Šventiškas trapios tešlos pyragas su saikingai saldžiarūgščiu skaisčiai raudonu įdaru, papuošiantis stalą - puikus pasirinkimas tiek šventėms, tiek kasdienai. Na bet kol kas, kol ruošiatės šventėms, gal susigundysit pasilepinti štai šiuo gražiu ir labai skaniu (beje, ne per saldžiu) kepiniu. Šis pyragas - tai vienas klasikinių Britų virtuvės kepinių, jis ir vadinasi tiesiog pie.
Įdaras jame arba paliekamas atviras, arba uždengiamas po tešlos „grotelėmis”, bet jei tokį nuspręsite kepti šventėmis, padabinkite štai tokiomis žvaigždučių formos skylutėmis, pro kurias tas ryškiaspalvis įdaras gražiai matysis.
Jeigu ieškote greito, paprasto ir visada pavykstančio deserto - pyragas su uogiene yra būtent tai, ko reikia. Tai klasikinis kepinys, kuris ne tik primena vaikystę, bet ir yra puikus būdas sunaudoti namuose turimą uogienę.
Tešlos Paruošimas
Pirmiausia pasigaminkite tešlą (ją galite pasiruošti ir likus kelioms dienoms iki pyrago kepimo):
- Į kombaino indą (idealu, jei turite S formos peilį, jei ne - tiks ir kitoks maišymo įrankis) sudėkite miltus, sviestą ir cukraus pudrą, ir pulsuojančiais judesiais pasmulkinkite, kol gausite drėgnus „trupinius”.
- Neišjungdami motoro dėkite trynius ir sukite, kol tešla susiklijuos.
- Jei matote, kad tešla nesusiklijuoja, turėkite kelis šaukštus ledinio vandens, pilkite po šaukštelį, tik kol tešla sušoks į visumą.
- Nepermaišykite, neperminkykite, jums nereikia, kad tešla būtų labai vientisa, ir juolab, kad ji neatšiltų.
- Išimkite tešlą ant miltuoto darbastalio, suformuokite rutulį.
- Padalinkite šį rutulį į dvi lygias dalis.
- Kiekvieną iš šių dalių iškočiokite tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų į du apskritimus, kurių storis apie 4mm.
Spanguolių Įdaro Gamyba
Pasigaminkite spanguolių įdarą:
- Į didelę keptuvę ar puodą sudėkite šaldytas spanguoles, avietes, obuolius, rudąjį cukrų, sviestą, cinamoną ir apelsino žievelę, užkaiskite ir užvirinkite.
- Brendį sumaišykite su krakmolu, ir maišydami supilkite į uogų masę.
- Kaitinkite apie 5-7 minutes, kol masė lengvai sutirštės, uogos subliukš.
- Jei matote, kad jūsų masė labai labai skysta, pridėkite dar krakmolo (bet ne daugiau nei 0,5-1 šaukštą).
Nepamirškite, kad įdaras vėsdamas dar tirštės. Palikite šią masę pilnai atvėsti (ją galite pasigaminti iš anksto, likus kelioms dienoms iki pyrago kepimo).
Pyrago Formavimas ir Kepimas
- Įkaitinkite orkaitę iki 180C.
- Į kepimo formą įklokite vieną iš iškočiotų apskritimų. Leiskite tešlai iškristi per formos kraštus, netempkite tešlos, tačiau tešla turi uždengti ir dugną, ir šonus ir dar likti kabėti. Kad tešla neminkštėtų, galite padėti taip paruoštą formą į šaldytuvą.
- Iš kito apskritimo, pačiame jo centre, išpjaustykite žvaigždelės formos ertmes (naudojau apie 3cm žvaigždutės sausainių formelę). Padarykite apie 10 ertmių. Išpjautas tešlos žvaigždutes atidėkite į šalį - jų prireiks pyrago puošimui.
- Į paruoštą tešla išklotą pyrago formą sudėkite visą įdarą.
- Ant viršaus uždėkite tešlos apskritimą taip, kad išpjautos žvaigždutės atsidurtų ant įdaro centro. Abu (viršutinio ir apatinio sluoksnio) tešlų kraštus sulipdykite ir apipjaukite peiliu sulig kepimo formos kraštu. Patariu įdėti pyragą į šaldytuvę, kad neminkštėtų tešla, kol ruošite dekoracijas.
- Nupjautus tešlos kraštelius sulipdykite į vieną rutulį ir juos iškočiokite tarp dviejų pergamento lakštų iki 4cm storio. Žvaigždutės formos sausainių formele išpjaukite žvaigždutes (pririeks apie 20-30 vnt). Šias žvaigždutes, dėdami lengvai perdengiant vieną ant kitos, sudėliokite sulig pyrago kraštu.
- Visą pyrago paviršių pabarstykite baltuoju cukrumi.
- Kepkite pyragą apie 45-50 minučių, arba kol gražiai pagels.
- Šiek tiek atvėsinkite, ir patiekite šiltą (skaniausia - su ledais).
Patarimai ir Pasiūlymai
- Skanus trupininis pyragas: Jo trapumas tiesiog užburia ir sunku atsilaikyti nesuvalgius dar vieno gabalėlio!
- Valgykite dar šiltą: Jei neturite kantrybės (kaip ir aš!) ir sunku atsispirti, valgykite dar šiltą su šalto pieno stikline! Man jis toks skaniausias! Bet, jei nebus laiko ir jis liks aušti ant Jūsų stalo - nieko tokio! Jo trapumas niekur nedings, o skoniai tik dar ryškiau atsiskleis.
- Uogienės pasirinkimas: Šį kartą turėjau truputį spanguolių džemo ir bruknių uogienės, tad jas ir sudėjau.
- Kepimo laikas: Manau, kepti galima ir trumpiau, nes pyragas iškepė tikrai labai gerai. Buvo trapus, trapus.
- Orkaitės ypatumai: NEPAMIRŠKITE!!! Kiekviena orkaitė kepa šiek tiek kitaip.
Spanguolių uogienė su apelsinais
Ši spanguolių uogienė tiesiog kvepia artėjančiomis šventėmis.
Ingredientai
- Spanguolės
- Apelsinai