pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Virti Bulves Su Lupenomis: Patarimai Ir Gudrybės

Bulvės yra viena populiariausių daržovių mūsų kraštuose. Bulvės su lupenomis yra vienas paprasčiausių ir sotiausių garnyrų, kuriuos galima paruošti prie mėsos ar žuvies. Tačiau bulvių skonis priklauso ne tik nuo veislės, bet ir nuo tinkamo gaminimo.

Bulvių Nauda Ir Maistinė Vertė

Šiuo metu apie šią daržovę galima išgirsti įvairių nuomonių, tad verta panagrinėti, kuo bulvė yra vertinga. Šviežia bulvė - vertinga daržovė, ji turi savyje įvairiausių vitaminų, mineralų ir kitų mums būtinų maistinių medžiagų. Štai lentelė, kurioje pateikiama maistinė vertė 100 gramų šviežios bulvės su odele:

Maistinė medžiaga Kiekis % nuo rekomenduojamos paros normos
Energetinė vertė 77 kcal -
Vitaminas C 19.7 mg 33%
Vitaminas B6 0.3 mg 15%
Kalis 421 mg 12%

Šioje lentelėje pateiktos maistinės medžiagos yra nevirtose šviežiai iškastose bulvėse, jas apdrojus stipriai mažėja vitamino C, geležies, kalio bei fosforo. Šios šakninės daržovės turi nedidelį kiekį maistinių skaidulų (ląstelienos) būtinų gerai virškinimo trakto veiklai. Įdomu, kad vitamino A daugiau turi gelsvos spalvos bulvės.

Kaip matote lentelėje bulvės turi nemažą kiekį krakmolų, taigi ji reikia daug energijos, puikiai tinka vaikams, norintiems priaugti svorio ar intensyviai sportuojantiems. Jų galima valgyti ir norintiems palaikyti esamą svorį bei lieknėjantiems, tačiau pastaruoju atveju jų reikia vengti valgyti vakarais.

Atkreipkite dėmesį ir į bulvės spalvą. Žaliose augalo dalyse ir pažaliavusiuose gumbuose yra iki 0,07 % nuodingo alkaloido solanino, taigi pažaliavusioms bulvėms vietos Jūsų puoduose tikrai neturėtų būti.

Bulvių Virimo Būdai

Manoma, kad bulvių virimas striukėje yra pats naudingiausias būdas išvirti šakninę daržovę. Mes įpratę bulves nuskusti, palaikyti šaltame vandenyje ir tuomet užkaisti puode. Taip gauname daug kalorijų, bet mažai naudos. Pavyzdžiui lyginant kalio kiekį šviežioje bulvėje su lupena joje yra 12 proc. rekomenduojamos paros normos (RPN), virtoje su lupena 11 proc. , o štai virtoje be lupenos jau tik 4 proc. RPN.

Kaip Virti Bulves Su Lupenomis Puode

Po bulvės lupena ir iš karto po ja yra susikaupę daugiausia naudingų medžiagų, kurių netenkame skusdami. Taigi tik nušveitę bulvę šetelėliu ir nuplovę išsaugosime jos naudą. Kad bulvės išsivirtų vienodai, stenkitės pasirinkti vienodo dydžio gumbus. Kruopščiai juos nuplaukite (geriausia standžiu šepetėliu) ir keliose vietose pradurkite dantų krapštuku, kad odelė neplyštų. Keli lašai acto ir druska, ištirpinti puode su vandeniu, taip pat padės išlaikyti lupenas nepažeistas.

Tada bulves reikia užpilti vandeniu taip, kad skystis visiškai apsemtų gumbus. Užpilkite gumbus šaltu vandeniu taip, kad jie būtų visiškai apsemti. Tada pasūdykite: 1 litrui vandens reikia pusės valgomojo šaukšto druskos. Įberkite druskos - maždaug 0,5 valgomojo šaukšto 1 litrui vandens.

Tuomet puodą uždenkite dangčiu ir pastatykite ant didelės ugnies. Kai vanduo užvirs, sumažinkite ugnį iki vidutinės ir virkite bulves dar 20-25 minutes. Vidutiniškai bulvės su švarku verdamos 20-25 minutes, kol visiškai išverda. Jeigu bulvės senos, greičiausiai jas teks virti iki 30 minučių. Šviežioms bulvėms gali užtekti ir 15 minučių.

Patikrinti ar bulvės jau paruoštos labai lengva. Pradurkite bulvę peiliu arba šakute. Jei ji minkšta, reiškia bulvės su lupenomis jau paruoštos. Išpilkite vandenį iš puodo, leiskite bulvėms šiek tiek atvėsti ir, jei reikia, nulupkite. Virtas bulves galima paskaninti šviežiais žalumynais, kapotais petražolių lapeliais, krapais, svogūnų laiškais, kmynais, tarkuotu sūriu.

Kaip Kepti Orkaitėje Bulves Su Lupenomis

Bulves nuplaukite tekančiu vandeniu, nusausinkite popieriniais rankšluosčiais arba servetėlėmis. Į augalinį aliejų išspauskite česnaką ir juo ištepkite kiekvieną gumbą. Kepimo skardą išklokite folija ir patepkite augaliniu aliejumi. Įkaitinkite orkaitę iki 180-200 °C, kepkite bulves 20 minučių, tada apverskite jas į kitą pusę ir kepkite dar 20 minučių.

Kiti Bulvių Virimo Būdai

  • Daugiafunkciniame puode: Nuplaukite ir nuskuskite bulves, didelius gumbus supjaustykite į 2-4 dalis. Sudėkite bulves į daugiafunkcinio puodo dubenį, įberkite druskos (1 šaukštelis 1 litrui vandens) ir įpilkite vandenį, kad bulvės būtų visiškai apsemtos. Įjunkite virimo funkciją ir nustatykite laikmatį 30 minučių. Išvirusias bulves perkelkite į sietelį ir palaukite kol atvės.
  • Garuose: Pasirinkite vidutinio dydžio gumbus, nuplaukite ir nuskuskite. Įpilkite į garų puodą reikiamą kiekį vandens ir sudėkite bulves ant grotelių. Nustatykite laikmatį 30 minučių. Išvirtas bulves nuplaukite po tekančiu vandeniu, kad ant jų neliktų krakmolo.
  • Mikrobangų krosnelėje: Norėdami išvirti bulves mikrobangų krosnelėje, pasirinkite nedidelius gumbus arba perpjaukite dideles bulves per pusę, nuplaukite ir nuskuskite. Paimkite specialų indą, skirtą gaminti maistą mikrobangų krosnelėje, sudėkite į jį bulves ir įpilkite 100 ml vandens. Mikrobangų krosnelėje nustatykite maksimalų galingumą ir gaminkite 10 minučių. Tada išpilkite vandenį ir pasūdykite bulves.

Patarimai, Kaip Virti Skanias Bulves

  • Druska: Vandenį pasūdyti reikia iš anksto, be to, pernelyg negailint druskos. Jei druską bersite įpusėjus virimui arba pabaigoje, bulvės gali pervirti.
  • Kaitra: Bulves reikia virti nustačius mažą arba vidutinę kaitrą, atidengtame puode. Karštame ir intensyviai kunkuliuojančiame vandenyje gali sutrūkinėti bulvių luobelė, be to, bulvės ypač greitai išvers, todėl galite nepastebėti momento, kai jos bus gatavos.
  • Veislė: Virtų bulvių kokybė priklauso ir nuo bulvių veislės. Su lupenomis geriausia virti tokias bulves, kuriose mažai krakmolo.
  • Dydis: Bulvės turi būti apyvienodžio dydžio. Mažų ir didelių bulvių virimo trukmė, aišku, skiriasi, todėl tame pačiame puode jų geriau nevirti.
  • Rūgštumas: Daugelis dar iš vaikystės žino, kad šių daržovių šakniagumbius geriau virti rūgščiame vandenyje - tada jie nepervirs, nesuzmeks, o luobelė - nesutrūkinės.

Atminkite, kad pervirti bulvių nereikia, nes kuo ilgiau verdate, tuo labiau mažėja naudingų medžiagų kiekis. Pavyzdžiui vitamino C 100 gramų šviežios bulvės su odele yra net 33 proc. suaugusio žmogaus paros normos, bet verdant jo kiekis stipriai mažėja. Verdant su odele lieka tik 22 proc. verdant be odelės tik 12 proc. rekomenduojamos paros normos.

Bulvės geriausia tinka ir lengviausia virškinamos, valgomos su daržovėmis, ypatingai gerai tinka šviežios ir raugintos, taip pat rūgščiais pieno produktais ar riebia sūdyta žuvimi, pavyzdžiui silke ar skumbre.