Topinambai, dar kitaip vadinami bulvinėmis saulėgrąžomis (užsienyje juos vadina Jeruzalės artišokais, nors jie niekaip nesusiję su Jeruzale) yra šakniagumbiai, primenantys imbiero šaknį. Šias daržoves galima valgyti žalias, virti, kepti, troškinti, netgi konservuoti. Ruošiant maistui gumbų skusti nebūtina, užtenka švariai nuplauti. Iš jų gaminamas nekaloringas cukrus, sultys, gira, vynas, salotos, košės, blynai, apkepai.
Topinambų gerbėjai tvirtina, kad šie gumbavaisiai naudingesni nei bulvės, ypač dėl to, kad neturi krakmolo. O ir pats augalas atsparesnis šalčiams - turbūt dėl to, kad kilęs topinambas iš Šiaurės Amerikos.
Orkaitėje kepti topinambai
Galima valgyti kaip pagrindinį patiekalą arba kaip garnyrą. Prie švelnaus topinambų skonio ypač dera čiobreliai.
Ingredientai (2-3 valgytojams):
- 1 kg topinambų
- 4-5 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 3 šaukšteliai džiovintų čiobrelių
- 4 skiltelės trinto česnako
- Druskos, pagal skonį
Gaminimas:
- Topinambus nuskuskite, išpjaustykite blogas dalis. Supjaustykite griežinėliais. Dideliame dubenyje sumaišykite su aliejumi, čiobreliais, česnaku ir druska.
- Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių.
- Paskleiskite topinambus nepridegančioje skardoje (arba įtieskite kepimo popierių) ir kepkite apie pusvalandį, kol topinambai suminkštės.
Orkaitėje kepti topinambai su kumpiu ir gervuogėmis
Šis receptas - tai puikus skonių derinys, kuriame susitinka saldumas, sūrumas ir rūgštumas.
Ingredientai (2 asmenims):
- 500 g topinambų
- 50 g medaus
- 200 g vytinto kumpio
- 10 g šviežio čiobrelio
- 100 g gervuogių
- Druskos, pipirų
- Šlakelio alyvuogių aliejaus
- 1 skiltelės česnako
Gaminimas:
- Topinambus gerai nuplaukite ir supjaustykite į keturias skilteles. Juos pavoliokite alyvuogių aliejuje su medumi, čiobreliu ir česnaku. Pabarstykite druska ir pipirais, apvyniokite vytintu kumpiu.
- Kepkite orkaitėje apie 15 min. (įkaitintoje iki 170 laipsnių).
Pikantiškos keptų topinambų salotos su lapiniais kopūstais ir riešutais
Salotos bus į saldžiąją pusę, jas mielai valgyčiau vienas arba derinčiau su balta žuvimi.
Ingredientai:
- Topinambai
- Lapiniai kopūstai
- Lazdyno riešutai
- Razinos
- Klevų sirupas
- Alyvuogių aliejus
- Druska, pipirai
Gaminimas:
- Topinambus nuplauname, nušveičiame šepetėliu, supjaustome plonais griežinėliais. Juos sumaišome su šlakeliu alyvuogių aliejaus, žiupsniu druskos ir pipirų. Viską paskleidžiame ant kepimo popieriumi patiestos skardos vienu sluoksniu, stengiamės griežinėlių neglausti vienas prie kito. Dedame į 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepame apie 20 minučių, kol griežinėliai karamelizuosis.
- Stambiai suplėšome lapinio kopūsto lapus, kotelius išmetame. Lapus sumaišome su šlakeliu alyvuogių aliejaus ir žiupsniu druskos, dedame į orkaitę 5 minutėms.
- Kol lapiniai kopūstai kepa, susmulkiname lazdyno riešutus ir juos šiek tiek paskrudiname keptuvėje.
- Dubenyje sumaišome keptus topinambus, lapinį kopūstą, paskrudintus lazdyno riešutus, razinas. Įpilame šlakelį klevų sirupo ir alyvuogių aliejaus.
Kiti receptai su topinambais
Iš topinambų taip pat galima gaminti įvairius patiekalus:
- Sveikuolių salotos: Topinambai, burokėliai ir morkos (2 : 1 : 1) išverdami, supjaustomi šiaudeliais. Įdedama raugintų kopūstų arba šviežių agurkų, smulkinta svogūno galvutė, pasūdoma, užpilama aliejumi ar majonezu. Paskaninama prieskoniais (petražolėmis, krapais).
- Pikantiškos salotos: Sutarkuojami 5-6 topinambų gumbai, žalia morka, rūgštus obuolys, česnako skiltelė. Pasūdoma, paskaninama grietine, majonezu, prieskoniais (petražolėmis, krapais).
- Kotletai: Topinambų gumbai (1 kg) išverdami, pertrinami pro sietelį. Įdedami 4 šaukštai miltų, 1 šaukštas sviesto, įmušami 2 kiaušiniai, išmaišoma. Iš masės suformuojami kotletai ir iškepami įkaitintame aliejuje.