Kaip iškepti žuvį, kad ji būtų sultinga: tereikia laikytis 3 taisyklių
Kepta žuvis – patiekalas, kurį mėgsta daugelis. Žuvis puikiai dera su daugeliu garnyrų. Yra tik vienas rimtas patiekalo trūkumas: kepimo metu ji gali prarasti sultingumą. Tačiau patyrę virėjai žino, kaip tinkamai iškepti žuvį. Faktas yra tai, kad patyrę gurmanai ruošdami patiekalą visada laikosi trijų paprastų taisyklių.
Kaip marinuoti vištieną, kad ji būtų minkšta, o skonis – ypatingas: 5 receptai, kuriuos turite išmėginti
Svarbiausia užduotis marinuojant vištieną? Išskirtinis skonis ir minkštumas. Itin dažnai susiduriame su tuo, jog vištiena, nepaisant mūsų pastangų, išlieka sausa ir kieta. Ar gali padėti tinkamas marinatas?
Šaltinis:Sultinga vištiena / Shutterstock nuotr.A a A + A - AtstatytiSkaitykite vėliauPranešti klaidąTemos: 7 Marinatas Patiekalai Paukštiena „Tooobulas grilis“ Grilis Vištiena Maistas
Tinkamai atšildykite žuvį
Žuvis atitirpinti reikia palyginti žemoje temperatūroje. Todėl produktą reikia perdėti iš šaldiklio į šaldytuvo lentyną. Žuvį reikia atitirpinti lėtai.
Viena iš žuvies minkštumo ir sultingumo paslapčių yra teisingas išankstinis jos apdorojimas. Žuvis turi būti įdėta į gilų indą su marinatu. Reikia tik alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių, druskos ir pipirų.

Kaip marinuoti vištieną
Marinatui negailėkite druskos ir kitų prieskonių, nes tik dalis jų įsigers į mėsą, net jei marinuosite per naktį. Vištiena gali būti šiek tiek „blanki“, todėl jai tinka „ryškaus“ skonio marinatas.
1. Paruoškite marinatą dubenyje, tada perpilkite jį į sandarų indą, pavyzdžiui, plastikinį uždaromą maišelį arba maisto laikymo indą, kuriame tilptų visa mėsa.
2. Sudėkite vištienos gabalėlius ir panardinkite juos į marinatą. Kad aromatas ir skonis patektų į mėsą, prieš tai galite kelis kartus įpjauti mėsą peiliu, tačiau tai nėra būtina.
3. Uždarykite indą ir perkelkite į šaldytuvą, kad vištiena marinuotųsi ne ilgiau kaip 24 valandas.

Mėsos brandinimas
Dėl brandinimo mėsa būna minkštesnė, lengviau kramtoma ir virškinama. Kartu išryškėja skonis ir atsiranda pasitenkinimas maistu. Kepdama kepsnius, net druskos nebarstau, nes brandinta ir tinkamai iškepta mėsa skani pati savaime.
Man labai norėjosi keptos ant grilio mėsos. Dirbame su vyru namuose, tad tokį planą įgyvendinti lengvai sekasi. Vyrui pamirksėjau blakstienomis, kad laaaaaabai noriu ir… pietų metų grilis užkurtas.
Gaminimas – paprastas. Įkaitiname kepsninę ir ant atviros ugnies, 3 minutes iš vienos pusės ir 3 minutes iš kitos, apkepame jautieną.
Labai svarbu vengti skrudėsių ir mėsos perkepimo, nes tokiu atveju formuojasi toksinės medžiagos ir prastėja virškinimas, pasisavinimas.

Jautienos nauda ir patarimai kaip skaniai ją paruošti
Brandinta jautiena – geras geležies šaltinis ir lengvai pasisavinamas baltymas. Kas nebandė gaminti šios mėsos, gali nustebti, kad tai – greitai ir nesudėtingai paruošiamas produktas.
Antrekoto 100 g energinė vertė: 224 kcal, riebalų – 15 g, iš jų apie pusė yra sotieji.
Jautiena – tikriausiai geriausias geležies šaltinis. Geležies turi augaliniai produktai: tamsiai žalios, ankštinės daržovės, grikiai, avižos, burokėliai. Tačiau augaliniuose produktuose geležis yra kitokios cheminės formulės – ji dvivalentė. Teigiama, kad jos pasisaviname tik 15-20 proc. Jautienoje esanti geležis – trivalentė, ją organizmas gerai pasisavina.
Puikiai pasisavinamas ir šioje mėsoje esantys baltymai, panašiai kaip vištienos. Tiesa, jautiena – kaloringesnė ir turi daugiau sočiųjų riebalų. Bet jų bijoti nėra reikalo, jie mums irgi reikalingi. Tik svarbu subalansuoti dienos metu valgomą maistą. Tad tą dieną, kai valgote jautieną, patariu venkti kitų gyvūninių produktų vartojimo.
Jautiena turi cinko, seleno, vitaminų B12, B3 ir B6. Jautienoje yra ir dar daugiau vertingų junginių:
- Kreatinas – raumenų energijos šaltinis. Kreatino papildus dažniausiai vartoja kultūristai, jie gali būti naudingi raumenų augimui ir palaikymui.
- Taurinas – antioksidacinė aminorūgštis ir įprasta energetinių gėrimų sudedamoji dalis. Jį gamina jūsų kūnas ir jis svarbus širdies bei raumenų funkcijai.
- Glutationas – antioksidantas.
- Konjuguota linolo rūgštis (CLA).
- Cholesterolis, nors baramas, bet reikalingas daugybei funkcijų mūsų kūne. Jo labai reikia vaikams, o suaugusiems – vartoti saikingai ir būtinai su daržovėmis.

