pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip išvirti gardžią sriubą su sultiniu: receptas ir patarimai

Ši sriuba pastaruoju metu tapo mėgstamiausia, nes ji primena vaikystę. Nors jos virimas užtrunka ilgai, rezultatas tikrai vertas pastangų, nes užteks kelioms dienoms, o pašildyta ji bus tokia pat skani kaip ir ką tik išvirta.

Sultinio ruošimas

Pirmiausia reikia išvirti sultinį, o tada gaminti sriubą. Sultinio dalį galima pasilikti kitoms sriuboms ar troškiniams. Naudojami vištienos ketvirčiai, bet tiks ir vištienos šlaunelės ar visa višta. Išvirusią vištieną galima naudoti ne visą - dalį pasilikti sumuštiniams, salotoms ar kitiems patiekalams.

Ingredientai sultiniui:

  • Vištienos ketvirčiai
  • Morkos
  • Svogūnai
  • Petražolės šaknis
  • Pipirai
  • Lauro lapai
  • Druska

Sultinio virimo eiga:

  1. Vištienos ketvirčius sudėkite į didelį puodą ir užpilkite vandeniu.
  2. Sudėkite visus sultinio ingredientus.
  3. Užkaiskite vandenį, tada sumažinkite temperatūrą iki minimalios ir virkite mažiausiai 1 valandą.
  4. Išimkite vištieną ir atvėsinkite.
  5. Pašalinkite odą ir kaulus.
  6. Sultinį perkoškite ir supilkite į švarų puodą.

Sriubos virimas

Sriubos kiekį ir tirštumą reguliuokite pagal savo skonį.

Ingredientai sriubai:

  • Išvirtas vištienos sultinys
  • Morkos
  • Bulvės
  • Ryžiai arba makaronai
  • Išvirkta ir susmulkinta vištiena
  • Petražolės
  • Krapai

Sriubos virimo eiga:

  1. Į perkoštą sultinį suberkite morkas ir virkite, kol jos suminkštės.
  2. Tada suberkite bulves ir ryžius (arba makaronus).
  3. Į virimo pabaigą sudėkite vištienos gabaliukus.
  4. Suberkite susmulkintas petražoles ir krapus.

Patarimai ir gudrybės

  • Kaimiškos vištos sultinys: Skaniausią vištienos sultinį išvirsite iš viso paukščio, svarbu pasirinkti kokybišką, mažame ūkyje, laisvėje augusį ir natūraliais pašarais lesintą viščiuką.
  • Lėtas virimas: Jei turite multifunkcinį puodą, naudokite lėtpuodžio funkciją. Jei ne, virkite sultinį kuo didesniame puode ir kuo žemesnėje temperatūroje, kad vos burbuliuotų, bent 3-4 valandas.
  • Sultinio ingredientai: Į puodą sudėkite nuskustas ir stambiai supjaustytas šaknines daržoves, pjautytus lapkotinius salierus, ant jų uždėkite nuplautą visą viščiuką. Įmeskite įpjautus, bet nenuluptus svogūnus, apipjautą visą česnako galvutę, suberkite pipirų žirnelius, druską, cukrų, įmeskite laurų lapelius.
  • Sultinio skaidrumas: Išvirus sultiniui, jį perkoškite, kad jis būtų kuo skaidresnis. Jei reikia, papildomai sultinį gardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.
  • Makaronų patiekimas: Makaronus patiekite atskirai, kad kiekvienas galėtų įsidėti norimą kiekį į sriubą.
  • Sultinio savybės: Sveikatinančios, stiprinančios natūralaus sultinio savybės žinomos nuo seno: peršalus jis gali atstoti arbatą, kovoja prieš įvairius uždegimus, stiprina imuninę sistemą.
  • Kokybiški ingredientai: Norint išvirti kokybišką, sveikatinančiomis savybėmis pasižymintį sultinį, prireiks kokybiškų ingredientų, žinių ir kantrybės.
  • Ilgas virimas: Kad išsiskirtų visos naudingosios medžiagos, mėsa su kaulais verdama ne trumpiau kaip 12 valandų. Kuo ilgiau sultinys verdamas, tuo jis maistingesnis ir vertingesnis, tuo daugiau išsiskiria kolageno ir želatinos.
  • Daržovės ir prieskoniai: Po 8 val. į sultinį dedama daržovių ir prieskonių: morkų, svogūnų, petražolių, lauro lapų, pipirų (į jautienos sultinį papildomai rekomenduojama dėti dar ir česnako). O štai druskos beriama minimaliai.
  • Sultinio stingimas: Geras sultinys yra tas, kuris šaldomas sustingsta į drebučius. Tokiame sultinyje išlieka naudingos medžiagos, tokios, kaip gliukozaminas, hialurono rūgštis, kalcis, magnis, fosforas, silicis, amino rūgštys.

Alternatyvūs sriubos receptai su sultiniu

Sicilietiška vištienos sriuba

Šiam receptui reikės šviežių vietinių daržovių: paprikų, lapkotinių salierų, morkų, bulvių. Šeima šią sriubą išgyrė ir paprašė, kad išvirčiau dažniau.

Ingredientai:

  • Vištienos sultinys
  • Vištienos dalys
  • Lauro lapeliai
  • Čiobrelių šakelės
  • Petražolių koteliai
  • Česnako skiltelės
  • Druska
  • Juodieji pipirai
  • Svogūnai
  • Salierai
  • Morkos
  • Saldžiosios paprikos
  • Bulvės
  • Konservuoti pomidorai
  • Cukrus
  • Smulkūs makaronai
  • Alyvuogių aliejus
  • Petražolių lapeliai
  • Kietasis sūris
  • Itališka duona

Gaminimo eiga:

  1. Užstatykite virti vištienos sultinį.
  2. Kol sultinys verda, pasiruoškite daržoves.
  3. Puode pakepinkite svogūnus su česnakais, tada berkite morkų ir salierų kubelius, kepkite maišydami, galiausiai suberkite pjaustytas paprikas.
  4. Supilkite konservuotus pomidorus, berkite druskos, cukraus, maltų pipirų ir palikite 5-10 minučių pasitroškinti.
  5. Išvirusį sultinį perkoškite, o vištieną iškaulinkite.
  6. Sultinį supilkite į paruoštas daržoves, kartu berkite išdarinėtą vištieną, pjaustytas bulves ir smulkius makaronus.
  7. Sriubą užvirkite ir lėtai virkite dar apie 10-15 minučių, kol bulvės ir makaronai suminkštės.
  8. Išvirusią sriubą apibarstykite smulkintais petražolių lapeliais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, tarkuotu kietuoju sūriu ir patiekite su itališka duona.

Azijietiška sriuba su sultiniu

Ingredientai:

  • Vištienos sultinys
  • Imbiero šaknis
  • Aitrioji paprika
  • Česnako skiltelės
  • Sojų padažas
  • Morkos
  • Pekino kopūstas
  • Azijietiški makaronai
  • Svogūnų laiškai
  • Kalendros lapeliai
  • Žalioji citrina
  • Porų daigai

Gaminimo eiga:

  1. Sultinį užvirkite.
  2. Imbiero šaknį ir aitriąją papriką supjaustykite, įmeskite į verdantį sultinį.
  3. Česnako skilteles nulupkite, perpjaukite išilgai pusiau, taip pat įmeskite į puodą su verdančiu sultiniu.
  4. Į sultinį supilkite sojų padažą. Virkite sultinį su prieskoniais vos burbuliuojant apie 5 minutes.
  5. Nuskuskite morką ir sutarkuokite ją plonais griežinėliais.
  6. Pekino kopūstą nuplaukite, perpjaukite pusiau ir supjaustykite kuo plonesniais šiaudeliais.
  7. Paruoštas daržoves sumeskite į verdantį sultinį ir virkite dar 5 minutes.
  8. Tada į sriubą sudėkite greitai išverdančius azijietiškus makaronus, virkite dar kelias minutes.
  9. Išvirusią sriubą nukelkite nuo ugnies.
  10. Švarius svogūnų laiškus ir kalendrų lapelius supjaustykite, suberkite į išvirusią sriubą, įspauskite žaliosios citrinos sultis.
  11. Išmaišykite ir pilstykite į lėkštes. Sriubą puoškite porų daigais.

Sultinio panaudojimas kulinarijoje

Sultiniai ne tik pasižymi naudingomis sveikatai savybėmis, bet ir yra nepakeičiamas ingredientas kulinarijoje. Būtent naudodami natūralius ingredientus gauname visiškai naujus skonius. O tai labai palengvina kūrybingumo išlaisvinimą virtuvėje.

  • Sriuboms: Skystoms, tirštoms, kruopų ar daržovių, paprastoms arba tailandietiškoms. Visoms sriuboms reikia sultinio ir geriausia, jei tai bus tikras geras naminis sultinys.
  • Troškiniams: Pilkite sultinį vietoje vandens. Puikiai tiks tiek į mėsos, tiek į daržovių troškinius, suteiks skonio ir maistingumo.
  • Kruopoms virti: Naudokite vietoje vandens arba sultiniu pakeiskite dalį vandens. Tai suteiks kruopoms aromato, nereikės papildomų prieskonių.
  • Padažams gaminti: Jei planuojate naudoti sultinį padažų gamybai, patogu užšaldyti ledo kubelių formelėse. Tiks į makaronų padažą ar bet kokį kitą padažą prie mėsos, kruopų, daržovių patiekalų.

Kaip laikyti sultinį

Šviežiai išvirtą sultinį geriausia laikyti šaldytuve ir sunaudoti per 3-4 dienas. Tačiau tikri maisto entuziastai sultinį šaldo!

Sultinio receptai pagal pagrindinį ingredientą

Veršienos (arba jautienos) sultinys

Ingredientai:

  • 1 kg. veršienos (arba jautienos) kaulų
  • 3 l. vandens
  • 200 gr. svogūnų
  • 200 gr. morkų
  • 100 gr. saliero stiebo
  • 40 gr. aliejaus
  • žiupsnelis pipirų
  • keli lauro lapai

Gaminimo eiga:

  1. Kaulus nuplauname ir nusausiname. Dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos, patepame aliejumi.
  2. Kepame kaulus 200 C laipsnių temperatūroje 25-30 minučių, kol apskrus.
  3. Pjauname išilgai svogūnus, morkas bei česnakus. Apkepiname sausoje keptuvėje kol stipriai karamelizuosis.
  4. Apkepintus kaulus bei daržoves dedame į didelį puodą, užpilame 3 litrais vandens. Dedam žiupsnelį pipirų ir kelis lauro lapus. Užverdame.
  5. Kai vanduo pradės virti, kaitrą sumažiname iki silpno virimo. Nuolatos nuo sultinio paviršiaus nugriebiame susidariusias putas.

Vištienos sultinys

Ingredientai:

  • 800 gr. vištienos sparnelių
  • 3 l. vandens
  • 240 gr. saliero gumbo
  • 150 gr. svogūno
  • 150 gr. morkų
  • 40 gr. aliejaus
  • 15 gr. česnako
  • 6 gr. juodųjų pipirų (nemaltų)
  • 5 gr. druskos

Gaminimo eiga:

  1. Sparnelius nuplauname, nusausiname ir dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą.
  2. Nuplaunamie ir nuskutame saliero gumbą.
  3. Stambiai supjaustome svogūnus, morkas, salierą. Berame į skardą ant vištienos sparnelių. Taip pat dedame traiškytą česnaką, beriame pipirus bei viską apšlakstome aliejumi. Rankomis išmaišome.
  4. Kepame iki 200 C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje su vėjelio funkcija, apie 30-40 minučių.
  5. Apkepus vištienai bei daržovėms, viską perkeliame į didelį puodą, užliejame 3 litrais vandens ir užverdame.
  6. Kai vanduo pradės virti, kaitrą sumažiname iki silpno virimo. Verdame apie 2 valandas.

Žuvies sultinys

Ingredientai:

  • 1 kg. žuvies kaulų bei atraižų
  • 3 l. vandens
  • 160 gr. pomidorų
  • 100 gr. svogūno
  • 100 gr. poro
  • 100 gr. saliero stiebo
  • 10 gr. krapų
  • 5 gr. jūros dumblių (nebūtina)
  • 3 gr. pankolio sėklų (nebūtina)
  • 4 gr. kalendros sėklų (nebūtina)
  • 150 gr. baltojo sauso vyno

Gaminimo eiga:

  1. Žuvies kaulus bei atraižas nuplauname ir nusausiname.
  2. Stambiai supjaustome daržoves.
  3. Žuvies kaulus bei daržoves dedame į didelį puodą. Kartu su jais - krapus, prieskonius bei dumblius.
  4. Viską užpilame 3 litrais vandens. Užverdame.
  5. Kai vanduo pradės virti, kaitrą sumažiname iki silpno virimo. Nuolatos nugriebiame sultinio paviršiuje susidariusias putas.