pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Skaniausi kiaulienos kotletukai: receptas ir gaminimo paslaptys

Kas nemėgsta mamos gamintų maltinių? Tokių turbūt nėra. Ką tos mamos daro, kad maltiniai tapo neginčytinu naminio maisto simboliu? Gal burtodžius kalba? Keletą patarimų-burtažodžių, kaip patobulinti maltinukų receptą, rasite šiame straipsnyje.

Tradiciniai naminiai kiaulienos kotletai

Idealiu atveju šviežia mėsa faršu pavirs namie :). Štai ji mus mėgsta pavaišinti labai puriais ir skaniais kotletais. Močiutė, aišku, juos patiekia su bulvių koše bei burokėlių mišraine, tačiau tinka ir ryžiai. Dar vienas šių kotletukų privalumas - juos labai paprasta pagaminti, tad pavyks net pradedantiesiems.

Ingredientai:

  • Kiaulienos arba kiaulienos-jautienos faršas - 1 kg
  • Kiaušiniai - 2 vnt.
  • Svogūnas - 1 vnt.
  • Batonas arba balta forminė duona - 3-4 riekelės
  • Pienas - batonui išmirkyti
  • Švieži žalumynai (krapai ir petražolės) - 2 saujelės
  • Druska, pipirai
  • Augalinis aliejus kepimui

Gaminimas:

  1. Kiaulienos faršas dedamas į dubenį, įmušami kiaušiniai.
  2. Svogūnas susmulkinamas, pakepinamas aliejuje ir sukrečiamas į faršą.
  3. Batono riekelės apipilamos pienu, truputį pamirkomos ir nuspaustos dedamos į faršą.
  4. Faršas paskaninamas druska, pipirais, dedama kelios saujelės kapotų žalumynų ir viskas gerai išminkoma.

Purūs ir sultingi kotletai su daržovėmis

Reikės:

  • 500 g kiaulienos faršo
  • 1 kiaušinio
  • 1 didelės morkos
  • 1 svogūno
  • 2 šaukštų manų kruopų
  • 0,5 stiklinės vandens
  • Druskos, pipirų

Gaminimas:

  1. Pirmiausia smulkiai susmulkinkite svogūną ir morką.
  2. Į kiaulienos faršą įmuškite kiaušinį, sudėkite smulkintas daržoves, įberkite du šaukštus manų, supilkite vandenį. Pagardinkite druska ir pipirais.
  3. Masę gerai išminkykite ir formuokite norimo dydžio ir formos kotletus.
  4. Kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje. Iškeptus dėkite ant servetėlių, kad susigertų riebalai.

Naminiai kotletai iš kiaulienos ir jautienos

Ingredientai:

  • 700 g kiaulienos faršo
  • 300 g jautienos faršo
  • 2 kiaušiniai
  • 1 nemažas svogūnas
  • 2-3 valgomieji šaukštai džiūvėsėlių
  • Druska, pipirai
  • Sauja kapotų šviežių krapų ir petražolių
  • Augalinis aliejus kepimui

Gaminimas:

  1. Kiaulienos ir jautienos faršas dedamas į dubenį, įmušami kiaušiniai.
  2. Stambia tarka užtarkuojamas svogūnas, beriami džiūvėsėliai, paskaninama druska, pipirais, šviežiais kapotais žalumynais ir viskas gerai išminkoma.

Sultingi kotletai su mineraliniu vandeniu

Reikės:

  • 500 g maltos kiaulienos ir jautienos
  • 2 nedidelių svogūnų
  • 2 česnako skiltelių
  • Mėgstamų žolelių - čiobrelių, raudonėlių, rozmarinų, petražolių ar kitų
  • 1 kiaušinio
  • 2 v. š. su kaupu krakmolo
  • 150 ml gazuoto mineralinio vandens
  • Druskos, pipirų

Kaip gaminti:

  1. Svogūną sutarkuokite burokine tarka, česnakų skilteles sukapokite.
  2. Dėkite maltą mėsą, krakmolą, prieskonius, įmuškite kiaušinį, pilkite mineralinį vandenį ir išmaišykite.
  3. Masę gerai išdaužykite ir palikite pastovėti šaldytuve pusvalandį.

Kotletų gaminimo paslaptys

  • Naudokite šviežią mėsą, o ne šaldytą. Gardūs maltiniai pavyksta iš kelių rūšių mėsos arba tos pačios rūšies, bet skirtingų dalių skerdienos.
  • Geriausiai kepti maltinius iš ką tik paruošto faršo, jeigu recepte nenumatyta šiek tiek faršą pamarinuoti.
  • Kiaušiniai padaro maltinius kietesnius, ypač kiaušinio baltymas. Tad jei būtinai norėtumėte įdėti kiaušinį, tai dėkite arba trynį, arba išplaktą baltymą.
  • Nelaikykite faršo su žaliais svogūnais. Jeigu norite faršą kažkiek palaikyti šaldytuve, svogūnus reikia apkepti. Faršas su apkeptais svogūnais lengviau virškinimas.

Kaip išmušti faršą:

Tam, kad maltiniai išlaikytų savo formą, gerai išmuškite faršą. Tiesiog gana stipriai pamėtykite faršą į dubenėlio kraštą. Galima faršą pamėtyti ir iš vienos rankos į kitą arba padaužyti į stalą. Tai prisotins faršą oru ir jis taps minkštesnis ir tąsesnis, geriau lips.

Sultingumo paslaptys:

  • Sultingumo prideda: keli šaukštai ledinio vandens, šaukštas aliejaus arba patarkuotas (smulkiai supjaustytas) ledinis sviestas.
  • Padžiūvęs batonas, balta duona, džiūvėsėliai - tai ir yra viena iš pagrindinių mamos maltinių paslapčių.
  • Norėdami padaryti maltinius sveikesnius, keiskite duoną daržovėmis - puikiai tinka moliūgai, cukinijos, paprikos, morkos, baklažanai, netgi obuoliai. Sultingumą išsaugosite, bet purumo - ne.
  • Dar viena sultingumo ir purumo paslaptis - sviestas arba grietinėlė. Įmaišykite minkštą sviestą arba per kelis kartus įpilkite grietinėlės. Kai tokį faršą išmaišysite, būtinai palaikykite jį šaldytuve bent valandą.

Kepimo patarimai:

  • Formuokite maltinius suvilgytomis vandeniu rankomis.
  • Sultingiau yra vienas didelis maltinis, nei du maži.
  • Kepkite maltinius gerai įkaitintoje keptuvėje iki gražiai apskrudusios plutelės iš vienos pusės, po to apverskite ir, nemažindami kaitros, apkepkite tiek pat iš kitos pusės. Tuomet uždenkite dangčiu ir kepkite, kol maltiniai bus iškepę.
  • Kitas būdas - greitai apkepkite stipriai įkaitintoje keptuvėje, o po to baigti kepti orkaitėje.
  • Geriau įdėkite į keptuvę 4 maltinius, o ne šešis iš karto. Jei perkrausite keptuvę, maltiniai troškinsis ir labai sumažės.
  • Jeigu neturite kantrybės žaisti su atskirais maltiniais, kepkite iš karto didelį maltinį, kitaip vadinamą „netikru zuikiu“.