 20 minučių. Nepamirškite maišyti. Likus penkioms minutėms, įmaišykite į padažą krakmolą (prieš tai geriausia jį išmaišyti nedideliame kiekyje vyno ar sulčių). Virkite, kol padažas kiek sutirštės.
Sambal Padažas
- Čili pipiras: 1.00 vnt.
- Čili prieskoniai: 1.00 arbat. š.
- Imbieras: 1.00 vnt.
- Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Įvairių receptūrų sambal patiekiamas kaip aštrus ir aitrus pagardas su daržovėmis, žuvimi, vištiena, mėsa ar sriubomis. Kitaip tariant - sambalį Indonezijoje visi valgo kaip duoną Lietuvoje.
Indonezijoje sambal padažas patiekiamas ką tik pagamintas, dažniausiai naudojant tradicinį įrankį - akmeninę grūstuvę. Padažas gali būti patiekiamas šaltas arba karštas, dažniausiai mažuose indeliuose kiekvienam atskirai.
1. Svogūnus nulupkite ir perpjaukite per pusę. Čili pipirus supjaustykite į kelias dalis ir pagal aštrumo pomėgius išimkite arba palikite sėklytes. Imbierą nulupkite. Sunkiausiais darbas - atskirti tamarindų minkštimą nuo kauliukų. Citrinžolę smulkiai supjaustykite.
2. Viską sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir išsukite iki tyrės.
3. Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus. Sudėkite tyrę, žuvies padažą, čili miltelius, cukrų, druską ir maišydami pakepinkite kol sutirštės.
4. Galima valgyti karštą arba atšaldytą.
Kiti Padažai
Padažas salotoms, kepsniams, žuviai:
- Citrinos: 1.00 vnt.
- Apelsinai: 1.00 vnt.
Sumaišykite visus ingredientus ir sutrinkite iki vientisos masės. Naudokite salotoms, kepsniams, žuviai, įvairiems užkandžiams.
Padažas su citrinomis:
- Citrinos: 1.00 vnt.
- ...
- ...
Sumaišykite visus produktus ir pagardinkite citrinos sultimis, druska bei pipirais.
Daržovių padažas:
- Paprikos: 1.00 vnt.
- Agurkai: 2.00 vnt.
- Svogūnai: 1.00 vnt.
- ...
- ...
Sumaišykite visus ingredientus ir skanaukite.
Čili Con Carne Receptas
Čili con carne yra puikus šildantis ir pasotinantis patiekalas, ypač tinkamas šaltuoju metų laiku. Tai paprastas patiekalas, kurį verta prisigaminti iškart daug.
Ingredientai:
- Mėsa
- Pupelės
- Svogūnai
- Česnakai
- Prieskoniai
- Pomidorų pasta
- Cukrus
- Druska
- Pipirai
- Kakava
- Jalapeno pipirai
Gaminimo Eiga:
- Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame ant vidutinės ugnies kepinkite svogūnus, kol šie suminkštės ir taps skaidrūs.
- Sudėkite česnakus, dar pakepinkite pusę minutės, ir suberkite visus prieskonius.
- Sudėkite į keptuvę mėsą. Mentele skaldykite didesnius gabalus, kad mėsa tolygiai keptų, nuolat maišykite.
- Konservoje esančiame skystyje ištirpinkite pomidorų pastą, ir visą šį skystį supilkite į mėsos troškinį.
- Įberkite cukraus, sukrėskite konservuotas pupeles, įberkite druskos ir negailėdami pagardinkite pipirais.
- Išmaišykite, uždenkite, ir troškinkite mažiausiai 20 minučių, laiks nuo laiko pamaišydami.
Patiekite su gvakamole ir jalapeno pipirais.
Kaip Išsirinkti Keptuvę?
Renkantis keptuvę, svarbu atsižvelgti į dangą, dydį ir ar ji turi nelimpančią dangą. Universalių keptuvių nėra, tačiau Fiskars keptuvės yra puikus pasirinkimas dėl jų kokybės ir patvarumo.
Sičuano Aštrus Kopūstas Maišant Kepti Receptas
Šis kinų kopūstas yra greitai kartu, todėl turite būti organizuotas. Tai skanu ir aš čia turiu keletą patarimų, kai jūs pats einate per judesius.
- 450 g (1 svaro) napa arba žalieji kopūstai (1 labai maža galva)
- 2 džiovintų raudonųjų Sičuano čili
- Suapvalintos ¼ šaukštelio raudonos Sičuano pipirų kukurūzų, švelniai susmulkintas
- 2 taškų žvaigždė Anyžius
- ¼ TSP Puiki jūros druska
- 1 arba 2 žiupsnelis baltųjų pipirų
- 1 TSP kukurūzų krakmolas
- 1 Kasas granuliuotas cukrus
- 1 Kasas Įprastas aš padažas
- 1 Kasas Juodojo acto
- 3 česnako skiltelės, supjaustytas
- 2 Kasas rapsų ar kitos neutralios aliejų
- Paruoškite kopūstą: Apkirpkite galą, tada atskirkite kopūstų lapus. Suteikite jiems kruopščiai nuplauti, tada supjaustykite į 1 ½ colio gabalus, laikydami storus „StorMier“ dugno gabalus atskirai.
- Paruoškite aromatinių ir prieskonių padažą: Stiebas ir pasodinkite čili, tada nugrimzkite arba suplėšykite į mažus gabalėlius, maždaug nuo ½ iki ¾ colio. Įdėkite į mažą indą su pipirų ir žvaigždės anyžiais.
- Nedideliame dubenyje sumaišykite druską, pipirus, krakmolą, cukrų ir sojos padažą, maišydami, kad ištirpintumėte krakmolą ir cukrų. Įpilkite acto. Prie viryklės nustatykite kopūstus, aromatinius, prieskonių padažą ir česnaką.
- Maišymo laikas: Kai kontaktuojant, kaitinkite aukštį, kol lašas vandens išgaruos. Susukite aliejuje, kad gerai apsemtų, tada įmeskite čili, Sičuano pipirų kukurūzus ir žvaigždės anyžių. Greitai maišykite, kol skrudins ir pradės juodinti ir char.
- Nulupkite ugnį iki vidutinės, įpilkite česnako ir išmaišykite ir išmeskite, kol kvepiate nuo 15 iki 30 sekundžių. Įpilkite kopūstų stiebų, išmaišykite, kad sujungtumėte, ir maišykite kepdami, kol kopūstai pradės minkšti, 1 minutę.
- Įpilkite šilumos iki aukštos, tada įmeskite į likusius plonesnius kopūstų gabalus. Maišykite, sulankstykite ir apverskite, kol tik suvyniota, 30-60 sekundžių.
- Supilkite pusę padažo aplink keptuvės perimetrą, išmaišykite, kad susimaišytumėte, pakartokite su likusiu padažu. Greitai išmaišykite kepti, kad padaže būtų šiek tiek sutirštėjęs, 1 minutę.