Čeburekai - tai tikras komforto maistas, ypač pagamintas namuose. Tai reiškia, kad tešla plonytė, o sultingo įdaro labai daug. Skaniausi, žinoma, ką tik iškepti. Ko jau ko, bet čeburekų receptų niekada nebus per daug!
Čeburekai su Kefyro Tešla
Šis receptas ypatingas tuo, kad tešlai užmaišyti naudojamas kefyras, todėl ji pavyksta itin gardi ir puri.
Reikalingi produktai:
Tešlai:
- 350 g miltų
- 250 g kefyro
- 2 v. š. aliejaus
- 0,5 a. š. sodos
- Žiupsnelis druskos
Įdarui:
- 250-300 g maltos mėsos (naudojau vištienos kumpelių faršą)
- Svogūno
- Vištienos prieskonių
- Džiovintų petražolių
- Aliejaus čeburekams kepti
Gaminimo eiga:
- Į dubenį supilkite kefyrą ir įberkite sodos, įpilkite aliejų ir suberkite miltus, druską.
- Iš produktų užminkykite tešlą ir palikite šaldytuve pusvalandžiui pailsėti.
- Maltą vištieną pagardinkite prieskoniais, įdėkite kepinto, smulkiai pjaustyto svogūno ir išmaišykite. Įdaras paruoštas.
- Iš tešlos iškočiokite apvalų apskritimą, ant vienos pusės dėkite įdaro ir perlenkite pusiau.
VMG Čeburekų Receptas su Dviem Įdarais
Paprasti, bet su neįprastu įdaru, todėl ypatingai skanūs čeburekai.
Reikalingi produktai:
- 2 stiklinės miltų (aukščiausios rūšies)
- Žiupsnelis druskos
- 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 stiklinė vandens
- Aliejaus kepti
Įdarui I:
- 80 g fetos
- 1 rutuliuko mocarelos
- Mėgstamų prieskoninių žolelių
- Žiupsnelio druskos
Įdarui II:
- 12 šviežio sausai brandintos jautienos maltinių
- 1 svogūno
- 5-6 šaukštelių sultinio želės
- Druskos
- Šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Gaminimo eiga:
- Miltus suberkite į dubenį, įberkite druskos, supilkite aliejų.
- Vandenį užvirinkite ir supilkite tiesiai ant miltų. Pirmiausia išmaišykite šaukštu, o po to minkykite rankomis. Jei reikia miltų - šiek tiek pamiltuokite stalą, bet nepersistenkite.
- Suformuokite rutuliuką ir palikite maždaug 30 min. Uždenkite su plėvele, kad neapdžiūtų.
- Šviežio sausai brandintos jautienos maltinį susmulkinkite. Svogūną labai smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite smulkia tarka. Mėsą ir svogūną sumaišykite, pasūdykite, įberkite pipirų, išmaišykite.
- Antram įdarui susmulkinkite kalendras, petražoles, krapus ir mėtas. Fetą sutrupinkite rankomis, mocarelą susmulkinkite tiek, kad galima būtų pagaminti faršą, galite tą padaryti rankomis - suplėšyti. Pagal pageidavimą įberkite šviežiai grūstų juodųjų pipirų. Sumaišykite su smulkintomis žolelėmis.
- Tešlą paskirstykite nedideliais gabaliukais ir iškočiokite plonus lakštelius. Ant vienos lakštelio pusės sudėkite norimą faršą, prie mėsos faršo ant kiekvieno lakštelio dar pridėkite po šaukštelį sultinio želės. Uždenkite faršą kita lakštelio puse ir kruopščiai užspauskite. Galite tą padaryti šakute. Lygiai taip pat suformuokite čeburekus su sūrio įdaru.
- Gilesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite čeburekus iki aukso spalvos. Nedėkite daug čeburekų į keptuvę, nes aliejus labai atšals ir tada čeburekai prisigers aliejaus.
- Iškepusius čeburekus išimkite ant popierinių rankšluosčių, kad nuvarvėtų aliejus.
- Gražiai paserviruokite ir patiekite iš karto.
Patarimai:
- Jeigu svogūnas aitrus, užplikykite jį verdančiu vandeniu, palaikykite minutę, nupilkite ir perplaukite lediniu vandeniu.
- Pasistenkite naudoti šviežiai grūstus pipirus, o ne jau maltus iš pakelio. Taip patiekalas bus kvapnesnis.
- Taip pat faršo sultingumui galima įpilti į jį kažkiek vandens arba sultinio. Bet pasirinkite vieną būdą, kad faršas nebūtų perskystas.
Sultinio želei pagaminti reikia:
- 1 stiklinės ekologiško sultinio
- 3 lapelių želatinos
- Kelių šakelių mėgstamų prieskoninių žolelių
Gaminimo eiga:
- Užmerkite želatinos lapelius vandenyje 5-7 min.
- Kai išbrinks, nuspauskite, sudėkite į karštą sultinį ir išmaišykite.
- Žoleles smulkiai supjaustykite ir suberkite į sultinio ir želatinos tirpalą.
- Viską sustingdykite.
Danguolės Truncienės Šeimos Receptas
Lietuvos gaspadinės Danguolės Truncienės šeimoje šių čeburekų receptas keliavo iš kartos į kartą. Šis receptas ypatingas tuo, kad tešlai užmaišyti naudojama varškė ir kefyras, todėl ji pavyksta itin gardi ir puri.
Reikalingi produktai:
- Valgomoji soda
- Grietinė
- Varškė (geriausiai tinka ta drėgnesnė, glotnesnė iš mažo pakelio)
- Druska
- Kiaušinis
- 1 stiklinė kefyro
- Miltai
- 3 šaukštai aliejaus
- Šviežia kiaulienos šoninė
- Svogūnas
Gaminimo eiga:
- Suberkite valgomąją sodą į erdvų dubenį, ant viršaus dėkite greitinę ir išmaišykite mediniu šaukštu.
- Sudėkite varškę ir ištrinkite viską kartu.
- Beriame dosniai druskos, įmušame kiaušinį ir išmaišome.
- Įpilame 1 stiklinę kefyro - išmaišome.
- Dabar jau miltų eilė - suberiame jų apie pusę, išmaišome ir supilame 3 šaukštus aliejaus ir vėl gerai išmaišome.
- Tada beriame likusius miltus, supilame likusį 1 šaukštą aliejaus ir užmaišome minkštą prie rankų nelimpančią tešlą.
- Šviežią kiaulienos šoninę sumalame mėsmale ir sumaišome su smulkiais kubeliais pjaustytu svogūnu.
- Tešlą padaliname ir suformuojame į nedidelius rutuliukus - stalo teniso kamuoliuko dydžio ar vos vos didesnius.
- Kiekvieną rutuliuką iškočiojame, jei labai limpa prie stalviršio ar rankų - lengvai pasitepame aliejumi.
- Tam, kad čeburekai gerai suliptų ir sultinys iš vidaus beverdant neišbėgtų, kiekvieną iškočiotą „blynelį” prieš įdarydami mėsa, apverčiame lipniaja puse į viršų.
- Tada į vidurį dedame po šaukštą mėsos įdaro, jį išploniname, ištepame palikdami 1-2 cm kraštelį laisvus.
- Tuos kraštus sujungiame, pripaudžiame pirštais ir dar sutvirtiname - užspaudžiame visą šakute.
- Plačioje keptuvėje įkaitiname aliejų, kad šio gylio būtų bent per du pirštus.
- Švelniai įleidžiame po kelis čeburekus, svarbu kad jie nesigrūstų ir viens ant kito neužliptų.
- Šiems tik pradėjus plūduriuoti paviršiuje, iškart apverčiame ant kitos pusės, kad jos abi vienodai gražiai pasipūstų.
- Išimtus iš aliejaus trumpam padedame ant virtuvinio popierinio rankšluosčio, kad perteklinis aliejus susigertų.
Naminiai Čeburekai
Ingredientai:
Įdarui:
- Kiaulienos faršas - 400 g
- Svogūnas - 2 vnt.
- Vanduo - ~50 ml
- Petražolės (nebūtinai)
- Druska, malti juodieji pipirai
Tešlai:
- Miltai - ~500 g
- Karštas vanduo - 200 ml
- Augalinis aliejus - 40 ml
- Druska - 1 arbatinis šaukštelis
Gaminimo eiga:
- Gaminame čeburekų tešlą. Į dubenį pilame karštą vandenį, augalinį aliejų, beriame druską ir išmaišome. Tada dalimis sijojame miltus ir užminkome tešlą. Tešla turi nelipti prie rankų. Dedame tešlą į dubenį, uždengiame ir paliekame pastovė apie valandą.
- Gaminame čeburekų įdarą. Į dubenį dedame faršą. Svogūnus pjaustome labai smulkiai, arba tarkuojame burokine tarka. Dedame druską, prieskonius, kapotas petražoles, pilame vandenį ir viską gerai išmairome, paminkome rankomis.
- Tešlą dar paminkome, suformuojame pailgą volelį ir supjaustome lygiomis dalimis. Tešlos gabalėlius iškočiojame plonai į didoką apvalų lakštą, vienoje pusėje uždedame įdaro, kita lakšto puse uždengiame ir pirštais arba šakute užspaudžiame kraštus.
- Į keptuvę pilame aliejaus tiek, kad beveik apsemtų čeburekus, įkaitiname.
Čeburekai su Faršu ir Sultiniu
Tai, ko gero, skaniausias čeburekų receptas. Su kefyru ruošiama tešla yra elastinga ir tuo pačiu iš išorės traški, o su sultiniu ruoštas faršas - itin sultingas. Čeburekus valgome kiek atvėsusius - kad karštas sultinys nenudegintų.
Ingredientai:
- Faršas
- Svogūnas
- Druska
- Prieskoniai
- Karštas sultinys
- Lydytas sviestas
- Kefyras
- Miltai
- Aliejus
Gaminimo eiga:
- Paruoškime įdarą. Į dubenį dedame faršą, burokine tarka sutarkuotą svogūną, druską, prieskonius, pilame karštą sultinį, lydytą sviestą ir išmaišome.
- Į kitą dubenį pilame kefyrą, beriame druską, dalimis beriame miltus, maišome, vėliau minkome tešlą, kol nebelips prie rankų.
- Suformuojame pailgą volelį ir supjaustome lygiomis dalimis. Tešlos gabalėlius iškočiojame labai plonai į apvalų lakštą, vienoje pusėje uždedame įdaro, kita lakšto puse uždengiame ir gerai užspaudžiame kraštus. Tai galima padaryti pirštais arba šakute. Jeigu norite kad čeburekų kraštai būtų gražesni, apipjaukite juos specialiu įrankiu.
- Keptuvėje su storu dugnu įkaitiname aliejų. Jo turi būti tiek, kad beveik apsemtų čeburekus.
Kaimynės Čeburekų Receptas
Dažniausiai kepu čeburekus iš plikytos tešlos, bet šįsyk man kaimynė patarė pasigaminti čeburekų pagal jos receptą, kuris jos šeimoje keliauja iš kartos į kartą. Ir išties - čeburekai gavosi labai skanūs, viršus traškus, mėsa sultinga, žodžiu - 10 balų.
Reikalingi produktai:
Tešlai:
- 500 g miltų
- 250 ml šilto vandens
- 2 v. š. aliejaus
- 1 v. š. acto
- 1 v. š. cukraus
- 1 a. š. druskos
Įdarui:
- 250-300 g kiaulienos ar kitokio faršo
- 50 ml sultinio
- 1 svogūno
- Džiovintų špinatų ar kt. prieskoninių žolelių
- Pipirų ir druskos
- Aliejaus čeburekams kepti
Gaminimo eiga:
- Į dubenį subėriau miltus ir visus kitus tešlai reikalingus produktus, nurodytus recepte. Viską gerai sumaišiau ir užminkiau tešlą (tešla bus minkšta ir elastinga).
- Smulkintus svogūnus pakepinau keptuvėje su sviestu ir sudėjau į kiaulienos faršą, tada supyliau sultinį, pagardinau prieskoniais, pipirais, druska ir išmaišiau. Įdaras paruoštas.
- Nedidelį tešlos gabaliuką plonai iškočiojau ir dangteliu padariau apskritimus (16 cm skersmens).
- Ant kiekvieno apskritimo vienos pusės dėjau įdaro ir kita užlenkiau. Kraštelius užspaudžiau šakute.
- Paruoštus čeburekus kepiau keptuvėje įkaitintame aliejuje, apkepiau iš abiejų pusių.